Pojacalo Za Gitaru

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.353
Sviram gitaru kroz klavijatursko pojacalo, ali sada me nesto uhvatilo da nabavim gitarsko pojacalo. Normalno, klavijatursko pojacalo je sasvim razlicito od gitarskog pojacala po mnogim karakteristikama pa i samom zvuku. Znam da gitara ne zvuci najbolje i kako bi trebala kada se svira preko klavijaturskog pojacala. Moj prijatelj mi savetuje da uzmem iskljucivo lampasa i to neki Fender, odnosno Twin Reverb koji on ima, ili jeftiniji Blues Junior. Probao sam u radnji nekoliko pojacala, svi su bili lampasi, osim jednog koji je tranzistorac a koji mi se zapravo najvise svideo, a to je Roland Jazz Chorus. U sustini, moje pitanje u ovoj temi nije da li uzeti neki Fender ili Marshall. Moje pitanje je "solid state" ili "tube" amp. za gitaru. Forumi su ogromnom vecinom za tube pojacala. Skoro da je blasfemija pominjati solid state na gitaskom forumu. Lampas je kvalitet i zvuk za gitaru sa kojim tranzistorac ne moze ni priblizno da se meri, barem tako kazu. Pa ipak, mnogi poznati muzicari koriste solid state pojacala upravo zbog cistoce zvuka koje je navodno bolje kod njih. Mnoga pojacala zvuce toliko slicno (i dobro (ali na You Tube videu)), da bez gledanja, nema teorije da bih samo po zvuku mogao da pogodim koje je lampas a koje tranzistorac. Ali opet, to je samo You Tube video. Koja su vasa misljenja, iskustva, saveti, parametri i ostalo u vezi solid state i tube pojacala?

6oBd2ycMPErXrhVwJWg7LY-1200-80.jpg

Kakva pojačala, pa nismo u srednjem veku. Kupi digitalni procesor i imaš sve što ti treba. Ako kupiš neki preko 500e razlika u zvuku je vrlo mala a imaš brojne praktične koristi, a ako iskeširaš preko 1000e, to zvuči isto kao i lampaš ili bilo koje drugo pojačalo.

Lampaš ti treba ako sviraš u bendu ili ćeš da se ošrafiš "ko manijak" u kući.
Lampaš uvek ima neki šum i brum i ne mora da znači da će zvuk da ti se svidi. Iamo sam Blue Jr. jer to najčešće predlažu. Prodao sam ga. Ne volim i mislim sve najgore o njemu :)

Imam Roland Jazz Chorus. Dobar clean zvuk, za ostalo ti trebaju pedale.

Moj predlog za tebe je...

U sustini, moje pitanje u ovoj temi nije da li uzeti neki Fender ili Marshall.
Fender ima zvuk koji je namontiran za Fender single coil gitare. Tu briljira.
Marshall je pravi samo sa humbuckerima, recimo Les Paul. Nema veze što je Hendrix svirao na Maršalu :)
Naravno da možeš da sviraš, a da to lepo zvuči i druge gitare ali ljudi kupuje gore pomenute upravo da zvuče tako specifično.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Digitalni procesori NIKADA ne mogu da zamene pravo normalno pojačalo.

Možda nisu mogli pre 20 godina ali tehnologija napreduje. Sad više nije moguće čuti razliku. Većina profesionalnih gitarista prelazi na digitalno i uskoro će pojačala biti antikviteti.

Nema petljanja sa lampama (koje sve teže i teže mogu da se nađu u prodaji), nema tegljenja (dobro pojačalo ima cirka 20-30kg, to poneseš 3 puta na svirku i više ti nije do života), da ne pričam što mora da se odvrne da bi zvučalo dobro pa je neupotrebljivo u stanu a ako hoćeš da snimaš onda moraš da se petljaš sa mikrofonima i postavkom što zahteva dodatni trošak i umeće.

Ovako lepo kupiš procesor, imas u njemu na desetine pojačala, pedala, efekata, koječega, lako se snima, samo ubodeš u ozvučenje ili komp i to je to. Danas kupovati pojačalo je suludo. Da ne pričam što svako pojačalo pokriva samo jedan deo zvukova, recimo fender je dobar za clean, marshall za rokanje, a ako si svestran onda ti treba i jedno i drugo. Pa pedale, efekti... ima da košta ko Vučićeva Expo izložba. Ovako uzmeš dobar procesor za 1000e i imaš sve.

Možda nisu mogli pre 20 godina ali tehnologija napreduje. Sad više nije moguće čuti razliku. Većina profesionalnih gitarista prelazi na digitalno i uskoro će pojačala biti antikviteti.

