Pomoć oko sastavljanja konfiguracije

Milamber

Početnik
Poruka
15
Pozdrav svima. Rešio sam kupiti novi kompjuter, pa sam tražio konfiguracije. Ni jedna od gotovih konfigueacija me nije zadovoljila u potpunosti. Nisam mogao pomititi cenu, kvalitet i moje potrebe.
Kompjuter bi se najviše koristio za surf i filmove. Povremeno možda neka igrica, te su mi potrebne neke performanse koje bi novije naslove podržale bar u 720p.
Budžet za kućište je 350.
Odlučio sam da sam sastavim konfiguraciju koju ću postaviti ispod. Nemam puno iskustva sa tim tako da možda nisam odradio to najbolje. Sledi konfiguracija sa cenana komponenti u evrima, ako možete pogledajte i prokomentarišite.

Asus Asus Intel MB H81M-K, Socket 1150, DVI/VGA, USB 3.0 43,69 €

Intel Core i3-4170 Box (3.70GHz, 2C/4T, FSB 1600MHz, 54W, 22nm, 3MB cache, VGA HD 4400, socket 1150)
119,29 €

Kingston Kingston HyperX FURY 4GB 1866MHz DDR3 CL10 Black 28,99 €

Seagate Seagate 3.5" 1TB Pipeline HD 2-GODINA GARANCIJE ! 42,56 €

Grafička
MSI
N720-2GD5HLP (NVidia 720GT, 2GB DDR5, VGA, DVI-D , HDMI, PASSIVE COOLING NOVO-HIT !!!
61,51 €

POWERLOGIC Futura NEO 200XV G.Metal 550W, 20+4pin, 2*SATA+ 8cm black fan 2*USB 26,29 €

LG Electronics LG DVD RW GH24NSD1 24x speed, SATA Internal Black Super Multi DVD Rewriter 14,37 €

Pozdrav svima. Rešio sam kupiti novi kompjuter, pa sam tražio konfiguracije. Ni jedna od gotovih konfigueacija me nije zadovoljila u potpunosti. Nisam mogao pomititi cenu, kvalitet i moje potrebe.
Kompjuter bi se najviše koristio za surf i filmove. Povremeno možda neka igrica, te su mi potrebne neke performanse koje bi novije naslove podržale bar u 720p.
Odlučio sam da sam sastavim konfiguraciju koju ću postaviti ispod. Nemam puno iskustva sa tim tako da možda nisam odradio to najbolje. Sledi konfiguracija sa cenana komponenti u evrima, ako možete pogledajte i prokomentarišite.

Intel Core i3-4170 Box (3.70GHz, 2C/4T, FSB 1600MHz, 54W, 22nm, 3MB cache, VGA HD 4400, socket 1150)
119,29 €

Grafička
MSI
N720-2GD5HLP (NVidia 720GT, 2GB DDR5, VGA, DVI-D , HDMI, PASSIVE COOLING NOVO-HIT !!!
61,51 €

POWERLOGIC Futura NEO 200XV G.Metal 550W, 20+4pin, 2*SATA+ 8cm black fan 2*USB 26,29 €

LG Electronics LG DVD RW GH24NSD1 24x speed, SATA Internal Black Super Multi DVD Rewriter 14,37 €
realno ovo je slaba ploča za procesor a grafika je posebno slaba nije za igrice pogotovu ne najnovije naslove i ne u 720p , pod dva šta će ti memorija od 1866 mhz ,ako ni matična ni procesor ne pružaju za nju podršku čak ni u overkloku

