Pomereni parametri....

Da, a tu osobinu mnogi pri zaposljavanju uzimaju za tezhu manu i imaju svoje razloge za to koji su opravdani ako su u pitanju dva kandidata koja se mogu izjednaciti po ostalim kvalitetima ili ako je poslodavcu bitnije kakav je imidz firme u odnosu na odnos medju zaposlenima. Na najobicnijem konkursu, tesko je ustanoviti da li je kandidat dobra dusica, ali se, eto na osnovu njegovog izgleda, moze izvuci upravo ta neumerenost kao osobina i da to bude presudno. To da li se nama licno to svidja ili ne, krajnje je nebitno kad je u pitanju tudj novac koji se daje na plate. Onaj ko placa, on i odlucuje. Mogu debeli dizati glas do neba, ali ce poslodavci uvek imati svoje licne kriterijume. Mada, verujem da bi retko koji poslodavac odbio krajnje kvalitetnu debelu osobu samo zbog izgleda ako je, po nekim drugim kriterijumima, najbolji kandidat za odredjeni posao.:neutral:

Činjenica je da, kad se izdvoje najbolji kandidati, recimo jednaki prema svim profesionalnim kriterijumima, odluka se donese prema ličnim afinitetima. Ako muškarac bira, izabraće npr. lepšu devojku. Žena će izabrati npr. ružniju devojku ili lepšeg muškarca.
Neki drugi muškarac će izabrati atraktivnu devojku ili onu zakopčanu do grla.
Ali stvar je u tome da tada izbijaju lični afiniteti, lični kriterijumi, lične predrasude, lična shvatanja lepote ili moralne vrednosti ili nečega drugog. I, naravno, i to je ljudski i ne može se zamerati, ako je pre toga ispoštovano korektno profesionalno ocenjivanje. Jednostavno, nakon profesionalnog vrednovanja, nije "kliknulo" između nekog kandidata i poslodavca.

A onda se može filozofirati na sto načina i ti lični utisci "prevoditi" u profesionalne argumente.
Neumerenost može da znači i neumerenost u poslu. Ili se iz gojaznosti može izvući zaključak "teško će naći muža, dakle neće uskoro na porodiljsko". Postoje jake predrasude da su gojazni ljudi dobrice i poštenjačine, ili zlobni i zavidni spetkaroši, zbog kompleksa - iako potpuno suprotne, obe su veoma rasprostranjene.
Mislim, jeko, da to što ti opisuješ je upravo jedno takvo "prevođenje". Lični afiniteti i predrasude, pogotovo vezani za telesne karakteristike (dakle, ne izgled u smislu dress-code-a) nemaju potporu u čistom profesionalizmu i tu se ne treba zavaravati.

Jednom prilikom, kad je trebalo da izaberem firmu za jedan posao, napravila sam "tender", jasnu definiciju uslova i kriterijuma da bih dobila što više uporedivih ponuda.
Izdvojile su se dve, visoko iznad ostalih, ali jednake. Čak su i utisci bazirani na razgovoru sa njihovim predstavnicima bili podjednako pozitivni. Odlučila sam se za onu čiji je direktor mnoooogo dobar frajer. Kad već radim, da makar gledam u lepo :zper:
Svojim nadređenima sam otvoreno rekla kako sam prelomila i niti je iko to komentarisao kao nešto neprofesionalno niti ja dan danas imam neku grižu savesti zbog toga. Ali isto tako, ne "prevodim" da sam to odlučila jer su lepi ljudi srećniji i zadovoljniji, samim tim sigurniji u sebe, što ih čini dobrim profesionalcima ili da su visoki markatni muškarci dobri rukovodioci jer zrače autoritetom već samom pojavom, pa bolje i uspešnije organizuju posao. Jok, brate, bio je melem za moje oči.

