Pomoć oko zadataka u HTML5 Programming

megasun96

Početnik
Poruka
3
Treba mi Vaša pomoć oko zadatka, profesorka mi je odbila nekoliko puta. Napisati HTML stranicu sa JavaScript kodom koji će izračunavati površinu kvadra tako što ćete kreirati i uposliti JavaScript funkciju koja prima tri parametra (dužine stranica kvadra). Dužine stranica kvadra možete izabrati proizvoljno (tj. hard-kodirati te vrednosti) ili možete dati korisniku mogućnost unosa.

se računa po formuli: 2 * (a*b + a*c + b*c), gde su a, b i c dužine njegovih stranica.

Slično kao u prethodnom assignmentu, dužine stranica kvadra možete Vi izabrati (tj. hard-kodirati te vrednosti, za nešto manju ocenu) ili dati korisniku mogućnost unosa. Takođe ne bi trebalo da bude moguće da se za stranice kvadra unesu negativne vrednsoti. A rezultat izračuvanja korisniku možete ispisati u konzoli browsera (za nešto manju ocenu) ili npr. JavaScript funkcijom windows.alert() ili document.write().

Treba mi Vaša pomoć oko zadatka, profesorka mi je odbila nekoliko puta. Napisati HTML stranicu sa JavaScript kodom koji će izračunavati površinu kvadra tako što ćete kreirati i uposliti JavaScript funkciju koja prima tri parametra (dužine stranica kvadra). Dužine stranica kvadra možete izabrati proizvoljno (tj. hard-kodirati te vrednosti) ili možete dati korisniku mogućnost unosa.

se računa po formuli: 2 * (a*b + a*c + b*c), gde su a, b i c dužine njegovih stranica.

Slično kao u prethodnom assignmentu, dužine stranica kvadra možete Vi izabrati (tj. hard-kodirati te vrednosti, za nešto manju ocenu) ili dati korisniku mogućnost unosa. Takođe ne bi trebalo da bude moguće da se za stranice kvadra unesu negativne vrednsoti. A rezultat izračuvanja korisniku možete ispisati u konzoli browsera (za nešto manju ocenu) ili npr. JavaScript funkcijom windows.alert() ili document.write().
A šta ako korisnik unese slova ili hijeroglife? A tek Paste?

Treba da pravim tri strana (dužina, visina, i širina).

Prilozi

• Screenshot (1086).png
    Screenshot (1086).png
    149,8 KB · Pregleda: 116
Aj bre rešite domaći detetu, ovamo se svi u svaki krasni razumete
Ovo je prosto,moze da se uradi za 10-ak minuta.Ali me buni koncept.sta kad se sutra covek zaposli,hoce li nas bombardovati svakim danom novim temama kako da odradi klijentu ovo,kako ono.
Mozda bi bilo pametnije resenje da covek sam ovo nauci i resi,jer kako ce dalje napredovati u ucenju ako ne ume ovu prostu stvar resiti,a cekaju ga kompleksne stvari.

Ovo je prosto,moze da se uradi za 10-ak minuta.Ali me buni koncept.sta kad se sutra covek zaposli,hoce li nas bombardovati svakim danom novim temama kako da odradi klijentu ovo,kako ono.
Mozda bi bilo pametnije resenje da covek sam ovo nauci i resi,jer kako ce dalje napredovati u ucenju ako ne ume ovu prostu stvar resiti,a cekaju ga kompleksne stvari.
Da, svi ste se zaposlili na oglas u Politici...plus naučeni se rodili...nikad niste bacili oko na tudji code...

