Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam znao za to; Znaci u Italiji budu parlamentarni izbori, formira se vlada, prodje 500 dana od tih izbora, i onda jedna partija iz vlasti odlucu da napravi novu vladu sa opozicijom, i to se desi bez novih izbora? Znaci, to je redovna pojava u Italiji?
Ima i takvih slučajeva, da. Eto da naučiš ponešto. Pogledaj slučaj u Italiji recimo sa parlamentarnih izbora 2013. godine. Poslije njih je sa jednom političkom većinom formirana Vlada Enrika Lete. Poslije nepunih godinu dana podnio je ostavku. Bez izbora 2014. godine formirana je nova Vlada Matea Rencija sa partijama dijela dotadašnje većine i dijela dotadašnjih opozicionih partija.
U SR Njemačkoj je 1980. godine formirana Vlada sa većinom od SPD i FDP (liberala), kancelar je bio vođa SPD Helmut Šmit. Poslije dvije godine 1982. dolazi do pada Vlade, FDP prelazi na stranu CDU/CSU i formira se nova Vlada bez izbora kojoj je na čelu bio vođa CDU Helmut Kol.
Treba li još primjera demokratije?

Poslednja izmena:
Što se tiče navodnog kršenja Ustava CG u slučaju formiranja manjinske vlade, ja razumijem da neki politički subjekti često obmanjuju svoje potencijalno biračko tijelo iznoseći stručna mišljenja o kršenju nekog propisa gdje tog kršenja i nema. Da li je manjinska vlada legitimna, naravno da nije, a da li je legalna? Naravno da jeste. Mnogi politički aktivni pravnici tvrde da ima kršenja, a znaju i oni sami da nema. Evo recimo Momo Koprivica iz Demokrata. Znam ga sa fakulteta, lično ga smatram vrsnim pravnikom, a tvrdi da je manjinska vlada neustavna. On zna da javno iznosi ono što ne misli, ali tu je on doveo sebe u poziciju da mora da bira između struke i politike i on je tu izabrao politiku, a struka mu služi da bi malo kvalitetnije obmanjivao birače, jer on je pravnik, on sigurno zna, čovjek od struke i sl.

Tako da ova priča o ustavnom puču ne pije vodu, povjerovaće im neko neuk, a svako ko iole se razumije u to, ne mora biti pravnik, ali da se pmalo razumije, zna da mandat vlade je vezan za mandat skupštine a nikako obratno. Vlada je pala, a skupština nije raspuštena, no još traje njen mandat, pa može ista ta skupština da izabere novu vladu u postojećem mandatu bez izbora. Ustav to jasno definiše.

Što se tiče navodnog kršenja Ustava CG u slučaju formiranja manjinske vlade, ja razumijem da neki politički subjekti često obmanjuju svoje potencijalno biračko tijelo iznoseći stručna mišljenja o kršenju nekog propisa gdje tog kršenja i nema. Da li je manjinska vlada legitimna, naravno da nije, a da li je legalna? Naravno da jeste. Mnogi politički aktivni pravnici tvrde da ima kršenja, a znaju i oni sami da nema. Evo recimo Momo Koprivica iz Demokrata. Znam ga sa fakulteta, lično ga smatram vrsnim pravnikom, a tvrdi da je manjinska vlada neustavna. On zna da javno iznosi ono što ne misli, ali tu je on doveo sebe u poziciju da mora da bira između struke i politike i on je tu izabrao politiku, a struka mu služi da bi malo kvalitetnije obmanjivao birače, jer on je pravnik, on sigurno zna, čovjek od struke i sl.

Tako da ova priča o ustavnom puču ne pije vodu, povjerovaće im neko neuk, a svako ko iole se razumije u to, ne mora biti pravnik, ali da se pmalo razumije, zna da mandat vlade je vezan za mandat skupštine a nikako obratno. Vlada je pala, a skupština nije raspuštena, no još traje njen mandat, pa može ista ta skupština da izabere novu vladu u postojećem mandatu bez izbora. Ustav to jasno definiše.

Problem je krsenje poslovnika skupstine od strane Turcina Ibrahimovica. Jedino Bulajic sada moze odrediti datum sednica skupstine.

