Polimiozitis, mišićna distrofija, ili ipak nešto treće

kristinaika

Početnik
Poruka
2
Zdravo svima, nova sam ovde. Naime, već godinu ipo dana se zamlaćujem oko svoje dijagnoze, i niko ne zna šta je, pet neurologa, tri urađena EMNG-a, razni testovi, svašta nešto.
Atrofija desne šake, atrofija deltoidnih mišića, slabost mišića lica, skolioza, uvećani limfni čvorovi na vratu (limfadenopatija), preležana tuberkuloza pre nekoliko godina, primarna, generalno slabost nogu i ruku. Ako neko ima iskustva sa polimiozitisom ili distrofijom (FHD), biću Vam svima zahvalna za svaki savet/odgovor.

Pitao sam ChatGPT pa ako vam nesto pomogne. Evo njegovog odgovora:
Zvuči kao da se suočavate sa složenim medicinskim stanjem koje zahteva pažljivo razmatranje. Kombinacija simptoma koje opisujete—atrofija mišića, slabost mišića lica, skolioza, uvećani limfni čvorovi i istorija tuberkuloze—može ukazivati na nekoliko različitih stanja, ali nekoliko mogućnosti koje bi trebalo razmotriti uključuju:

1. **Neurološka oboljenja**: S obzirom na atrofiju mišića i slabost, moguće je da se radi o neurološkom oboljenju poput amiotrofične lateralne skleroze (ALS), spinalne mišićne atrofije (SMA), ili neke vrste neuropatije.

2. **Autoimune bolesti**: Bolesti poput sistemskog eritemskog lupusa (SLE), miastenije gravis, ili drugih autoimunih bolesti mogu izazvati slične simptome, uključujući mišićnu slabost i uvećane limfne čvorove.

3. **Hronične infekcije**: S obzirom na vašu istoriju tuberkuloze, moguće je da postoji hronična infekcija ili komplikacija povezana sa tuberkulozom koja utiče na vaš imuni sistem i mišiće.

4. **Onkološke bolesti**: Limfadenopatija može biti povezana sa malignim oboljenjima poput limfoma, a simptomi atrofije i slabosti mogu biti rezultat paraneoplastičnog sindroma, stanja povezanog sa rakom.

5. **Metabolički ili endokrini poremećaji**: Stanja poput hipotiroidizma ili drugih endokrinih poremećaja mogu takođe uzrokovati mišićnu slabost, skoliozu i uvećane limfne čvorove.

S obzirom na složenost vaših simptoma, preporučio bih da razmislite o konsultaciji sa specijalistom za neuromišićne bolesti, ili možda sa reumatologom, koji bi mogao da uzme u obzir i autoimune uzroke. Dalja genetska ispitivanja, biopsija mišića, ili imunološki testovi mogli bi biti od pomoći u postavljanju tačne dijagnoze.

Postovana, pre nekoliko godina sam imao slicnu situaciju u vidu dijagnoze ali sam bio uporan i na kraju dobio pravu dijagnozu. Setao se od doktora do doktora, niko nije znao da mi kaze tacno o cemu je rec, na kraju otisao KC Beograd i tamo su mi sve ponovo odradili, nisu ni gledali izvestaju lekara iz bolnice u kojoj sam se ispitivao.
Vi imate nekoliko stanja i niko vam ovde ne moze tacno reci sa cime se suocavate, jedino sto je sigurno, to je da je za vas slucaj nadlezan neurolog. Trazite upuc za KC nemate potrebe vise se cimati tu gde se sada lecite jer isti ili nemaju znanja ili nemaju opremu a iskreno verujem u ovo drugo. Nemojte cekati, vec pravac za uput, ako treba i posvadjajte se samo da dobijete taj uput.

Back