Pojava buđi u kući,savet ?

Pošto sam video da ima problema sa buđi, za tu potrebu sam se registrovao da vam kažem par saveta koji su meni pomogli, pa sad vi kako hoćete.
Živim u stambenoj zgradi iz 60 i neke godine. Izolacija spoljna nije baš dobra, a i ja sam srušio zid i time terasu pridodao sobi.
2010,2011 i 2012 godine sam imao baš puno problema sa buđi. U gornjim ćoškovima kod prozora je bilo puno, mada je bilo pristupačno pa sam čistio BELIM BREFOM. Imate ga u tempu i nije mnogo skup (oko 300 din). Takođe postoji i SAVO tečnost koja je sličnog sastava, oba na bazi hlora. Iza ormara, pošto je to zid koji je okrenut komšiji, a stan je bio prazan je bilo najgore. Sva leđa ormana sam morao da zamenim, stvari operem jer je to bilo užas. Tepihe sam takođe morao da dam na pranje jer su bili puni zeleniša

Prvo, na dosta foruma sam video da se reklarimaju neke boje koje u sebi imaju srebro. Bioni nature. Ovaj proizvod me je dosta zainteresovao, međutim jako je skup. Čitao sam malo po internetu i naišao na dosta pohvala, međutim ispostavilo se da je dosta toga bilo naručenih komentara, a onaj ko je stvarno stavio te boje kaže da nisu loše, ali da se na nekim mestima i dalje pojavljuje. Pošto sam odustao od toga, probao sam sa perma white. Kantica toga od 4L valjda koštala je oko 3800. Rekoh ajde, ako bacam pare bolje da baci 4000 nego oko 20 kolko su bile one druge boje. Perma white jeste bela boja, ali je drugačija od običnog kreča. Ona ostavlja na zidu nešto kao masna farba i periva je. Znači kao neka skrama pa pretpostavljam da ne bi valjalo ceo stan u to okrečiti jer zid treba da diše. Uglavnom okrečio sam plafon i ćošak koji su bili uvek buđavi, ako je na uputstvu pisalo da se prređe 2 puta ja sam prešao 4-5 puta.Iza ormara sam postavio stirodur 2cm i ništa nisam krečio.
Pošto imam PVC prozore, nešto što je jako važno, to je da jedan prozor UVEK bude otvoren. Ne na kip, jer bi se onda smrzli, nego se ručica postavi kao da hoćete da ga stavite na kip ali ne dirate ništa. Znači da bude otvoren 1mm ili manje. Ovako i dan i noć.
Posle svega ovoga ja nemam trunke buđi u stanu, evo ova zima je polako na izmaku. Ubeđen sam da je u pitanju otvaranje na kip (1mm) više nego samo farbanje sa perma white. Ovo nije nikakva reklama za perma white da se razumemo, postoje sigurno i druge boje koje u svom sastavu nemaju ništa hranljivo za plesanj.
Takođe bilo bi dobro kupiti i odvlaživač prostorije, koji se sastoji od jedne plastične kutije i jedne kese koja skuplja vlagu. Ova jedna kesa vam može trajati od nedelju-dve do mesec dana u zavisnosti od vlage. Ovo je isto oko 300-400 din i ima u farbarama a mislim da ima i u tempu.
Sve ovo naravno važi za one koji nemaju mogućnost da stave spoljnu izolaciju.
Imam još jedan spoljni zid koji je dosta hladan, sledeće leto ću možda njega prekriti stirodurom iznutra jer nemam mogućnost spolja a biće mnooogo toplije.
Zaključak: stirodur, dobra boja, odvlaživač ali luftiranje OBAVEZNO. O

Puno pozdrava i uspešna borba protiv buđi !

Ове године сам прешао на етажно грејање на чврсто гориво а у кухињи сам поставио мерач влаге у ваздуху.
Приликом ложења, кад је кућа загрејана, влага у ваздуху се смањи испод 30%. Ујутру, пре ложења влага порасте и преко 70%.
Резон је следећи: приликом грејања, влага из зидова се не издваја јер је хладни мост померен према споља. Престанком грејања, влага стиже до површине зида са унутрашње стране и повећава испаравање у простору, чиме повећава влагу у простору. Простори који се повремено греју имају већу вероватноћу да ће им зидови бити нападнути влагом (а тиме и деловањем буђи) него простори који се греју редовно или чак и они који се не греју уопште.

Back