VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.353
Sviram gitaru kroz klavijatursko pojacalo, ali sada me nesto uhvatilo da nabavim gitarsko pojacalo. Normalno, klavijatursko pojacalo je sasvim razlicito od gitarskog pojacala po mnogim karakteristikama pa i samom zvuku. Znam da gitara ne zvuci najbolje i kako bi trebala kada se svira preko klavijaturskog pojacala. Moj prijatelj mi savetuje da uzmem iskljucivo lampasa i to neki Fender, odnosno Twin Reverb koji on ima, ili jeftiniji Blues Junior. Probao sam u radnji nekoliko pojacala, svi su bili lampasi, osim jednog koji je tranzistorac a koji mi se zapravo najvise svideo, a to je Roland Jazz Chorus. U sustini, moje pitanje u ovoj temi nije da li uzeti neki Fender ili Marshall. Moje pitanje je "solid state" ili "tube" amp. za gitaru. Forumi su ogromnom vecinom za tube pojacala. Skoro da je blasfemija pominjati solid state na gitaskom forumu. Lampas je kvalitet i zvuk za gitaru sa kojim tranzistorac ne moze ni priblizno da se meri, barem tako kazu. Pa ipak, mnogi poznati muzicari koriste solid state pojacala upravo zbog cistoce zvuka koje je navodno bolje kod njih. Mnoga pojacala zvuce toliko slicno (i dobro (ali na You Tube videu)), da bez gledanja, nema teorije da bih samo po zvuku mogao da pogodim koje je lampas a koje tranzistorac. Ali opet, to je samo You Tube video. Koja su vasa misljenja, iskustva, saveti, parametri i ostalo u vezi solid state i tube pojacala?