logo_.png

[TABLE="class: table_main, width: 100%"]
[TR]
[TD="class: td_header_config, width: 80%, bgcolor: #FF9900, align: left"]Naziv proizvoda ...[/TD]
[TD="class: td_header_config, width: 10%, bgcolor: #FF9900, align: left"]Količina[/TD]
[TD="class: td_header_config, width: 10%, bgcolor: #FF9900, align: left"]Cena[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]'CPU FM2+ AMD Athlon™ X4 Quad-Core 860K, 3.70GHz BOX Black edition 28nm[/TD]
[TD="class: td_qwant_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6"]1[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]9,579.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]'MB FM2+ A88X Gigabyte GA-F2A88XM-DS2, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1/USB3[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]6,649.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]''HDD SATA3 7200 500GB Seagate Barracuda® ST500DM002, 16MB 2 godine[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]5,519.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]Memorija DIMM DDR3 4GB 1866MHz Kingston HyperX Savage CL9, HX318C9SR/4[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]3,205.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]'DVD+/-RW Samsung SH-224FB/BEBE/SATA/ black, 24XDVD/16xDVD-RAM[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]1,690.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]AMD Radeon R7 360 Sapphire Nitro 2GB DDR5, DVI/HDMI/DP/128bit/11243-05-20G[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]15,190.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_product_config, width: 80%, bgcolor: #F6F6F6, align: left"]Kuciste 600W LC Power Pro 925B[/TD]
[TD="class: td_price_config, width: 10%, bgcolor: #F6F6F6, align: right"]6,799.00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: td_futer_config, width: 90%, bgcolor: #FF9900, colspan: 2, align: left"]Ukupno:[/TD]
[TD="class: td_futer_config, width: 10%, bgcolor: #FF9900, align: left"]48,631.00[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ponuda važi 2 dana. (01.12.2015.)

ovo je oko 400 evra

119,29 €

Grafička
MSI
61,51 €

na toj grafickoj se neces naigrati.

ovo snejksovo je mnogo bolje uklopljeno.sta ce ti i3 dok je ostatak vrlo slab.

mozes ustedeti na snejkovoj stavljajuci oko 6 hilj jeftiniju graficku http://emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-amd-radeon-r7-250x-powercolor-1gb-ddr5.11.html?productId=52635

ali bolje ne

Znači grafička ne valja.

Šta mislite za amd varjantu

Model: Altos A-COMP Warrior
Matična ploča: AM3+, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1
Procesor: CPU AM3+ AMD FX-4100, 12MB BOX 32nm
Takt procesora: 3.60GHz
Memorija: DDR3 8GB
Kapacitet hard diska: 1TB
Grafička kartica: VGA AMD Radeon 7750 MSI 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/R7750-PMD1GD5/

Znači grafička ne valja.

Šta mislite za amd varjantu

Model: Altos A-COMP Warrior
Matična ploča: AM3+, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1
Procesor: CPU AM3+ AMD FX-4100, 12MB BOX 32nm
Takt procesora: 3.60GHz
Memorija: DDR3 8GB
Kapacitet hard diska: 1TB
Grafička kartica: VGA AMD Radeon 7750 MSI 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/R7750-PMD1GD5/

losa grafa, ako hoces da igras neces se naigrati ni na toj

amd x4 840 7500
ploca 5000
gtx 750 ti 16500
ram 8 gb 5000
disk 5000
kuciste i napajanj 3000
Ukupno 42000 ili 350 eura

- - - - - - - - - -

win win je po meni skuplji od ostalih . Mozes na e ponudama da razgledas odnos cena po radnjama

dobro je ovo tvoje samo napajanje od 3 hilj mi je sumnjivo

da li je ovo na jednom mestu ili u nekoliko firmi

uvek sam za kupovinu ploce i procesora u jednoj firmi dok ostalo mozes sarati

nije veliki potrosac ovaj pc sto sam sastavio tpd procesora 65 w , tpd grafe oko 70 w , znaci ne bi trebalo da predje preko 150 wati pri bas velikom opterecenju. Obicno napajanje nece imati nikakvih problmea

Gledao cene nešto ovako bi moglo da se sastavi za 380-390 evra. Morao bih da se majsimalno nategnem ali mogu da izdvojim do 400. Ovde bih za oar meseci dodao još 8gb rama.
Jedino sam u nedoumici oko napajanja

Matična ploča MB AM3+ 760G Gigabyte GA-78LMT-S2 VGA, PCIe/DDR3/SATA2/7.1
Procesor CPU AM3+ AMD FX-6300, 3.50GHz BOX Black Edition 32nm
Memorija DIMM DDR3 4GB 1600MHz Silicon Power, CL11 SP004GBLTU160V02
Grafička kartica AMD Radeon R7 260X Sapphire OC 2GB GDDR5, DL-DVI-I/DL-DVI-D/HDMI/DP/11222-00-20G
Kuciste 550W Rhino RH-C375I, RX-550PA (CWT)
DVD+/-RW Samsung SH-224DB/BEBE/SATA/ black, 24XDVD/16xDVD-RAM

Imam i pitanje u vezi napajanja. Koliko su pouzdana ova kućišta sa napajanjima?

