Pojavio se "svinjski grip"

Znam da cete me posle ove poruke proglasiti cinikom. Ipak... koje su posledice pandemije svinjskog gripa? Najpre, mi jos uvek NE ZNAMO koliko ce ljudi da oboli, koliki procenat obolelih da umre, a kroz par meseci imacemo razvijenu vakcinu.

No, pretpostavimo gori od najgoreg scenarija. Pretpostavimo da pandemija svinjskog gripa prepolovi covecanstvo. S kakvim posledicama bismo se suocili posle okoncanja epidemije? Ukupna snaga globalne ekonomije bi oslabila, ali bi se drustveni proizvod po glavi stanovnika svakako jednog dana do izvesnog stepena oporavio. Unistavanje zivotne sredine i globalno zagrevanje bi se usporili sto bi doprinelo opstanku mnogih vrsta, ukljucujuci i ljudsku. Mozda bi tokom pandemije nastale drustvene ili medjudrzavne tenzije i sukobi, ali to nije sasvim izvesno.

Uporedimo ovaj problem sa globalnim zagrevanjem. Mi POUZDANO ZNAMO da ce posledice globalnog zagrevanja biti katastrofalne. U kojoj meri - zavisi od naseg buduceg ponasanja. Posledice su brojne. Covek je, na primer, svojim delovanjem vec doprineo izumiranju mnogih vrsta, a mnoge druge doveo na rub potpunog istrebljenja. Globalno zagrevanje ce dovesti do izumiranja jos mnogo vrsta.

Skoncentrisimo se samo na jednu posledicu - podizanje nivoa mora. Mozda celi milionski gradovi na obalama ili nedaleko od mora i okeana bice potopljeni. Navedimo neke: New York, Los Angeles, Mumbai, Calcutta, Shanghai, Tokyo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Sydney, Cape Town... Nastace ekonomska katastrofa globalnih razmera, migracije velikog broja ljudi za kratko vreme, borba medju ljudima za staniste, verovatno ratovi, mozda upotreba nuklearnog oruzja. Velike povrsine koje se danas koriste za poljoprivredu bice potopljene ili ce ih zadesiti susa. Nastace glad nezapamcenih razmera.

Naucna fantastika? Ne. Nesto sto sasvim sigurno sledi do kraja ovog veka. Osim... ako se ne osvestimo i ne promenimo svoje ponasanje drasticno, ako se ne ucine znacajni prodori na polju nauke, tehnike, politicke i ekonomske misli. Ipak, takav preokret bi samo ublazio posledice globalnog zagrevanja, nikako sprecio.

Posao medija je da " prave pricu", zato se ovih dana tako dramaticno izvestava o epidemiji i naspupajucoj pandemiji nove zarazne bolesti. Ipak, verujem da je u istom periodu u kom je umrlo stotinak ljudi od ove nove bolesti, smrt od poznatih zaraznih bolesti sa kojima smo naucili da zivimo zadesila uporediv broj drugih osoba.

Price tipa "sta bi bilo kad bi bilo" su nezahvalne. Ipak, ukratko sam napisao kako vidim ove probleme. Mozda gresim, mozda nesto krupno previdjam, a na vama je da svojim porukama date doprinos sticanju potpunije i realnije slike ovih problema.

Pretpostavljam da je ovo bilo upuceno meni:

prijatelju, prićaš hipotetički...

Da, pricam hipoteticki. Pa?

Zapravo, pricam hipoteticki o pandemiji H1N1 gripa. Posledice globalnog zagrevanja su izvesne i to nije nesto sto sam ja smislio, vec dobro poznata predvidjanja.

...a uzgred neumesno je, u najmanju ruku, pametovati o nečemu u šta se ne razumeš!!!

Vazi, ja se u to ne razumem. Zato bi bilo umesno da ti napises nesto o tome, posto se u to razumes, ili si u najmanju ruku cuo nesto o tome od ljudi koji se u to razumeju, cim pouzdano znas da se ja u to ne razumem.

... bolje receno - voleo bih da cujem nesto vise o tome sta ti mislis, pogotovo ako se u to razumes. Ovo je forum - sluzi za razmenu misljenja medju ljudima koji ne moraju da budu eksperti u oblastima o kojima pisu. Jedan od razloga zasto ucestvujem na forumu je i da bih nesto naucio od ljudi koji vise znaju od mene o odredjenim pitanjima ili mozda na bolji nacin uvidjaju izvesne probleme, a mestimicno se ovde pojavljuju zaista sjajni ucesnici. Zeleo sam da moje poruke samo posluze kao podsticaj za diskusiju, a ne da daju konacne odgovore.

Back