Pogodna hrana za gastritis? :)

Sawyer Wolf

Zainteresovan član
Poruka
185
Pozdrav svima!
Ovako ja imam 18god I imam gastritis. Da dobro ste procitali gastritis..
Mnogi ljudi ne veruju kad cuju s obzirom koliko sam mlad :D
Pored povremenih bolova u stomaku I peckanja I osecaja kiseline imam takodje nezgodne mucnine koje hvala bogu su sve redje I slabije ali ponekad su prisutne :(

Pre jedno 3 meseca sam poceo imati strasne probleme sa mucninama I to me je skoro izludelo stalno gladovanje I povracanje uzas!
Medjutim nakon mnogo vremena saznao sam da je upitanju gastritis I posle raznih terapija smirio se zeludac donekle..

Mene zanima ovako koju hranu bih mogao jesti a da je pogodna za gastritis?
Pricao sam sa lekarima o ovome ali nisam toliko da bi imao 100% detaljne informacije :D

Zanimaju me vasi predlozi od ljudi koji dele slican problem ili imaju iskustva sa ovim
Koja hrana je pogodna a koja nije?
Recite mi za kuvano, przeno (mada generalno przeno ne valja za gastritis ali ako znate nesto przeno sto moze recite), peceno, bareno....

Pogotovo me zanima da li smem da jedem sarmu, kuvani kupus, svinjsko meso, przeno pilece meso, punjene paprike mesom.... Itd.. :)

nem pojma al pretpostavljam da trebas izbaciti to sto jedes jel

Odavno sam izbacio sve lose stvar i sada se hranim vocem i povrcem koje mi prija i povremeno jedem pilece belo meso ono koliko znam nije strasno, jedem razne corbe, tost hleb sendvice sa sirom..
Ali voleo bih naravno i da jedem razn ostalu hranu pa me zanima sta bih smeo a sta ne da jedem na konkretnim primerima :D

evo kao sto se pretpostavlja zdrava hrana
desi se i meni kad zaredjam neko dimljeno meso cak mi i neki cajevi smetaju

Thx za ovaj link mada znam uglavnom sve sto pise na tom sajtu ipak sam dobio inspiraciju tamo pise da je dobro jesti kompote pa bih i to da probam to nekako dodje kao lagana hrana :D samo morao bih pojesti kilo da bi dobio dovojno energije da se najedem xD

Pozdrav svima!
Ovako ja imam 18god I imam gastritis. Da dobro ste procitali gastritis..
Mnogi ljudi ne veruju kad cuju s obzirom koliko sam mlad :D
Pored povremenih bolova u stomaku I peckanja I osecaja kiseline imam takodje nezgodne mucnine koje hvala bogu su sve redje I slabije ali ponekad su prisutne :(

Pre jedno 3 meseca sam poceo imati strasne probleme sa mucninama I to me je skoro izludelo stalno gladovanje I povracanje uzas!
Medjutim nakon mnogo vremena saznao sam da je upitanju gastritis I posle raznih terapija smirio se zeludac donekle..

Mene zanima ovako koju hranu bih mogao jesti a da je pogodna za gastritis?
Pricao sam sa lekarima o ovome ali nisam toliko da bi imao 100% detaljne informacije :D

Zanimaju me vasi predlozi od ljudi koji dele slican problem ili imaju iskustva sa ovim
Koja hrana je pogodna a koja nije?
Recite mi za kuvano, przeno (mada generalno przeno ne valja za gastritis ali ako znate nesto przeno sto moze recite), peceno, bareno....

Pogotovo me zanima da li smem da jedem sarmu, kuvani kupus, svinjsko meso, przeno pilece meso, punjene paprike mesom.... Itd.. :)
Imala sam uzasne probleme sa zelucem dok sam pusila.

Imala sam uzasne probleme sa zelucem dok sam pusila.

Verujem ti jedna moja drugarica takodje.. Medjutim ja nikad nisam pusio niti bih ali eto nekad me zeludac unisti :(

- - - - - - - - - -

e bitno je ne lezati posle jela ni slucajno

Znam onda kiselina hoce da se vrati :( meni inace ne prija da lezim nekako imam neki osecaj bola u stomaku pa cak i nocu kad spavam kao osecaj da mi je stomak previse prazan tesko za opisati ali neprijatno :D

E, jado moj !
Pored sve nauke i eksplozije novatorstva u medicini, interneta,
lekara opšte prakse, lekara specijalista, gastroenterologa i nutricionista....
Učenih i mudrih glava, ti doš'o ovde da pitaš šta da jedeš....!?

Na zajebantski i posve jeboludzbunjenog forum.
Budi i optimista, ali ja lično mislim da su ti prognoze loše.

Dok se ne prizoveš pameti !

Poslednja izmena:
E, jado moj !
Pored sve nauke i eksplozije novatorstva u medicini, interneta,
lekara opšte prakse, lekara specijalista, gastroenterologa i nutricionista....
Učenih i mudrih glava, ti doš'o ovde da pitaš šta da jedeš....!?

Na zajebantski i posve jeboludzbunjenog forum.
Budi ioptimista, ali ja lično mislim da su ti prognoze loše.

Dok se ne prizoveš pameti !

