- Poruka
- 1.633
Ako moze neko da mi odgovori na osnovu cega se odredjuje vrednost neke valute.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I zašto je jači dolar od eura?
€120,11 • $106,37 • £166,89 • CHF111,18
Ukoliko je ovo tačno i ja dobro čitam dolar je dosta slabiji od eura.Čak i franak je jači od dolara.Interesantno da je nekada trebalo oko 4,20franaka za jedan dolar.
Куповна моћ валуте нема везе са тим чисто квантитативним износима. Деда Аврам је 1994. направио динар који је био 1:1 према марки, па то ништа није значило, то је само обична мера, као нпр. метар или стопа.
Ipak bi voleo da se ekonomisti izjasne ili objasne.Itekako je nešto značilo jer Deda Avram je napravio malo tih dinara primalo pa je počelo da funkcioniše zakon ekonomije doduše(skromno)ali se krenulo napred.
Деда Аврам је направио мало тих динара, па су их после правили још, и добили смо да је динар брзо отклизио наниже према марки.
Старији људи се сећају и деноминације динара у СФРЈ, због инфлације је постало тешко баратати са свим тим милионима и милијардама динара, и држава је донела одлуку да једноставно "скине" две нуле са новчаница. Тако је новчаница од 2000 динара преко ноћи постала новчаница од 20 динара, али ми смо је ето и даље звали две 'иљаде.
Јел се нешто променило кад су скинуте две нуле, и кад је динар почео да вреди 100 пута више него пре тога? Ништа, јер је динар, као и друге валуте, само квантиативно изражавање стварних вредности..
Ови ти економисти неће рећи, они воле компликовање и гађање безвезним изразима...
Ti si lud tebra ako konvrtujes sad dinare u dolare i za 1 godinu dolar ojaca ako konvertujes u dinare dobices vise para nego sto si dao..
Nije na tebe...Jel se ovo odnosi na mene?Nisam razumeo u čemu je stvar?
Dinar je valuta koja važi samo za Srbiju i u nijednoj drugoj zemlji u svetu nemožeš da je upotrebiš ili zameniš.
Znači valuta koja je bezvredna i koju nepriznaje nijedna banka.
Zato sto sa 2/3 ukupne mase americkog dolara se trguje na svetskom trzistu;zato je americki dolar cenjeniji i vazniji od eura.Euro je,na zalost svih postenih i radnih ljudi,takodjer napumpana valuta kao i druge valute,npr.taj vec spominjani americki dolar.Inace,neka moneta trebala bi imati vrednost koju joj ne odredjuje centralna banka te drzave koja je koristi,nego vrednost koju joj odredjuje samo trziste na kojoj ona ucestvuje samo u tom pogledu da olaksa rad i funkcionisanje tog trzista,jer u suprotnom bi morali imati trampu.Znaci,dolar ne bi trebao biti roba sa kojom se trguje,ali od kad postoji monetarno trziste,monete su postale tkdj.roba.Toliko to i ne bi trebalo da bude problem,ali postojanjem berza na kojima se trguje vrednostima sirovina i firmi,mi imamo onda automatski i nestvarnu vrednost valuta kojima obavljamo nase transakcije.I zašto je jači dolar od eura?
Deda Avram je tacno znao sta radi i gde je problem,ali nije on uradio nista lose.Njega je Milosevic smenio i uklonio sa javne scene,zato sto mu ovaj kao Guverner centralne nase banke nije dozvolio stampanje para i reprizu od '93-ce.Posto je novac postao roba kojom se trguje,kurs mora biti klizni,a jedino bi mogao b iti fiksni ako bi uzeli zlato kao pologu po kojoj se svi ravnaju.To je vec vidjeno i funkcionisalo je jako dobro,ali USA nije dozvolila,jer joj je zbog rata u Vijetnamu bilo potrebno dostapavanje para,tj.pozajmljivanje od FED-a.Деда Аврам је направио мало тих динара, па су их после правили још, и добили смо да је динар брзо отклизио наниже према марки.