Drugi problem jeste sto vam u ustavu pise da se mandat moze dati nekom samo u ovkiru od 30 dana posle izbora, a ne 500 dana.

Problem je krsenje poslovnika skupstine od strane Turcina Ibrahimovica. Jedino Bulajic sada moze odrediti datum sednica skupstine.

Drugi problem jeste sto vam u ustavu pise da se mandat moze dati nekom samo u ovkiru od 30 dana posle izbora, a ne 500 dana.
Sve ja to znam, problem nisu samo Ibrahimović i Bulajić, no su problem svi? Zašto nije skupština raspuštena? Svima su puna usta izborne volje, pa nek raspišu nove izbore za početak, no izbori nikome ne odgovaraju. A Ustav sam po sebi tu ima dosta rupa, i te rupe prvenstveno koristi DF preko Bulajića, a Demokrate samo se bukaju.

Ustav je pisan sa vjerom da DPS nikad neće pasti :lol:

Sve ja to znam, problem nisu samo Ibrahimović i Bulajić, no su problem svi? Zašto nije skupština raspuštena? Svima su puna usta izborne volje, pa nek raspišu nove izbore za početak, no izbori nikome ne odgovaraju. A Ustav sam po sebi tu ima dosta rupa, i te rupe prvenstveno koristi DF preko Bulajića, a Demokrate samo se bukaju.

Naravno da izbori ne odgovaraju, ali ne svima. Zna se kome ne odgovaraju i ko bezi od njih.

To je prventstvo onaj "Montengrinski" deo Crne Gore, ako mogu tako da se izrazim.

Odnosno svi koji sklapaju ovu ilegalnu, nakaradnju manjinsku vladu, njima ne odgovaraju izbori.

A to su DPS, URA, SNP, SDP, SD, i td, njima ne odgovaraju.

Dok Demokrate, DF, i ostali odavno isticu izbore kao najpravicnije moguce resenje.

Isto kao sto se naprimer, sasvim slucajno, i popis dovodi u pitanje samo od "Montenegrinske" strane drzave.

Cega se boje, ja se pitam? Aha, da se ne boje mozda da je broj Srba i pro-Srba narastao previse?

Naravno da izbori ne odgovaraju, ali ne svima. Zna se kome ne odgovaraju i ko bezi od njih.

To je prventstvo onaj "Montengrinski" deo Crne Gore, ako mogu tako da se izrazim.

Odnosno svi koji sklapaju ovu ilegalnu, nakaradnju manjinsku vladu, njima ne odgovaraju izbori.

Dok Demokrate, DF, i ostali odavno isticu izbore kao najpravicnije moguce resenje.

Isto kao sto se naprimer, sasvim slucajno, i popis dovodi u pitanje samo od "Montenegrinske" strane drzave.

Cega se boje, ja se pitam? Aha, da se ne boje mozda da je broj Srba i pro-Srba narastao previse?
Izbori u Berane i u Ulcinj su pokazali da ipak ne odgovaraju ni DF-u i Demokratama, a ono što mi je smiješno to je što si SNP nazvao montenegrinskim dijelom :lol: Nije da tu nema istine, prikonili su se, ajde da budem politički korektan, pro-zapadnim snagama. Evo izbori u PG se bliže, moje objektivno mišenje je da DPS gubi vlast tu, ali će se ovi pobiti između sebe oko formiranja lokalne vlasti, jer se glasovi razlivaju.

A što se tiče rasta Srba, tu se već ne slažem, jer i ako ima rasta, on se svodi na svega par procenata u odnosu na 2011. godinu.

Ajde, Srbija je odložila popis za oktobar ove godine. Dakle mnogi odlažu, zbog epidemioloških razloga; zapravo ne postoji pritisak da se popis odloži doveka, sa montenegrinske strane, već srpska insistira da bude što pre uprkos svemu, odnosno hronološki što bliži litijama.

To ćeš pitati ove što su učestvovali u izradi Ustava, jer da Ustav nema tih rupa, ne bi bili u ovoj situaciji da cijene strmoglavo rastu a da nam poslanici brane fotelje. Mene što se tiče, sve njih treba zamijeniti.

