Poljoprivreda nedovoljna za održivost sela

Setih se one izjave nekog Japanskog zvanicnika kada je bio u poseti Srbiji 80-ih godina "dajte mi Srbiju da nahranim ceo svet".A kod nas najsiromasniji ljudi zive na najplodnijoj zemlji.Ipak smo mi zemlja seljaka na brdovitom balkanu.

U poljoprivredi moze da se uspe samo ako u startu imas pozamasnu svotu kesa.Govorim o cifri od minimum 5,6 hiljada eura.Tek tada mozda mozes nesto da planiras.
Ako se vodis filozofijom "sad cu da posadim 10 vocki,pa dogodine jos 20,pa sledece 40..." ili "sad cu da kupim jednu kravu pa dogodine 2 pa sledece 4 pa 8..." odmah u startu ustedi sebi vremena,zivaca i novca i ne pokusavaj nista.Samo sa velikim parama za pocetak mozes necemu da se nadas.Kvalitet je nebitan.Samo kolicina!

A govorio je soravi da ce pare od Arapa da idu za obnovu poljoprivrede ali se u zadnjem trenutku ipak setio da mu je drazi Beograd na vodi.

Setih se one izjave nekog Japanskog zvanicnika kada je bio u poseti Srbiji 80-ih godina "dajte mi Srbiju da nahranim ceo svet".A kod nas najsiromasniji ljudi zive na najplodnijoj zemlji.Ipak smo mi zemlja seljaka na brdovitom balkanu.

Ili je to stvarno bio citat ili neki urbani mith.

I ne nemoze se nahraniti ceo svet za Srbiom ali se moze pokriti diferencija uvoza i izvoza. Zato mora da se ali nadje organizacija kako da se izvozi sto vise.

Poljoprivrednici bi trebali da se preorjentišu sa proizvodnje hrane na proizvodnju energije.
Biodizel i bioetanol na primer.
U svakom domaćinstvu moguće je napraviti postrojenja za proizvodnju.
Na nivou seoske zadruge još je lakše.

uhhh to je upravo problem u brazilu, proizvode biogorivo umesto hranu za ljude. obicni seljaci nemaju lovu za masovnu proizvodnju, dakle, dodju korporacije, otkupe milione hektara, i proizvode biogorivo a onda brazilci sve manje imaju hranu to jest morace da uvoze.
pa onda dodje monsanto korporacija da tamo gaji GMO ili nesto drugo vec, pa se 150 000 seljaka preseli zbog njihovog otkupa zemljista ili zagadjivanja, zaboravih sta je u pitanju. pa dodje shell u nigeriju i opet masovno zagadjivanje i 100 000 ljudi mora da se preseli jer od izlivanja nafte u zemlju, sve crkne, od biljaka do zivotinja.
e vidis, argentina je donela zakon da onaj ko uvozi mora i da izvozi, tako prave ravnotezu izmedju uvoza i izvoza. mislim da neka auto kompanija uvozi automobile i izvoze vino i pirinac ili nesto slicno, ali nece moci da prodaju automobile u toj zemlji ako nisu izvezli neke proizvode.

Ako bi se legalizovalo svugde onda bi cena pala.

jedan gram na malo je 10 evra, na zapadu, jedan kilogram je 5 do 6 hiljada evra, zavisi koja ruka je u pitanju, dakle, kad se prodaje na kilo i vise, zapadnjaci ce biti srecni da plate 2000 u srbiji a mnogi nasi bi prodali i za 1000 evra, 30kg = 30 000 evra, za jednu porodicu i vise nego dovoljno, a posto bi kupci manje vise padali na zapadu, njihovi pajtosi bi se vracali da kupe opet.

