Политика Српске православне цркве?

Naravno, zato sam te i pitala zasto, jer ne vidim problem, da imaju liturgiju na VLASKOM, JER SU VLASI, ALI DA SE NE MESAJU BABE I ZABE I DA IH TRPAJU U ISTI KOS SA RUMUNIMA!
Moja greska, jer sam te pogresno razumela, mislila sam da si protiv.

Ajde bre, najbolja prijateljica mi je iz Negotina i samo dodji i reci joj da je Rumunka, ima na Mesec da te katapultira.
Vecina se izjasnjava danas, kao VLASI, a ne kao Rumuni.

Tačnije, većina se izjašnjava kao Srbi, a manjina Vlasi, dok samo jedan omanji dio kao Rumuni.

To je i problem.

Ovo pitanje se u Srbiji tretira kao tabu tema...

Tako nekako.
Ostala je davna (ne)briga za taj deo Srbije, kao i za neke druge delove podrucja Srbije, zbog nemoci tokom proslih decenija,iz opravdanih razloga da se nesto vise Srbi posvete tim krajevima :)
U svakom slucaju nije razlog da pojedini prave neprijateljstvo sa Rumunima, koji cuvaju Pravoslavlje i za nas :)

Tako nekako.
Ostala je davna (ne)briga za taj deo Srbije, kao i za neke druge delove podrucja Srbije, zbog nemoci tokom proslih decenija,iz opravdanih razloga da se nesto vise Srbi posvete tim krajevima :)
U svakom slucaju nije razlog da pojedini prave neprijateljstvo sa Rumunima, koji cuvaju Pravoslavlje i za nas :)

Znači, ti smatraš da između SPC i RPC nema nikakvog problema?

Niti znam, niti smatram, nisam u toku :) Neznam sta se desava sto se toga tice :)

Postavio sam vijest na prvoj stranici sa posljednjeg zasijedanja sabora SPC, povodom događanja u istočnoj Srbiji. Vikar RPC u Vršcu se proglasio za episkopa Dakije Feliks i proširio svoje djelovanje sa samo Banata i na krajeve istočne Srbije.

800px-ROC.svg.png

Jos nesto, sto bi nekome smetala RPC, kad u Srbiji imamo i drugih Bogomolja drugih veroispovesti? :)

U prvom redu mislim na to što je Srbija dozvolila da se gradi jedna crkva CPC u Malom Iđošu..!

Znači, kanonskim crkvama je put zatvoren, a raskolničke su dobrodošle? Je l' se takva poruka šalje? Srbija svojom politikom samo dalje narušava ugled Crkve...

U prvom redu mislim na to što je Srbija dozvolila da se gradi jedna crkva CPC u Malom Iđošu..!

Znači, kanonskim crkvama je put zatvoren, a raskolničke su dobrodošle? Je l' se takva poruka šalje? Srbija svojom politikom samo dalje narušava ugled Crkve...

Hm, mislim da to nece tako dugo ici, i da ce se postaviti uskoro onako kako bi to trebalo.
Ja nisam toliko upoznat za svim time, svaka ti cast na znanju i saznanjima :)

Poslednja izmena:
Pogledao sam na internetu u vezi CPC, i bas sam iznenadjen. Sta to sad treba znaci? Mislim, kako je to dozvoljeno?
Jos se navodi neko Crnogorsko Pismo??? Zar je priznat i neki Crnogorski jezik?

Jeste, statut autonomije Opštine Mali Iđoš, prema kojem je pored srpskog, mađarski zvanični, kao većinski (56% stanovnika opštine su Mađari), sada je na zahtjev Udruženja Crnogoraca 'Krstaš' iz Lovćenca crnogorski jezik amandmanom ubačen kao treći zvanični jezik u lokalnoj upotrebi.

U Malom Iđošu se aktivno promoviše i crnogorsko pismo, ali latinicom, za razliku od srpskog jezika koji se službeno izdaje ćirilicom. Ta nova dva grafema su vlasti usvojili kao da su po crnogorskom pravopisu definitivno preporučeni. U Lovćencu Crnogorska pravoslavna crkva, registrovana inače kao vjerska zajednica u ministarstvu vjera i dijaspore Vlade Republike Srbije, radi na zidanju znamenitog hrama.

Lovćenac i Mali Iđoš su isto neuobičajeno veliki centar crnogorskih medija i politike; prilikom posjete Beogradu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je svratio u Mali Iđoš da posjeti to selo, koje je prepuno crnogorskih zastava i nacionalnih heraldičkih elemenata, a i himna se nerijetko može čuti; kada se u taj kraj ukorači, čovjek bi pomislio da je došao u Crnu Goru. Pri tom, kada Tadić dolazi na otvaranje konzulata RS u Herceg-Novom, crnogorski mediji stvaraju teorije zavjera, dok je Vujanovićeva posjeta Lovćencu prošla u Srbiji relativno nezapaženo; srpska zastava je više puta skidana sa srpskih mjesta i smatra se 'provokativnom', zato što Crna Gora nije Srbija.