Pa ti tvrdiš da nije neustavno. Zašto preusmeravaš na njih?

Ako je ustav loš, a objektivno crnogorski jeste među najgorima u Evropi, onda to ne znači da je nešto neustavno.

Evo izbori u PG se bliže, moje objektivno mišenje je da DPS gubi vlast tu, ali će se ovi pobiti između sebe oko formiranja lokalne vlasti, jer se glasovi razlivaju.

A što se tiče rasta Srba, tu se već ne slažem, jer i ako ima rasta, on se svodi na svega par procenata u odnosu na 2011. godinu.

Nece izgubiti samo u PG, nego u skoro svim vecinski pravoslavnim opstinama u CG.

I nije istina da ce se pobiti izmedju sebe, vidis kako lokalna vlast u Niksicu radi ko svajcarski sat.

URA je jedini problem, ali srecom oni vise nece trebati Srbima i pro-Srbima da sami formiraju vlast.

Sto se tice raste Srba, tu si debelo promasio, da je tako ne bi se Zapad, Montenegrini SVIM SILAMA protivili popisu.

Ajde, Srbija je odložila popis za oktobar ove godine. Dakle mnogi odlažu, zbog epidemioloških razloga; zapravo ne postoji pritisak da se popis odloži doveka, sa montenegrinske strane, već srpska insistira da bude što pre uprkos svemu, odnosno hronološki što bliži litijama.

Nije istina, Montengrini se zalazu da NE BUDU izjasnjavanje o nacionalnosti na popisu, a ne da ga ne bude!!!

Nece izgubiti samo u PG, nego u skoro svim vecinski pravoslavnim opstinama u CG.

I nije istina da ce se pobiti izmedju sebe, vidis kako lokalna vlast u Niksicu radi ko svajcarski sat.

URA je jedini problem, ali srecom oni vise nece trebati Srbima i pro-Srbima da sami formiraju vlast.

Sto se tice raste Srba, tu si debelo promasio, da je tako ne bi se Zapad, Montenegrini SVIM SILAMA protivili popisu.

Nije istina, Montengrini se zalazu da NE BUDU izjasnjavanje o nacionalnosti na popisu, a ne da ga ne bude!!!
Podgorica i Nikšić nisu isto, jer Nikšić drže dvije liste koje imaju približan broj mandata, a Podgorica će morati da pravi većinu od 5-6 lista. A da vlast u Ničiću radi kao sat, meni je dovoljno da im vidim gradonačelnika, koji me po djelovanju podsjeća na Šešelja kad je bio predsječnik Opštine Zemun, samo što Marko Kovačević ne postavlja kioske. A vrijeme će pokazati da je Marko Nikšić ojadio više no onaj Radojičić iz DPS-a što je pokrao najviše kad je on bio gradonačelnik. Napunio je opštinu svojim ljudima koji ispijaju kafe a primaju plate, Nikšić je jedini grad čijem je gradonačelniku zabranjeno da uđe u 70 posto kafića, zbog čega? Jer je dobar? Ne bio mu ja u koži kad prestane da bude gradonačelnik, jer je debelo zaglibio.

A popis da se održao odmah poslije izbora, Srbi bi činjeli najviše 40% stanovništva, ne bi preko, čim to nije učinjeno, taj procenat pada. A ti što mijenjaju nacionalnost zbo benefita, ja nemam poštovanja prema tim ljudima.

Podgorica i Nikšić nisu isto, jer Nikšić drže dvije liste koje imaju približan broj mandata, a Podgorica će morati da pravi većinu od 5-6 lista.

5-6 lista, ali srpskih i pro-srpskih, isto kao i u Niksicu. Nece trebati uopste Montenegrinska URA.

Uostalom, kojih 5-6 lista, bice kandidat DF-a i kandidat Demokrata/Zdravkove partije, Prava CG, Ujedinjena CG, to su sve Srbi.

To ce verovatno praviti neke koalicije, pa ce biti jedna koalicija oko DF-a i njihovog kandidata i jedna oko Demokrata i njihovog, kao u NK.

