POLIAMORIJA

gost 287528

Elita
Poruka
20.347
Imali smo neke teme o poligamiji, sada me zanima da ljudi (nikovi) koji su tada branili poligamiju kao stil života,misle da je i poliamorija sasvim ok pojava? Ili se zgražavaju te pojave?
Jeste da naziv zvuči poput nekog latinskog naziva za bolest ili neku vakcinu, ali zanemarite to...Inspirisala me je današnja emisija na tv-u ( prvo mi se dodatno smučio Karlo Veliki,franački kralj, koji nema veze sa ovom temom, ali ima veze sa tim da sam potražila nakon istorijskog i nešto zabavniji program...)
Elem, ja ću i dalje da razmišljam o Karlu i francima, a vi se potrudite da mi skrenete misli sa te teme,pišući o poliamoriji u svim mogućim kontekstima :D
P.S. kako ne bih kršila običaj ( naš narod voli da se linkuje sa vikipedije, kao da je ona jedina validna za svaku definiciju, te prilažem link)
http://sr.wikipedia.org/sr/Poliamorija
.........................
Prigodnu fotku nemam, ali zamislite da sam okačila dve full dobre ribe u naručju full tipa ili jedna ružna,druga manje tužna...ma kako god...Iliiiiiiiiiiii 2 delije sa jednom osrednjom,itd, itd....

Ovo je sasvim legitiman nacin opstajanja i zivotnih veza. Samo, treba zapitati ovdasnje muskarce kako bi reagovali na neku ribu koja ima dva, tri momka. Svi znamo da fora "jedan momak i dve ribe" svima deluje ok, ali tu moze bit razlicitih kombinacija. Jedna devojka koja ima tri momka, jedan momak koji ima i devojku i momka, itd.

Poznajem (preko Interneta) devojku koja je poly, i njoj to super ide, i drago mi je zbog nje, itd. Koliko razumem, za takve veze je potrebno ekstremno dobra komunikacija i nedostatak ljubomore (= pisi propalo za mnoge ljude sa nasih prostora, realno).

I drugo, to nisu orgije. Po pravilu nisu oni svi u vezi jedni sa drugim, nego je to ono: devojka ima dva momka. Sa jednim se vidja nekim danima, sa drugim drugim danima. Ali to nije varanje jer obojica znaju jedan za drugog i to im je ok. I oni sami mogu da imaju druge veze, ali je vazno da svi ukljuceni znaju za te veze (nema "varanja").

Dakle, meni je ovo ok ako su ljudi u tom fazonu. Ali definitivno ne za mene. Ne mislim da bih mogla da volim dva (tri, itd.) muskaraca odjednom. Ja sam ipak monogamna po prirodi.

Zvezdica@ da ima tu kodeks poliamorije,iskrenost između partnera. Njihov kodeks koji poštuju,koliko god to drugima uvrnuto zvučalo.

Pa iskreno, iako ama bas nisam u poly fazonu, i meni je iskrenije da se kaze: "ja sam sa tim, tim i tim" i oni koji su ok sa tim stanjem ce ostati u toj vezi, i svi srecni i zadovoljni, nego satro monogamija a ono varanje na sve strane.

sta si gledala, tabu?
poceli su da se ponavalju

sta mislim o tome
uf...prirodnjacki gledano (objektivno) (zvezdice ticu tamo :lol:) je prirodnije nego monogamija
medjutim nacin vaspitanja i kultura kroz vekove (aj sad zvezdice) su nas nacinili ovakvima kakvi jesmo, tako da subjektivno mi je ovo potpuno strano, i malo nerazumno, ali ne osudjujem, neka se krese ko skim oce, oni nikoga ne ugrozavaju niti primoravaju.....

medjutim nacin vaspitanja i kultura kroz vekove (aj sad zvezdice) su nas nacinili ovakvima kakvi jesmo, tako da subjektivno mi je ovo potpuno strano, i malo nerazumno, ali ne osudjujem, neka se krese ko skim oce, oni nikoga ne ugrozavaju niti primoravaju.....

Monogamija nije univerzalna medju ljudskim drustvima. Generalno, gleda se da deca budu zbrinuta na ovaj ili onaj nacin, ali ne organizuju sva drustva to kroz monogamni brak jednog muskarca i jedne zene. Tako da ovo nije toliko "ajuuu, sta je sad ovo", samo nije uobicajeno da se na ovaj nacin definise u (hajde tako da ga nazovemo) zapadnom drustvu (ovde ubrajam i nas). Drugim recima, prevare su normalnizovane ali ne i da ti otvoreno, i sa odobravanjem svih strana, budes u vezi sa vise od jedne osobe.

Znam da nije isto sto i poligamija, ali kao sto je kod nas "normalno" da neko ima i zenu i ljubavnicu ali nije dozvoljeno da ima dve zene, u nekim kulturama se to smatra zestoko nemoralnim: ako hoces da imas dve zene, a onda se ti ozeni sa obe i obe izdrzavaj, a ne ovako.

