Politika ili ne - evro 01.02.2012 = 112 din. :)

Možda bude ovako?:think:
Жак Атали: Крах евра могућ до католичког Божића

субота, 26. новембар 2011.

Евро може доживети крах до католичког Божића уколико на нивоу Европске уније не буду предузете адекватне антикризне мере, упозорио је познати француски економиста и бивши председник Европске банке за обнову и развој Жак Атали.

„Питање се сада своди на то, да ли ће евро као валута постојати на Божић. Остаје само једна шанса од две - да јединствена валута опстане до тада или да она буде у процесу пропасти”, рекао је Атали за једну бриселску радио-станицу.

По његовом мишљењу, да би се спречио крах евра неопходно је дозволити Европској централној банци (ЕЦБ) да купује државне обвезнице чланица еврозоне, захваћених кризом, лишити те земље дела финансијског суверенитета путем увођења наднационалне буџетске контроле и такође увести неопходне измене у законодавство ЕУ, пренела је агенција РИА новости.

„То су та три степена (антикризних мера). Први се може увести за пет минута, други за недељу дана, а трећи за шест месеци. Неопходно је, међутим, да сва три почну да се уводе истовремено. У супротном, идемо ка катастрофи”, упозорио је тај економиста.

(Танјуг)

http://www.nspm.rs/hronika/zak-atali-krah-evra-moguc-do-katolickog-bozica.html

Ma kakve da su, ali mi privlaci paznja da se jednom debilu da prostor od citavih 15. min u tzv. nacionalnom dnevniku... :D

Ne znam, gledao sam kako crveni gube od crnih na domaćem terenu, pa nisam obratio pažnju kome su darovali tih 15 minuta, a i da nije bilo pomenutih, opet ne gledam nacionalnu tv, sem kada prenose ligu šampiona i kada je ne prenosi onaj ljigavi Stojanović... Nego par reči o temi

Kakav odraz može imati pad evra na naš dinar može se naslutiti ako se pogleda nekoliko parametara i činjenica

1. Skoro sav naš bedni izvoz je iskazan u evrima i ide ka evro tržištu, dok nam je najveći deo uvoza iskazan u dolarima, pre svega mislim na naftu i energente koji su najveća uvozna stavka
2. Skoro sva naša zaduženja, uključujući i ovo poslednje sa obveznicama od pre mesec i nešto dana je u dolarima, dok su devizne rezerve uglavnom u evrima.
3. Evro jako pada poslednjih dana u odnosu na dolar
4. Dinar pada kako ga god okreneš

Kada sam čitao o nekim našim zaduživanjima krajem leta ove godine i šta rade bankari, prvo što sam pomislio je da u odnosu dinar evro na proleće je samo nebo granica. U ove crne slutnje o nestanku evra ne verujem. Sve je to igra na visokom nivou, za ove naše male živote. Evro će ostati, ali će sigurno neke zemlje napustiti evro zonu. Pazi, suviše je to skupa igra da bi Nemačka odustala od Evro projekta.

Back