Pokolj na putevima Srbije

Djordje, mislim da si u temi o narkoticima konstatovao da je cak i pivo kod nas bitan uzrok nesreca (zato sto. je li, preterujemo), a zakljucak je bio: uklonimo negativan uticaj medija koji od nas pravi neodgovorne pijandure-vozace.

Meni ostaje da se s time slozim: nije u pitanju kvalitet puteva, vec neodgovornost koji ljudi imaju prema sebi i drugima kao posledicu propagande primitivizma.

veliko je nase medjusobno nerazumevanje, o tome i govorimo ovde

misllim, ako oces da me disqulifikujes iz teme

slusaj, zaboravi mene, nije vazno, ti nastavi kako si naveo, sta kosta da kosta

Naprotiv, ti si zahvalan sagovornik, ali bi voleo više da znam o korenu tvojih stavova...

Naime, sličnu polemiku sam često vodio sa mojim kumom, koji čak nema ni dozvolu... Vozi se čovek već 20 godina isključivo taksijem... Tako da u njegovom razmišljanju jasno preovlađuje stav pešaka...

• Podržavam
Reactions: 27E
Ono što meni najviše smeta je što će se sabirati poeni za saobraćajne prekršaje... Napr. ja sam stalno poslom u autu po par sati... Uvek malo prekoačim brzinu, pređem na žuto, razgovaram mobilnim, ne vežem pojas ili nepropisno parkiram... Imam na svakih mesec - dva, po jednu kaznu... To će sve da se sabere i meni će za 5 godina da umu dozvolu...

A onaj amater, koji sedne jednom mesečno u auto, nema šanse da mu uzmu dozvolu...

Yebiga, pa ja od dozvole živim... Trebalo bi, da ako ne ponovim prekršaj godinu dana, da se poeni brišu...

A ne da mi sudija kaže.... Aaaaaa, dečko, ti si 2001 vozio 50 u naseljenom mestu, a dozvoljeno je 40 km/h... Davaj dozvolu...

čisto da te uputim....

1. kad si prešao ograničenje do 10 km/h u naseljenom mestu, kazna ti se naplaćuje na licu mesta(mandatna kazna) u iznosu od 2000 din, i ne ide se kod sudije za prekršaje, i ne može ti uzeti dozvolu!

2.prema nacrtu novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da se bodovi skupljaju, i da se BRIŠU nakon dve godine....tako da ne moraš da se brineš

3.kod tebe je poblem što na neki način opravdavaš profesionalne vozače da vrše određene prekršaje. jednostavan primer, parkiranje, misliš nezazlen prekršaj, ali ti ako svoje vozilo(pogotovo teretno) parkiraš u sektoru raskrsnice, a nego prekorači brzinu za SAMO 10km/h, i pri tom ne koristi sigurnosni pojas, i telefonira, postoji velika mogućnost da dođe do saobraćajne nezgode....ovih 4-5 prekršaja su možda tebi bezazleni, ali vrlo lako može da se desi neki nesrećan slučaj, i šta onda???

ja jedva čekam novi zakon, i nadam se da će se njime rešiti mnogi problemi u saobraćaju...

a što se tiče puteva, mislim da tu ne vredi išta polemisati

S obzirom da smo ruska gubernija, putevi su kod nas na zavidnom nivou za ruske standarde.
Rusija za josh 100 godina nece imati puteve kakve mi imamo sada. Medjutim zheleznice Srbije su katastrofalne.

Evo da se i ja i ti slozimo u necemu vezanom za Rusiju,a jel neko bio mozda u Ukraini,e to treba videti.
I za one koji ne vole Lukasenka,u Belorusiji su putevi ko piste,bar magistralni one koje sam ja video.

čisto da te uputim....

1. kad si prešao ograničenje do 10 km/h u naseljenom mestu, kazna ti se naplaćuje na licu mesta(mandatna kazna) u iznosu od 2000 din, i ne ide se kod sudije za prekršaje, i ne može ti uzeti dozvolu!

2.prema nacrtu novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da se bodovi skupljaju, i da se BRIŠU nakon dve godine....tako da ne moraš da se brineš

3.kod tebe je poblem što na neki način opravdavaš profesionalne vozače da vrše određene prekršaje. jednostavan primer, parkiranje, misliš nezazlen prekršaj, ali ti ako svoje vozilo(pogotovo teretno) parkiraš u sektoru raskrsnice, a nego prekorači brzinu za SAMO 10km/h, i pri tom ne koristi sigurnosni pojas, i telefonira, postoji velika mogućnost da dođe do saobraćajne nezgode....ovih 4-5 prekršaja su možda tebi bezazleni, ali vrlo lako može da se desi neki nesrećan slučaj, i šta onda???

ja jedva čekam novi zakon, i nadam se da će se njime rešiti mnogi problemi u saobraćaju...

a što se tiče puteva, mislim da tu ne vredi išta polemisati

1. Ovo ovde si verovatno samo delimično u pravu... Mislim, ako nemam pare kod sebe, jel će da me tera da mu pušim ili šta?

