Politička situacija u Crnoj Gori

Koju opciju podržavate na političkoj sceni u Crnoj Gori?

• Demokratski front (Mandić, Knežević, Medojević)

glasova: 62 53,0%
  • ES, Demokrate, URA (Spajić, Bečić, Abazović)

glasova: 25 21,4%
  • DPS, SD, SDP (Đukanović, Brajović, Krivokapić)

glasova: 30 25,6%

• Ukupno glasova
    117
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

1645978496277.png

Abazović otputovao u London, rat u Ukrajini ubrzao procese oko formiranja Vlade

Dritan Abazović

Cafe del Montenegro 27/02/2022

Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović otputovao je sinoć za London, saznaje CdM.

I ako nije poznat razlog posjete prijestonici Velike Britanije, CdM nezvanično saznaje da će Abazović imati par važnih sastanaka i da je većina njih vezana za rješavanje političke krize u Crnoj Gori, posebno u kontekstu novonastale situacije oko Ukrajine.

CdM je kontaktirao GP URA povodom iznenadnog puta Abazovića u Veliku Britaniju, ali nije odgovoreno na pitanje o kakvim sastancima je riječ, već je samo potvrđeno da je on hitno otputovao za London.

Definicija genocida nikad nije bila jasna, jer da jeste, do ovoga ne bi ni došlo. Teško je dokazati namjeru, a namjera je ono što genocid razlikuje od drugih zločina, ipak sam se školovao da to razlikujem. Samo znamo da je hiljade nedužnih ljudi pobijeno. I kažeš nije Srbija nikad narušila teritorijalnu cjelovitost CG? A što ćemo sa Podgoričkom skupštinom, čiji je rezlutat da je Crna Gora prestala da postoji. Ok, to je bilo prije 100 godina, a što ćemo sa Miloševićem i 7. bataljonom, to već ja pamtim. E tu je pokušano da se vojnim putem sruše institucije, koje je isprva on postavio 89. godine. Vidi, ja tebe razumijem, braniš svoje, ali i ja branim svoje, samo što ja ću otvoreno reći kad nešto Crna Gora uradi protiv interesa Srbije da to nije baš ok, ali nije baš ni Srbija sve radila da očuva te bratske odnose. Ja za narušene odnose krivim i Srbiju i Crnu Goru, ne može samo jedna strana biti kriva. Davno sam još rekao ovdje da mnogi ovdje ne mogu prežaliti što je Crna Gora nezavisna i da će prije prežaliti Kosovo no Crnu Goru, jer mnogi gledaju Crnu Goru kao nešto što bi trebalo da bude dio Srbije, što ja poštujem kao stav, e to što ja, kao suverenista se s tim ne slažem, to je drugo. I ja sam za to da svi budemo jednaki, međutim ne gledaju svi jednakost isto. Najgrlatiji predstavnici Srba u CG žele da Srbi budu građani prvog reda, s čim se ja takođe ne slažem. Po mom pisanju možeš da zaključiš da nisam neko ko gleda stvari jednosmjerno, otvoreno kažem neke stvari koje mnogi ne smiju, ali meni je prvom bliži Srbin iz Crne Gore, no Crnogorac iz Srbije.
Podgoricka skupstina ili pun naziv "Velika narodna skupstina srpskog naroda u Crnoj Gori" je kao sto sam naziv kaze podgoricka, pa ako je neko narusio bilo sta tom skupstinom onda je to Podgorica. To je kao ja kad bih rekao da me je Srbija okupirala "Novosadskom skupstinom". Ali u to necu da ulazim da se ne bi rasprava rasplamsala jer sam i ja pomalo skolovan :D E sad da smo ja i ti drzavni zvanicnici koji rade na uspostavljanju boljih odnosa onda bih ja presao i precutao neke stvari pa bih rekao da su obe drzave krive i da se resava sto se resiti moze. Ali posto nismo, ne mogu se bas sloziti sa tim kao sto sam i rekao ranije. Iako ne sporim da je bilo odredjenog nediplomatskog delovanja i sa nase strane. A to da ne moze jedna strana biti kriva pitaj Srbe da te nauce kako je ziveti sa tim 30 godina, mi smo vec navikli :D
Sto se nezavisnoti CG tice mnogi bi ovde voleli da smo 1 zemlja, to je tacno, medjutim u vecini je odsutan dublje razvijen stav te kod ogromne vecine ljudi to nikako ne znaci da bi mi zeleli zivot u istoj zemlji protivno volji Crnogoraca. Ja licno ne bih to voleo, barem ne u federalnom obliku. Nemam zelju da se odricemo unitarnog i nacionalnog karaktera drzave. O tim stvarima svakako ni ne razmisljam sem na nekom teoretskom nivou. Uglavnom Srbija nakon 2006. nije nijednom izkazala bilo kakvu nameru za ikakvom zajednickom drzavom ali delu politicke elite i naroda u CG kao da i dalje fali samopouzdanja pa pokusavaju svoju nezavisnost da dokazuju prkosom Srbiji kao nesigurni tinejdzer koji stalno pokusava da dokaze kako "nije vise mali". Vecina Srba vas se seti samo kad ide na more tako da.. imate nezavnisnu drzavu, radite sta hocete ali garantujete Srbima ista prava kao i svima drugima, zar je to toliko tesko.

