Intuicija i jeste osećaj na osnovu viđenog, tačnije predosećaj. Znaš, a ne znaš odakle potiče "saznanje", postoji objašnjenje da se do njega stiže logikom, postoji i da je intuicija imulsivan doživljaj, pripisuje se uglavnom životinjama, što nikako ne može da se dovede u vezu sa logikom, mislim na životinje.
Inače, intuicija nema veze ni sa razumom, ni sa svešću, ni sa podsvesti... pre bih je nazvala nekom vrstom šestog čula. Razum češće greši, nego intuicija, postoji neko psihološko istraživanje na temu, ne znam ko ga je radio, u svakom slučaju, došlo se do zaključka da ono što svest previdi, intuicija nepogrešivo markira.
To što je kod nekoga manje, kod nekoga više "tačna", ne znači da ne postoji. Samo je manje, ili više razvijena.
Ne odnosi se samo na procenu ličnosti, ili situacije, dešavalo se, barem meni da nepogrešivo osetim opasnost... iako je na prvi pogled nema. Dešavalo se da ne verujem čoveku, a nijedan realan razlog nemam, i ispostavilo se kasnije da sam u pravu. Dešavalo se da znam, osetim da li ću nešto uspeti, nebitno što sam svesna da se nisam zalagala dovoljno. Ne moram da podvlačim da nisam omanula pri oviim nekim primerima. Dešavalo se da omanem, kada je osećaj nejasan, pa se napinjem da ga na silu iskristališem, s druge strane i sam negativan osećaj mi je dovoljan da oglasi alarm za uzbunu. Znam da nešto ne štima, a šta je to nešto, ne znam uvek. Često se dešava da mogu da sagledam suštinu, bez nekog udubljivanja u tematiku, ali se dešava i da pored svih putokaza ne vidim ono što mi je pred očima, jednostavno nema poklapanja. Intuicija u tim nekim slučajevima može da pomogne. Ako se uopšte javi, to nije nešto što je kontrolisano.
Ono što mnoge buni je to što misle da intuicija treba da predvidi nešto, pa se uspinju, i obično "proriču" suprotno. To su već pretpostavke i svi znamo da su u većini slučajeva pogrešne, jer se do njih dolazi svesnim razmišljanjem. Intuicija se javi, ili se ne javi, nesvesno, pri kontaktu, bljesne ti u glavi... i što se mene tiče, radije ću posumnjati u razum, nego u intuiciju. Na osnovu iskustva, jednostavno joj više verujem.
Svest i podsvest obrađuju primljene informacije i na neki način diktiraju obrazac ponašanja... intuicija je instant obrada podataka. Ne umem bolje da objasnim.