Polaganje E kategorije

Ninja98

Početnik
Poruka
15
Pozdrav drustvo. Jel ima na forumu neko da polaze za C ili E kategoriju, ili je polagao u skorije vreme, ili mozda planira? Polozio sam C kategoriju i odma krenuo na E, evo danas mi je poslednji cas voznje i vec imam veliku tremu od polaganja koje ce biti uskoro zato sto smatram da je 7 casova voznje sa prikolicom malo da se covek uhoda i dobije samopouzdanje, bar meni. Dok sam naprimer C kategoriju bez problema vozio i uhodao se za 15 casova, izasao na polaganje mrtav ‘ladan i polozio.

Zbunjuje me to sto sam na jednom skretanju naglo smotao i samim tim sam prikolicu zalomio previse na rudi i ona krece da sece mnogo i nagazio sam ivicnjak, a za to se na polaganju pada odma. Posle toga sam na istom skretanju usao dublje u raskrsnicu i presao malo u suprotnu traku i onda mi je instruktor naglasio da bi i za to pao..pa kako da udjem sve mu j…..Jasno je meni da trebam blaze da motam da ruda sto duze ostane pravo, ali jednostavno za 7 casova voznje mislim da covek ne moze da stekne taj osecaj da bude siguran da nece zakaciti ivicnjak, a da opet ne udje preduboko u raskrsnicu bez potrebe i to me plasi. Inace kamion koji se vozi je iveco euro cargo onaj najduzi + prikolica, oko 16-17m je dugacak.

Ništa pred polaganje uzmi dodatni čas da se vratiš u formu, kao što rekoh taj osećaj se lako gubi bez prakse. Možeš i kamiončić sa prikolicom da kupiš pa da vežbaš krišom, ne znam kakav još savet da ti dam. Ja sam recimo po nekoliko meseci vozio prikolicu neprekidno i sledeće godine nemam pojma da je savijem u rikverc. Obeshrabrujuće i treba mi vremena opet da dobijem taj osećaj onda je smotam ko da nemam ništa iza sebe.

Igracka-Kamion-sa-prikolicom-849524.jpg

Pozdrav drustvo. Jel ima na forumu neko da polaze za C ili E kategoriju, ili je polagao u skorije vreme, ili mozda planira? Polozio sam C kategoriju i odma krenuo na E, evo danas mi je poslednji cas voznje i vec imam veliku tremu od polaganja koje ce biti uskoro zato sto smatram da je 7 casova voznje sa prikolicom malo da se covek uhoda i dobije samopouzdanje, bar meni. Dok sam naprimer C kategoriju bez problema vozio i uhodao se za 15 casova, izasao na polaganje mrtav ‘ladan i polozio.
Dopšlati.
Sve ti je džabe ako neznaš da uparkiraš prikolicu u rikverc.
VAŽNO.
Strašna je razlika izmedju dvosovinki i jednoosovinki.

Dopšlati.
Sve ti je džabe ako neznaš da uparkiraš prikolicu u rikverc.
VAŽNO.
Strašna je razlika izmedju dvosovinki i jednoosovinki.
Ovo je dvoosovinka.
Ma rikverc nije problem, prikolicara apsolutno niko ne zna u rikverc na polaganju :D ali za to se dobije samo jedan negativan bod, mada meni i to dobro ide, s obzirom da za voznju u rikverc izdvoje jedan cas od tih 7. Drzim ga nekako i sto je najbitnije znam sta radim, dok neki ne znaju ni gde motaju ni zasto motaju :D

Poslednja izmena:
Molim ljude koji nisu nikad seli u kamion da se ne oglasavaju, jer ako ja koji od voznje kamiona imam odvozene casove voznje imam vise iskustva onda vi tek nemate potrebe da pisete. Lepo sam rekao na pocetku da me zanimaju iskustva ljudi koji su vec polozili ili eventualno polazu. Cekamo @sedgwick da se javi ili jos neki majstor svog zanata :D

@sedgwick hahahahaha, nemoj da ja vozam to, vidis da me muci i ovaj od 16 metara. :D
Upravo sam dosao sa nocne voznje i ujedno poslednje pred polaganje. E sad vezano za ostra skretanja u desno na uskim raskrsnicama, a takvih u Borci gde se polaze ima kolko hoces i koliko sam ja shvatio najbitnije mi je da ne smotam volan naglo vec da ga blago namotavam jer ako smotam naglo samim tim ce i ruda to da isprati i prikolica ce da sece mnogo i nagazice ivicnjak, isto tako bitno je da sto pre odmotam volan kad skrenem sto me mnogo nervira jer na polaganju mora sa dve ruke da se vozi, a sa jednom bi ga odmotao u sekundi. I tjt, ne znam da li ti imas jos neki savet ili sugestiju na sta da obratim paznju :D Generalno sam jako dobar, imam osecaja za voznju, jedino me ta ostra desna skretanja zezaju jer npr. od 20 skretanja ja na jednom okrznem ivicnjak, a plasim se da se bas to ne desi na polaganju

Vozis kod Zeljka zutog eurokarga dvoosovinca i svetlo plavu dvoosovinku?

