Pogresno osecati ?!!

• Začetnik teme Začetnik teme ns11
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ns11

Zainteresovan član
Poruka
165
Desilo mi se nekoliko puta da mi neki ljudi kazu - pogresno osecas. Priznajem da sam svaki put ostajala bez teksta.
Razumem ono pogresno zakljucivanje, pogresno tumacenje ali pogresne emocije...
Znam i da ima ljudi koje sve u vezi njih samih dozivljavaju burno i prenaglaseno ali stvarno ne mogu da razumem da bilo jedna osoba drugoj moze da servira kako povodom nekih ponasanja treba da se oseca.
Ako me recimo neko vrlo nedvosmisleno i ocigledno povredi onda mi kao argument kaze - pogresno osecas, sta to uopste znaci... jel sam ja to debil koji ne zna sta treba da oseca pa treba da me poduce...
Jel to postoji neki pravilnik kada i kako treba da osecamo...
Osecanja jesu uvek licno obojena iskustvima, senzibilitetom ali reci nekom da pogresno oseca, ne znam, mislim da to mogu samo ljudi koji emocije slabo imaju za bilo koga sem sebe.
Ili gresim.

Pa to je isto, misli/uverenja generišu emocije, ako 'pogrešno' percipiraš, imaćeš 'pogrešne' emocije. Zato je i dilema 'da li da slušam srce ili razum' potpuna besmislica. Te stvari je nemoguće posmatrati odvojeno.

U osnovi, svaka emocija je pogrešna jer ne odražava realnost, već tvoju realnost uslovljenu prošlošću (koja postoji samo u tvojoj glavi i nigde više), isto je i sa uverenjima. Baš iz tog razloga će na potpuno isti događaj različiti ljudi da odreaguju na (bar malo) različit način.

Desilo mi se nekoliko puta da mi neki ljudi kazu - pogresno osecas. Priznajem da sam svaki put ostajala bez teksta.
Znam i da ima ljudi koje sve u vezi njih samih dozivljavaju burno i prenaglaseno ali stvarno ne mogu da razumem da bilo jedna osoba drugoj moze da servira kako povodom nekih ponasanja treba da se oseca.
Ako me recimo neko vrlo nedvosmisleno i ocigledno povredi onda mi kao argument kaze - pogresno osecas, sta to uopste znaci... jel sam ja to debil koji ne zna sta treba da oseca pa treba da me poduce...
Osecanja jesu uvek licno obojena iskustvima, senzibilitetom ali reci nekom da pogresno oseca, ne znam, mislim da to mogu samo ljudi koji emocije slabo imaju za bilo koga sem sebe.
Ili gresim.

Osjećanja su jednako važna kao i misli,i više instance misli ..dio ličnosti koji spada funkcionalno u Id..Ako bi mogao promjeniti osjećanja drugog imao bi potpunu kontrolu..osoba bi bila rob .. ali to je nemoguće jer uzburkana osjećanja su podsticaj za misli da ih smiri, analizira, objasni ako može uzrok njihove pojave da bi pronalaženjem uzroka otklonio nemir koje izazivaju i uspostavio ravnotežu ..nekad su potrebna djela, a to je ono što osobu kojoj 'smetaju' tvoja osjećanja plaši, ugrožava .. aktivira njen nagon samoodržanja,a preko aktiviranja nagona aktivira i emocije ... Sprečavanje tvojih emocija je pokušaj da se održi ravnoteža svojih, ravnoteža čitave ličnosti ..prevencija za osobu koja to pokušava, a uskraćivanje prava tebi da osjetiš slobodu rješavanjem konflikta koji izazivaju ..jer sloboda je samo to ..ravnoteža unutar funkcionalnih dijelova ličnosti ... Ljudi koji to žele ne vide da pomoći drugome da riješi unutrašnji nemir, povređena osjećanja ustvari pomažu i sebi jer ako je drugom bolje i tebi će biti lakše .. već razmišljaju da slobodu za sebe mogu izdejstvovati uskraćivanjem slobode drugoga ...