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8"/>
<title>Površina kvadra</title>
</head>

<body>
<h1>Površina kvadra</h1>

<form >
Dužina A:<input type="broj" id="dužina" value="0"><br/>
Visina B:<input type="broj" id="visina" value="0"><br/>
Širina C:<input type="broj" id="širina" value="0"><br/>
<br/>
<button id="dugme">Izračunaj</button>
</form>

<p>
Rezultat je: <span id="rezultat"></span>
</p>

<script>
function površina(a, b, c){
var p;
p= 2 * (a*b + a*c + b*c);
return p;
}
function kliknite(event){
event.preventDefault();

var prvi = document.getElementById('dužina').value;
var drugi = document.getElementById('visina').value;
var treći = document.getElementById('širina').value;

var P = površina(prvi, drugi, treći);

var elementRezultat = document.getElementById('rezultat');
elementRezultat.innerHTML = P
}

var elementDugme = document.getElementById('dugme');
elementDugme.addEventListener('click', kliknite);
</script>

</body>
</html>

Prilozi

• Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    101,7 KB · Pregleda: 187
Kada sam se bavio tim stvarima, lakše mi bilo samom napisati svoj kod nego 'dešifrirati' tuđe kodove, pogotovo ako nisu bili detaljno nakićeni komentarima! :super:
U moje vreme kasmo programirali to izgledalo ovako:

10 CLS
20 PRINTT "BRATE ŠIRINAAAA" : INPUT s
30 PRINT "BRATE VISINAAAA" : INPUT v
40 PRINT "SESTRO DUŽINAAA" : INPUT d
50 PRINT : PRINT "ČEKAJ MALO..."
60 LET REZULTAT = 2 * (a*b + a*c + b*c)
70 PRINT: PRINT"VIDI DA NIJE:";REZULTAT;"NISAM SIGURAN"
80 END

:hvala:

Tako bilo u moje vreme plus nisu umeli svi a ne ovi ruski romani iz 19-og veka :kafa:

P.S. provereno radi na ZX Spectrumu, za Commodore 64 morate navedete string$ komandu za ono CLS

10 PRINT CHR$(147) : REM cls na c64

Poslednja izmena:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="UTF-8"/>
<title>Površina kvadra</title>
</head>

<body>
<h1>Površina kvadra</h1>

<form >
Dužina A:<input type="broj" id="dužina" value="0"><br/>
Visina B:<input type="broj" id="visina" value="0"><br/>
Širina C:<input type="broj" id="širina" value="0"><br/>
<br/>
<button id="dugme">Izračunaj</button>
</form>

<p>
Rezultat je: <span id="rezultat"></span>
</p>

<script>
function površina(a, b, c){
var p;
p= 2 * (a*b + a*c + b*c);
return p;
}
function kliknite(event){
event.preventDefault();

var prvi = document.getElementById('dužina').value;
var drugi = document.getElementById('visina').value;
var treći = document.getElementById('širina').value;

var P = površina(prvi, drugi, treći);

var elementRezultat = document.getElementById('rezultat');
elementRezultat.innerHTML = P
}

var elementDugme = document.getElementById('dugme');
elementDugme.addEventListener('click', kliknite);
</script>

</body>
</html>

Nije uciteljica sisala vesla ... neda da prodjes

Kao sto vec rece kolega @fosilvaso ovo je prosto samo treba da saznas sta je konkretno sta i to je to

Ovo ne moze da se nastreba.Nije ovo filozofija da nastrebas ili polozis ispit na bubicu pa posle dobijes diplomu i faca si.Ovde ako ne znas osnovnu funkciju da kreiras ili manipulises DOM-om NECES moci dalje napredovati.Nista ti kasnije nece biti jasno,skontaces da si ZAPEO i svejedno ces se kad tad morati vratiti na ovaj zadatak i sam ga resis.
Svako ko resava domace zadatke po forumima ustvari odmaze. Ljudi jos nisu skontali sta su upisali a vi im ni malo ne pomazete da to shvate.

Ovo ne moze da se nastreba.Nije ovo filozofija da nastrebas ili polozis ispit na bubicu pa posle dobijes diplomu i faca si.Ovde ako ne znas osnovnu funkciju da kreiras ili manipulises DOM-om NECES moci dalje napredovati.Nista ti kasnije nece biti jasno,skontaces da si ZAPEO i svejedno ces se kad tad morati vratiti na ovaj zadatak i sam ga resis.
Svako ko resava domace zadatke po forumima ustvari odmaze. Ljudi jos nisu skontali sta su upisali a vi im ni malo ne pomazete da to shvate.
Ne preteruj! Koliko se od tih silnih završenih informatičara bavi programiranjem!?