Nema petljanja sa lampama (koje sve teže i teže mogu da se nađu u prodaji), nema tegljenja (dobro pojačalo ima cirka 20-30kg, to poneseš 3 puta na svirku i više ti nije do života), da ne pričam što mora da se odvrne da bi zvučalo dobro pa je neupotrebljivo u stanu a ako hoćeš da snimaš onda moraš da se petljaš sa mikrofonima i postavkom što zahteva dodatni trošak i umeće.

Ovako lepo kupiš procesor, imas u njemu na desetine pojačala, pedala, efekata, koječega, lako se snima, samo ubodeš u ozvučenje ili komp i to je to. Danas kupovati pojačalo je suludo. Da ne pričam što svako pojačalo pokriva samo jedan deo zvukova, recimo fender je dobar za clean, marshall za rokanje, a ako si svestran onda ti treba i jedno i drugo. Pa pedale, efekti... ima da košta ko Vučićeva Expo izložba. Ovako uzmeš dobar procesor za 1000e i imaš sve.
ja imam i "normalna" pojačala i modeling pojačala i digitalne procesore (i kao spoljne uredjaje i kao plug in za snimanje). Za snimanje su digitalni procesori najbolje rešenje jer možeš da vrtiš kombinacije do besvesti dok ne ubodeš koja ti se sviđa i koji ide najbolje u miks.

Ali, ako hoćeš da osetiš gitaru, to možeš samo sa pravim pojačalom i kroz zvučnik tog pojačala.

Ali, ako hoćeš da osetiš gitaru, to možeš samo sa pravim pojačalom i kroz zvučnik tog pojačala.

Sve je to lepo, ali bi onda morao da kupiš pojačalo od 1000e, pa da ga odvrneš da se trese cela zgrada. To bi po meni bila nerazumna kupovina, bolje je uzeti dobar procesor pa imati sve. Naravno, svako je slobodan da se ja*ebe ;)

Ako bi već moralo da bude pojačalo, uzeo bih nešto svestrano tipa Katane.

Nije problem kupiti lampe, problem je što su razlike u zvuku između lampaša i SS sve manje, dok je razlika u masi veoma velika, što jeste bitno, kako si naveo, ako imaš potrebu da nosiš pojačalo negde. Neki mitovi (kao npr. lampe) opstaju, mada su manje više razbijeni.
Bitniji je dobar cabinet sa dobrim zvučnicima. Dobar lampaš sa lošim zvučnicima je loše pojačalo. Zvučnik je ono što čuješ.
Evo jedan video (u pitanju je metal produkcija, uzeti u obzir)

Nije problem kupiti lampe, problem je što su razlike u zvuku između lampaša i SS sve manje, dok je razlika u masi veoma velika, što jeste bitno, kako si naveo, ako imaš potrebu da nosiš pojačalo negde. Neki mitovi (kao npr. lampe) opstaju, mada su manje više razbijeni.

Tako je, upravo o tome i pričam. Mada bi ja kompletno preskočio i SS i išao na full-digitalno. Razlika u zvuku je gotovo neprimetna (naravno ako se kupi neki digitalni procesor više klase) a imaš brojne prednosti. Opcije su neograničene, od vrsta pojačala, kabineta, mikrofona, pedala, efekata, koječega, pa imaš i ritmove, looper, bluetooth, lako se snima, lako se prenosi... sad lokali sve više zabranjuju upotrebu pojačala, moraš da se bodeš u PA. Šta znam, po meni je suludo u 2024 godini razmišljati o kupovini pojačala. Ako bih ipak morao da kupim neko, izabrao bih Boss Katanu, to je neka mešavina modelinga i SS-a, solidno dobro zvuči, ima dosta mogućnosti, može da se koristi i direkt i nije previše skupo.

Pre svega zavisi i kakve su mu namere. Za kućno sviranje, za tezgarenje, za full profi...
Za kućno sviranje sad je dovoljno da kupiš i neki jeftiniji procesor, uštekaš slušalice i uživaš u sviranju sa zvukom podešenim kako hoćeš, a da nikome ne smetaš. I ne treba ti pojačalo. Bolje da investiraš u dobre slušalice.
Za manje tezge neki kombo ili pojačalo+kabinet, tu uzeti u obzir prenosivost koju smo spominjali. 2x12 (sa dobrim zvučnicima) završava posao.
Za profi... od svega po malo.

Sve je to lepo, ali bi onda morao da kupiš pojačalo od 1000e, pa da ga odvrneš da se trese cela zgrada. To bi po meni bila nerazumna kupovina, bolje je uzeti dobar procesor pa imati sve. Naravno, svako je slobodan da se ja*ebe ;)

Ako bi već moralo da bude pojačalo, uzeo bih nešto svestrano tipa Katane.
jel ti ovo teoretišeš ili je iz ličnog iskustva?

Boss Katana ima zvučno ime, i kao pojačalo i kao firma koja ga pravi. Daleko od toga da je loše, ali pojačalo je izvikano i mnogi koji ga kupe ga prodaju.

