Poljska traži od Nemačke 1320 milijardi dolara ratne odštete!

zato su nam i postavili kolonijalnog upravnika vucica, da se vlasi ne dosete
Bravo, genijalan zaključak.
Mada, ja mislim da su Vučića postavili zbog Ukrajine.
Ustvari, možda je čak i tvoj gazda u pravu kad tvrdi da je Vučići postavljen da bi prodao KiM.
U svakom slučaju, Vučića nije birao narod na izborima, jednostavno su ga gazde tvog gazde postavile tu gde je.
Nema veze što je predsednik jedini koji se bira na direktnim izborima, šta zna krezubi narod šta je demokratija i kako
se bira, sve je to namešteno sa Zapada.

Čestitam još jednom na genijalnom zaključku, nadmašio si čak i one budaletine juče i prekjuče u Skupštini.

zvaci taj snssendvic, i ne pravi se duhovit, kada nisi
Duhovit?
Ja sam mrtav ozbiljan.

Ali zato je ova tvoja izjava ne duhovita, ne smešna, nego urnebesno komična.
zato su nam i postavili kolonijalnog upravnika vucica, da se vlasi ne dosete
Ako bi mogao da mi kažeš malo preciznije koji su to "oni", koji su nam postavili Vučića.
Bio bih ti vrlo zahvalan.
Nemoj samo da počneš sa lupetanjima i nebulozama kao tvoj gazda, ako može konkretno, pošto izgleda da si upućen u srž stvari.

Duhovit?
Ja sam mrtav ozbiljan.

Ali zato je ova tvoja izjava ne duhovita, ne smešna, nego urnebesno komična.

Ako bi mogao da mi kažeš malo preciznije koji su to "oni", koji su nam postavili Vučića.
Bio bih ti vrlo zahvalan.
Nemoj samo da počneš sa lupetanjima i nebulozama kao tvoj gazda, ako može konkretno, pošto izgleda da si upućen u srž stvari.
Vilijam Montgomeri, američki ambasador u Beogradu od 2001. do 2004. godine, u memoarima “Kad ovacije utihnu” objavio je detalje procesa stvaranja “postkosovske Srbije” i koji srpski političari su imali uloge u tom projektu. Pošto su stranke “demokratskog bloka” već bile pod američkim patronatom, osnovi Montgomerijev zadatak bio je vrbovanje lidera patriotskih stranaka. Dva razgovora s Ivicom Dačićem uverila su Montgomerija da od SPS-a neće biti koristi, za razbijanje nacionalnog i patriotskog bloka neophodna mu je pomoć Srpske radikalne stranke, odnosno njenih čelnih ljudi, koji su preuzeli komandu nad radikalima posle odlaska Vojislava Šešelja u Haški tribunal.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Komerca i direktor Demokratske stranke u Đinđićevo vreme, organizovao je tajni sastanak Montgomerija i Aleksandra Vučića u jesen 2003. godine. Vučić se u Budvi ukrcao na Kostićevu jahtu, koja je otplovila do Cavtata, po Montgomerija. Na morskome plavom žalu, Montgomeri i Vučić su ćarlijali o političkoj trgovini. Amerikanac je, tada još neformalno, mladom radikalu ponudio ulazak u vlast ako razbije SRS, pacifikuje nacionalistički i patriotski korupus i usmeri ih ka evroatlantskim integracijama. Za vlast, Vučić bi dao i mamu Angelinu, gde neće Šešelja...

Proces Vučićeve transfromacije se otezao do septembra 2008. godine, a završen je pogubnim posledicama po srpske državne i nacionalne interese. Dolaskom na vlast, s blagoslovom zapadnih sila, Vučić je, potpisivanjem Briselskog sporazuma i 60 pratećih dokumenata, učvrstio državnost albanske države Kosovo. Vučić je, kao što je istakao prof. dr Dejan Mirović, prekršio 64 člana Ustava Republike Srbije tokom pregovora s kosovskim vlastima, kojima je prepustio energetski i pravosudni sistem, infrastrukturu i ostalu državnu imovinu.

Tim postupcima dokazao je tačnost američke procene da samo politikant s patriotskim pedigreom može da obavi prljavi izdajnički posao.