2. ako se briše posle dve godine, to je super, to je i bila moja primedba...

3. vezano je za broj dva...

E sad, pitanje tebi pošto si elokventan...

Moji prijatelji su sleteli u kanjon Morače.... Vozač je bio vezan i udavio se, suvozač nije bio vezan, pa je uspeo da se spase...

1. Ovo ovde si verovatno samo delimično u pravu... Mislim, ako nemam pare kod sebe, jel će da me tera da mu pušim ili šta?

Moji prijatelji su sleteli u kanjon Morače.... Vozač je bio vezan i udavio se, suvozač nije bio vezan, pa je uspeo da se spase...

kažeš da dobiješ po jednu kaznu mesečno, a ne znaš šta se dešava kad nemaš da platiš kaznu na licu mesta. evo objasniću ti: ukoliko dođeš u tavku situaciju, onda ti policajac sačini MPP zapisnik na kome piše da si izvršio prekršaj itd. na kome imaš broj žiro računa na kojem se plaća kazna u bilo kojoj banci, pošti itd. a takođe tu imaš i poziv da se javiš sudiji, ukoliko misliš da se oštećen, znači nije obavezno!!!

da, sigurno se briše nakon dve godine!

nisam elokventan!!!

realno koliko treba vremena da skineš sigurnosni pojas? 2,3,5 sekundi.... što znači da to da li bi on preživo da nije bio vezan nema nikakve logike. on je mogao da padne u nesvest, da se zaglavi negde itd. da li ti je sad jasno?
taj pojas je napravljen da zaštiti tvoj život, naravno da ima i situacija gde je nečiji život ugrozio, ali to nije bitno. bitno je da je propisao u zakonu(član 230 stav 1 takča 2. zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima)da je svaki vozač dužan da koristi sigurnosni pojas, i ti možeš da se nadubiš na glavu al nećeš to promenuti....

kažeš da dobiješ po jednu kaznu mesečno, a ne znaš šta se dešava kad nemaš da platiš kaznu na licu mesta. evo objasniću ti: ukoliko dođeš u tavku situaciju, onda ti policajac sačini MPP zapisnik na kome piše da si izvršio prekršaj itd. na kome imaš broj žiro računa na kojem se plaća kazna u bilo kojoj banci, pošti itd. a takođe tu imaš i poziv da se javiš sudiji, ukoliko misliš da se oštećen, znači nije obavezno!!!

da, sigurno se briše nakon dve godine!

nisam elokventan!!!

realno koliko treba vremena da skineš sigurnosni pojas? 2,3,5 sekundi.... što znači da to da li bi on preživo da nije bio vezan nema nikakve logike. on je mogao da padne u nesvest, da se zaglavi negde itd. da li ti je sad jasno?
taj pojas je napravljen da zaštiti tvoj život, naravno da ima i situacija gde je nečiji život ugrozio, ali to nije bitno. bitno je da je propisao u zakonu(član 230 stav 1 takča 2. zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima)da je svaki vozač dužan da koristi sigurnosni pojas, i ti možeš da se nadubiš na glavu al nećeš to promenuti....

Nema potrebe da nastupaš sa tako arogantnim stavom...Jer... Ti si izneo neke, navodno, činjenice, koje ne stoje...

Prvo mi kažeš "kazna ti se naplaćuje na licu mesta" i da se ne ide kod sudije, a onda da možeš da platiš i preko Ž.R i da možeš da ideš kod sudije. Uz sve to mi još i spočitavaš da lažem...:dontunderstand:

To za pojas od 2, 3, 5 sekunde je tvoje proivoljno razmišljanje, pa ga neću komentarisati... Ja sam ti naveo primer, a ti odgovaraš sa moglo je ovo, moglo je ono...

PS
Promeniti...

"Kočijaše" sa drumova premestiti na njive i sve će bude OK
others-085.gif

A moji prijatelji se prevrnuli na ravnom putu ibarskom, vozač bio vezan i zaradio ogrebotine i oderotine, suvozač nije bio vezan i proleteo kroz šoferšajbnu i umalo umro zbog profi reakcije lekara koji ceo dan nisu primetili da mu je pukla slezina.