Uh sad sam shvatio da sam zaboravio genocid da prokomentarisem. Biologija tu daje prost odgovor. Ne moze biti namera istrebljenje nekog naroda situacija u kojoj evakuises zene i decu, a ubijas samo vojno sposobne. To je onda uslovno receno najhumaniji genocid koji istorija pamti, da ne kazem i najmanje obiman.
Ti to mozda ne shvatas ali Srbi su narod koji je preziveo pravi genocid te ovo dozivljavamo kao relativizovanje onoga sto smo mi prosli i to od deda i pradeda ovih koji nas sada najvise optuzuju. Jednostavno je uvreda za zrtve pravog genocida koristiti tako krupne reci za politicko prepucavanje i propagandu.
A ako je diskutabilno i tesko definisati kao sto ti kazes pa sto ste onda potrcali da nas osudite hah.

@alexn96 Nema ovih Srba u Crnu Goru... uhhhh da znas kako komite i dps ovo boli :lol: ne mogu da se pomire da Srbi zive u CG to ti je to :D

Ne samo da zive no smo vecina i stvaraoci Crne Gore.

ali meni je prvom bliži Srbin iz Crne Gore, no Crnogorac iz Srbije.

I Srbin iz Crne Gore i Crnogorac iz Srbije su iz Crne Gore, odnosno isti ljudi :D

У времену данашњем, а тако је бивало и у временима минулих љета, политичке елите и медији су ти који обликују у значакној мјери колективно мишљења нације. Истина, данас постоји моћан медиј који омогућује одбрану од агресивне индоктинације, интернет, људи имају могућност сазнати "шта каже и друга страна", но проблем је што у овом наопаком времену када су умове свјетине обликовали ријалити садржаји, људи више воле мислити туђом него својом главом.

А у Црној Гори монтенегринске политичке елите и медији већ деценијама раде на србофобији, свака тема се мора посматрати кроз призму србофобије. Задњих деценија како је запело са неким процесима, прије свега отимачине имовине и сатирања СПЦ, појачала се нервоза, за посљедицу имамо све радикалнију ратнохушкачку реторику, успостављен је један србомржњом затрован амбијент. Они који то не желе да виде, и они умова контаминираних другосрбијанском пропагандом ће у свим тим процесима наћи кривицу дежурних криваца Срба. На жалост и аутошовинизам је међу Србима пустио првише коријење, ваља порадити да се то обузда.

Када је у питању срамна резолуција у скупштини Црне Горе о Сребреници, непојмљиво је да је чак 55 посланика гласало за њу, но ваља имати на уму да је то гласање посљедица притисака, као уосталом што је под притисцима донешена срамна декларација у скупштини Србије о Сребреници 2010.године.
Нити један човјек од интегритета, којем год роду припадао не би гласао за такву резолуцију, но ето чак 55 посланика у скупштини Црне Горе је гурнуло достојанство под ***** и ушло у то коло бешчашћа. Увијек има часнх људи и свијетлих примјера, један од таквих је бивши министар правде Владимир Лепосавић који није зарад фотеље пристао на то силовање историје и силовање интелекта.

У свим тим политичких процесима који трају у Црној Гори провејава и сукоб исконске, на српству и чојству исковане Његошеве Црне Горе и конвертитског, поданичког, србомржњом задојеног Монтенегра. Задњих деценија Монтенегро је односио побједу, но некако од величанствених литија почетком 2020-е године имамо заокрет и наговјештај да се Црна Гора враћа свом извору.

Poslednja izmena:
У свим тим политичких процесима који трају у Црној Гори провејава и сукоб исконске, на српству и чојству исковане Његошеве Црне Горе и конвертитског, поданичког, србомржњом задојеног Монтенегра. Задњих деценија Монтенегро је односио побједу, но некако од величанствених литија почетком 2020-е године имамо заокрет и наговјештај да се Црна Гора враћа свом извору.
Ta jeste, eno vade DPSovci slike Njegosa i Marka Miljanova iz podruma :D Crnogorska nacija je vec stvorena to nije nesto sto mozes tek tako da preokrenes. To su opasne iluzije. Sa druge strane moze da se utice na to da se novocrnogorski identitet ne zasniva na antisrpstvu sto mislim da je i u nasem interesu ali pre svega u interesu etnickih Crnogoraca i Crnogoraca generalno.

