Poljski "evropski put"

Ja bi napravio anketu medju Poljacima koliko bi njih zelelo da se vrati u srecna veremena osamdesetih i bratski ruski zagrljaj pre dolaska ovih kapitalistickih tranzicionih krvopija.:D

:lol::lol:
bio sam, krajem osamdesetih u poljskoj.
sobarice i konobarice su nas molile za kutiju žvaka, poljaci cu čučali ispred "pevex"-a (fri šopovi samo za strance) i nudili 30% više novca da im se nešto kupi, prodavnice/robne kuće: na gondoli od 15 metara dve vrste cipela......

sigurno žale za tim vremenima
icon10.gif

Pa kako da ne . Evo bas bio protest u Bukurestu , preko pola miliona ljudi na glavnom Trgu trazi da se istupi iz EU i traze da dodju neki od Chausheskuovih potomaka da dodje na vlast , kako bi komsije iz prijateljske Srbije mogle da dodju da valjaju vegetu i lonce . Jedna je vegeta .

Uopste, u nasoj javnosti se pre naglasava stav da svi koji udju u Eu automatski napredju, ovaj clanak je samo mala protivteza takvom uvrezenom misljenju. Mislim da nema spora da su neke druge drzave napredovale ulaskom u EU - ja recimo pre svega mislim na Irsku, Portugal - oko toga nema spora, to je glupo i dokazivati.
Поента је да овим чланком ти заправо не доказујеш - НИШТА.

:lol::lol:
bio sam, krajem osamdesetih u poljskoj.
sobarice i konobarice su nas molile za kutiju žvaka, poljaci cu čučali ispred "pevex"-a (fri šopovi samo za strance) i nudili 30% više novca da im se nešto kupi, prodavnice/robne kuće: na gondoli od 15 metara dve vrste cipela......

sigurno žale za tim vremenima

Poljska je usla u EU tek 2004. Daleko nakon tih vremena.

Citao sam u jednoj anketi u Rusiji, na pitanje sta ocekujete za 10 godina, kako cete ziveti, odgovor je bio ''Kao Poljska''.

Sto se tice tog Dejana Mirovica, to je jedna radikalska budala, imao je i ranije tekstove o bivsim komunistickim zemljama, clanicama EU i sve ih ocrnio, cak i Cesku, navodno lose se zivi, visoka zaduzenost, bla bla. Dovoljno je samo istaci da je plata u Poljskoj 2.5 puta veca nego u Rusiji ili Srbiji, a u Ceskoj, ili Sloveniji 4 puta. Imaju problema naravno, ima cak i SAD kojoj preti recesija, ali iz nase perspektive oni zive bogovski.

poljska je velika zemlja.oko 40 miliona stanovnika.siromastvo za vreme kako oni kazu komune je bilo veliko.treba vremena da se tako velika zemlja digne. razgovaram cesto sa njima ovde na poslu.plata je sad kod njih prosecna 350-400 evra.nisu time zadovoljni ali jesu sto mogu napolje da traze bolji posao i platu.to im je najvaznije.malo ih se integrise u druge zemlje.obicno ostanu desetak godina pa nazad kuci.jako puno starijih od 45 godina dolazi napolje da radi.nemaju ljudi izbora.za komunu kazu jedino da je bila dobra sto niko nije bio bez krova nad glavom.sto vise dece u porodici to veci stan se dobije.a sto se tice ceha oni jesu nesto bolje od poljaka.ali imali su od cega da se pokrenu. mada ih ima dosta ovde sto dolaze da rade.i u glavnom su mladi ljudi.

Back