uhhh to je upravo problem u brazilu, proizvode biogorivo umesto hranu za ljude. obicni seljaci nemaju lovu za masovnu proizvodnju, dakle, dodju korporacije, otkupe milione hektara, i proizvode biogorivo a onda brazilci sve manje imaju hranu to jest morace da uvoze.
pa onda dodje monsanto korporacija da tamo gaji GMO ili nesto drugo vec, pa se 150 000 seljaka preseli zbog njihovog otkupa zemljista ili zagadjivanja, zaboravih sta je u pitanju. pa dodje shell u nigeriju i opet masovno zagadjivanje i 100 000 ljudi mora da se preseli jer od izlivanja nafte u zemlju, sve crkne, od biljaka do zivotinja.
e vidis, argentina je donela zakon da onaj ko uvozi mora i da izvozi, tako prave ravnotezu izmedju uvoza i izvoza. mislim da neka auto kompanija uvozi automobile i izvoze vino i pirinac ili nesto slicno, ali nece moci da prodaju automobile u toj zemlji ako nisu izvezli neke proizvode.

jedan gram na malo je 10 evra, na zapadu, jedan kilogram je 5 do 6 hiljada evra, zavisi koja ruka je u pitanju, dakle, kad se prodaje na kilo i vise, zapadnjaci ce biti srecni da plate 2000 u srbiji a mnogi nasi bi prodali i za 1000 evra, 30kg = 30 000 evra, za jednu porodicu i vise nego dovoljno, a posto bi kupci manje vise padali na zapadu, njihovi pajtosi bi se vracali da kupe opet.

Ja bih dao kilo za deset evra.
Odlična ideja to za obavezivanje uvoznika da izvezu .

Ideja da se zastiti domaca proizvodnja tako sto se uslovljava druga strana uvozomnase robe bila bi u ovom trenutku jedno od boljih resenja.Mislim da ova Vlada danas ili ona nova od marta o.g. nece tako nesto uraditi,jer su kod nas i pozicija i opozicija -osim DSS-a i Dveri- cvrsto opredeljeni ideji da je jedini spas za Srbiju ulazak u EU.To onda podrazumeva da cemo se morati u toku pristupnih pregovora ,,prilagodjavati" raznoraznim zeljama i zahtevima clanicama EU.Dobar je primer kako smo vec dobili packe od EU kada smo usli sa Hrvatima u spor oko duvana.http://www.kurir-info.rs/ljajic-jos-nema-sporazuma-o-hrvatskim-cigaretama-clanak-1039931 Glavni problem je u stvari tehnoloska nerazvijenost nase privrede.Dok smo se mi ovde gnjavili i gusili oko raspada SFRY i Kosova,ceo taj Zapad je razvijao nove tehnologije-razvija ih on i danas,to je sasvim jasno- i jednostavno su ucinili da njihovi proizvodni procesi budu daleko efikasniji od nasih pa samim time i nasa roba bude losijeg kvaliteta od njihove,skuplja i neprivlacna njihovim kupcima;tako da bi mi tesko koga mogli uceniti ,,argentinskom"ponudom razmena roba.

Argentina je opet " na kolenima" ruzna i duzna.
Njihovi politicari su alavi, lopine, kao i nasi, sve te fraze iz Argentine veze s mozgom nemaju.
Nije to samo tako lako za ocenjivanje;ima tu nekih stvari koje ovde mnogi ljudi ne znaju.Imam aktivnu prepisku sa jednim mladim ekonomistom iz Buenos Airesa i donekle sam upucen.Argentina nije po mnogo cemu slicna Srbiji,ali po jednoj stvari jeste;scenario preuzimanja resursa i unistavanja domace privrede preko domacih politicara.E,bas se to i desava ovde kod nas od 5.10.2000-te,a isti scenario mozemo videti iz dana u dana sada u Ukrajini.Tamo bas nece Rusi olako dati da im se zasedne ,preko njihovih 7 miliona Rusa i svega sto je ulozeno u Ukrajinu...ali da sada pustimo to.Argentina je bogata naftom i gasom,a jaki su u izvozu govedine-mislim da su tu drugi na svetu.Velika povrsina zemlje i veliki broj stanovnika( citaj:potrosaca).Argentinci su imali preokret i to na ulici,uz desetine hiljada demonstranata,a taj preokret su zelele i podrzale siroke narodne mase-od neobrazovanih radnika bez posla pa do akademski najobrazovanijih gradjana.Tamo su dosli do toga da siromasni slojevi nisu mogli decu ni prehraniti ni leciti,pa za sahrane nisu imali,nego su ih sahranjivali po rubovima svojih kartonskih naselja u blatu.Mi smo daleko od njih,samo su na nas preslikali metode koje su i urodile plodom,pa se danas ovde zivi lose i u nezadovoljstvu.Ima jedan odlican film,koji preporucujem svakome,a jednom sam bio i dao link za gledanje.Ti si visoko obrazovana zena,pogledaj film pa se onda ovde pojavi sa-nadam se- revidiranim misljenjem.Naravno da im je i danas tesko,ali su skinuli losu vlast-koja zeli natrag na stare pozicije,bore se kako znaju,mogu i umeju i za razliku od nas,poceli su da zive u nadi da ce im jednog dana biti stvarno bolje.Mi ni nadu vise nemamo,eto u to stanje smo zapali,stanje letargije,a letargija je na pola koraka od konacne predaje.Ivo Andric je to jednom bio lepo objasnio.https://www.youtube.com/results?search_query=Memoria Del Saqueo (1/8) (Serbian subtitle)&sm=12