A popis da se održao odmah poslije izbora, Srbi bi činjeli najviše 40% stanovništva, ne bi preko, čim to nije učinjeno, taj procenat pada. A ti što mijenjaju nacionalnost zbo benefita, ja nemam poštovanja prema tim ljudima.

Srba ce biti oko 51% na popisu pa ti vidi, jer sada vise nema ucenjivanja, zastrasvanja, potkupljivanja, kradje. Sada je era drustevnih mreza i kamere su svuda.

A da i ne spominjem kako su se mnogi razocarali u taj Montenegrinski identitet, 2006 im Zapad pricao da ce biti Luksemburg na vodi, a danas gori od Srbije, litije su tu samo posledica, a ne uzrok, Crna Gora se polako vraca Srpstvu, zamisli sta ce biti tek 2030, ako se ovako nastaviti, full Srbadija.

5-6 lista, ali srpskih i pro-srpskih, isto kao i u Niksicu. Nece trebati uopste Montenegrinska URA.
Evo moje prognoze - Ura će biti prevaga u Podgorici. Prosrpske stranke idu sa dosta razjedinjenih listi u Podgorici, bar jedna neće preći cenzus, plus što ga možda tu ne prođe ni SNP. Nije to Mojkovac, čak ni Berane, pa da stranka sa par stotina glasova debelo prelazi cenzus.
Uostalom, kojih 5-6 lista, bice kandidat DF-a i kandidat Demokrata/Zdravkove partije, Prava CG, Ujedinjena CG, to su sve Srbi.
DF, Demokrate, Podgorica sad - prelaze cenzus. Milačićeva Prava, Danilovićeva Ujedinjena, Dajkovićeva Slobodna, Perićev Preokret, Pejakova Alternativa, Dedejićeva Svetosavska, moguće i Lekićev Demos, SNP i možda i još koja - da ne bude malo previše da svi pređu cenzus? Sa druge strane imaćemo DPS-SD-BS-LP na jednoj listi, druga URA, možda treća SDP (moguće i da nastupi u koaliciji sa URA što je možda i najvjerovatnije, moguće i sa DPS, moguće i sama) i to je to - svi prelaze cenzus.
Srba ce biti oko 51% na popisu pa ti vidi, jer sada vise nema ucenjivanja, zastrasvanja, potkupljivanja, kradje. Sada je era drustevnih mreza i kamere su svuda.
Teoretske šanse nema. Između 28% i 33%. Uostalom i nebitno. Pokazaće popis.

Evo moje prognoze - Ura će biti prevaga u Podgorici.

URA nece biti prevaga u Podgorici, kao sto nije ni u Nikicu. Podgorica je cak i laksa od Niksica za osvojiti po rezultatima sa parlamentarnih 2020.

Milačićeva Prava, Danilovićeva Ujedinjena,

Ovi ce verovatno ici ili sa Zdravkovom partijom ili u koalciiji sa Demokratama, nisu ludi da idu samostalno.

Dajkovićeva Slobodna,

On ce moguce ici i sa DF-om, videcemo.

Lekićev Demos, SNP

Ovi ce mozda ici sa DF-om, mada SNP je posle ove vele-izdaje, totalno nebitan u Podgorici.

erićev Preokret, Pejakova Alternativa, Dedejićeva Svetosavska

Ja ne znam ko su ovi, verovatno ni nisu previse bitni.

Teoretske šanse nema. Između 28% i 33%. Uostalom i nebitno. Pokazaće popis.

Bratic, da je tako ne bi skicali kao da vas kolju o etnickom izjasnjavanju na predstojecem popisu. Prestani se zavaravati i bice ti lakse.