Poslednja izmena:
pitas a ne citas niti slusas savete.

snejks ti je dao dobru varijantu , pivosok isto , pa i moje nisu lose .

a ti sve to zanemaris i sklapas sa losijim procesorom , starijom grafickom i losijim napajanjem .

ili ona prva sa dobrim procesorom a sve ostalo lose.

imas ovde dobrih saveta pa odaberi neku .

Moraš da imaš neku meru pri sklapanju konfiguracije da ona bude ravnomerno raspoređena tako da ne vredi uparivati sjajan procesor sa jeftinom matičnom pločom jer ona neće ispratiti procesor u potpunosti,
i pravilo da ne moraš ti kupiti sve komponente na jednome mestu -ja sam samo predložio varijantu sa jednoga mesta ako negde nađeš jeftinije komponente a istoga kvaliteta ti navali.

recimo u emmiju ni ja nisam zadovoljan sa izborom hdd-a ali ti sklapajući svoju možeš nju negde drugde da kupiš , onaj procesor 860k koji sam preedložio je po kvalitetu slabiji malo od i3 ali ne više od 5% u kombinaciji sa dobrom pločom kao dotična je mnogo bolja u kombinaciji nego taj i3 predlog
ja bih na tvome mestu lično uzeo iz moje kombinacije ploču , procesor , ram , grafičku i kućište a iz tvoje samo hdd jer je veći a dvd ne bi ni uzimao nema potrebe za njim lično ne znam kada sam ga zadnji put koristio e tu bi uštedeo 20 evra.

Da i ja prozborim koju.
Ukoliko se odlucis za Intel varijantu, slobodno uzmi jeftinu H81 plocu,ukoliko ga ne klokujes ne treba ti nista bolje. Procesor ti je skuplji, a stedis na ploci.
E sad koliko sam ja shvatio tebi igrice nisu u prvom planu,onda bi ti R7 250X zavrsavala posao, postoji R7 250 i R7 250X verzija koja je jaca. Ukoliko se odlucis za Intela i ovu karticu ne treba ti neko posebno jao napajanje, jer nisu potrosaci neki.
U svakom slucaju min 8gh rama bih preporucio. Od Intela treba uzeti u razmatranje i G3250 dual core.

I da kod grafike da ti skrenem paznju grafike tima N Vidia 730GT, AMD Radeon R5 230, R7 240 i il zaobidji, to je bacanje para, bolje ti je ostati na integrisanoj proceorskoj grafici pa kasnije dokupiti. Takodje ni modele koji imaju ddr3 memoriju.
Minimum grafike ti pocinje sa r7 250 pa nadalje i to varijanta sa 1gb ddr5 ( ne 2gb ddr3).

Poslednja izmena:
Da i ja prozborim koju.
Ukoliko se odlucis za Intel varijantu, slobodno uzmi jeftinu H81 plocu,ukoliko ga ne klokujes ne treba ti nista bolje. Procesor ti je skuplji, a stedis na ploci.
E sad koliko sam ja shvatio tebi igrice nisu u prvom planu,onda bi ti R7 250X zavrsavala posao, postoji R7 250 i R7 250X verzija koja je jaca. Ukoliko se odlucis za Intela i ovu karticu ne treba ti neko posebno jao napajanje, jer nisu potrosaci neki.
U svakom slucaju min 8gh rama bih preporucio. Od Intela treba uzeti u razmatranje i G3250 dual core.

I da kod grafike da ti skrenem paznju grafike tima N Vidia 730GT, AMD Radeon R5 230, R7 240 i il zaobidji, to je bacanje para, bolje ti je ostati na integrisanoj proceorskoj grafici pa kasnije dokupiti. Takodje ni modele koji imaju ddr3 memoriju.
Minimum grafike ti pocinje sa r7 250 pa nadalje i to varijanta sa 1gb ddr5 ( ne 2gb ddr3).

e7 250 nece moci da pokrene novije igrice. Pokrenuce ali sve na minimumu. Ja imam gtx 650 koja je malo jaca od r7 250 x i koja nista zivo ne moze da pokrene od igri novijih generacija. Samo na low .

