Poginuo učenik na ekskurziji

Било је тога увек, и биће.
Колегиници моје мајке је погинуо син у 7. разреду основне, на екскурзији.
Прескакао са терасе на терасу на 7. спрату хотела. :sad2:

Iznapijaju se klinci , guraju, preskaču preko terasa kod devojčica ...ko to može da kontroliše?

Mada , generalno smo postali neodgovorno društvo. Samo primitivni narodi gaje tako neke navike ili imaju potrebu za junačenjima koja ih koštaju života. Ne mogu da se setim u kojoj afričkoj državi mladići sačekuju voz i onda se u trku zakače za njega Bilo je na tv.Ko uspe taj je glavna faca.I iako mnogi ginu oni to i dalje rade.

Ni mi ne umemo decu da naučimo odgovornosti. Pre svega prema sebi. A kad si odgovoran prema sebi bićeš i prema drugima.

I ja sam to radio, bese to 8. razred. Kladovo, hotel Djerdap ( tada se tako zvao dal jos uvek nemam pojma ). 6 sprat, ja i par drugova u sobi do 3 devojke iz nekog mesta u Srbiji, preskakanje terasa.... Nista novo, radili su pre mene, radio sam i ja, rade to klinci i sada...

Tragedija čitave porodice, nemerljivo.

I opet se postavlja pitanje gde su profesori , tačnije nastavnici koji su odgovorni za tu decu koju vode u inostranstvo na ekskurziju , a pre zakonskog roka ...koliko je meni poznato do trećeg razreda srednje škole se deca ne vode u inostranstvo ?!

Gde su oni bili u 04h ujutro ako ni zbog koje druge odgovornosti, dužnosti koje su se prihvatili , onda da opravdaju one dnevnice koje uzimaju pre no što se toga prihvate :
koliko mi je poznato to je sada 6 evra po učeniku X oko 25 učenika po nastavniku, X broj dana na ekskurziji , pa kada se sve sabere , malo li je 150 evra dnevno + gratis boravak i još malo keša pride pa da i ne spavaju tih 3- 4 dana koliko traju te ekskurzije.

Ako treba da sede i po sobama neka sede .

Neka dežuraju na hodniku , plaćeni su za to ako i isključimo ljudski faktor.

Preuzeli su na sebe obavezu da se brinu za tu decu jer to jesu deca , maloletnici ...bre.

Ako to nisu u stanju , zašto su se toga prihvatali ?!

Ni roditelji ne mogu da kontrolišu svoju djecu 24 sata. Tragedija ali ne vidim nikakvu krivicu profesora.

Ako treba da sede i po sobama neka sede .

Neka dežuraju na hodniku , plaćeni su za to ako i isključimo ljudski faktor.

Preuzeli su na sebe obavezu da se brinu za tu decu jer to jesu deca , maloletnici ...bre.

Ako to nisu u stanju , zašto su se toga prihvatali ?!

Sa djacima ide samo njihov razdredni staresina, eventualno direktor i ako agencija odobri jos neki gratis za nastavnike u zavisnosti od dila sa direktorom i to je to. To je i dalje mali broj ljudi na toliki broj dece pune adrenalina. Ako je dete neodgovorno, ono je nedgovorno i ni ceo kordon policije ga ne bi sprecio da napravi glupost.

A sto se dnevnica tice, njihova visina zavisi od cifre koju odobri Savet roditelja. Ekskurzije, izleti i maturske veceri spadaju u situacije visokog rizika i normalno je da nastavnici koji vode decu budu dobro placeni za to. Nesrece se desavaju. Nije ga razredni staresina gurnuo kroz prozor.

I ne znam da li si ikada vodila grupu dece ne na ekskurziju, nego na poludnevni izlet pa da malo vidis koliki je stres u pitanju jer ne mozes sve da ih drzis na oku sve vreme.

Sa djacima ide samo njihov razdredni staresina, eventualno direktor i ako agencija odobri jos neki gratis za nastavnike u zavisnosti od dila sa direktorom i to je to. To je i dalje mali broj ljudi na toliki broj dece pune adrenalina. Ako je dete neodgovorno, ono je nedgovorno i ni ceo kordon policije ga ne bi sprecio da napravi glupost.

A sto se dnevnica tice, njihova visina zavisi od cifre koju odobri Savet roditelja. Ekskurzije, izleti i maturske veceri spadaju u situacije visokog rizika i normalno je da nastavnici koji vode decu budu dobro placeni za to. Nesrece se desavaju. Nije ga razredni staresina gurnuo kroz prozor.

I ne znam da li si ikada vodila grupu dece ne na ekskurziju, nego na poludnevni izlet pa da malo vidis koliki je stres u pitanju jer ne mozes sve da ih drzis na oku sve vreme.

Jesam i to ne nekada nego skoro 15 godina redovno i to kao predstavnik Agencije i ispred same TA ( imala sam i svoju) koja je bila specijalizovana za đačke ekskurzije , o čemu sam dosta pisala na jednoj nedavno otvorenoj temi i zato i pišem ovo što sam napisala ...čega sam se tih godina nagledala od nastavnika i vaspitača , pratioca ekskurzija bi bilo dovoljno za nekoliko horora.

Inače , retko pišem na ovakvim temama , a da nisam dobro upućena u datu problematiku.

Policija istražuje da li je gimnazijalac ubijen u Budimpešti

Rezultati obdukcionog nalaza tela Đorđa Marickog (17), koji je pre dva dana poginuo nakon pada sa prozora hotela “Golden Prag” u Budimpešti, biće poznati danas i saznaće se zasad misteriozan uzrok smrti gimnazijalca iz Sremske Mitrovice.