URA nece biti prevaga u Podgorici, kao sto nije ni u Nikicu. Podgorica je cak i laksa od Niksica za osvojiti po rezultatima sa parlamentarnih 2020.
Bogme nije. U Nikšiću su u avgustu 2020. prosrpske partije osvojile oko 52% (ZBCG i Demokrate). U Podgorici su tada osvojle 49,5%. Ura će biti prevaga. A evo vidjećemo. Izbori su zakazani za 19. jun, mada još uvijek postoji mogućnost da budu pomjereni za kraj septembra. Taman da zaživi nova Vlada i da se razvlaste Demokrate, Spajićevci pa dijelom i DF po dubini. Da kolebljivcima potone zadnja iluzija da su oni više vlast. I onda dio njih ide lagano u apstinenciju.
Ovi ce verovatno ici ili sa Zdravkovom partijom ili u koalciiji sa Demokratama, nisu ludi da idu samostalno.
Moguće.Ali kako sada stvari stoje najavljuju samostalan izlazak. Mada je to moguće "tvrđenje pazara".
Ovi ce mozda ici sa DF-om, mada SNP je posle ove vele-izdaje, totalno nebitan u Podgorici.
Dovoljno je da SNP "prospe" recimo 2% glasova, a toliko sigurno imaju. Njih možda URA jedino spasi koalicijom. Ali Uri je bliža SDP jer bi sa njom napravili mnogo bolji rezultat nego sa SNP-om.
Ja ne znam ko su ovi, verovatno ni nisu previse bitni.
Neka i oni prospu svi zajedno bar 1% glasova, svaki će biti bitan.

A evo vidjećemo. Izbori su zakazani za 19. jun, mada još uvijek postoji mogućnost da budu pomjereni za kraj septembra.

Ne postoji ta mogucnost, zato sto je svaka odluka te nelegitimne vlade, je upravo to, nelegitimna. A i lokalni izbori se moraju izvesti svake 4 godine.

Mozda onda ne dozvole cak ni tih par meseci vladavine sto planirate, i narod je srusi odma pod nagovorom politickih partija, Demokrata, DF-a, i td.

Taman da zaživi nova Vlada i da se razvlaste Demokrate, Spajićevci pa dijelom i DF po dubini. Da kolebljivcima potone zadnja iluzija da su oni više vlast. I onda dio njih ide lagano u apstinenciju.

To bi mozda bilo dovoljno, ali sa ulaskom SDP-a u vladu, vraćanjem DPS-a, razljutili ste svakog normalnog glasaca URE, ta partija ce se raspasti na izborima.

Taman da zaživi nova Vlada i da se razvlaste Demokrate, Spajićevci pa dijelom i DF po dubini. Da kolebljivcima potone zadnja iluzija da su oni više vlast. I onda dio njih ide lagano u apstinenciju.

Naravno, razume se da je ovo i bila cela poenta manjinske vlade jer se toliko bojite snage Srba i postenih izbora, jel ste lopovi, ali ni ovo vam vise nece pomoci.

Moguće.Ali kako sada stvari stoje najavljuju samostalan izlazak. Mada je to moguće "tvrđenje pazara".

Nisu bas rekli da ce sigurno ici samostalno, nego da ce razmisliti, i bice reseno u zavisnosti od situacije, postoji vec velika saranja izmedju Prave CG, Ujedinjene CG, Zdravka, Demokrata, tako da ne verujem da ce ici samostalno, kao sto si i sam rekao, ovo je mnogo bitnija prica od Mojkovca i Berana.

Dovoljno je da SNP "prospe" recimo 2% glasova, a toliko sigurno imaju.

Teske da imaju tolko posle ove izdaje, nije im to Berane gde su vec imali kadrove po dubini. Ni Dritan sada nema 2%, a ne SNP.

Neka i oni prospu svi zajedno bar 1% glasova, svaki će biti bitan.

I da prospu, to vam opet nece pomoci nikako. Previse ste se osilili sa ubacivanjem SDP-a, ove histerije prema Rusiji, i td.

Poslednja izmena:
Ne postoji ta mogucnost, zato sto je svaka odluka te nelegitimne vlade, je upravo to, nelegitimna. A i lokalni izbori se moraju izvesti svake 4 godine.