- - - - - - - - - -

Moraš da imaš neku meru pri sklapanju konfiguracije da ona bude ravnomerno raspoređena tako da ne vredi uparivati sjajan procesor sa jeftinom matičnom pločom jer ona neće ispratiti procesor u potpunosti,
i pravilo da ne moraš ti kupiti sve komponente na jednome mestu -ja sam samo predložio varijantu sa jednoga mesta ako negde nađeš jeftinije komponente a istoga kvaliteta ti navali.

recimo u emmiju ni ja nisam zadovoljan sa izborom hdd-a ali ti sklapajući svoju možeš nju negde drugde da kupiš , onaj procesor 860k koji sam preedložio je po kvalitetu slabiji malo od i3 ali ne više od 5% u kombinaciji sa dobrom pločom kao dotična je mnogo bolja u kombinaciji nego taj i3 predlog
ja bih na tvome mestu lično uzeo iz moje kombinacije ploču , procesor , ram , grafičku i kućište a iz tvoje samo hdd jer je veći a dvd ne bi ni uzimao nema potrebe za njim lično ne znam kada sam ga zadnji put koristio e tu bi uštedeo 20 evra.
´Kako nece ispratiti . Izmedju cipsetova nema gotovo nikakve razlike u performansama ,jedino je razlika u opremi ploce

Iskreno,licno nisam probao mogucnosti r7 250x,gledao sam na youtubu prikaze GTA5 npr
.
Znam ja sta je dobro, ali ovo je situacija gde treba i da se prdne i da se stisne.Mozda najbolja opcija je kupovina polovne grafike koja je jos u garanciji, recimo r9 270x.
Sto se ploca tice, ljudi neznaju, ali ako neces da klokujem mozes i7 da stavis na maticnu H81 od 50e i da ti masina radi dobro.

- - - - - - - - - -

´Kako nece ispratiti . Izmedju cipsetova nema gotovo nikakve razlike u performansama ,jedino je razlika u opremi ploce
aj opet na osnove informatike pa ćeš shvatiti
da je to tako kao što ti pričaš svi bi napravili jeftinu ploču i gurali u njega najjači i7 ...
de razmisli malo pre pisanja

- - - - - - - - - -

Iskreno,licno nisam probao mogucnosti r7 250x,gledao sam na youtubu prikaze GTA5 npr
.
Znam ja sta je dobro, ali ovo je situacija gde treba i da se prdne i da se stisne.Mozda najbolja opcija je kupovina polovne grafike koja je jos u garanciji, recimo r9 270x.
Sto se ploca tice, ljudi neznaju, ali ako neces da klokujem mozes i7 da stavis na maticnu H81 od 50e i da ti masina radi dobro.
ti takođe NA osnove informatike ...

Evo ti i jedna konkretna preporuka za masinu koja ce zadovoljiti i tvoje potrebe za surfom i za igranjem.
http://www.list.rs/proizvod/kucni-r...4-8408gb1tbgf750gtx-2gb-rac08405/?category=22

U pitanju je cetvorojezgarni AMD Athlon II X840, masina ima 8gb rama, 1tb sata III hard i graficku 750gtx sa 2gb ddr5.
Sve je spakovano u Spire kuciste koje nije nista posebno atraktivno, ima 550w Spire sa 12cm fanom, ugradjivao sam ova napajanja i nisam imao problema s njima.
Grafika 750GTX vuce oko 55w struje i nema dodatni 6 pinski power kabal na sebi, tako da ce Spre raditi posao.

To je nesto vise od planiranog budzeta,ali ce odraditi posao za koji je predvidjena.

razumem kad neka tema ima 100 strana da je neko ne procita pa ponovi savet .

ali kad ima samo jednu stranu onda ne razumem.

sto se tice cipseta mislim da razlika u performansama nije velika , ni priblizna razlici u ceni.

tako da ploca od 300 evra sa slotom za 1155 sigurno nije bolja od one koja kosta 50 evra sa istim slotom .

mozda 20 posto ali vecina obicnih korisnika to nece primetiti.

ima vise prikljucaka koji trebaju profesionalcima za neke stvari ali za internet i igrice i obicne programe sasvim je dovoljna ploca od 50 evra.

razumem kad neka tema ima 100 strana da je neko ne procita pa ponovi savet .

ali kad ima samo jednu stranu onda ne razumem.

sto se tice cipseta mislim da razlika u performansama nije velika , ni priblizna razlici u ceni.

tako da ploca od 300 evra sa slotom za 1155 sigurno nije bolja od one koja kosta 50 evra sa istim slotom .

mozda 20 posto ali vecina obicnih korisnika to nece primetiti.

ima vise prikljucaka koji trebaju profesionalcima za neke stvari ali za internet i igrice i obicne programe sasvim je dovoljna ploca od 50 evra.

