- Poruka
- 18.455
Jesu li svi Rumuni tako kratkog fitilja...![]()
Ustaso evo malo da paris oci:
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jesu li svi Rumuni tako kratkog fitilja...![]()
Naravno, zato sam te i pitala zasto, jer ne vidim problem, da imaju liturgiju na VLASKOM, JER SU VLASI, ALI DA SE NE MESAJU BABE I ZABE I DA IH TRPAJU U ISTI KOS SA RUMUNIMA!
Moja greska, jer sam te pogresno razumela, mislila sam da si protiv.
Ajde bre, najbolja prijateljica mi je iz Negotina i samo dodji i reci joj da je Rumunka, ima na Mesec da te katapultira.
Vecina se izjasnjava danas, kao VLASI, a ne kao Rumuni.
Sta je tebi? Sta mi to pokazujes? Nemas sajtove na Srbskom? Nema Negotin Srbsku istoriju???
http://www.negotin.rs/
http://sh.wikipedia.org/wiki/Negotin
To je i problem.
Ovo pitanje se u Srbiji tretira kao tabu tema...
Tako nekako.
Ostala je davna (ne)briga za taj deo Srbije, kao i za neke druge delove podrucja Srbije, zbog nemoci tokom proslih decenija,iz opravdanih razloga da se nesto vise Srbi posvete tim krajevima
U svakom slucaju nije razlog da pojedini prave neprijateljstvo sa Rumunima, koji cuvaju Pravoslavlje i za nas![]()
Znači, ti smatraš da između SPC i RPC nema nikakvog problema?
Niti znam, niti smatram, nisam u tokuNeznam sta se desava sto se toga tice
![]()
Jos nesto, sto bi nekome smetala RPC, kad u Srbiji imamo i drugih Bogomolja drugih veroispovesti?![]()
U prvom redu mislim na to što je Srbija dozvolila da se gradi jedna crkva CPC u Malom Iđošu..!
Znači, kanonskim crkvama je put zatvoren, a raskolničke su dobrodošle? Je l' se takva poruka šalje? Srbija svojom politikom samo dalje narušava ugled Crkve...
Pogledao sam na internetu u vezi CPC, i bas sam iznenadjen. Sta to sad treba znaci? Mislim, kako je to dozvoljeno?
Jos se navodi neko Crnogorsko Pismo??? Zar je priznat i neki Crnogorski jezik?
Jeste, statut autonomije Opštine Mali Iđoš, prema kojem je pored srpskog, mađarski zvanični, kao većinski (56% stanovnika opštine su Mađari), sada je na zahtjev Udruženja Crnogoraca 'Krstaš' iz Lovćenca crnogorski jezik amandmanom ubačen kao treći zvanični jezik u lokalnoj upotrebi.
U Malom Iđošu se aktivno promoviše i crnogorsko pismo, ali latinicom, za razliku od srpskog jezika koji se službeno izdaje ćirilicom. Ta nova dva grafema su vlasti usvojili kao da su po crnogorskom pravopisu definitivno preporučeni. U Lovćencu Crnogorska pravoslavna crkva, registrovana inače kao vjerska zajednica u ministarstvu vjera i dijaspore Vlade Republike Srbije, radi na zidanju znamenitog hrama.
Lovćenac i Mali Iđoš su isto neuobičajeno veliki centar crnogorskih medija i politike; prilikom posjete Beogradu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je svratio u Mali Iđoš da posjeti to selo, koje je prepuno crnogorskih zastava i nacionalnih heraldičkih elemenata, a i himna se nerijetko može čuti; kada se u taj kraj ukorači, čovjek bi pomislio da je došao u Crnu Goru. Pri tom, kada Tadić dolazi na otvaranje konzulata RS u Herceg-Novom, crnogorski mediji stvaraju teorije zavjera, dok je Vujanovićeva posjeta Lovćencu prošla u Srbiji relativno nezapaženo; srpska zastava je više puta skidana sa srpskih mjesta i smatra se 'provokativnom', zato što Crna Gora nije Srbija.
Црква је вођена Духом Светим, који у њој пребива.
да није тако, не би било ниједног разлога за њено постојање. а ако је тако, нема ниједног разлога за ваше бриге.
Naravno, zato sam te i pitala zasto, jer ne vidim problem, da imaju liturgiju na VLASKOM, JER SU VLASI, ALI DA SE NE MESAJU BABE I ZABE I DA IH TRPAJU U ISTI KOS SA RUMUNIMA!
Moja greska, jer sam te pogresno razumela, mislila sam da si protiv.
Ajde bre, najbolja prijateljica mi je iz Negotina i samo dodji i reci joj da je Rumunka, ima na Mesec da te katapultira.
Vecina se izjasnjava danas, kao VLASI, a ne kao Rumuni.
Ovo da pricam nekom strancu pomislio bi da sam lud. Tako sta moze samo kod nas. Po ovome je Mali Idjos drzava u Srbiji. Sa svojim ustavom, svojom crkvom i Pismom. Dokaz da u Srbiji vlada apsolutna anarhija sprovedena od same vlasti.
Da li bi ja mogao u Crnoj Gori da oformim drzavu bilo u kom mestu, sa svojom zastavom, svojom crkvom i pismom?