Mozda onda ne dozvole cak ni tih par meseci vladavine sto planirate, i narod je srusi odma pod nagovorom politickih partija, Demokrata, DF-a, i td.
Evo da vidimo. Znaće se u ovih nedelju dana i to. Ako ih odlože ok. Ako ih ne odlože opet ok, raspisani su. Narod može da ruši vlast samo na izborima ili putem svojih predstavnika koje je izabrao u parlamentu. Razbojničke metode neće moći proći.
To bi mozda bilo dovoljno, ali sa ulaskom SDP-a u vladu, sankcijama Rusiji, razljutili ste svakog normalnog glasaca URE, ta partija ce se raspasti na izborima.
Sankcije Rusiji je uvela Vlada Zdravka Krivokapića, Spajić i Milatović su glasali za njih. Naravno ja ih u tome podržavam. A glasači URE nisu rusofili. Čak su i Demokrate jasno osudili rusku agresiju na Ukrajinu. I DF je redukovao svoje javno rusofilstvo, oni ćute ali ih svi znamo, vuk dlaku mijenja ali ćud ...
Teske da imaju tolko posle ove izdaje, nije im to Berane gde su vec imali kadrove po dubini. Ni Dritan sada nema 2%, a ne SNP.
I da prospu, to vam opet nece pomoci nikako. Previse ste se osilili sa ubacivanjem SDP-a, ove histerije prema Rusiji, i td.
Vidjećemo, nisu izbori tako daleko pa bili u junu ili krajem septembra, to je praktično sjutra :kafa:

Ova situacija u Ukrajini ce samo koristiti Srbima, to ce samo povecati izlaznost i podrsku za srpske partije, jer narod u CG je tradicionalno prijateljski naklonjen prema Rusima. To sto je NATO uspostavio trenutnu okupaciju Crne Gore ne menja nista. SDP, DPS po dubini, samo sto i nije SD usao, samo veca izlaznost za Srbe i potop glupog Dritana.

Kandidat Demkratskog fronta za gradonačelnika Podgorice najvjerovatnije biće Milan Knežević (DNP), tvrde izvori CdM-a. To je u avgustu prošle godine najavio jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.Kako je tada Mandić kazao, “Milan Knežević je jedan utemeljeni Srbin, koji potiče iz porodice gdje su dva njegova strica poginula u partizanima”.Izvor CdM-a tvrde da u Frontu dominira stav da na “važnim izborima u Podgorici upravo Knežević treba da predvodi njihovu izbornu listu”.

Ovih je dana i odlazeći ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. sam nagovijestio, da će se upustiti u trku za prvog čovjeka Podgorice.Upitan da li vidi sebe kao nosioca liste na podgoričkim izborima, Milatović je rekao da su građani Podgorice poprilično nezadovoljni dešavanjima u glavnom gradu.“U stalnoj komunikaciji sa građanima postoji njihova želja da se politički profilišemo. Ne bih još uvijek u potpunosti dao precizan odgovor ali ne bih bježao od kandidature za gradonačelnika”, naveo je Milatović gostujući u emisiji Link na TVCG.

Izvjesno je da će se u političku borbu za gradonačelnika Podgorice uključiti i Vladislav Dajković, predsjednik Slobodne Crne Gore. On je nedavno najavio da će politički potopiti aktuelnog gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Kao mogući kandidat GP URA za nosioca liste u trci za gradonačelnika Podgorice pominje se funkcioner te partije Luka Rakčević, mada su se ranije mogle čuti glasine da bi to mogao biti i potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

Te neustavna Vlada, te puč sa sazivanjem Skupštine, te nezakonito odlaganje izbora ... A u stvari sve je veoma, veoma prosto. Broj 1 je to najbolje objasnio ovim savjetom:

ako-zelis-pobediti.jpg

;) :hahaha:

Te neustavna Vlada, te puč sa sazivanjem Skupštine, te nezakonito odlaganje izbora ... A u stvari sve je veoma, veoma prosto. Broj 1 je to najbolje objasnio ovim savjetom:

Pogledajte prilog 1144569

;) :hahaha:

Oce li Dajko i Milan dici spomenik Stefanu Nemanji u PG, sta prognoziras, Casino? Meni bi to bila uteha za celu skalameriju oko manjinske vlade.

Jedino ce biti zajebano ako Jakov osvoji vise od njih, zato se mora DF boriti da u svojoj koloni osvoji vise od ove druge kolone, sto ce biti tesko, ali mozda se i desi.

Ja jedva cekam da krenu da se postavljaju trobojke kako lepo Subara radi po NK, Matija Beckovic, Srbovanje, manifestacije, cetnikovanje, i td... :pivce:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back