Старији људи се сећају и деноминације динара у СФРЈ, због инфлације је постало тешко баратати са свим тим милионима и милијардама динара, и држава је донела одлуку да једноставно "скине" две нуле са новчаница. Тако је новчаница од 2000 динара преко ноћи постала новчаница од 20 динара, али ми смо је ето и даље звали две 'иљаде.
Јел се нешто променило кад су скинуте две нуле, и кад је динар почео да вреди 100 пута више него пре тога? Ништа, јер је динар, као и друге валуте, само квантиативно изражавање стварних вредности..
Ови ти економисти неће рећи, они воле компликовање и гађање безвезним изразима...
Deda Avram je tacno znao sta radi i gde je problem,ali nije on uradio nista lose.Njega je Milosevic smenio i uklonio sa javne scene,zato sto mu ovaj kao Guverner centralne nase banke nije dozvolio stampanje para i reprizu od '93-ce.Posto je novac postao roba kojom se trguje,kurs mora biti klizni,a jedino bi mogao b iti fiksni ako bi uzeli zlato kao pologu po kojoj se svi ravnaju.To je vec vidjeno i funkcionisalo je jako dobro,ali USA nije dozvolila,jer joj je zbog rata u Vijetnamu bilo potrebno dostapavanje para,tj.pozajmljivanje od FED-a.
Jeste da je zlato roba kojom se trguje,jeste da ga ima svako i jeste da ga ima svugde,pa se bas i upravo zbog toga ono postavlja kao merna jedinica.Vlada jedne drzave stavi kod sebe zlato u depozit,a sa druge strane ima kolicinu novca koju okrece narod na tom istom trzistu iste te drzave.Злато је такође роба и не може бити никакав апсолут нити мера количине новца.
Jeste da je zlato roba kojom se trguje,jeste da ga ima svako i jeste da ga ima svugde,pa se bas i upravo zbog toga ono postavlja kao merna jedinica.Vlada jedne drzave stavi kod sebe zlato u depozit,a sa druge strane ima kolicinu novca koju okrece narod na tom istom trzistu iste te drzave.
Osnova ekonomije je ljudsko ponasanje.Moze guverner neke centralne banke da odredi sluzbeni devizni kurs kakav god on hoce-narod ce trgovati ili uopste nece trgovati tom valutom toga dana.Kada je na jesen 2008-me na RTS- dva puta u centralnom Dnevniku data najava globalnog,veoma verovatnog financijskog kolapsa-narodu se bukvalno preko noci uvukla zmija u dzep sa novcanikom-uhvatio ih je strah,jer su doziveli hiperinflaciju kada nam je valuta bila potpuno obezvredjena.U Srbiji se ionako prezivljavalo i ona desavanja na nasem trzistu nikako nisu mogla doprineti potresima na globalnom nivou,ali...jednostavno se video i osetio strah.Narod je bukvalno preko noci smanjio potraznju za svim i svacim.Drzim privatnu radnju maloprodajnog tipa tako da sam dobro to uocio i zapamtio-znaci,malo je dovoljno da kola krenu nizbrdo.Jos u Srednjem Veku,kada se trgovina obavljala uz pomoc kovanog novca,taj isti novac vladari su kovali iz srebra i zlata i na taj nacin su psiholoski delovali na sve ucesnike na trzistu-kako na proizvodjace,tako i na potrosace.Njima samima je isto odgovaralo da imaju na svojoj zemlji jedno stabilno trziste,bez stresova,jer su tako povecavali svoje materijalno bogatstvo(mogli su sa sigurnoscu kupiti porez od mnogih jer je posla i para bilo) i povecavali su svoju politicku moc.Gde se dobro zivi-nema potrebe za promenom vlasti.Zasto je vazan taj drzavni depozit u zlatu i srebru?Zato sto ljudi ,jos iz vremena trampe,zele da imaju kod sebe nesto sto poseduje trajnu vrednost kako bi bili sigurni za svoj bioloski opstanak danas i sutra.Gomila nekog novca kod kuce ne znaci ama bas nista ako taj novac ne vredi,tj.nema pokrice u necemu.Abraham Maslov je u analizi