Pogibija 25000 hiljada djece u povlačenju preko Albanije u prvom ratu

Па да. У марту 1916. већи део војске је био на Крфу а мањи у француским колонијама на северу Африке.
Мислим да српска војска није имала никакву логистику ни могућности да ратује по црногорским гудурама, можда једино да изигравају хајдуке.

Мислим да српска војска није имала никакву логистику ни могућности да ратује по црногорским гудурама, можда једино да изигравају хајдуке.
Ја баш нисам неки превелик стручњак за војна питања али би се сложио с тобом. Бројно стање српске војске је ипак било велико за црногорске услове а војска треба да се храни. Друго, била би и ближе непријатељу. А да је војска чекала у некој црногорској луци - не знам да ли би савезници ризиковали да толико дубоко залазе у Јадранско море, и ово за Албанију је било повуци потегни.

Povlacenje je bilo zbog masovnih zlocina kako prema vojnicima , rezervistima tako i prema civilima
zenama i deci od strane Austro-ugarske vojske , hrvata, bosnjaka i Bugara . Nikom ko je imao poziv u vojsku nije padalo na pamet da ostane na nemilost u tadasnjoj Srbiji.
Zlocini su bili masovni u logorima i zverstva prema Srbima i Cnogorcima. Tifus je najverovatnije namerno rasiren . Setimo se indijanaca i boginja.
U takvom mraku jedna od mogucnosti je bilo povlacenje. Ostaje nerazjasnjeno sta je bilo sa parama
,koje je Kralj dao ranije, da se uradi put ka moru a put nije napravljen.

Значи србска војска се кукавички повукла у страху од злочина од стране непријатеља, и своју нејач оставила том истом непријатељу на изволте?
И отишла на Крф да игра домине и мице.
....
Србија је била пуна оружја, четничком борбом непријатељ не би могао ни да крочу у Србију, јер већ су били отворени фронтови и на истоку и на западу, није то била 1915.
...
Исти онај који је докрајчио Србе у Краљевини СХС је и ово замесио.
Само му није успело до краја, ал кад видим колико малоумника и богаља у мозак шета данашњом Србијом, чини ми се да му је и успело!

Ово је са википедије, можда помогне...:
"Државни врх донео је ипак одлуку да се изврши повлачење преко Албаније ка јадранској обали тамо би их дочекали Савезници помогли да се опораве, а онда би се опорављена Српска војска придружила савезничким снагама на Солунском фронту. Председник владе Никола Пашић упутио је савезничкој команди телеграм следеће садржине:

Србија иако се нашла у тешком положају, иако још може доћи и у још гори положај, решена је да иде до краја у борби против завојевача, одано и верно уз своје Савезнике издржаће цео рат, који ће завршити поразом непријатеља.

После ове одлуке цела влада са председником Пашићем и краљем Петром I отишла је у цркву. При изласку из цркве председника Пашића је опсела маса избеглог и уплашеног народа питајући шта ће с њима бити очекујући речи утехе. Председник Пашић је уплашеном народу одговорио: Народе не бојте се, добро бити неће! У Риму је 23. новембра 1915. основана комисија за снабдевање састављена од војно-поморских изасланика Француске, Уједињеног Краљевства, Русије, Италије и војног изасланика Србије. Договорено је да се образују базе у Скадру и Драчу где би се одмах почели упућивати савезнички бродови са храном и другим потребама. У међувремену српска влада постиже споразум са председником албанске владе Есад пашом, који се сврстао у савезнике, о преласку Српске војске преко Албаније."

Back