Quantcast

Poljsko cveće

Mirođija

Veoma poznat
Poruka
11.565
Mnogi vole poljsko cveće, jer je prelepo i skromno. Volite li ih vi ? Koje je vaše omiljeno poljsko cveće? Jeste li pokušali nekad da ga donesete kući i posadite u baštu ili u saksiju? Da li vam je i uspeo taj pokušaj? Vaša iskustva ?
 

Mirođija

Veoma poznat
Poruka
11.565
Najviše od sveg poljskog cveća, volim različak!
Najviše ga volim u zrelom žitu, po sunčanom danu, kada oko njih se razlete mali plavi i sivi leptirići .....:heart:
Sada može da se kupi seme ovog cveta u cvećarama.

 

*~Anti~*

Poznat
Poruka
7.272
Vrlo sam sentimentalan kada je u pitanju ova biljka. Za nju me vežu nostalgija i sećanje. Radnik na dedinom salašu izvodio me je leti u polja ne bi li brali ovu biljku. Vezivali smo je u snopove i odnosili je na salaš da se suši. Onda je radnik pravio od nje tzv. "poljske" metle.

Kao dete nikada nisam zagledao, sve do sada, za ''potrebe'' ove teme, i moram priznati da cikorija ima divan cvet. :)

 

imaginacija*

Buduća legenda
Poruka
27.135
Volim svo poljsko cveće. To je cveće koje najviše volim!
Izdvojila bih:

Xeranthemum annuum L. - nevenka, poljska metla.Senecio jacobaea L. - veliki kostriš.Pulsatilla pratensis (L.) Mill. - sasa.

 
Poruka
160
melilotus officinalis, neottia nidus avis, dactylorhyza maculata(i sambucina i cordigera), onobrychis viciflora, lathyrus latifolius, centaurium umbelatum,genista utriculosa, colchicum autumnale, crocus naepolitanus, leucojum aestivum, acanthus balcanicus, campanula perssicifolia, gagea lutea, lilium martagon,iris graminea> lepe cvecke!
 
Poslednja izmena:

vecic

Zaslužan član
Moderator
Poruka
126.114
Divlji grašak
Divlja forma gajenog graška (Pisum sativum). Jednogodišnja je biljka, sa stablom visokim 50-100, a i do 160 cm. List složen, sa 1-3 para (najčešće po 2) eliptično duguljastih listića celog oboda ili retko nazubljenih. Zalisci jajasti ili polusrcasti. Cvasti redovno 2-3 puta duže od zalistaka. Obično svega 1-2 cveta u cvastima, koji su 2-3 cm dugi. Zastavica je lilave boje, krila tamnocrvena, a čunić roza ili zelenkastobeo. Forma potpuno belih cvetova (f. albiflorum) je znatno ređa, sporadična. Mahuna je 6-10 cm duga i 10-12 mm široka, prava je ili tik malo savijena. Seme manje više okruglasto, 3-5 mm u prečniku. Cveta V-VI (-VII).

 

jabajagi

Desert Rose
Poruka
48.890
...mogutje da sam ''omanula''...msm...shuma Shumadije iznedrila prelep svet...fotkala nekoliko odande...obozhavam poljsko, shumsko, kako god...sada jedan i sitno poljsko a ''livada'' pokoshena u obliku smajlija...:) 
Poslednja izmena:

jabajagi

Desert Rose
Poruka
48.890
Izgleda da je isto...samo drugi ugao...cijala sam odozgo...

Lepe fotke...:aha:

- - - - - - - - - -

Nije makro, ali nije Bela Rada...mnogo vetje od prirodne velichine je, vidi se po vlati trave...Shumadija takodje...na proplanku...shumsko/poljsko...:cvet: 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.