Međutim, obdukciji se žestoko protivila majka dečaka, pa je istražni sudija službeno morao da izda nalog za obdukciju bez potpisa roditelja. Iako je nekoliko đaka policiji izjavilo da je Đorđe oko jedan sat posle ponoći otišao da spava i da je bio sam u sobi, policija sumnja da je u trenutku nesreće još neko bio sa njim.

Nakon što su roditelji poginulog dečaka identifikovali telo i podneli potrebna dokumenta policiji, mađarski inspektori naišli su na pomalo čudnu situaciju.

Majka dečaka žestoko se protivila da se radi obdukcija tela koja bi pokazala tačne uzroke smrti njenog sina. Policija je počela da objašnjava ocu dečaka da je bitno da sazna kako je njegov sin poginuo, ali ga je supruga sprečila da potpiše. Na kraju, istražni sudija je izdao nalog po službenoj dužnosti.

Sad će DNK-a da pokaže da muž nije tata pok, dečaku.

Iznapijaju se klinci , guraju, preskaču preko terasa kod devojčica ...ko to može da kontroliše?

Mada , generalno smo postali neodgovorno društvo. Samo primitivni narodi gaje tako neke navike ili imaju potrebu za junačenjima koja ih koštaju života. Ne mogu da se setim u kojoj afričkoj državi mladići sačekuju voz i onda se u trku zakače za njega Bilo je na tv.Ko uspe taj je glavna faca.I iako mnogi ginu oni to i dalje rade.

Ni mi ne umemo decu da naučimo odgovornosti. Pre svega prema sebi. A kad si odgovoran prema sebi bićeš i prema drugima.
Mogu ali su često roditelji još gori od dece...:neutral:

Jesam i to ne nekada nego skoro 15 godina redovno i to kao predstavnik Agencije i ispred same TA ( imala sam i svoju) koja je bila specijalizovana za đačke ekskurzije , o čemu sam dosta pisala na jednoj nedavno otvorenoj temi i zato i pišem ovo što sam napisala ...čega sam se tih godina nagledala od nastavnika i vaspitača , pratioca ekskurzija bi bilo dovoljno za nekoliko horora.

Inače , retko pišem na ovakvim temama , a da nisam dobro upućena u datu problematiku.

Onda isto tako znas da niko od nastavnika se ne raduje da vodi decu na ekskurziju.

Kako je uzasno napisan ovaj text, ukoliko izuzmem patetiku nista nisam saznala...da li je bio pijan, da li se svadjao sa nekim, da li je pusio travu te noci, kako je bio raspolozen, ko je od profesora bio nadlezan za taj sprat, da li je bio u konfliktu sa nekim od ucenika od ranije, sta su radili na zurci...gde li nalaze ovakve novinare da mi je znati, kako sestra brise suze i kako baki klecaju kolena nisu novinarska vest pobogu.

Kako je uzasno napisan ovaj text, ukoliko izuzmem patetiku nista nisam saznala...da li je bio pijan, da li se svadjao sa nekim, da li je pusio travu te noci, kako je bio raspolozen, ko je od profesora bio nadlezan za taj sprat, da li je bio u konfliktu sa nekim od ucenika od ranije, sta su radili na zurci...gde li nalaze ovakve novinare da mi je znati, kako sestra brise suze i kako baki klecaju kolena nisu novinarska vest pobogu.

To je naše novinarstvo danas.

...pa ne, gledaj, kakvi su prozori, da li imaju terasu, da li je sa susednog prozora/terase moglo da se udje u sobu, da li je patio mozda od mesecarenja, u kojoj sobi je bila zurka i da li je bilo muzike ako jeste zasto niko od profesora nije prekinuo zurku... pitanja su slicna onima koje utvrdjuje istraga a novinari stvaraju pritisak nadleznim organima insistirajuci na cinjenicama...lose izvestavaju, bas lose...

...pa ne, gledaj, kakvi su prozori, da li imaju terasu, da li je sa susednog prozora/terase moglo da se udje u sobu, da li je patio mozda od mesecarenja, u kojoj sobi je bila zurka i da li je bilo muzike ako jeste zasto niko od profesora nije prekinuo zurku... pitanja su slicna onima koje utvrdjuje istraga a novinari stvaraju pritisak nadleznim organima insistirajuci na cinjenicama...lose izvestavaju, bas lose...

Šta očekivati od novinara koji napiše naslov članka Ubica overio žrtvu ?
I urednika koji takvu vest potpiše..?

Ovo je zaista tragedija, i ko zna šta će se ispostaviti da se dogodilo, ali deteta više nema.

I sama sam majka srednjoškolca (pre 10 dana se vratio sa ekskurzije Beč - Budimpešta), i gledam šta ta deca rade i kako se ponašaju, pa pomislim da je dobro što su uopšte živi. :( Prvo su radoznali, sve bi da probaju, drugo bahati su, treće neodgovorni su, četvrto ne poštuju autoritete...Dobro ti njihovi profesori izlaze sa njima na kraj. Da li ovo vreme trke za parama otuđi decu i roditelje u tolikoj meri da roditelji nemaju apsolutno niakkav uticaj na sopstveno dete.

Moje dete je neporočno (zasad), ali kada je pričao o količinama alkohola koje su popijene na ekskurziji, dobro je da nisu svi poispadali kroz prozore, sa ponekim i profesorom. Ja imam sreće što je on takav, sportski tip, zagovornik zdravog života i te fore, pa još odoleva iskušenjima, ali šta sam sve čula, dobro su čitavi stigli kućama. :(

Back