Pomoc oko zadatka u Ekselu

nikola_bgd

Obećava
Poruka
86
Pozdrav svima, imam zadatak u ekselu gde treba da izbrojim koliko ljudi u tabeli imaju isto pocetno ime imena i prezimena. Iste inicijale.

Npr.

Jovan Jovanovic
Marko Petrovic
Ilija Djukic
Milan Milic
Vladimir Vasic
Petar Peric

Znam da treba da se koristi funkcija countif u kombinaciji sa jos nekom funkcijom ali nikako ne uspevam da dodjem do resenja. Pokusao sam sa funkcijama LEFT, RIGHT, MID, SEARCH da pokusam da uporedim slova ali bezuspesno.

Da li neko mozda ima ideju kako resiti ovaj problem?

Unapred Hvala

Moze na barem dva nacina.
1. Izaberi praznu celiju i u nju ubaci formulu =LEFT(A2)&IF(ISNUMBER(FIND(" ",A2)),MID(A2,FIND(" ",A2)+1,1),"")&IF(ISNUMBER(FIND(" ",A2,FIND(" ",A2)+1)),MID(A2,FIND(" ",A2,FIND(" ",A2)+1)+1,1),"")
Ta formula ti izvice inicijale iz imena.
Drugi nacin je da koristis VBA i ALT+F11 i onda ubacis modul.
Kada si izvukao inicijale onda koristi formulu da otkrijes iste inicijale =IF(COUNTIF($A$2:$A$8, $A2)>1, "Duplicate", "")

nisi najbolje objasnio zadatak
trazis ljude sa istim imenom i prezimenom ili je dovoljno da imaju isto ime ili isto prezime.?
takodje sta brojis
kolko osoba duplikata ima ili koliko ukupnoduplikata ima po imenu

primer ti nije dobar..nabrojao si 6 nasumicnih imena i prezimena bez objasnjenja sta radis na osnovu njih
daj konkretan primer sa duplikatima i kazi sta treba da ti se izbroji, odnosno ti izbroj u tom primeru sta treba i sredicemo.. :)

Evo bukvalno cu prekopirati zadatak iz mog fajla u kome treba to da odradim:
". U ZELENOJ ćeliji (C13) prebrojati koliko ima osoba u koloni od B2 do B11 sa istim početnim slovom imena i prezimena kao npr. "Petar Perić" (koriste se pomoćne kolone). "

Jovan Jovanović
Mirko Mirković
Dušan Hadžitonić
Petar Perić
Marko Janković
Borko Đurić
Vladimir Vasić
Boško Tomić
Dejan Popović
Milan Milić

Moze na barem dva nacina.
1. Izaberi praznu celiju i u nju ubaci formulu =LEFT(A2)&IF(ISNUMBER(FIND(" ",A2)),MID(A2,FIND(" ",A2)+1,1),"")&IF(ISNUMBER(FIND(" ",A2,FIND(" ",A2)+1)),MID(A2,FIND(" ",A2,FIND(" ",A2)+1)+1,1),"")
Ta formula ti izvice inicijale iz imena.

zasto tako komplikovano?
moze daleko prostije da izvuce inicijale

=LEFT(B2,1)&MID(B2,FIND(" ",B2)+1,1)

evo ti resen zadatak :)

isao sam postupno kolonu po kolona da shvatis segmente rada.

iznad svake kolone je formula za prvu celiju kako je radjeno (obojeno u plavo)
na kraju desno je formula finalne racunice (obojeno u marandzasto)
ti naravnostavljas jednako ispred formula.

F kolona ti i ne treba za zadatak..stavio sam je samo da vidis kako kombinovano izgleda ako izvlacis inicijale.

3333.jpg

Back