ljudskog psihe rekao da mi delujemo po svojim nagonskim prioritetima i da ih ima cetiri.Jedan je vazniji od drugog,ali ljudski um i energija se ne pokrecu ako jedan nagon nije u potpunosti zadovoljen.Na prvom mestu je nagon za prezivljavanjem,tj.nasa briga da li imamo sredstva sa kojima mozemo se prehraniti,obuti,obuci,zagrejati,smestiti se na sigurno.Za sve to nam je potreban novac,jer mi vise ne zivimo kao pecinski ljudi.Dakle,taj novac mora imati neko pokrice.Ne mogu ja reci da dinar ima pokrice u euru,a euro u USA $,a znam da se trguje tim valutama i da se kolicina novca umetno dopunjuje po politickim i megakorporacijskim (bankarskim ) potrebama.Ja podsvesno znam da nesto nije u redu i sa svojim novcem bezim u nesto drugo;kupujem plac,kupujem lokal,kupujem zlato,nakit,kupujem masine i pokusavam prosiriti svoja poslovanja....Sa Zlatnim Standardom kojeg su Amerikanci namerno zatrli-sve je to-sto je inace milenijumima ranije bilo potvrdjeno kao dobro-jednostavno nestalo.Dakle,ako Vlada menja na moj zahtev moje dinare u zlato i obrnuto,ja sam siguran,mogu da radim i zivim normalno,mogu da planiram,nema mesta strahu i panici,nema potrebe za bezanjem u nesto drugo i sve ide kako treba-trziste ne trpi,ono funkcionise.Mises je i rekao da,,ili politika ili trziste;trece nema!",a ukidanje Zlatnog standarda nije nista drugo nego politicka odluka.Нема никаквог разлога да се количина новца везује за количину злата у једној држави.
Pa ja sam i napisao u svom prvom postu na ovoj temi da,,Inace,neka moneta trebala bi imati vrednost koju joj ne odredjuje centralna banka te drzave koja je koristi,nego vrednost koju joj odredjuje samo trziste na kojoj ona ucestvuje samo u tom pogledu da olaksa rad i funkcionisanje tog trzista,jer u suprotnom bi morali imati trampu."Kako onda reagovati kad Vlada upumpa novac,tj.dozvoli bankama da daju kredite bilo koje vrste bez realnog 100%pokrica ili ona sam nastampa novac i plati npr.seljacima obecani otkup nekog njihovog proizvoda???Da li onda valuta kojom se obavlja razmena vredi isto onoliko kao i pre povecanja novcane mase???Sta kad dodje ekonomski ciklus da padne potraznja,a samim tim i proizvodnja?Ispada da valuta gubi tada na svojoj vrednosti,jer je obim razmena na trzistu opao,tj.ta se ,,lova slabo nesto okrece"???!!!Dakle,novac mora imati podlogu koju svi vrednuju;od Japana do Kalifornije;od Svedske do Novog Zelanda.Sa tom podlogom onda Vlada moze trgovati sa cime hoce i gde hoce,a njeni gradjani mogu uvek kod te Vlade menjati dinare u zlato ili prodavati joj zlato za dinare.U ovoj kombinaciji jedino su na gubitku muljatori(bankari,politicari,ratni huskaci,sverceri...).Deda Avram jeste rekao da ce odnos DEM i dinara biti1:1,ali na ulici vec posle dva dana menjalo se 1.1-1.3.Zasto?Zato sto nije bilo podloge,a devize po bankama nije dao da se menjaju,jer je tvrdio da to nije potrebno,nego kad nekome treba za lek izvana.Secamo se svi jako dobro tog perioda.Zasto je narod i za vreme pocetka Avramovog dinara,,bezao"u devize???Pa,da zastiti svoj rad,svoju imovinu,svoju sadasnjost i buducnost.Danas sto ne potrosi da pretvori u marku,sutra ako opet dodju sankcije ili ostane na plati od 2-3 marke da ima cime da se prehrani.Количина новца треба да буде збир вредности роба, капитала и услуга, како се исти повећавају, тако треба повећавати и количину новца у оптицају.
Cijeg privrednog rasta????????Види, златни стандард је имао смисла у условима мање или више индивидуалне производње и слабог или никаквог привредног раста.