Bilo kako bilo, 2007. i 2008 bilo je između 950 i 1000 mrtvih na putevima u Srbiji. Svake godine po toliko. Ne znam sad tačan broj.

Najčešći razlozi: prebrza vožnja, vožnja u alhoholisanom stanju, nepoštovanje saobraćanjih propisa, vožnja neprilagođena uslovima puta.

Vezivanje pojasa nije navedeno kao bitan razlog smrtnih ishoda :)

ne tako davno, moja sekretarica, nije bila vezana, auto se prevrnuo, ona ispala, auto preko nje i... nema je vise

na forumu mozes da dokazujes sta god hoces , primerima koje izaberes, ali nije korektno, mislim ko zna...

pitaj tadica i djilasa sto nisu od 2001 dop danas napravili u srbiji i beogradu nijedan novi autoput most preko save/dunava i slicno.

u srbiji se gine jer srbija ima puteve kakve su zapadnoevropske zemlje imale sredinom 20tih godina proslog veka.

u nemackoj je hitler vec 30tih napravio autoputeve kakve mi nemamo ni preko 80 godina kasnije...

Hrvatska ima dobru cestovnu infrastrukuru i 1000km autoputeva napravljenih po najsuvremenijim standardima....pa nema ništa manje poginulih i uneserćenih na putevima :idea:

dakle nije problem u putevima koliko u ljudima:idea:

nekad nismo imali tako brza kola ko danas, jer su ili koštala pa si nismo mogli priuštiti...a ona koja smo imali jedva su išla do 80km/h preko bi toliku buku pravila da ti nije bilo gušt da voziš brzo :mrgreen:

današnji GORUĆI problem je BRZINA :rtfm::rtfm::rtfm:

drugo
brdo mladih zaluđenih brzinom i nabrijavanjem automobila da idu preko 200km/h a nemaju potrebno iskustvo:rtfm:

treće alkohol i droga (ovo drugo jedva da se i kontrolira) jeste kad bili testirani na droge od strane prometne patrole? ja jesam u Varaždinu se redovito to radi uz alkotest:idea::rtfm:

četvrto ne putevi već CRNE TAČKE ....znači loše urađene raskrsnice, slaba preglednost kod dolaska na T ili Y raskrižje, te prelazi preko željezničke pruge koji nisu signalizirani:rtfm:

i peto nepoštivanje propisa ali i krivo postavljeni propisi ...evo ja kao budući prometni inžinjer :mrgreen: zamjeram "stručnjaku" primerice kada postavi znak ograničenja 50 km/h na mestu gde se komotno može ići 70km/h :rtfm:...naravno znak niko ne poštuje
(policija s vremena na vreme ubere kakvu "kintu" za Salamanderov proračun:evil:....a ono najgore čak nije ni u tome što policija puni proračun, već u tome što razvija kod vozača to da ne ceni kada je taj znak od 50km/h OPRAVDANO postavljen...pa juri 70 km/h ublizini škola, vrtića i igrališta :eek:

ima još mnogo toga...al bit će ovo dovoljno za početak :D

@Dierre

@27E

Ima puno slučajeva sa smrtnim ishodom jer ljudi nisu vezivali pojaseve, ja se tu slažem sa vama, čak su i mnogo češći od slučaja (obrnutog) koji sam ja naveo.

Međutim, kad neko, svojom slobodnom voljom na stavi pojas i pogine, ipak možemo da kažemo da je to bio njegov izbor i rizik, a ako neko stavi pojas zato što mora, što je nateran zakonom, pa se u tim kolima udavi ili izgori, e onda bi ja zakonodavca teretio za ubistvo...

Nema potrebe da nastupaš sa tako arogantnim stavom...Jer... Ti si izneo neke, navodno, činjenice, koje ne stoje...

Prvo mi kažeš "kazna ti se naplaćuje na licu mesta" i da se ne ide kod sudije, a onda da možeš da platiš i preko Ž.R i da možeš da ideš kod sudije. Uz sve to mi još i spočitavaš da lažem...:dontunderstand:

To za pojas od 2, 3, 5 sekunde je tvoje proivoljno razmišljanje, pa ga neću komentarisati... Ja sam ti naveo primer, a ti odgovaraš sa moglo je ovo, moglo je ono...