U moje vreme kasmo programirali to izgledalo ovako:

10 CLS
20 PRINTT "BRATE ŠIRINAAAA" : INPUT s
30 PRINT "BRATE VISINAAAA" : INPUT v
40 PRINT "SESTRO DUŽINAAA" : INPUT d
50 PRINT : PRINT "ČEKAJ MALO..."
60 LET REZULTAT = 2 * (a*b + a*c + b*c)
70 PRINT: PRINT"VIDI DA NIJE:";REZULTAT;"NISAM SIGURAN"
80 END

:hvala:

Tako bilo u moje vreme plus nisu umeli svi a ne ovi ruski romani iz 19-og veka :kafa:

P.S. provereno radi na ZX Spectrumu, za Commodore 64 morate navedete string$ komandu za ono CLS

10 PRINT CHR$(147) : REM cls na c64
Postoji i intervju u kojem se čak i TheBill Gejts žali kako su informatičari zapetljali razne programske jezike i doveli ih do ruba neupotrebljivosti!

Upravo to ... mora da se nauci malo a ne samo "e ljudi ajde dajte mi resenje a ja cu da se pravim kao da znam nesto."

Ajde ne gnjavi! Kada bi TheBill Gejts postao najbogatiji amer da je SAM pisao DOS! NIKAD! Ako trebaš neki program, nađeš neke nadobudne klince i platiš im ćevape i pivo za taj posao! :rotf: :rotf:
pivo i cevapi ? :eek: ... mnogo kume :)

Ajde ovako ...

@megasun96 ; prvo pitanje ; da li ti uopste razumes delove ovog koga i sta koji radi ?
Ako to razumes onda je lako da ti se pokaze gde su greske i zasto ti uciteljica to nije priznala

pivo i cevapi ? :eek: ... mnogo kume :)

Ajde ovako ...

@megasun96 ; prvo pitanje ; da li ti uopste razumes delove ovog koga i sta koji radi ?
Ako to razumes onda je lako da ti se pokaze gde su greske i zasto ti uciteljica to nije priznala
Imaš gore na screenshot! Navodno nema greške, već mu ne priznaju jer je skinuto sa interneta! Znači, isto to treba napisati na revolucionarni drugi način! :rotf:

Postoji i intervju u kojem se čak i TheBill Gejts žali kako su informatičari zapetljali razne programske jezike i doveli ih do ruba neupotrebljivosti!
Čitam ove naučno poučne komentare vrhunskih Krstinih eksperata za programiranje pa me zabole glava od programiranja za sva vremena
Ostajem ja vrhunski ekspert za politiku gde se natpamećujemo mi Krstini milijarderi.
Bil Gates je sad satanista, nema viśe onog Bila Gejtsa
On sad pripada nama na Politci a ne vama na programiranju :rtfm:
Baš polemišemo dal' će za Gejtsovu All-In-One 365 vakcinu da rade i Service Pack, ja pre SP1 neću.

Poslednja izmena:
Takodje ; ovaj kod nije tacan jer moze da se ukuca negativni broj ...
To je važan detalj kod svih programa: Lako je napisati nešto kada sve radi ispravno i kada se unose dobri podaci! Najveći deo koda se kod dobrih programa odnosi na situacije kada po Marfijevom zakonu nešto ne valja!
Klasičan primer iz prošlih dana: Kada si probao da otvoriš loš CD, blokirao ti celu mašinu! Morao si da je restartuješ, nije reagovao ni na dugme za izbacivanje CD-a!

To je važan detalj kod svih programa: Lako je napisati nešto kada sve radi ispravno i kada se unose dobri podaci! Najveći deo koda se kod dobrih programa odnosi na situacije kada po Marfijevom zakonu nešto ne valja!
Klasičan primer iz prošlih dana: Kada si probao da otvoriš loš CD, blokirao ti celu mašinu! Morao si da je restartuješ, nije reagovao ni na dugme za izbacivanje CD-a!
Najveca fora je sto uciteljica kaze "nemoj da kopiras tacno resenje"

:dash:

Back