Zlata ima sasvim dovoljno.Nije u tome caka,to se onda ne radi tako.Али замисли ти сад, привредни раст огроман, потребе тржишта обарају све рекорде, а ти не можеш да пустиш новац као замену за вредност у промет, зашто, јер ето ниси ископао или ниси купио довољно злата.
Od kad se pocelo trgovati novcem-on je postao roba.Da li je to ispravno ili ne,to uopste nije bitno;to je postala cinjenica.То је смешно, новац је пре свега замишљен као мера вредности, а не као вредност сама по себи.
Evo,vidis,ja po ovome vidim da je tebi ovo malo nepoznat teren.Nije to nikakva floskula,to je stanje na trzistu koje nazivamo DEFLACIJA.Deflaciju ne izaziva niko drugi nego politicari,tj.Vlada jedne drzave-nema nikakve veze sa zlatom,srebrom,sirovinama,radnom snagom i njenom strucnoscu ili pomanjkanjem iste,sa sirovinama.....И шта уопште значи она флоскула "нема довољно новца".
Pa sta ja govorim celo vreme??Zlatnim standardom ili nekim drugim standardom ja se zalazem da im se ne dozvoli da stampaju kad hoce ili koliko hoce.Новца не може да недостаје, новац је папир који се штанцује са релативно веома малим трошковима, проблем може бити продуктивност рада, погрешне инвестиције, или новац који је пуштен у облику дуга који се у великом броју случајева не може вратити.
Дакле, новац не може бити одвојен од реалних вредности и рада, већ их мора пратити, а то је посао оних који га емитују, они држе огроман монопол и имају огромну одговорност, и на жалост огроман простор за злоупотребу,
Od kad je pocela razmena ljudi za robe-postoji teznja da se pojedinac zastiti u necemu.Zlatni standard je samo poslednja mera u nizu.Вредност новца највише и почива на том монополу, који је и законски дефинисан, новац је ЗАКОНСКО средство плаћања, конкретно код нас динар, дакле натеран си да га користиш. Тржиште игра по тим правилима, али ће наравно одреаговати ако се наштампа превише новца, и даље ће се њим плаћати, али ће га бити потребно више за одређени производ, људи га неће држати већ ће бежати у друге вредности, поготово ако штампање новца не прате одговарајуће каматне стопе на штедњу у банкама.
Иначе, народ је склон да бежи у девизе, али су нас ту, и нас и Европљане, сачекали лупежи кад су увели евро, евро је за кратко време изгубио половину своје вредности, а камате су остале као раније за марку, ето тако се то ради.
To je najmanji problem kako regulisati.И на крају, референци и репера нема, злато није апсолут, нафта није апсолут, некретнине нису апсолут, све је подложно повећању и смањењу вредности, па и новац, и све зависи од понуде, потражње, законске принуде и монопола.
A zasto su bas ti Ameri ukinuli Zlatni standard????????????Зато нпр, Амери чврсто бране монопол међународног плаћања у доларима.
Cijeg privrednog rasta????????
Zlata ima sasvim dovoljno.Nije u tome caka,to se onda ne radi tako.
Делимично тачно, али не смемо да заборавимо да је новац ЗАКОНСКО средство плаћања, дакле није као друга роба коју можеш, али и не мораш да имаш, овде си натеран да имаш новац јер твој рад плаћају њиме, и траже ти новац, никако другу робу, кад ти нешто треба у хипермаркету рецимо.Od kad se pocelo trgovati novcem-on je postao roba.Da li je to ispravno ili ne,to uopste nije bitno;to je postala cinjenica.
Evo,vidis,ja po ovome vidim da je tebi ovo malo nepoznat teren.Nije to nikakva floskula,to je stanje na trzistu koje nazivamo DEFLACIJA.Deflaciju ne izaziva niko drugi nego politicari,tj.Vlada jedne drzave-nema nikakve veze sa zlatom,srebrom,sirovinama,radnom snagom i njenom strucnoscu ili pomanjkanjem iste,sa sirovinama.....
Pa sta ja govorim celo vreme??Zlatnim standardom ili nekim drugim standardom ja se zalazem da im se ne dozvoli da stampaju kad hoce ili koliko hoce.
A zasto su bas ti Ameri ukinuli Zlatni standard????????????