Ako nisu lomili rudu na prikolici to ne bi trebao da bude los komplet...kad skreces prati prikolicu u malo ogledalo i gledaj kud ti tocak prolazi i lagano dodaji volan...bez naglih pokreta...isto i kad vracas volan...kad vracas samo ga pustis on sam se "odmota"...slobodno malo prepusti kamion da ne popnes prikolicu na ivicnjak i idi sporije jer ces imati vremena da se popravis ako vidis da ces sjebati...

Sto se tice rikverca ako hoces da prikolica ide ulevo motas volan ulevo...za desno motas desno,logicno...ti nemas parkiranje na stranu nego samo da je odguras 20m u rikverc i tjt...

Ako imas na celu prikolice 2 gabarita mnogo cw ti lakse biti...na kojoj se strani pojavi gabarit u ti stranu motas volan da vratis prikolicu pravo i to je sva politika...lagano na kvacilu je vracaj i ne pustaj kvacilo do kraja jer si nov i slomice ti se odma prikolica....samo na kvacilu i lagano...volan nema sta da motas vise od pola kruga tamo vamo jer je samo na taj nacin mozes vratiti koliko toliko pravo...ako pocnes da motas mnogo popusio si odma ce ti pobeci...

Ispekao sam ja zanat s njom za ovo vreme koliko je vucem...

ako uvezbas na ovaj od 16 oni kraci ce ti biti decja igra

posto skoro polazes trudi se da se ne opterecujes .

pa sta ako padnes

ali daj sve od sebe
Nisi u pravu...sto je kraci to je veca muka...pogotovo prikolicar...najlaksa za rikverc je prikolica sa dugackom rudom u kojoj nema lufta...recimo komplet kamion dvoosovinac i prikolica troosovinka...dugacka i imas vremena da je popravis...posebno kad si pun...
Meni je komplet drugaciji..kamion 3 osovine prikolica 2...jos mi je mrtva prateca (ne skrece) i onda kad trebam pun u rikverc da je lomim negde to je muka...posebno sto ja imam jake utovare...

Nisi u pravu...sto je kraci to je veca muka...pogotovo prikolicar...najlaksa za rikverc je prikolica sa dugackom rudom u kojoj nema lufta...recimo komplet kamion dvoosovinac i prikolica troosovinka...dugacka i imas vremena da je popravis...posebno kad si pun...
Meni je komplet drugaciji..kamion 3 osovine prikolica 2...jos mi je mrtva prateca (ne skrece) i onda kad trebam pun u rikverc da je lomim negde to je muka...posebno sto ja imam jake utovare...
sigurno si u pravu ja se u to ne razumem, ocito sam pretpostavljao pogresno.

Znam za Zeljka, ali ne vozim kod njega. Ja sam kod Cadje u Batajnici, plavi iveco cargo i plava dvoosovinka prikolica, ali u Borci je poligon i tamo se polaze. Rikverca se ne plasim, to sam vezbao na prvom casu dobro mi ide, imas pravo da se tri puta popravis, a i da se desi da mi se zalomi prikolica dobija se 1 negativan bod, za to ne moze da se padne. Jedino eto sto mi se desi nekad da liznem ivicnjak, nije to sad da mi se desavalo cesto za ovih 7 casova voznje, ali desavalo se. Bilo bi mi dosta lakse da sam se ispraksovao toliko da ne postoji teorija da ga zakacim :D Drugacije je kad vozis sam, pa prilagodis sebi voznju i udjes skroz u suprotnu traku, ako treba samo da ne zakacis ivicnjak, a ovde ti kazu druze sto si toliko usao itd, a ako ga zakacis opet si pao. Svi ste vi jednom polagali pa znate o cemu pricam. Ovako sto se tice svega ostalog nemam problema nikakvih.

Prilozi

• 64EAD454-18B3-4136-85E9-419AFD09E505.jpeg
    64EAD454-18B3-4136-85E9-419AFD09E505.jpeg
    126,7 KB · Pregleda: 52
Znaam i taj kamion dobro parkiran kod plave tacke tu...mi smo prakticno komsije...samo prati ogledala bajo i ne mozes imati problem...ako oces prikolicara da vozis kad polozis zovi kod mene u firmi niko ne sme osim mene a sve sofercine jake...

Back