Nije to samo tako lako za ocenjivanje;ima tu nekih stvari koje ovde mnogi ljudi ne znaju.Imam aktivnu prepisku sa jednim mladim ekonomistom iz Buenos Airesa i donekle sam upucen.Argentina nije po mnogo cemu slicna Srbiji,ali po jednoj stvari jeste;scenario preuzimanja resursa i unistavanja domace privrede preko domacih politicara.E,bas se to i desava ovde kod nas od 5.10.2000-te,a isti scenario mozemo videti iz dana u dana sada u Ukrajini.Tamo bas nece Rusi olako dati da im se zasedne ,preko njihovih 7 miliona Rusa i svega sto je ulozeno u Ukrajinu...ali da sada pustimo to.Argentina je bogata naftom i gasom,a jaki su u izvozu govedine-mislim da su tu drugi na svetu.Velika povrsina zemlje i veliki broj stanovnika( citaj:potrosaca).Argentinci su imali preokret i to na ulici,uz desetine hiljada demonstranata,a taj preokret su zelele i podrzale siroke narodne mase-od neobrazovanih radnika bez posla pa do akademski najobrazovanijih gradjana.Tamo su dosli do toga da siromasni slojevi nisu mogli decu ni prehraniti ni leciti,pa za sahrane nisu imali,nego su ih sahranjivali po rubovima svojih kartonskih naselja u blatu.Mi smo daleko od njih,samo su na nas preslikali metode koje su i urodile plodom,pa se danas ovde zivi lose i u nezadovoljstvu.Ima jedan odlican film,koji preporucujem svakome,a jednom sam bio i dao link za gledanje.Ti si visoko obrazovana zena,pogledaj film pa se onda ovde pojavi sa-nadam se- revidiranim misljenjem.Naravno da im je i danas tesko,ali su skinuli losu vlast-koja zeli natrag na stare pozicije,bore se kako znaju,mogu i umeju i za razliku od nas,poceli su da zive u nadi da ce im jednog dana biti stvarno bolje.Mi ni nadu vise nemamo,eto u to stanje smo zapali,stanje letargije,a letargija je na pola koraka od konacne predaje.Ivo Andric je to jednom bio lepo objasnio.https://www.youtube.com/results?search_query=Memoria Del Saqueo (1/8) (Serbian subtitle)&sm=12

A ovako je cuveni argentinski knjizevnik Borh4es opisao svoje "zemljake":
Argentinci su Italijani koji govore spanski, najradije bi bili Englezi koji zie u Parizuz:)

Argentina je imala kolaps pre 13 godina, to je redak slucaj da jedna drzava iz blagostanja ode da ne kazem gde, ali su oni uspeli.
Danas je opet ekonomska situacija u Argentini na ivici brijaca.
Tacno je da izvoze meso i to kakvo mesoz:)
Ja licno iskljucivo jedem argentinski biftek koji je 3 puta skuplji od nekog prosecnog evrpskog, ali zato 20x ukusniji.
Imaju i jako dobra vina oje izvoze u ceo sve4t, ali i neko9 povrce i voce medjutim to sve kod i sa alavim politicarima
nikako ne donosi dobrobit prosecnom ceoveku.
Opet se shushka o teskoj krizi.

