Pomoc oko izbora pojacala za kola :D

filip30000

Početnik
Poruka
14
Sve sam smislio u glavi ali mi se neke kockice ne slazu. Imam akumulator 12v 44 Ah i 210 Ampera u kratkom spoju (cini mi se da je amperaza mnogo mala ), naso sam pojacalo 2x 400 w RMS na 4 oma, na njemu se nalazi osigurac od 100 ampera, na to pojacalo sam mislio da prikljucim 2 zvucnika (pioneer 400w rms, max 1400 w 4 ohm). Muce me ove stvari : 1. Koju debljinu kabla iz akumulatora treba da uzmem ako se uzme u obzir da pojacalo moze da povuce 100 ampera ? 2. Alternator mi je 70 ampera, da li to znaci da auto ne moze da napuni akumulator ako slusam muziku duze vreme ( ili da muziku slusam na pola jacine ali da nekad smem da pojacam do kraja), 3. Da nije ovo pojacalo mnogo jako za ove zvucnike RMS se poklapaju http://www.tehnomanija.rs/katalog/pioneer-zvucnici-za-kola-ts-w308d4.html http://www.esxaudio.de/pages/signum/sx-4ch.htm ( model SIGNUM SX 4120 ) :) :) :)

Ne preterujem imao sam pojacalo od 600 w max i 200 rms na 4 ohm, ali mi je zvucnik bio jaci od pojacala 700 w max i 350 rms-a. Slusao sam godinu dana kao car, ali me je uvek kopkalo da stavim ovo gore navedeno. Skoro mi je drugar kupio ozvucenje i ja sam ostao na mrtvi tranzistor :) Na mobilnom mi se bolje cuje :) Ako ovo uspem da izvedem kako treba od toga mi nece trebati vise ;)

Ne preterujem imao sam pojacalo od 600 w max i 200 rms na 4 ohm, ali mi je zvucnik bio jaci od pojacala 700 w max i 350 rms-a. Slusao sam godinu dana kao car, ali me je uvek kopkalo da stavim ovo gore navedeno. Skoro mi je drugar kupio ozvucenje i ja sam ostao na mrtvi tranzistor :) Na mobilnom mi se bolje cuje :) Ako ovo uspem da izvedem kako treba od toga mi nece trebati vise ;)

INTERESANTNO...;)

Nego...interesuje me kako si došao do odnosa...600 w max i 200 rms na 4 ohm...zar nebi trebalo da je ..VIŠE...:think:

MOŽEŠ...i ...SVE ĆE RADITI...samo izpoštuj ...IMPEDANSU PRIKLJUČENIH ZVUČNIKA NA POJAČALU...;)

IMA SAMO NEKOLIKO MANA...:sad2::sad2::sad2: :per:

NEĆEŠ MOĆI DA SLUŠAŠ.. NI NA 25W...NEGO.. MAX DO 1W....AKO IMAŠ UŠI..:)..( POŠTO VIDIM DA TE ...PALI SNAGA...:per:.)

AKO ODVRNEŠ VIŠE ..OD 10W....BIĆE BOLNO..:sad2:.A I ...UGASIĆE TI SE MOTOR OD KOLA...;).

AKO TA ČUJE MURIJA...PO NAJNOVIJIM PROPISIMA...PLATIĆEŠ I ...PRISTOJNU VASPITNU KAZNU..:per: ZBOG UGROŽAVANJA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU..:sad2:.

OSTALO ĆEŠ OTKRITI SAM..:per:.ZAVISNO OD SITUACIJE...:sad2::sad2:

Koliko ja znam i najobicniji CD ukolima ima 4 x 50W ili 4x 22W RMS tako da i to prevazilazi tih 10W koje si rekao.
Logicno je da tebi onda ne treba nista od muzike jer slusas onu iz drugih kola.:mrgreen:
Ja imam Spectron pojacalo 4x100W koje kosta preko 400 eura a koje mi trenutno nije montirano u autu jer sam prodao taj u kom je bilo.Ako su ljudi napravili tako nesto znaci da se moze slusati.Sta bi tek rekao za takmicarske sprave...:whistling:

Procitao sam da RMS snaga zvucnika treba da bude 50-tak vati veca od RMS-a pojacala. Ali da li moze da dodje do ostecenja zvucnika ako su snage iste 400 rms zvucnika = 400 rms pojacala , ne mogu da nadjem zvucnike od 450 rms-a ??? To mene muci inace bih mogo sutra da sklopim ceo sistem, uzmem kablove od 35 mm2 da me ne boli glava jer niko ne zna kolika debljina mi je potrebna za sve to , ovako sto deblje to bolje. Jedino jos taj akumulator i alternator.