Mozda sam ja cepidlaka i formalna, kontam da svako moze da mi kaze (ma sta da uradi) da nisam dobro razumela i sl. Al da mi neko ko me masno laze recimo kaze da pogresno osecam jer se recimo naljutim e to bas bas ne volim. A jel to kao ispravno osecam ako se pomirljivo smesim uz izjavo dada da bas je tako.
Kad me neko recimo pravi budalom ocito iz helikoptera i onda ima patlje da mi kaze kad posizim da pogresno osecam. Jel treba opet da se pomirljivo smeskam i jos se izvinim.
U stvari me opsano iritira ta ideja da postoje pogresne emocije - emocije mozda mogu da budu neprimerene situaciji ali bezobrazluka bahatih da odredjuju kako ko treba da reaguje i oseca se povodom njihovog loseg ponasanja .... e to mi je previse...

Mozda sam ja cepidlaka i formalna, kontam da svako moze da mi kaze (ma sta da uradi) da nisam dobro razumela i sl. Al da mi neko ko me masno laze recimo kaze da pogresno osecam jer se recimo naljutim e to bas bas ne volim. A jel to kao ispravno osecam ako se pomirljivo smesim uz izjavo dada da bas je tako.
Kad me neko recimo pravi budalom ocito iz helikoptera i onda ima patlje da mi kaze kad posizim da pogresno osecam. Jel treba opet da se pomirljivo smeskam i jos se izvinim.
U stvari me opsano iritira ta ideja da postoje pogresne emocije - emocije mozda mogu da budu neprimerene situaciji ali bezobrazluka bahatih da odredjuju kako ko treba da reaguje i oseca se povodom njihovog loseg ponasanja .... e to mi je previse...

кад ја тебе ударим тебе не боли, кад ти мене удариш мене боли.
у ствари, ако ја не осећам нико не осећа, ако ја не знам нико не зна, ако нисам доживео нико не може...

Da sebicluk i egoizam kao merilo zivljenja, pa su svi pogresni i sve pogresno. Samo da se princezi ili princu ugadja a oni mogu da dele etikete kad god im se ucini da im je neko na senku stao. Mislim da me iritira vise od vredjanja, od pljuvanja ta izjava - pogresno osecas - e ti ce emotivno retardirani da mi objasne kako to treba da se osecam dok pokusavaju da me prave budalom.

Ne zaboravi, postoje i zlonamerni komentari, možda je to što ti kažu upravo to. Zavisi i koliko ti je ta osoba važna. Ukoliko si sa tom osobom u bilo kojoj vrsti pozitivnog, ljudskog odnosa onda bi tim rečima trebalo da daš težinu. Ako je to neki usputni prolaznik u tvom životu, verovatno je samo bio zlonameran.

Na usputne i ne obracam posebnu paznju, drzim kulturnu distancu i ne razmisljam mnogo o onome sta rade i govore. Problem je kad takvo nesto izjavi neko ko se deklarise da mu je/joj stalo do mene. Ostane covek zapitan - ko koga tu laze i zavarava. Ali sem povredjenosti bar se stvari izvedu na cistac i skonta covek s kim ima posla.

Uvek postoji mogućnost da stvarno "pogrešno osećaš" ako takve izjave tumačiš kroz: pogrešno percipiraš; ili: ne vidiš.

Ljudi se ne izjašnjavaju baš najsretnije, ne zameri im.

U principu, postoje samo dva odgovora zašto dolazi zbog nesporazuma po ovom pitanju. Najveći deo ljudi na svetu vrlo dobro uviđa kad je povređen i zašto; barem bukvalno. Mislim, ukoliko se možeš podičiti bar prosečnom inteligencijom i barem razumnim (uobičajenim) nivoom emocionalnog idiotluka; sasvim sigurno ćeš biti u stanju da uvidiš osnovno. I u vezi istog ne grešiš. Hoću reći, ako se osećaš kako se već osećaš; verovatno si u pravu.

Od navedena dva razloga koja ovo mogu dovesti u sumnju; jedan se tiče skota koji te želi razuveriti iz ličnih, i uvek zlih motiva. Nije to što vidiš, draga.

Već ono što ti ja govorim.

I, naravno, onaj preostali; da stvarno ne razumeš. Da si pogrešno tumačio nečiju reakciju, reči, izraz lica, govor tela.