Jeste, statut autonomije Opštine Mali Iđoš, prema kojem je pored srpskog, mađarski zvanični, kao većinski (56% stanovnika opštine su Mađari), sada je na zahtjev Udruženja Crnogoraca 'Krstaš' iz Lovćenca crnogorski jezik amandmanom ubačen kao treći zvanični jezik u lokalnoj upotrebi.

U Malom Iđošu se aktivno promoviše i crnogorsko pismo, ali latinicom, za razliku od srpskog jezika koji se službeno izdaje ćirilicom. Ta nova dva grafema su vlasti usvojili kao da su po crnogorskom pravopisu definitivno preporučeni. U Lovćencu Crnogorska pravoslavna crkva, registrovana inače kao vjerska zajednica u ministarstvu vjera i dijaspore Vlade Republike Srbije, radi na zidanju znamenitog hrama.

Lovćenac i Mali Iđoš su isto neuobičajeno veliki centar crnogorskih medija i politike; prilikom posjete Beogradu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je svratio u Mali Iđoš da posjeti to selo, koje je prepuno crnogorskih zastava i nacionalnih heraldičkih elemenata, a i himna se nerijetko može čuti; kada se u taj kraj ukorači, čovjek bi pomislio da je došao u Crnu Goru. Pri tom, kada Tadić dolazi na otvaranje konzulata RS u Herceg-Novom, crnogorski mediji stvaraju teorije zavjera, dok je Vujanovićeva posjeta Lovćencu prošla u Srbiji relativno nezapaženo; srpska zastava je više puta skidana sa srpskih mjesta i smatra se 'provokativnom', zato što Crna Gora nije Srbija.

Ovo da pricam nekom strancu pomislio bi da sam lud. Tako sta moze samo kod nas. Po ovome je Mali Idjos drzava u Srbiji. Sa svojim ustavom, svojom crkvom i Pismom. Dokaz da u Srbiji vlada apsolutna anarhija sprovedena od same vlasti.
Da li bi ja mogao u Crnoj Gori da oformim drzavu bilo u kom mestu, sa svojom zastavom, svojom crkvom i pismom?

Naravno, zato sam te i pitala zasto, jer ne vidim problem, da imaju liturgiju na VLASKOM, JER SU VLASI, ALI DA SE NE MESAJU BABE I ZABE I DA IH TRPAJU U ISTI KOS SA RUMUNIMA!
Moja greska, jer sam te pogresno razumela, mislila sam da si protiv.

Ajde bre, najbolja prijateljica mi je iz Negotina i samo dodji i reci joj da je Rumunka, ima na Mesec da te katapultira.
Vecina se izjasnjava danas, kao VLASI, a ne kao Rumuni.

Zajebavamo Crnogorce, Bosnjake i ponekad cak i Hrvate oko toga da hocu biti zasebna Nacija.

A Vlahe da smatramo Nerumunima i mozda vlaski za zaseban jezik.

Komedije na balkanu nikad kraja. Crni humor naravno.

Ovo da pricam nekom strancu pomislio bi da sam lud. Tako sta moze samo kod nas. Po ovome je Mali Idjos drzava u Srbiji. Sa svojim ustavom, svojom crkvom i Pismom. Dokaz da u Srbiji vlada apsolutna anarhija sprovedena od same vlasti.
Da li bi ja mogao u Crnoj Gori da oformim drzavu bilo u kom mestu, sa svojom zastavom, svojom crkvom i pismom?

Pa dobro, sve je to OK (inače. imaj na umu da je u CG u pravoslavlju odlučujuća SPC, isto kao i u Srbiji), no postoji jedan problem. Ovo su rezultati popisa stanovništva za Opštinu Mali Iđoš:

13.476:
* 7,546 Mađara (55.92%)
* 2,812 Crnogoraca (20.84%)
* 2,357 Srba (17.47%)

Crnogorska partija je na osnovu srpskih zakona, koji dopuštaju upotrebu jezika za lokalne jedinice samouprave u kojima odgovarajuća manjina sačinjava preko 15% stanovništva. Međutim, autori zakona o službenoj upotrebi manjinskih jezika na lokalu nisu razmišljali o jednoj stvari - pod ovim se jezik i nacija stapaju, a nema razmišljanja o političkim jezicima, odnosno istovjetnim jezicima koji se iz političkih razloga nazivaju drugačije, a takva je upravo razlika između Crnogoraca i Srba. Crnogorci su srbofona nacija. Šta bi bilo da postoji autentična irska kolonija u Vojvodini, koja je opstala još od Habsburških vremena? Njihov autentični maternji jezik bi bio engleski, ali da li to znači da bi onda lokalne jedinice morale da usvajaju mrtve antičke jezike u lokalnu upotrebu, samo zato što je irski => galski jezik?

Evo rezultata popista stanovništva u Malom Iđošu po jeziku:
* mađarski - 7,633 (56.57%)
* srpski - 5,553 (41.15%)

Dakle, ovdje je na planu jedan znatno više suludi politički inženjering od onog u Crnoj Gori, za zvanični jezik pored mađarskog (57%) i srpskog (41%) je proglašen crnogorski, kojim ne govori niti jedan jedini tričavi 1% stanovnika.

Back