Za manje tezge neki kombo ili pojačalo+kabinet, tu uzeti u obzir prenosivost koju smo spominjali. 2x12 (sa dobrim zvučnicima) završava posao.
Ovo skoro više niko ne radi. Preteška su pojačala. Tezgaroši gledaju da uzmu što lakše pojačalo tako da biraju ili 1x12 ili 2x10 kombo. Na marketu korišćenih pojačala ima masa 2x12 za "male pare". Jedino metalci hoće da im iz njihovog zvučnika gruva a ne sa razglasa.

Ovo skoro više niko ne radi. Preteška su pojačala. Tezgaroši gledaju da uzmu što lakše pojačalo tako da biraju ili 1x12 ili 2x10 kombo. Na marketu korišćenih pojačala ima masa 2x12 za "male pare". Jedino metalci hoće da im iz njihovog zvučnika gruva a ne sa razglasa.
Ja sam i rekao "za manje tezge". Za ozbiljnije tezge, miksete, zvučnici, tonac... $$$ 🪙🪙🪙

jel ti ovo teoretišeš ili je iz ličnog iskustva?

Boss Katana ima zvučno ime, i kao pojačalo i kao firma koja ga pravi. Daleko od toga da je loše, ali pojačalo je izvikano i mnogi koji ga kupe ga prodaju.

Ličnog. Imao sam Katanu 100 mk2 kao i razna druga pojačala. Nekoliko fendera, pivi, vox, bugeru, čak i line 6 spajder ;)

Katanom sam bio zadovoljan, vrlo je svestrano, sad je izašla generacija 3 koja bi trebala da bude još bolja, ali sam batalio sve to sa pojačalima i prešao na procesore. Mnogo je praktičnije i inspirativnije za sviranje, bar meni, neko više voli taj "old school" fazon. Kažu, nema boljeg osećaja kad 4x12 maršal ili bugi kabinet pomera vazduh i miris lampi koje gore ;)

Poslednja izmena:
Lampaš ti treba ako sviraš u bendu ili ćeš da se ošrafiš "ko manijak" u kući.
Lampaš uvek ima neki šum i brum i ne mora da znači da će zvuk da ti se svidi. Iamo sam Blue Jr. jer to najčešće predlažu. Prodao sam ga. Ne volim i mislim sve najgore o njemu :)

Imam Roland Jazz Chorus. Dobar clean zvuk, za ostalo ti trebaju pedale.

Moj predlog za tebe je...
Licno vise mi se svidja Pro Junior, jedini problem, prejako za apartman.

nisam siguran da je GIbson bolja gitara jer se radi o ličnom užitku i zvuku koji ti najbolje voliš. A Strat leži u ruku i na telo mnogo bolje od Gibsona
Misio sam da je Fender jednostavnije napraviti u odnosu na Gibson, ali zato je Fender lako modifikovati, tu su bez premca.
Kao i sam sto kazes sve zavisi od stila i zvuka koji trazis. Idelno je posedovati i jednu i drugu.

Kada smo vec kod pojacala nije ni los Harley Benton Tube 15, Thomann ga prodaje za 258 evra.

Ovako lepo kupiš procesor, imas u njemu na desetine pojačala, pedala, efekata, koječega, lako se snima, samo ubodeš u ozvučenje ili komp i to je to.
Ne trebaju dobri monitori? Procesor mozes prikljuciti na svaki kompjuter cak i onaj koji ima plasticne, kineske zvucnike od 5 evra? I to ce da zvuci preko kompjutera i jeftinih zvucnika (ili jeftinog ozvucenja), kao originalno, recimo neko Marshall pojacalo koje izaberes u procesoru?

kupi ovaj, polovan
https://www.kijiji.ca/v-amp-pedal/city-of-toronto/vox-valvetronix-ad30vt/1695667901

Ima cevno predpojačalo a solid state pojačalo. Plus ima ugrađen atenuator, tako da možeš da odšrafiš sve na punu snagu a smanjiš izlaz da ne bude prejako

Ima i Vox AD50VT kao i Vox AD30VT XL koji ima 12 inča zvučnik.

Inače, preporučujem da tranzistorsko pojačalo ima 12" zvučnik i da bude barem 30W
Ima ih na desetine izmedju 100 i 200 dolara. Od ovakvih Vox pojacala i AD ili novije AC serije, do Marshall Cube, Fender Mustang, raznih PiVi-ja, ranih Rolanda, Bugera i tako dalje. Isto kao i procesora od Boss do Line i drugih u istom rasponu cena.... Uzgled, poslao sam poruku ovom tipu, jer i pored svega, za 95 dolara ovo je stvarno steta propustiti. Nije mi jos odgovorio.

Back