Pomoć-Nekad neće da krene bootiranje -podizanje sistema na laptopu??

VolHrv

Početnik
Poruka
39
Molio bih znance da pomognu,a vidim da ih ima dosta , da mi možda ne dođe do većeg kvara , zaraze virusima, da nešto krivo ne radim i ne pregorim procesor isl.
Imam povremeno problem koji neznam odmah gdje je problem, nego gasim - palim na desetke puta lap dok se "sam slučajno ne popravi" što vjerujem nije pametno , nego vjero. štetno.!:deda:

Kada otvorim tokom dana neke stranice i želim da sutra ih opet imam na alatnoj traci ( otvorim 5-6 sitova sa filmovima isl.) onda navečer ne zatvaram te sve stranice nego ih ostavim dignute i ne shat downujem laptop, nego samo spustim poklopac laptopa dolje.

Međutim, ponekad, a u zadnje vrijeme često mi se dogodi da sutradan kada upalim lap i kada počme sa dizanjem OS , u biti ne dođe do pojave one 1. strane -milsim da je to bootiranje, kada treba stisnuti da resumira , ili piše normaly mode učitavanje isl. i onda se učitava sistem i podiže , te se pojavi znak windovsa , te na kraju sve ikonice na desktopu

Ali meni bude samo crn ekran i nema kursora gore ljevo!...i ništa se dalje ne učitava!...sve crno...stiskam razne tipke ( enter, escape, F8 itd) ali nikako da počme (valjda se kaže) bootiranje, odnosom podizanje sustava
Tada više puta radim shut dawn na dugmetu laptopa i tek nakon više puta pokušaja ( nekad se dogodi da i pola sata ne uspijem podići sistem!) mi se pojaviti kursor i tekst da učitam normaly ili resume isl., i tada se tek upali ventilator i počme ispuhivati zrak radi hlađenja...do tada se ništa ne čuje , ka da je krepao procesor ili sl.!

O čemu se radi...ima li veze sa tim spuštanjem poklopca bez propisnog gašenja lapa?

Postoji li neki način da se lap PROPISNO ugasi sa shatiranjem bili preko ikonica ulaskom u start itd ( ili jednostavno gašenje preko dugmeta-držatio 5 sekundi dok se ne izgasi- kao brži način gašenja!), a da kod sutrašnjeg paljenja mi se otvore u windowsima jučer sve otvorene stranice?

Ili razlog problemu ne može imati veze sa takvim gašenjem, nego s čim? inače , normalno Imam ugrađen CCliner, Avast antivirus isl. i često koristim CCleaner
da naglasim :dosta gledam sitove sa filmovima sa prevodom, kladionice , utakmice online free...možda pomogne u dijagnozi problema?
hvala svima pa i onim akoji nisu imali isti problem, ali barem naslute šta bi moglo biti...pa ćemo sve da probamo, valjda će nešto ferceratiz:)

Poslednja izmena:
pre svega napisi koji windows koristis,a zatim sta ti je podeseno da zatvaranje poklopca radi,moze biti shut down,standby/sleep,hibernate (to ti je u control panel-power options)
ako je zatvaranje poklopca standby tj. sleep , ti si njemu svaki put iskopcavajuci sa punjaca nasilno gasio sistem,ako je hibernate onda je to ok,ostavis otvorene programe,stavis u hibernaciju i pri sledecem boot-u ce biti otvoreno i pokrenuto ono sti si ostavio

kompjuter se na gasi drzeci 5 sekundi dugme,to je nasilno gasenje,koristi se start menu

windows-7-screenshot-start-menu-shut-down.png

sve ovo mi deluje kao ostecen sistem usled nepravilnog rukovanja,treba odraditi reinstalaciju ili probati sa oporavkom preko sfc /scannow

pre svega napisi koji windows koristis,a zatim sta ti je podeseno da zatvaranje poklopca radi,moze biti shut down,standby/sleep,hibernate (to ti je u control panel-power options)
ako je zatvaranje poklopca standby tj. sleep , ti si njemu svaki put iskopcavajuci sa punjaca nasilno gasio sistem,ako je hibernate onda je to ok,ostavis otvorene programe,stavis u hibernaciju i pri sledecem boot-u ce biti otvoreno i pokrenuto ono sti si ostavio

kompjuter se na gasi drzeci 5 sekundi dugme,to je nasilno gasenje,koristi se start menu

windows-7-screenshot-start-menu-shut-down.png

sve ovo mi deluje kao ostecen sistem usled nepravilnog rukovanja,treba odraditi reinstalaciju ili probati sa oporavkom preko sfc /scannow

hvala puno na savjetu!
slažem se u vezi gašenja
ja kada ga gasim , onda i zatvaram sve otvorene stranice i gasim sa tipkama menija( samo ponekad sa dugmetom ako mi se žuri isl)

ali ja pričam o slučaju kada spuštam poklopac i kada mi samo ponekad ne želi podić sistem ( bilo da je namješteno sleep ili hybernate-po meni ne bi trebalo imat takav utjecaj)
kada podigne sistem , windowse onda mi se vrate sve od jučer podignute stranice

neznam dal sam te dobro shvatio, pa pitam:
ako mi je u postavkama lapa podešeno SLEEP a ne Hybernate kod spuštanja poklopca (lida) da li onda ostaju za sutra neizgašene stranice ili se trajno gase tj.gube
i obratno, ako je podeđeno HYBERNATE kod spuštanja lida, da li se onda sačuvaju ranije podignute stranice...kolko shvaćam ti tako objašnjavaš stvari?

ali ja imam problem da mi se nekad uopće ne podiže windows7 ultimate, ne boota se, ne dobivam windovse , i dalje posljedično internet i sve ostalo??
znači , nije da SAMO izgubim jučer otvorene strane kada se podigne sistem ( jer kada se podigne sistem onda uvijek imam i otvorene strane od jučer!), nego se meni samo PONEKAD događa da baš NE podigne sistem, pa tako sam internet

znači, kada se buta onda NE izgubim od jučer podignute stranice...znači , kada se sustav podigne , iako mi je bilo podešeno na SLEEP meni se pojave jučerašnje strane
a kada se ne podigne sistem onda naravno nema na ekranu ništa

ili ti misliš da ovo što se SAMO PONEKAD?? ne podigne sistem ima veze sa sleep ili hybernate na postavkama mašine?
ako misliš tako...ali zašto , onda samo ponekad ne podiže os??

promjeniti ću postavku na HYBERNATE pa vidjeti ima li promjena po tom pitanju

Poslednja izmena:
jednostavno,ako ides na shut down ili hibernate i iskopcas ga sa napajanja (iz struje) ,sistemu nece biti nista,a ako ides na sleep i iskljucis iz struje, sistem je nasilno ugasen,sledeci put se mozda nece ukljuciti ili ce ponuditi oporavak sistema.
isto i za gasenje drzanjem dugmeta,ako pristisnes jednom to bi trebalo da pokrene gasenje kao i da si isao preko start menija na shut down,znaci ima proces od par sekundi gde vidis da se iskljucuje sistem,ali ako dugme drzis 4s onda ga iskljucis odmah i to je nasilno gasenje,i naravno sledeci put moze da ga ne pokrene.

ti se priseti sta radis pa ce ti biti jasnije

Back