To nije tacno , max 2-3 % , ali ne verujem . Jedina razlika je u opremljenosti ploce , sto obicnog korisnika ne dotice.

- - - - - - - - - -

aj opet na osnove informatike pa ćeš shvatiti
da je to tako kao što ti pričaš svi bi napravili jeftinu ploču i gurali u njega najjači i7 ...
de razmisli malo pre pisanja

- - - - - - - - - -

ti takođe NA osnove informatike ...
I u cemu je problem .ja sam 2008 uzeo q 6600 i najeftiniju plocu od 35 evra. A procesor je u to vreme kostao preko 250 . I radio je bez problema .
Intel LGA 1150 Chipsets

Because all northbridge functions have been moved onto LGA 1150-based processors, compatible motherboards feature only a southbridge that Intel relabels the PCH, for platform controller hub.

Z97 Express features eight PCIe 2.0 lanes, six USB 3.0 ports, and six SATA 6Gb/s ports. Physically unchanged from the previous Z87 Express, Intel renamed it for its Haswell refresh marketing blitz, and changed the base firmware just enough to call it a new product. The altered firmware may be required for future Broadwell CPU support.
Z87 Express: Intel enables pathway splitting for the CPU’s PCIe 3.0 controller when paired with Z97/Z87 Express, so that any processor can support a single card with 16 lanes, two cards with eight lanes, or three cards at x8-x4-x4 (depending on motherboard layout). CrossFire is enabled across as many as three cards, while Nvidia's SLI technology only works with two cards. RAID modes 0, 1, 5, and 10 are also enabled.
H97 Express replaces H87 in the same way that Z97 replaced Z87. Both units currently support the same processors and feature set, but the newer chipset’s altered base firmware may be required for future Broadwell CPU upgrades.
H87 Express reduces features compared to Z97 by limiting the CPU’s integrated PCIe 3.0 controller to a single device (one slot), and officially blocks CPU overclocking. Unofficially, the H97/H87 Express chipset can be unlocked for overclocking. Additionally, Intel enables its Small Business Advantage software on H97 or H87 motherboards with compatible firmware.
Q87 Express adds a few more business-oriented features (VT-d, TXT, vPro) to the feature set of the H87.
Q85 Express removes two SATA ports from the feature set of H87 Express, along with RAID functionality. The total number of supported SATA 6Gb/s ports is four.
B85 Express removes four USB 2.0 and two USB 3.0 ports compared to Q85 Express. The total number of USB 2.0 and 3.0 ports is eight and four, respectively.
H81 Express removes two additional SATA and two additional USB 3.0 ports compared to B85 Express. It also closes off two PCIe 2.0 lanes, leaving a total of six from the PCH-based controller. The least-expensive of Intel’s LGA 1150 products, it was proof-of-concept for our overclock-unlocking article.

sto se tice informatike, mogu da ti drzim predavanja

To nije tacno , max 2-3 % , ali ne verujem . Jedina razlika je u opremljenosti ploce , sto obicnog korisnika ne dotice.

- - - - - - - - - -

I u cemu je problem .ja sam 2008 uzeo q 6600 i najeftiniju plocu od 35 evra. A procesor je u to vreme kostao preko 250 . I radio je bez problema .

sto se tice informatike, mogu da ti drzim predavanja
i ti stvarno misliš da si posisao sva znanja sveta?- i da je tvoja q6600 radila maximalno na ploči od 35 evra?
čipset je tek mali deo matične ploče izuzetno mnogo stvari zavisi i od južnoga mosta koji nije deo čipseta kao i od komponenti matične ploče njenoga kvaliteta , pa kvaliteta izrade itd. itd. još si ti mali ... idi pa onima što proizvode matične ploče i recim im da greše pa im objasni razliku između low range -mid range i high-end mainboardova ,
inače sa integracijom northbridga je prvi krenuo AMD i prikazao je to na CEBIT-u 2007-e godine dok intel nije bio sa njima ni na vidiku do sendy bridga druge generacije

Back