PS
Promeniti...

aj sad ću polako da ti objasnim:

situacija je sledeća, policija te je zaustavila a ti nisi vezao pojas, on ti nudi mogućnost da mandatnu kaznu platiš na licu mesta (u iznosu od 1000 din) a ti ukoliko ne želiš ili nemaš para da platiš dobijaš mogućnost da platiš u roku od 8 dana na žiro račun. a i automatski dobijaš poziv da odeš kod sudije, UKOLIKO SE NE SLAŽEŠ SA UTVRĐENIM ČINJENIČNIM STANJE, ili ti ukoliko želiš da se žališ. ako platiš kaznu u roku od 8 dana, nisi obavezan da odeš kod sudije....

mislim jednostavno je, a ti ako se profi vozač trebao bi to znati!?

a što se tiče pojasa, voleo bih da čujem tvoje mišljenje!

i takođe me zanima zašto misliš da sam arogantan? :dontunderstand:

ne spamujte temu licnim prepucavanjima i stranackim pogledima!

na putevima ginu i radikali i demokrate i licnosti koje se ne bave politikom sto je najgore najugrozeniji su mladi ljudi i deca

mislim da je problem sličan kao i kod nas. po meni dosta se može napraviti ograničenjem mladim vozačima, kojima se ne bi trebalo dati na upravljanje jačim osobnim vozilima ( u nas je 100 KS, iako mislim da im je i to puno)

aj sad ću polako da ti objasnim:

situacija je sledeća, policija te je zaustavila a ti nisi vezao pojas, on ti nudi mogućnost da mandatnu kaznu platiš na licu mesta (u iznosu od 1000 din) a ti ukoliko ne želiš ili nemaš para da platiš dobijaš mogućnost da platiš u roku od 8 dana na žiro račun. a i automatski dobijaš poziv da odeš kod sudije, UKOLIKO SE NE SLAŽEŠ SA UTVRĐENIM ČINJENIČNIM STANJE, ili ti ukoliko želiš da se žališ. ako platiš kaznu u roku od 8 dana, nisi obavezan da odeš kod sudije....

mislim jednostavno je, a ti ako se profi vozač trebao bi to znati!?

a što se tiče pojasa, voleo bih da čujem tvoje mišljenje!

i takođe me zanima zašto misliš da sam arogantan? :dontunderstand:

Ej, ajde da se ne nadmudrujemo više... Mrzi me, a i tema je ozbiljna i zaslužuje ozbiljnu debatu.

Arogantan si po tome što mi spočitavaš da ne znam postupak... ali ajde, zabole me..

Što se tiče pojasa, moje mišljenje je sledeće... Ja uvek vezujem pojas. Tako sam naviko i to je moj izbor, a ne zbog kazne ili zbog nekog trećeg razloga. Kad ne stavim pojas imam osećaj kao da se vozim sa otvorenim vratima... Pojas ne stavljam odmah, nego čekam prvu pauzu u saobraćaju semafor ili neku kolonu pre raskrsnice... Ako sam u vozilu koje ima svetlosno i zvučno upozorenje za pojas, onda vezujem odma', jer me pištanje nervira.

Ali oni koji ne žele da vezuju pojas, iz raznih razloga (strah od zarobljavanja) to treba da bude stvar njihovog izbora!

Nikad ne tražim od suvozača da se vezuje, a ja se na primer vezujem kao suvozač, čak i kad vozač nije vezan...

Ej, ajde da se ne nadmudrujemo više... Mrzi me, a i tema je ozbiljna i zaslužuje ozbiljnu debatu.

Arogantan si po tome što mi spočitavaš da ne znam postupak... ali ajde, zabole me..

Što se tiče pojasa, moje mišljenje je sledeće... Ja uvek vezujem pojas. Tako sam naviko i to je moj izbor, a ne zbog kazne ili zbog nekog trećeg razloga. Kad ne stavim pojas imam osećaj kao da se vozim sa otvorenim vratima... Pojas ne stavljam odmah, nego čekam prvu pauzu u saobraćaju semafor ili neku kolonu pre raskrsnice... Ako sam u vozilu koje ima svetlosno i zvučno upozorenje za pojas, onda vezujem odma', jer me pištanje nervira.

Ali oni koji ne žele da vezuju pojas, iz raznih razloga (strah od zarobljavanja) to treba da bude stvar njihovog izbora!

Nikad ne tražim od suvozača da se vezuje, a ja se na primer vezujem kao suvozač, čak i kad vozač nije vezan...

jednostavno sam ti objasnio kako ide, i ne razumem u čemu je problem! i ne vidim razlog zašto je ovo što smo pisali neozbiljno, al aj kako hoćeš.

a ovo za pojas se slažem sa tobom, on ne treba da se veže zbog kazni, nego zbog sebe! :ok:

Back