Mada je aspi-ja mnogo manje nego se veruje. Zato ću, a računajući da nisi ni umno ni emotivno sakata osoba; pre reći da se socijalizuješ sa kretenima.

Pa ti vidi za to.

Da sebicluk i egoizam kao merilo zivljenja, pa su svi pogresni i sve pogresno. Samo da se princezi ili princu ugadja a oni mogu da dele etikete kad god im se ucini da im je neko na senku stao. Mislim da me iritira vise od vredjanja, od pljuvanja ta izjava - pogresno osecas - e ti ce emotivno retardirani da mi objasne kako to treba da se osecam dok pokusavaju da me prave budalom.

nisu svesni. recimo isla sma kod psihologice i imala sam trip da ona misli da sam kreten kao lichnost. jednom sam joj to i rekla. pitala je "Sto mi je to vazno" na sta sam se zbunila
pa mislim d ami je rekla da ona ne misli da sam kreten
i mislim da je mislila da ne misli, da se ponasala kao profesionalac

ali, ispod profesionalca je izvirivala i njena privatna licnost, jer nije robot. i to sam nekako protumacila.
ali isto tako verovatno sam bila raspolozena tako da to registrujem. kao npr kad slusas muziku. bar se meni to desava. nekad neku muziku registrujem i volim kao Razumem je, a a neki drugi dan sam ravnodusna. prema nekoj muzici nisam ravnodusna. znaci tako i ono sto registrujem kod drugih moze biti projekcija ipak

inace mislim da me je ta psihologica gotivila ali je morala da gaji odredjeni uzas kao osoba prema nekim mojim stvarima? al ajd da to ne tvrdim.
ako recimo mislim da bih nekog ubila, ne znaci da cu t da uradim. tako nesto.

obicno ne vredi raspravljati se, konstatujes takva i takva stvar u sebi ili naucis da argumentujes, jer ako lazu imas negde i logicki dokaz, ali treba nauciti to razdvojiti. nisam toliko vehsta
evo mrxim te jer si mladja

ali nekad mogu da se foliraju a inace nesvesno dakle manipulisu moyda i sama to nekad radis

Ili gresim.

Vecina pogresno oseca mislim vide se statistike da je sve vise razvoda i uopsteno samih istripovanih ljudi

Ili gresim.

Umesto komentara naveo bih malu knjižicu Četiri sporazuma koja nije skupa a lagana je za čitanje.

Poslednja izmena:
Ili gresim.

Ne možeš pogrešno osjećati. Možeš pogrešno zaključivati ili pogrešno razumjeti stvari na osnovu kojih zaključuješ ili......

Lupež može pogrešno ukrasti nešto, recimo u mraku ali kleptoman ne može jer je njemu važno da ukrade kako bi zadovoljio druge potrebe.

Nadam se da ti "pogrešno osjećaš" zbog ovoga što prvo opisah. :)

Svi smo mi jako osetljivi na pomen stvari koje nam uhu nisu mile i većina oko toga preteruje i drami ali to je jedna stvar druga stvar je kada vas neko vrlo nedvosmisleno povredi pa onda tu vašu povređenost proglasi pogrešnim osećanjem.
Hajde ovako - neko do koga vam je stalo par dana pred Novu godinu ode u inostranstvo i o tome vas obavesti nedotupavnom porukom cestitanja prvog januara. U međuvremenu nedostupan a na vašu kasniju povređenost i ljutnju hladno izjavi - pogrešno osećaš.
E tu nema šta pogrešpno da se tumači i loše vidi a te reči su vrhunac poniženja i omalovažavanja.

Svi smo mi jako osetljivi na pomen stvari koje nam uhu nisu mile i većina oko toga preteruje i drami ali to je jedna stvar druga stvar je kada vas neko vrlo nedvosmisleno povredi pa onda tu vašu povređenost proglasi pogrešnim osećanjem.
Hajde ovako - neko do koga vam je stalo par dana pred Novu godinu ode u inostranstvo i o tome vas obavesti nedotupavnom porukom cestitanja prvog januara. U međuvremenu nedostupan a na vašu kasniju povređenost i ljutnju hladno izjavi - pogrešno osećaš.
E tu nema šta pogrešpno da se tumači i loše vidi a te reči su vrhunac poniženja i omalovažavanja.

