Pomoc, lose se osecam

Mohombi velika stvar je što nemaš dijabetes tip 1,on je autoimuni i teži oblik..ovako kod tebe postoji velika šansa da redukovanom ishranom i načinom života dovedeš šećer u red bez tableta..
Inače moja baba je imala tip 1,plus rak dojke...a dočekala 87 godina,a pritom je jela i pila skoro svašta ali umjereno...
Na netu traži samo provjerene informacije i istražuj to stanje...jer se čovjek samo na sebe može osloniti...
Sve preko 6 je povećano,ne znam đe si tu budalaštinu pročita na netu,ili nisi dobro skapirao...:confused:

Pozdrav, dobio sam PP od Rayele, pa da vidim mogu li da pomognem ikako svojim iskustvom.
Kao prvo, šta ti je endokrinolog napisao kao dijagnozu? Koliko godina imaš (možeš sva i na PP ako hoćeš).
Ako je tip 1 u pitanju, morao bi da dobiješ insulin (osim ako nisi u fazi remisije), a ako je tip 2, onda ishranom možeš da regulišeš delimično, ali ne i dovoljno uspešno. u svetu se sve više i kod tipa 2 kreće sa insulinom, kao najboljim načinom za regulisanje glikemije i ono najbitinije - nastavkom normalnog života bez velikih restrikcija u ishrani.
Šećeri (slatkiši) će ti brzo izazvati dizanje glikemije, dok će ti masti to uraditi nakon nekog vremena, obično nakon 5-6 časova od jela.
Ako imaš dijagnostikovan dijabetes, neka ti lekar prepiše aparat za merenje, ako nemaš, idi u apoteku i kupi. Moj savet je Bayer Contour, koji često ima akcije (ako kupiš pakovanje senzora za merenje, dobiješ besplatno aparat). Meri uvek kad se probudiš, pred ručak, večeru i spavanje. Iz mog iskustva merenje do 2 časa nakon obroka nema smisla, uvek pusti da prođe to vreme. Naravno, prvo uradi "glikemijski profil" tako što ćeš da meriš pola sata pre i nakon obroka, tako ćeš najbolje da vidiš kako tvoj organizam funkcioniše.
Slažem se sa Rayelom da to nije bolest, već stanje koje treba samo pametno održavati i nema problema. Osnovno je redovno merenje i uredan odnos prema rezultatima. Iskreno, ne zanm da li si dobio terapiju, ali meni je suludo da nisi, ako su ti glikemije preko normalnih vradnosti.
Suština je da to sve jeste promena, ali ne tolika da se nerviraš (hoćeš u početku, naravno).

Ne nije to bolest samo on uzima lekove,dajte ne mazite mu oci bolje da to sad preboli nego posle,jer to je najteze.Ostalo je lako.
Niko njemu ne maze oci, samo pokusavamo da mu objasnimo da je to hronicna bolest ( kao recimo i visok pritisak), da o tome mora da se vodi racuna, a ako je osoba
disciplinovana, svakako da moze normalno da zivi, uziva i slicno. Ja sam Reefera zamolila da objasni malo ovom coveku kako zivot jednog dijabeticara funkcionise.
Pa Reefer je najbolji primer za to.
Ja jos uvek nisam sigurna da je on stvarno i dijabeticar.

Znam ali decko mora biti svestan da je to bolest znaci ono ide na kontrole uzima terapiju i pridrzava se svega,znaci ako kazu nema to i to onda nema.Nije to samo "stanje".

Ja sam samo zato sto mislim da on nicega nije svestan i da je nekako zatecen i zamolila Reefera da napise dve, tri recenice.
Dijabetis je opaka bolest, ali, ponavljam, prema njegovim informacijama mi ne znamo da li on ima dijabetis jer je ipak za konacnu
dijagnozu potrebno i malo vise vremena i mnogo vise merenja secera.
Pa ne zove se bez veze " tihi ubica".

Ne nije to bolest samo on uzima lekove,dajte ne mazite mu oci bolje da to sad preboli nego posle,jer to je najteze.Ostalo je lako.

Ako ćemo realno, to nije bolest od koje može da umre ili koju može da prenese. Dijabetičari mogu da umru od drugih bolesti, usled komplikacaija zbog neregulisanih glikemija, ali ne od samog dijabetesa. I ne uzima se lek (ako go vorimo o najboljem vidu terapije - insulinu) jer insulin ne leči. ne leče ni tablete. To je terapija koju mora da uzima ako želi da nastavi da živi relativno normalno. A to normalno znači - skoro sve isto kao i zdrava osoba, osim minu-dva dok se izmeri glikemija i uzme terapija.

Znam ali decko mora biti svestan da je to bolest znaci ono ide na kontrole uzima terapiju i pridrzava se svega,znaci ako kazu nema to i to onda nema.Nije to samo "stanje".

Najbolje kontrole su mu one koja sam radi, Od naših lekara se neće ovajditi. Ne samo zato što oni ne znaju (što jeste često), već što nemaju mogućnosti, usled neverovatnih poteza našeg ministarstva zdravlja.
Ne znam koja bi to kontrola mogla da mu pokaže realno stanje, a da je kod doktora? Profil mora da radi kod kuće, a ako legne u bolnicu, menja režim života za 180° i to nije merodavno. Najbolji pokazatelj je raditi HbA1c test na 3-4 meseca, mada nije 100% pokazatelj stanja (ako ima učestale hipoglikemije, dobiće ne previše tačnu sliku).

Ako ćemo realno, to nije bolest od koje može da umre ili koju može da prenese. Dijabetičari mogu da umru od drugih bolesti, usled komplikacaija zbog neregulisanih glikemija, ali ne od samog dijabetesa. I ne uzima se lek (ako go vorimo o najboljem vidu terapije - insulinu) jer insulin ne leči. ne leče ni tablete. To je terapija koju mora da uzima ako želi da nastavi da živi relativno normalno. A to normalno znači - skoro sve isto kao i zdrava osoba, osim minu-dva dok se izmeri glikemija i uzme terapija.
Nije to nista to je SAMO terapija....boze boze...

Ako cemo tako ni od side se ne umire vec od drugih bolesti koje napadnu oslabljeni imuni sustav! Decko ti si bolesan covek imas hronicnu boles koja ce te pratiti ceo zivot stoga moras zesce paziti da se ne poseces da se ne nerviras da drzis secer pod kontrolom i ziveces

Nerviranje nema veze sa dijabetesom tip 1, može da utiče na tip 2. I šta ako se poseče? Misliš da je to neki veći problem za dijabetičare? Eventualno može da se desi da mu rana (mislm na krastu koja se kasnije stvori) duže traje. Predrasude i ništa više.
Ali jesi apsolutno u pravu da je kontrola najbitnija. Sa dobrom kontrolom ne samo da će živeti, već će živeti jednako kavalitetno kao i svaka druga osoba.

Mislim da ovo nije veliki secer ali je tendencija rasta prisutna i mora se biti dosledan lekarima i organizaciji zivota.Normalan secer je do 6.Obzirom na unosenje neke hemije u organizam u vidu proteina ja bih to redukovala i izbacila.Sta ce ti?Dijabetes je teska i ozbiljna bolest koja moze ubiti coveka.Vazno je znati da je imas i biti uporan u nastojanju da je drzis pod kontrolom.Tvoj rezultat ne bih okarakterisala kao dijabetes ali ja ipak nisam lekar.

Back