Vučić je bio servilniji od Miloševića. Nije se zadržao samo na pohvalama, Bilu Klintonu je dao dva miliona dolara, otetih od građana Srbije. Uradio je sve što je mogao za međunarodno priznanje Kosova, ali to nije dovoljno. On može da privede kraju pregovore s Albancima, da potpiše tzv. Sporazum o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova, pa čak i zvanično priznanje albanske lažne države, sve je džabe, i njemu i Amerikancima. Bez obzira na Vučića, Rusija i Kina neće dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija.

Vilijam Montgomeri, američki ambasador u Beogradu od 2001. do 2004. godine, u memoarima “Kad ovacije utihnu” objavio je detalje procesa stvaranja “postkosovske Srbije” i koji srpski političari su imali uloge u tom projektu.
Ne bi trebalo da citiraš neke izmišljene podatke, samo pokazuješ koliko si sklon manipulacijama.
Kao i većina vas nepismenih.
Da li može originalni citat iz knjige, a ne Copy&Paste iz teksta nekog idiota?

Poljska zvanično traži od Nemačke 1,3 triliona dolara na ime ratne odštete​

Beta-APdanas 17:58

Poljska zvanično traži od Nemačke 1,3 triliona dolara na ime ratne odštete 1

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potpisao je danas zvaničnu notu u kojoj se od Nemačke traži da toj zemlji plati 1,3 triliona dolara na ime reparacije za štete koju su joj pričinili nacisti tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Rau je izjavio da će nota biti uručena nemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Do potpisivanja je došlo uoči predstojećeg sastanka Raua sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok u Varšavi.

Rau je ocenio da nota održava njegov stav da dve strane treba „bez odlaganja“ da poduzmu korake u vezi sa efektima nemačke okupacije Poljske 1939-1945 na „trajan, kompeksan, pravno obavezujuć i materijalan način“.

Prema njegovim rečima, to se odnosi ne samo na nemačke reparacije već i na rešavanje pitanja opljačkanih umetnina, arhiva i bankarskih depozita, a Berlin bi valjalo da se potrudi da upozna nemačko društvo sa „istinitom“ slikom rata u njegovim katastrofalnim efektima po Poljsku.

https://www.danas.rs/svet/poljska-zvanicno-trazi-od-nemacke-13-triliona-dolara-na-ime-ratne-odstete/
----------------------------------------------------------------

Švabovi da plate :rtfm:

POLJSKA NE ODUSTAJE OD REPARACIJA: Varšava zatražila pomoć od Kongresa SAD da od Nemačke dobije nadoknadu od 1,3 BILIONA DOLARA​

PLANETA
10.01.2023. 14:55h

Poljska je danas zatražila od SAD da joj pomognu i nateraju Nemačku da isplati reparacije za zločine i štete tokom nemačke okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rata, što Nemačka odbija s obrazloženjem da ih se sama Poljska odrekla 1950-tih godina i još to potvrdila u bilateralnim sporazumima.
"Obraćamo se danas Kongresu SAD. Smatramo da je SAD zemlja koja se brine o globalnom poretku, da je ključna kada je u pitanju poštovanje medjunarodnog poretka, ljudskih prava, pravne države, medjunarodne pravde", kazao je danas na konferenciji za novinare u Varšavi državni sekretar za evropska pitanja Arkadijuš Mularčik.