Znas li ti kad ce i to pojacalo i ti zvucnici da imaju 400W?
Nikad!
Pogledaj razglasne sisteme po lokalima i ti sistemi imaju RMS snagu od 200-400W a onaj mali zvucnik u kolima kao imatu istu snagu.
Ja uopste ne gledam sta pise na papiru nego gledam da uzmem sto kvalitetniji zvucnik i pojacalo da bih imao sto kvalitetniji zvuk a snaga mi uopste ne treba.
Zelim kad pojacam na 10% snage da mi bas pomera dzigericu ali ne svojom jacinom nego dubinom tj.kvalitetom.
Steta je sto danas vecina gleda samo na jacinu i kupuje nove vufere sa kutijom za 50 eura dok ja npr. imam go zvucnik od 12" koji sam bez kutije kosta 150 eura ili pojacalo koje kosta preko 400 eura dok se kod nas masovno kupuju pojacala sa navodnih 600W za manje od 100 eura u prodavnici.
Sto se tice kablova za zvucnike i tu je beda jer neki stavljaju strujne kablove i to im super radi a ne shvataju da pravi kablovi kostaju poprilicno i da je sa njima i bolji zvuk pod uslovom da su i ostale komponente kvalitetne.
Uzmi kabal od 1-1,5 kvadrata i resio si problem ali neki kvalitetan a ne na pijaci.

Ceo grad sam obiso niko nista ne zna. Ovaj Nis je mrtav grad !!!!!!!!!!!! Svi mi kazu ti si lud dajes tolke pare na muziku umesto da mi pomognu :)

Pravo ti kažu...ZA... PAMETNOG - DOVOLJNO...:).

U ovo vreme besparice ...TAKVO BACANJE PARA NA GLUPOSTI I NEBITNE STVARI...za SVAKOG...NORMALNOG NIŠLIJU.... JE NEZAMISLIVO...I LUDO...;)

U Vranju...TAKVE...ZOVEMO...PUVADŽIJE..:lol:.

Kabel za napajanje MINIMALNI 10 ( deset ) kvadrata i to i za minus i za plus. Da i za minus, da ne koristimo diskutabilnu karoseriju kao masu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nije to nista. Kabel je debeo kao olovka i ima ga po radnjama. Obavezno osigurac odma iza akumulatora i elektrolitski kondenzator sto veceg kapaciteta sto blize pojacalu. E, da ne bi bilo lose jedan snazan relej da omoguci rad pojacala SAMO dok motor radi. To sve postoji po prodavnicama ali mozete improvizovati i ustedeti.

Kabli nije problem kondenzator cu da nabavim. Znaci ja definitivno uzimam pioneer 1400 max i 400 rms na 4 ohm ! Uzecu dva takva. Mene muci povezivanje : znaci ako saberem 2 zvucnika imacu 2800 wati i 800 rms-a ? treba takvo pojacalo da trazim, naso sam ovo gore sa pocetka http://www.esxaudio.de/pages/signum/sx-4ch.htm (ovo donje) ali sam tek sad vido da ono ima 2x400 rms-a ako se poveze u MONO ? Koja je fora sa tim Ovo pojacalo sam naso za 150 eura i nije malo pare ako ga uzmem a ono nece moci da gura ove zvucnike, drugo kod njega pise da je max snaga 1600 wati O.O , to je malo s obzirom da mi je jedan 1400 max ???? :D

Evo, sad cu da ti napravim paralelu : Imam auto koji ide 50 KM/h po gradu, 80 po medjugradskim putevima i 120 po autoputevima.
Znaci, 50 + 80 + 120 = 250 Suuuper ! Pet godina vozim taj auto a nisam ni znao da moze 250 na sat !
E, takvo jedno pojacalo sad gledamo...Lepo ti tamo pise ili 4 X 80 na 4 oma ili 4 X 140 na 2 oma ili 2 X 280 na 4 oma bridzirano. To nikako ne znaci da ima 1120 W. Inace i ovi podaci su krajne sumnjivi. Ako ces ga koristiti za wufer, ides na onu mono izvedbu, tzv. bridziranje, mosni spoj, gde se spajaju + sa levog i desnog izlaza, bla bla...
Ja jedini savet sto bih imao da ti dam je da sve probas pre kupovine. E, da...nisam hteo da verujem dok mi covek nije pokazao, prikljucio kod mene u auto. Free-air, open air, generacija zvucnika za auto. Na srpskom, ne treba im kutija, zapremina, vec samo montaza na policu. Kako, zasto, nmm pojma ali radi.
U NS, prodavnica Loop Audio, prodaju JBL program. Sve je podredjeno 2 Omskom standardu. Cene su primerene ali vredi. Sve novo, sa garancijom...

Back