Grof Vronski! Khm! Ne sirite molim vas negativnu energiju! Molim vas zar nemate da idete na neku trku konja?! Ah da vama je stradao konj!
Nemoj da kazem Oblonskom da mu muvas sestru! xD

Ok salim se malo inace Ana Karenjina je bas dobra knjiga! :D

Samo pitam ljude za savet! Dobio sam ja hijadu saveta od lekara ali uvek ima nesto sto moze da se sazna jos :) a i nije kao da mogu da smaram lekare svaki dan kad me nesto zanima

Šta dobijaš ako na tih hiljadu dobiješ još 10, 100 ili 1000 ?
Ništa.
Osim nešto većeg kratera u glavi !
Gde se rađaju košmari....!

Guraj svoj fazon, zaboravi moj istup....

Pa znas kako u dilemi sam da li smem da jedem pasulj, sarmu I slicnu hranu :D a necu ici kod lekara bar jedno nedelju ipo dana a treba mi da znam da li smem to da jedem.
Ne znam sta da mislim :D

Pa ne nastaje gastritis samo zbog helikobakterije. Postoje i drugi uzroci.

A sto se tice ishrane, pa moze sve ono sto osecas da ti ne smeta. Ali bolje izbegavati hranu koja je tesko svarljiva i koja se zbog toga dugo zadrzava u zelucu. Sirovo voce i povrce sa dosta celuloze, masno i przeno, bogato proteinima... Najbolje da bude sve dobro termicki obradjeno, kuvano, i isto sto je jako bitno, sto bolje sazvakano i usitnjeno. Pusenje i alkohol ni slucajno kao i lekove iz grupe NSAIL kao sto su Brufen i slicni lekovi.

Pa ne nastaje gastritis samo zbog helikobakterije. Postoje i drugi uzroci.

A sto se tice ishrane, pa moze sve ono sto osecas da ti ne smeta. Ali bolje izbegavati hranu koja je tesko svarljiva i koja se zbog toga dugo zadrzava u zelucu. Sirovo voce i povrce sa dosta celuloze, masno i przeno, bogato proteinima... Najbolje da bude sve dobro termicki obradjeno, kuvano, i isto sto je jako bitno, sto bolje sazvakano i usitnjeno. Pusenje i alkohol ni slucajno kao i lekove iz grupe NSAIL kao sto su Brufen i slicni lekovi.

Hvala na odg. Vidis nisam znao za brufen ako mi ikad zatreba da ga koristim pitacu lekara pre upotrebe

Hvala na odg. Vidis nisam znao za brufen ako mi ikad zatreba da ga koristim pitacu lekara pre upotrebe
brufen, aspirin, andol... ako nekad moras da uzmes, obavezno jedi pre toga
moze kao zamena panadol. on valjda ne iritira

- - - - - - - - - -

Znam da nisi to pitao, ali je vazno!
Osim hrabne mozes imati problema sa zelucem i zbog stresa. Poznato je da kada smo pod stresom zeludac luci vise kiseline i to pravi probleme.

mnogo mladih danas to ima, nista cudno u kakvom svetu zivimo...i meni su se cudili ja ga zaradila sa 20

kad najgore prodje pocinje polako vracanje na normalu, ja sam posle jdeno godinu dana od onog najgore mogla da jedem sve ponovo
ima samo par stvari koje ne mogu da jedem ni dan danas - zivi crni i beli luk...sve ostalo normalno
ne pijem inace tako da ni ne znam dal mogu da prezivim casu rkije niti me to interesuje...

sve se svodi na to da sam isprobavas sta ti prija sta ne, slobodno po malo pa vidi

tako da ne brini mlad si i samo treba strpljenja i vratices se u normalu

imas teme ovde na pdfu pretrazi pa ces videti, mene mrzi da se ponavaljam nekoliko puta sam pisala

- - - - - - - - - -

nem pojma al pretpostavljam da trebas izbaciti to sto jedes jel

jel ti bas na svakoj temi moras da napises nesto sta god to bilo pa makar i nemao pojma o cemu pises?

- - - - - - - - - -

Gastritis uzrokuje helikobakterija koja se izleci za 7 dana. Verovatno lazes da si isao kod doktora.

nije tacno da samo ona to uzrokuje
nemoj na osnovu jednog procitanog teksta da mislis da sve znas
sedi jedan

da se nadovezem za nsail - meni recimo smeta nimulid a diklofen ne
tako da ako ti ikada budu zatrebali ( a oce sigurno) probaj neki al manju dozu pa ces videti koji ti prija koji ne
ali nikako nemoj neki bez zastitnog filma oko tablete, kao sto je recimo onaj najjeftiniji andol koji nema film

imas i supozitorije diklofena, ja koruistila kad mi je trebalo a bila sam bas u fazi oporavka od gastritisa, nije bilo sanse da progutam

tako da nema brige, i da se desi da ne mozes da gutas ni jedan, ima cepica, ima injekcija....

antibiotike izbegavaj sad dok se oporavljas, ako se desi da moras trazi injekcije
vitamin c u tabletama nikako ne pi, niti bilo koje sumece suplemente sad

meni je recimo oligovit odgovarao nije mi tad smetao, ti vidi, ako uopste uzimas nesto, a trebalo bi zbog redukovane ishrane

jel ti bas na svakoj temi moras da napises nesto sta god to bilo pa makar i nemao pojma o cemu pises?

Pa na osnovu broja postova, vidis da mora sve da prokomentarise.

- - - - - - - - - -

da se nadovezem za nsail - meni recimo smeta nimulid a diklofen ne
tako da ako ti ikada budu zatrebali ( a oce sigurno) probaj neki al manju dozu....

Od svih NSAIL naproksen je najmanje stetan za zeludac

Back