Pola žena odgađa rađanje djece jer ne žele izgubiti slobodu

• Začetnik teme Začetnik teme Uysal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Uysal

Elita
Poruka
16.872
Gotova polovina mladih žena odgađa osnivanje vlastite porodice, jer se ne žele odreći vlastite slobode, pokazala je anketa.

Mnoge od ispitanih žena odgađaju rađanje djeteta jer žele zaraditi više novca, žele se posvetiti svojim karijerama i uživati u vremenu koje provode same s partnerom. Magazin Red je proveo anketu u kojoj je 22 posto žena izrazilo neslaganje sa svojim supružnicima ili partnerima o tome kada bi trebali imati dijete.

Anketa je provedena među 3.000 žena u dobi od 28 do 45 godina, a njih nešto više od trećine, odnosno 36 posto, je reklo da zapravo nisu sigurne sigurne jesu li ikada i željele osnovati porodicu.

Više od polovine žena misle da ne mogu imati djecu, jer još nisu upoznale onog pravog muškarca s kojim bi osnovale porodicu, a činjenica da nemaju pored sebe muškarca kakvog bi željele je za njih jednako teška kao i spoznaja da su neplodne.

Jedna od pet žena je izjavila da bi, bez obzira što nema supruga ili partnera, zatrudnila i sa donorom sperme. Isti procenat je i onih koje bi željele zamrznuti svoja jajašca kako bi kasnije dobile bebu.

Više od 50 posto žena je reklo da je "emotivna neplodnost" glavni razlog što nemaju dijete, odnosno nemaju partnera kojeg bi željele ili imaju partnera koji ne želi djecu, i da je smatraju jednako tragičnom kao i medicinsku neplodnost.

Kada je u pitanju "emocionalna neplodnost", tu doktori ne mogu pomoći, istakla je doktorica Brigid Moss.

http://www.klix.ba/lifestyle/bebe/p...-djece-jer-ne-zele-izgubiti-slobodu/120905018

---------------
Ne razumijem kakav je merak zatrudniti sa donorom sperme.
Zar dijete ne bi trebalo biti plod ljubavi !? :neutral:

Prva stvar koju mala djeca treba da nauce je da drze dato obecanje. Tu emocije nemaju bas nikakvu ulogu nego samo sposobnost.

A ako su im majke nesposobne i ne mogu da stoje iza svojih rijeci i djela, kako onda da djeca od njih nauce nesto vrijedno?

Prema tome, svi slabici su oduvijek umirali od uzivanja, jer uzivanje nije nista novo, ali ko mu se oda, nece ga prezivjeti. Zato svi danas koji izumiru pricaju o uzivanju kao nekom najnovijem otkricu.

Samo me zanima zasto sebi ne prekrate muke... i zasto ih ima toliko!? Ima vec barem 10 godina kako srecem samo pacenice site zivota.

Ne kontam što se toliko potencira na temama ovog tipa... U neku ruku razumnjivo, vremena se menjaju, društvo se menja, ljudi se menjaju. A druga stvar je činjenica da je u Srbiji nemaština i sasvim je logično da ne treba stvarati dete u nemaštini, tj. dok se roditelji koliko toliko materijalno ne obezbede da makar imaju sopstvena sredstva za egzistenciju, a ne da dete odgajaju svi sem roditelja. Zašto stvarati porodicu i dete koje sutra neće imati šta da jede jer su roditelji nezaposleni?!

UH, pa ovo je pdf Žene...

Samo da rečem ovo:
Koja osoba misli da će dolaskom deteta na svet izgubiti slobodu, ta osoba nikada ne treba da postane roditelj.

90% muškaraca ne ume pelenu da promeni, pa lako im da tvrde isto što i ti. Dete je velika obaveza. Nije ti život isti pre i posle deteta. Za to treba biti prvo psihički spreman.

Kako ce ta jadna zenska da objasni svom djetetu svoj zivot kad je bude pitalo? Ima li bjednijeg zivota od onog koji se mora kriti zbog sramote ili nezadovoljstva? Te nisam imala para, te nisam imala emocija, ... "a mama, sad kad si se udala jer si ostarila, da li i dalje nemas ni para ni emocija?"

Ima li rjedjeg stvorenja na zemlji od zadovoljne zene?

Veca je sloboda imati djecu nego ne imati. Na djeci se uvijek mogu popraviti vlastiti promasaji. A ko ne vidi sebe u svojoj djeci, on i ne treba da ima djecu. Ne dajte se nagovoriti da imate djecu ako u njima vidite samo vasu konkurenciju.

Poslednja izmena:
90% muškaraca ne ume pelenu da promeni, pa lako im da tvrde isto što i ti. Dete je velika obaveza. Nije ti život isti pre i posle deteta. Za to treba biti prvo psihički spreman.
Obaveza? Pa da.

Dete je smisao moga života, ne moj tamničar.
Moja obaveza je da tom detetu pružim sve što mogu, jer ja to dete želim, a ne zato što me ja na to obavezala neka društvena norma.

Ako posmatram na taj način, meni moje dete nikada ne može ugroziti slobodu, jer ništa prečeg od njega nemam niti mogu imati.
Moj osećaj kao muškarca koji (možda) i ne zna da promeni pelenu treba da je ništavan u odnosu na majčinski instikt koji poseduju sva živa bića, ali se nekako veštački ubija među ljudima.

Psihički spreman, kažeš? Na šta?

A ja da rečem: osoba koja misli da dolaskom deteta neće izgubiti slobodu nema pojma šta znači imati decu.
Aha....

Koliko ih imaš?

Mislim, gubiš slobodu ako radiš ono što ne želiš. Ako ne želiš dete, naravno da ćeš izgubiti slobodu ako njega "donese roda".
A ako ne želiš dete, onda ne treba da budeš roditelj.

Ako želiš dete i ono dođe - pa dobila si ono što si želela. Gde je tu gubitak slobode?

Poslednja izmena:
Obaveza? Pa da.

Dete je smisao moga života, ne moj tamničar.
Moja obaveza je da tom detetu pružim sve što mogu, jer ja to dete želim, a ne zato što me ja na to obavezala neka društvena norma.

Ako posmatram na taj način, meni moje dete nikada ne može ugroziti slobodu, jer ništa prečeg od njega nemam niti mogu imati.
Moj osećaj kao muškarca koji (možda) i ne zna da promeni pelenu treba da je ništavan u odnosu na majčinski instikt koji poseduju sva živa bića, ali se nekako veštački ubija među ljudima.

Psihički spreman, kažeš? Na šta?

Da, zato si dobio dete pretpostavljam sa 16 godina, jer si shvatio još sa 10 da je dete smisao tvog života i bio si spreman da ga napraviš čim ti se stvore prvi spermići. Nije te bilo briga da izlaziš sa društvom, provodiš se, malo lunjaš okolo, putuješ, bez obaveza jer ti zna da je smisao tvog života tvoje dete i da ti samo za njega živiš. I da onog trenutka kad ga dobiješ za tebe postoji samo tvoje dete i niko više. Kad ne radiš da bi ga prehranio, njemu si na usluzi. Kud dete okom tu ti skokom.
Ajde mani se tih priča...sve ide u svoje vreme. Treba zrelost, psihička spremnost i materijalni uslovi. Nije dovoljna samo želja. A i ona se javi u različito vreme kod različitih ljudi.

Back