Ako si dobila nedotupavnu poruku zašto nijesi tražila da ti je pojasni i sve bi bilo u redu. Pitaj ako ti nešto nije jasno kao što si sad nas u temi. :bye:

Naravno da je on u pravu (neulazeći u njegove stvarne motive koji nisu ni bitni jer se radi o tebi), ti (verovatno nesvesno) ljutnju koristiš kao sredstvo da u njemu proizvedeš osećaj krivice i tom manipulacijom obezbediš 'poželjno' ponašanje u sledećoj sličnoj situaciji.

Kriva su tvoja očekivanja a ne on.

Neshvataj to kao nešto lično , svi funkcionišemo po tim obrascima, samo je razlika u tome kako ih ko upakuje (što suštinski ne menja ništa).

Ali to tebi (i meni i svakom drugom) deluje tako realno iz jednostavnog razloga: možeš uvek računati na par sigurnih ljudi koji će potvrditi opravdanost tvoje reakcije (zovu se još i prijatelji), sve što je potrebno je da ispoštuješ svoj deo nesvesnog dogovora i potvrdno klimaš glavom kada se uloge obrnu.

Poslednja izmena:
E na to sto si napisao cu reci - pa nek tebi to uradi devojka i onda ces se ti sigurno smeskati i pricati pricu o manipulaciji i pozeljnom ponasanju.
Mada nisam sigurna uopste sta bi napisao da su uloge obrnute hehe
Kako god - svako se ponasanje makoliko nakaradno bilo moze nekim logikama objasniti i upakovati tako da se stoka bezosecajna i samoziva ispadne u pravu. Necu ja u to da ulazim.
Samo pozelim ovima sto su uvek mudri po tudjoj grbaci da ih zivot obraduje zanimljivim desavanjima. Da se dokazu i pokazu u svojoj psiho velicini.

E na to sto si napisao cu reci - pa nek tebi to uradi devojka i onda ces se ti sigurno smeskati i pricati pricu o manipulaciji i pozeljnom ponasanju.
Mada nisam sigurna uopste sta bi napisao da su uloge obrnute hehe

http://en.wikipedia.org/wiki/Tu_quoque

Tu quoque or the appeal to hypocrisy, is a kind of logical fallacy. It is a Latin term for "you, too" or "you, also". A tu quoque argument attempts to discredit the opponent's position by asserting his failure to act consistently in accordance with that position; it attempts to show that a criticism or objection applies equally to the person making it. It is considered an ad hominem argument, since it focuses on the party itself, rather than its position.

Kako god - svako se ponasanje makoliko nakaradno bilo moze nekim logikama objasniti i upakovati tako da se stoka bezosecajna i samoziva ispadne u pravu. Necu ja u to da ulazim.

Što onda otvaraš temu?

Samo pozelim ovima sto su uvek mudri po tudjoj grbaci da ih zivot obraduje zanimljivim desavanjima. Da se dokazu i pokazu u svojoj psiho velicini.

Ne znam tačno na koga misliš ali hvala na lepim željama u njihovo ime.

Šta da kažem, ne da mi se da vadim citate iz knjiga i od kojekude da ispadnem argumentovana i pametna.
A šta ću i dalje ću biti glupa ili već koju mi etiketu dodele. To je kod nas ionako omiljen sport. To i ispiranje pameti, s najboljim namerama naravno.
I da znaš da si u pravu predhodniče - zajebi teme. Bolje da se bavim nekim drugim stvarima nego nadmudrivanjem ovde. Ajd pa zdravo.

To su ti oni majmuni sto ne umeju da se izvine, a suvise su glupi da pojme da je to najjednostavniji nacin, iako su emocionalno imbecilni da bi uopste shvatili, sve da im se i objasni.
Racionalni davezi bez dodira sa svojim emocijama, al' znaju sve to da objasne (kako bi trebalo da bude) i udave.

Prva asocijacija. :mrgreen:

Back