Tako da ono sto mi u nasem drustvu (ili zapadnom drustvu, svejedno) smatramo normalnim nije univerzalno.

Opet kazem, ja ne bih mogla, ali ne mislim da je to neprirodnije ili gore od, recimo, "finog porodicnog coveka" koji je paralelno u vezi sa sekretaricom. Ovako bar svi znaju na cemu su i ko sa kim spava (bar se bolje stite od bolesti).

Cini mi se da je glumica Tilda Svinton imala dva momka. Cak su i svi ziveli zajedno.

Pa ko može, samo napred. Al' ja mislim da ne bih bila sposobna za to (sve i kad bih našla dva-tri tipa koji bi to tolerisali), nekako mislim da bi mi se suviše rasipala ta ljubav i da bi se vremenom pokazalo da jednog od njih ipak najviše volim.

Pa ko može, samo napred. Al' ja mislim da ne bih bila sposobna za to (sve i kad bih našla dva-tri tipa koji bi to tolerisali), nekako mislim da bi mi se suviše rasipala ta ljubav i da bi se vremenom pokazalo da jednog od njih ipak najviše volim.

Pa to. Ocigledno je potreban odredjeni sklop licnosti i afiniteta. Nije svako za ovo. Ali sto kazes, ko moze, samo napred, mene sigurno nicim ne ugrozavaju.

Monogamija nije univerzalna medju ljudskim drustvima. Generalno, gleda se da deca budu zbrinuta na ovaj ili onaj nacin, ali ne organizuju sva drustva to kroz monogamni brak jednog muskarca i jedne zene. Tako da ovo nije toliko "ajuuu, sta je sad ovo", samo nije uobicajeno da se na ovaj nacin definise u (hajde tako da ga nazovemo) zapadnom drustvu (ovde ubrajam i nas). Drugim recima, prevare su normalnizovane ali ne i da ti otvoreno, i sa odobravanjem svih strana, budes u vezi sa vise od jedne osobe.

Znam da nije isto sto i poligamija, ali kao sto je kod nas "normalno" da neko ima i zenu i ljubavnicu ali nije dozvoljeno da ima dve zene, u nekim kulturama se to smatra zestoko nemoralnim: ako hoces da imas dve zene, a onda se ti ozeni sa obe i obe izdrzavaj, a ne ovako.

Tako da ono sto mi u nasem drustvu (ili zapadnom drustvu, svejedno) smatramo normalnim nije univerzalno.

Opet kazem, ja ne bih mogla, ali ne mislim da je to neprirodnije ili gore od, recimo, "finog porodicnog coveka" koji je paralelno u vezi sa sekretaricom. Ovako bar svi znaju na cemu su i ko sa kim spava (bar se bolje stite od bolesti).

Cini mi se da je glumica Tilda Svinton imala dva momka. Cak su i svi ziveli zajedno.

ma ja kazem da ljudi po prirodi nisu monogamni, ali nam je usadjena ta kultura, barem na ovim prostorima....nema sta ovo da bude auuu strasno....nista ovo nije cudno....ali nama naucenima na monogamiju je ovo teze da izvedemo i shvatimo....ja licno ovako ne bih mogla, pa makr to znacilo da krsim zelje majke prirode :lol:
sto ljudi sto cudi....od kontinenta do kontinenta razliciti su obicaju
mormoni, muslimani su poligamisti, po prasumama plemena imas i poligamiju i poliandriju, mi hriscani monogamisti ...i td i td....
nije neprirodno ovo sto oni rade ni malo....samo je nama ovde malo cudno

ma ja kazem da ljudi po prirodi nisu monogamni, ali nam je usadjena ta kultura, barem na ovim prostorima....nema sta ovo da bude auuu strasno....nista ovo nije cudno....ali nama naucenima na monogamiju je ovo teze da izvedemo i shvatimo....ja licno ovako ne bih mogla, pa makr to znacilo da krsim zelje majke prirode :lol:
sto ljudi sto cudi....od kontinenta do kontinenta razliciti su obicaju
mormoni, muslimani su poligamisti, po prasumama plemena imas i poligamiju i poliandriju, mi hriscani monogamisti ...i td i td....
nije neprirodno ovo sto oni rade ni malo....samo je nama ovde malo cudno

E, a hajde da ja tebe sada nesto strucno priupitam.

Zar ne bese da se monogamija kod vrsta javlja u slucajevima kada su oba roditelja neophodna za odgajanje potomstva? (Ili ja nesto pomesah?) Ako ima neceg u ovome, jbg, bice da je za ljudsko mladunce ipak najbolje da ga odgajaju oba roditelja (ako nista drugo, zbog finansijske sigurnosti, produzenog detinjstva ljudske vrste, itd, itd). Da nije zbog toga monogamija kod ljudi, ako ne prirodna, onda bar drustveno opravdana?

Sto se tice "auu, strasno" reakcije mislila sam vise na to da se ljudima ovo cini cudno i "neprirodno", ali je zato totalno ok varanje i "seme sa strane". Kao sto rekoh, nisam uopste u poly fazonu, ali mi se cini iskrenije od varanja.

Back