Монтенегринска пискарала предана у мисији ширења србомржње који себе доживљавају милогорском елитом, су се због дешавања у Украјини унервозили, о чему говори и овај текст

„Ко ће нас водити ако нас задеси украјински сценарио?!“: Дукљанска интелектуална олигархија тражи вођу​

У случају, како веле, руске агресије, организоваће и одбрану Црне Горе, али и још понешто

Од ИН4С - 01/03/2022 06:50

Илустрација: ИН4С
„Геноцидна агресија путиновске Русије на Украјину и њено становништво усложила је прилике у свијету. Након више година лутања и кризе идентитета кроз коју су прошле Европска Унија и НАТО, коначно је дошло до озбиљније хомогенизације демократских снага. У Украјини је на дјелу оно на што се упозоравало годинама: отворени марш руског империјализма који прате таласи дезинформација, субверзивних акција и изазивања нестабилности, а који за циљ имају успоставу нове политичке културе у ширем појасу Европе, патентирану у центрима Кремља за стратешка планирања“, стоји у јавном апелу тзв. „црногорских интелектуалаца“ лидерима „проевропских и мањинских странака“ који је пренио Портал Аналитика.
Из страха од празнине која зјапи у идеолошком бићу ове параинтелектуалне олигаргхије постављено је следеће питање:
„Што да радимо уколико дође до извана изазваних немира у Црној Гори и које су то снаге које би браниле њен грађански мир, европску будућност, демократију и суверенитет?“, упитали су се Миленко Перовић, Вукић Пулевић, Аднан Чиргић, Александар Радоман, Андреј Николаидис и Бобан Батрићевић.
Они су изразили неповјерење у Абазовића.
„Дакле, у овим смутним временима тако лако дати мандат Абазовићу не може се урадити без резервнога плана. Поготово не зато што он у својој влади види и представнике Социјалистичке народне партије која није осудила агресију на Украјину и која је на потоње парламентарне изборе у Црној Гори изашла у коалицији с проруским Демократским фронтом. Зато сматрамо да ће тај нови експеримент у који се улази бити неспособан да се носи с потенцијалном кризом. А као чланица НАТО савеза која је посљедњих година била на жестокоме удару руске субверзије преко њених експозитура у Србији и Црној Гори сматрамо да је неопходно формирати Владу у śенци која би у случају активације рускога фактора у држави могла прерасти у Кризни штаб и организовати одбрану Црне Горе“, апелују они и предлажу оснивање владе у сјенци кроз функцонисање следећих ресора:
Ресор за вањску политику
Ресор за одбрану
Ресор за унутрашње послове
Ресор за сузбијање дезинформација
Ресор за економска и финансијска питања
Ресор за организовање хуманитарних послова у случају сукоба изазваног извана
„Та Влада мора бити чврсто на позицијама грађанске демократије и бранити темељне вриједности црногорскога друштва – еуроатлантску оријентацију, мултикултурализам, секуларизам и антифашизам“, истичу ови људи од пера.
Они имају и план.
„Најприје је неопходно извршити укупну безбједносну процјену у Црној Гори и јавно презентовати све организације и појединце који својим дјеловањем подривају суверенитет Црне Горе и раде у интересу Русије и њених сателита. Сви ти подаци би се преко ресора за вањску политику лансирали на међународне адресе, превасходно међу дипломатским особљем у амбасадама НАТО чланица које су донедавно засигурно имале погрешну слику о Црној Гори“, саопштено је у јавном апелу „најбољих синова“ дукљанске неофашистичке струје.
Како стоји у тексту ови "најбољи ђетићи“ дукљанске неофашистичке струје су се огласили и саопштењем.
„Најприје је неопходно извршити укупну безбједносну процјену у Црној Гори и јавно презентовати све организације и појединце који својим дјеловањем подривају суверенитет Црне Горе и раде у интересу Русије и њених сателита. Сви ти подаци би се преко ресора за вањску политику лансирали на међународне адресе, превасходно међу дипломатским особљем у амбасадама НАТО чланица које су донедавно засигурно имале погрешну слику о Црној Гори“
Забринути дјечаци.

Историчар Александар Раковићсе осврнуо и на актуелну ситуацију у Украјини, дао своје виђење какве би рефлексије могла имати, али се највише бавио тренутном политилком ситуаџијом и процесима који се дешавају у Црној Гори.