A ovako je cuveni argentinski knjizevnik Borh4es opisao svoje "zemljake":
Argentinci su Italijani koji govore spanski, najradije bi bili Englezi koji zie u Parizuz:)

Argentina je imala kolaps pre 13 godina, to je redak slucaj da jedna drzava iz blagostanja ode da ne kazem gde, ali su oni uspeli.
Danas je opet ekonomska situacija u Argentini na ivici brijaca.
Tacno je da izvoze meso i to kakvo mesoz:)
Ja licno iskljucivo jedem argentinski biftek koji je 3 puta skuplji od nekog prosecnog evrpskog, ali zato 20x ukusniji.
Imaju i jako dobra vina oje izvoze u ceo sve4t, ali i neko9 povrce i voce medjutim to sve kod i sa alavim politicarima
nikako ne donosi dobrobit prosecnom ceoveku.
Opet se shushka o teskoj krizi.
Objasni crveno podebljano.Ne pisemo o tome ko sta kozumira argentinsko,nego kako je bilo i kako je sada.Ponudio sam ti njihov dokumentarac da ga pogledas na tenane,pa da onda udjemo u ,,raspravu".

Objasni crveno podebljano.Ne pisemo o tome ko sta kozumira argentinsko,nego kako je bilo i kako je sada.Ponudio sam ti njihov dokumentarac da ga pogledas na tenane,pa da onda udjemo u ,,raspravu".

Sutra ce se raspravljamo,a jasno je da je Argentina nekada,. a to nekada nije bilo pre sto godina bila jako imucna drzava i privlacna za raznorazne
sto politicke sto ekonomske emigrante, ali ponajvise za sirotinju iz Evrope koja je otisla trbuhom za kruhom i jedno vreme su joj cvetale ruze.

Odgledala sam taj " dokumentarac", ali ja ne znam na sta ti ciljas. Poredis Srbiju i Argentinu?
Po zaduzenosti i besmislenom uzimanju kredita, lopinama medju sopstvenim politicarima i njihovim
lobistima, mogu da se porede, ali je uzaludno ocekivati u Srbiji neke pobune jer Srbi ne gladuju,
osim toga imaju neki servilni mentalitet za razliku od ovih iz Argentine tako da ce pre da podilaze
bilo kom politicaru i gazdi nego da se pobuni.

Srbija ce proci mnogo gore od Argentine jer Argentina ima resurse, ima savrsen obrazovni sistem,
zdravstveni sistem je sa obrazovnim daleko iznad svih u Juznoj i Srednjoj Americi..
Nepismenost je samo 2,5% sto je i za evropske uslove fantastican uspeh obrazovnoh sistema.

1914 je Argentina bila bogatija i od Francuske i od Italije, ali je to kontinuarno zaduzivanje drzavu dovelo
na prosjacki stap, Nije MMF kriva za dugove, kriva je politicka elita koja se zaduzivala decenijama.

Zadnju deceniju su konacno razumeli gde im je mesto tako da poljoprivreda cveta, ali i razni drugi usluzni sektori.
Batalili su vise i Spaniju, Italiju, Evropu, iskljucivo ekonomski i kulturno saradjuju sa zemljama u okruzenju.

Када ће то бити?Имамо десетине хиљада сеоских момака изнад 30 година који не могу да нађу женску.

Razlozi su kompleksni, možda su smotani šta bih im ja?

Kako sam ja i milioni meni sličnih našli?

Ustvari nije lepo što predstavljaš te ljude koji iz raznih razloga nisu ušli u brak kao morone kojima neko treba da dovede priplodna grla za osemenjavanje i dalje razmnožavanje .

Poslednja izmena:
То је један од већих проблема Србије.Године пролазе па би требало да се на Форуму понуде могућа решења.Када сам ја поменуо Сиријке као једно од решења није наишло на добар одзив!?Зато изволте са својим мишљењима.

Back