Državni sekretar koji je inače predvodio tim koji je izradio procenu i opsežan izveštaj o žrtvama i štetama koje su Poljskoj i njenim gradjanima, uključujući tu i milionima poljskih Jevreja naneli nemački okupatori kazao je da je poljska diplomatija uputila danas pisma šefovima Helsinškog komiteta i šefovima Odbora za spoljne poslove američkog kongresa i Senata.
"Nema nikakve prepreke da Nemačka krene u dijalog (o reparacijama) sa poljskom državom. Pošto ga ne pokreće dosledno ćemo tražiti pravdu na medjunarodnom forumu. Poljska računa na to da će SAD intervenisati da se problem prouči i da će predložiti formulu dijaloga", rekao je Mularčik, javlja poljska privatna televizija Polsat.
Pitanje isplate ratnih reparacija kojih se sama odrekla u vreme vlade komunista 1950-ih, a kasnije je bilateralnim i medjunarodnim ugovorima to pitanje pravno zatvoreno, Poljska je pokrenula tek sa dolaskom konzervativnih nacionalista iz stranke Pravo i Pravda Kačinjskog na vlast 2015. godine.
Nemačka
FOTO: SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA
Posebna komisija sačinila je izveštaj o ratnim žrtvama i razaranjima tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu i ukupnu štetu procenila na 1,3 biliona dolara.
Zbog rata i pomeranja granica nakon njega po dogovoru velikih sila Poljska je izgubila za sedam godina 11,2 miliona stanovnika, dve trećine procenjene sume reparacija išlo bi za 5,2 miliona žrtava, od čega su najmanje polovina poljski Jevreji.
Materijalne štete procenjene su na preko 160 milijardi dolara, dok su gubici u baštini i delima kulture procenjeni na preko četiri milijarde dolara, kazao je početkom septembra kada je predstavljen izveštaj Arkadijuš Mularčik.
Mularčik je danas podsetio da Poljska nije direktno sa Nemačkom sklopila nikakav bilateralni sporazum na temu reparacija, a inače stav je sadašnje poljske vlade da odricanje iz sredine prošlog veka, iako ga ne spore, ne može da važi jer je usledilo zbog pritiska Sovjetskog saveza čiji je komunistička Poljska bila satelit.
"Nemci su isplaćivali odštete raznih vrsta u oko 70 zemalja. Čak i u onim koje nisu doživele od njihove ruke nikakve gubitke kao npr. Meksiko. Čak i oni su nešto dobili. Nas su tretirali kao goru sortu. U sličnoj situaciji su Grci i Srbi", kazao je u jesen lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.
U nastojanju da pitanje reparacija Poljskoj internacionalizuje vlada u Varšavi već se obratila Savetu Evrope i UNESKO-u.
Nemačka vlada odgovorila je na diplomatsku notu Poljske i zahtev da počnu pregovore o reparacijama tako što je ponovila dobro poznat stav da je to pitanje pravno zatvoreno, da se Poljska ;posle nekoliko godina sama odrekla reparacija koje je dobijala preko Sovjetskog Saveza, te da Nemačka ne namerava da se upušta ni u kakve pregovore o tom pitanju.
(Kurir.rs/Beta)

https://www.kurir.rs/planeta/408581...nemacke-dobije-nadoknadu-od-13-biliona-dolara

Nas su tretirali kao goru sortu. U sličnoj situaciji su Grci i Srbi", kazao je u jesen lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.
Ja sam siguran da će merikanci naterati Švabove da plate.
da plate poljacima, ali i nama
treba srbija isto da trazi, da se veze srpski sa poljskim zahtevom, da ne bude posle prosao voz, a srbija ode u bankrot, duzna ko grcka sto se kaze

zar ne moze neko u srbiji da sastavi isto pismo i posalje americkim kongresu, kao i poljska?

To je prvo pitanje ... i odlučujuće :rtfm:

Evo ovako,
Merikanci će naložiti Švabovima da isplate Poljake a onda će Poljaci za SVE pare kupiti oružje od merikanaca da ratuju protiv zlih Rusa (ili Putina) ... kako ti više odgovara.
pa, sta to nas briga?
kupimo i mi oruzje od amera - za te NEMACKE NOVCE ISPLACENE NAMA
ne granicimo se mi sa rusijom kao poljska, pa da cemo da ratujemo sa rusijom, niti kao poljaci idemo u ukrajnu vec sada

Nas su tretirali kao goru sortu. U sličnoj situaciji su Grci i Srbi", kazao je u jesen lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

ovaj nam je kao 1 na 11, prozvao nas da uzmemo svoj deo, ej bre? pa jel smo ludi da necemo? plus ameri da im uteraju dug?

pa, sta to nas briga?
kupimo i mi oruzje od amera - za te NEMACKE NOVCE ISPLACENE NAMA
ne granicimo se mi sa rusijom kao poljska, pa da cemo da ratujemo sa rusijom, niti kao poljaci idemo u ukrajnu vec sada
Već sam ti dao odgovor!
Srbi neće na Ruse i merikanci to odlično znaju.
Dakle, napraviće se da ne čuju ... ali će zato odlično čuti Poljake i mnogo saosećati sa njima i njihovim patnjama ... i napraviti strahovitu medijsku larmu.

Back