Размишљња и осврти на актуелну политичку ситуцију и процесе који се дешавајуу Црној Гори, који су узроци кроз које се осврнуо и на историју Црне Горе, од стране Владимира Лепосавића, једног од не баш честих часних људи који су засјели у министарској фотељи. Додуше није се задржао дуго баш због чињеница да се није хтио у једном моменту приклонити бешчашћу.

Историчар Александар Раковићсе осврнуо и на актуелну ситуацију у Украјини, дао своје виђење какве би рефлексије могла имати, али се највише бавио тренутном политилком ситуаџијом и процесима који се дешавају у Црној Гори.
"Vreme je da se stavi tacka na te konstrukte nacionalnih identiteta, kao sto je ukrajinska nacija i kao sto je takozvana crnogorska nacija."
Aleksandar Raković, šestog dana invazije Rusije na Ukrajinu

Nadam se da neki značajan broj ljudi u Srbiji ne razmišlja kao Raković da ne bismo završili ovako kao Ukrajinci i Rusi.

"Vreme je da se stavi tacka na te konstrukte nacionalnih identiteta, kao sto je ukrajinska nacija i kao sto je takozvana crnogorska nacija."

Nadam se da neki značajan broj ljudi u Srbiji ne razmišlja kao Raković da ne bismo završili ovako kao Ukrajinci i Rusi.
Niko ne razmislja kao Rakovic u Srbiji. Bukvalno da uzmes uzorak od nekoliko hiljada ljudi ne znam da li bi mogao cuti ovakve izjave. Srbija srecom ima mnogo manji problem sa ekstremnom desnicom nego Crna Gora.

Niko ne razmislja kao Rakovic u Srbiji. Bukvalno da uzmes uzorak od nekoliko hiljada ljudi ne znam da li bi mogao cuti ovakve izjave. Srbija srecom ima mnogo manji problem sa ekstremnom desnicom nego Crna Gora.
Sad pitaj ti njega koliko ljudi u CG razmislja kao Draginja, Milo i ANALiticar cdm-a Ljubo filipovic i profasicticki DPS, pa nekih 35% ih je glasalo na zadnje izbore je li tako + SDP koji je isto fasiticka stranka... i onda oni iskopaju ludog Rakovica i predstavljaju to kao da tako razmisljaju svi Srbi... ma govna licemjerna

URA odbila predlog DPS-a da uđe u vlast.

Dritan besu ne da.

DPS insistira sad na politicku, ne manjinsku vladu. Znaci prpa

Ne, Ukrajinci su drugaciji od Rusa nego Crnogorci od Srbijanaca.

Sad pitaj ti njega koliko ljudi u CG razmislja kao Draginja, Milo i ANALiticar cdm-a Ljubo filipovic i profasicticki DPS, pa nekih 35% ih je glasalo na zadnje izbore je li tako + SDP koji je isto fasiticka stranka... i onda oni iskopaju ludog Rakovica i predstavljaju to kao da tako razmisljaju svi Srbi... ma govna licemjerna
Upravo. Nazalost 35% Crne Gore je dalo glas ljudima poput Rakovica, rekao bih cak i mnogo gorim jer je pitanje sta bi ovaj radio sa pozicije vlasti a ove vase smo vec videli.

Ako neće Bulajić sjednicu bi mogao zakazati Ibrahimović​

ibrahimovic-791x555.jpg

https://www.cdm.me/politika/ako-nece-bulajic-sjednicu-bi-mogao-zakazati-ibrahimovic/

I posle se pitaju zasto im se desila Srebrenica...
Kad smo kod Rakovica i ljudi koji dele njegove stavove...kakav ti je ovo odvratan komentar molim te?

Upravo. Nazalost 35% Crne Gore je dalo glas ljudima poput Rakovica, rekao bih cak i mnogo gorim jer je pitanje sta bi ovaj radio sa pozicije vlasti a ove vase smo vec videli.

Kakvim ljudima tacno?

Kad smo kod Rakovica i ljudi koji dele njegove stavove...kakav ti je ovo odvratan komentar molim te?

Sto je bilo u Srebrenici? Ubijeni ratni zlocinci

gfgfg.png

hhhh.png

Screenshot-2022-03-01-at-17-17-42-Srbija-Global-on-Twitter.png

Od Putina smo čuli da je ukrajinska nacija Lenjinova izmišljotina, a od srpskih nacionalista redovno čujemo da su Crnogorci Đilasova izmišljotina.
Pa ja samo da provjerim priviđaju li mi se neke stvari.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back