zaposlila sam ne znam koliko ljudi i nikad nikad nikad nisam gledala te stvari
ni da l je debela,ni da l je lepa/ruzna,ni da l ce da se udaje/poradja ni da l ima pirsing
al ne zato jer sam ja jedna diiivna osoba,nego zato sto su to nebitni faktori :roll:
gledam prvenstveno motivaciju,vaznija je i od iskustva i od diplome(u bransi u kojoj sam,svako da za lekara i advokata prvo treba imati diplomu a posle sve isto kao i drugde),koliko se raspitao/la za firmu u kojoj ce mozda raditi,iskrenost(ooo da,na dva pitanja moze covek da padne) a fizicki gledam jedino je l osoba uredna,i koliko je vaznosti dala nasem susretu na osnovu toga sta je obukla i neki put je l musko ili zensko,ali to je za specificne posle gde je potrebna npr snaga

naomi_campbell.jpg

posle Cindy Kraford, ova mi je naj model ikada...ne vidim da je nešto posebno mršava...svuda je ima...:think:

i što je najbitnije, ima savršeno definisane mišiće...:aha:

Moram da spomenem ovo iako je van teme kad smo se vec dotakli zaposljavanja. Pri jednom konkursu na koji sam se pre prijavila u moju korist je, kako mi je receno kasnije, presudio samo izbor Krajzlera u upitniku na pitanje o omiljenim kolima.:eek: Al eto i toga ima. Privatnik na to ima pravo jer je u pitanju njegov novac.

posle Cindy Kraford, ova mi je naj model ikada...ne vidim da je nešto posebno mršava...svuda je ima...:think:

i što je najbitnije, ima savršeno definisane mišiće...:aha:
e al stvarno su modeli devedesetih bili drugaciji :confused:

ovo je valjda slika sa pocetka devedesetih...e sad da li je ona posle smrsala ili sta li vec,al ovde deluje bas zdravo :)

http://4.***************/_vlPhIi5WyT8/SSALarkrHqI/AAAAAAAAERM/9yNHsUECFGo/s1600/Cindy%2BCrawford%2B1991.jpg

a oko ove slike karoline kurkove su pre nekog vremena brazilski mediji podigli pravu dramu - kako je debela.

karolina-bikini.jpg

karolina-kurkova-fat-picture-brazil-fashion-week-1.0.0.0x0.550x735.jpeg

evo jos jedna karolinina
488x600.jpg

o da definitivno nije kost i koza...al ko sto rekoh meni one jednostavno izgledaju zdravo a ne sasuseno ko ona sa klipa koji je divlja postavila...

e sad ako nas uce da su njih dve npr debele :confused: ...definitivno dodjes do zakljucka da jesu pomereni parametri....ne znam,nisam pametna....i meni je cudno kad vidim njihove slike jer sam navikla na one koje su kost i koza :eek: al opet kazem navikla....jer njih gledam i jer me uce da su one idealni modeli....:neutral: iako izgledaju sasuseno i nemaju osnovne karakteristike zdrave zenske jedinke :confused:

a oko ove slike karoline kurkove su pre nekog vremena brazilski mediji podigli pravu dramu - kako je debela.

karolina-bikini.jpg

karolina-kurkova-fat-picture-brazil-fashion-week-1.0.0.0x0.550x735.jpeg

Joj od kad sam prvi put videla tu ruznjikavu plavojku shvatila sam sta sve moze medij da promeni u nasoj precepciji... Ona je i ruzna u licu i ima bradavice na licu i mlitavog je tela i ima podbradak... Nije mi jasno da pored mnogih lepih manekenki, njeni poslodavci cimaju kompjuterske graficare da je sredjuju. Moze biti da i na svetskom nivou shljakaju veze pri zaposljavanju ko i kod nas u javnim preduzecima.:roll:

ma dobro ni meni ona nije lepa u licu,al mi je zanimljiv taj fenomen da se uvek digne frka i panika oko neke "zdravije" manekenke i tako dok ne umre neka sledeca kao luisel ramos sa 175 cm i 44 kg pa onda i njena sestra eliana ramos iz istog razloga :) i tako iznova i iznova...

A mogle ste da se o tome slozite i na prethodnim stranama. :eek: Mislim da smo i Unsaie i ja i po nekoliko puta spomenule odnos misici, mrsavost, gojaznost, zgodnost.
pa da

gojazna i debele osoba jednostavno ne moze biti zategnuta jer je ono sto ima od misica pod velikim slojem sala
i to isto vazi i za mrsave osobe koje nemaju razvijene misice

ostaje im samo da zategnu kozu kremicama i potisnu celulit unutra... tako da se ne vidi toliko
nevemind sto je i dalje unutar tijela
a ako to ne uspije, uvijek postoje mrezaste carape i retusiranje

Back