Podrijetlo Hrvata?

1758802502922.jpeg
1758802528848.jpeg
1758802571965.png

1758802717169.jpeg

Jel moš kako argumentirano pobit moje navode da za zadnja dva spomenuta naselja Karpatski Hrvati nemaju nikakve veze obzirom da se nalaze unutar granica za koje brojni stručnjaci smatraju kako smo ih naselili(ne i jedini, al neodvojivi od tih prostora)? I obzirom da smatraju kako smo zaslužni za desetke i desetke doslovno identičnih takvih gordova/naselja na tom istom prostoru? I obzirom da neki od njih smatraju kako su ti gordovi bili neka vrst našeg zaštitnog znaka i šta je svojestveno ponajprije tadašnjim Hrvatima? Pokušaj volia bi čut tvoje mišljene na ovu temu jer te dičje baze u kojima mi ideš posprdno spustit znak su nemoći ništa drugo.

PS ne znam jesi li uzea u obzir da postoje brojni slavenski drevni gradovi, utvrde i naselja iz tog vrimena koje ne spominjem pa si možda steka krivi dojam kako smo zaslužni za svaki grad ili utvrdu koju su podigli Slaveni šta je naravno daleko od istine. Mislia sam da to ne triba naglašavat, al nekima od vas zbilja triba sve crtat.

CRVENA RUS, BIJELA HRVATSKA I "GALSKA ZEMLJA"

Naziv "Crvena Rus" (Russia Rubra, Rus Czerwona) prvi put je zabilježen u poljskim izvorima u 15. stoljeću. Ova definicija zapadnoukrajinskih teritorija proizašla je iz preispitivanja u knjižnim kulturama Poljske i Rusije kroničkog naziva "zemlja červenskih gradova", čije se središte spominjalo kao grad Červen, čija je lokalizacija još uvijek kontroverzna (Ya. Pasternak ga je identificirao sa selom Čeremne u Hrubješovščini, a L. Lezhe - s gradom Červonohrad u Zališčičkom okrugu Ternopiljske regije).

U podrijetlu rusko-poljskih odnosa. Borba za Červenske dvorce (Početak).

Godine 981. i 992. Vladimir je zauzeo Przemysl i Cherven, urbana središta slavenskih plemenskih kneževina Duleba i Hrvata, koje još nisu izgubile svoju neovisnost. Stoga u 10. stoljeću nije bilo poljsko-ruskih sukoba. Što se tiče teksta članka iz 981., on nam je već stigao u izmijenjenoj verziji, odražavajući stavove „današnjih“ o događajima iz 11. stoljeća, kada su červenski gradovi zapravo postali poprištem poljsko-ruskog sukoba“.

https://arheologija.ru/horvatyi/

Za određivanje teritorija Hrvata spomenutih u kronikama ponekad se koriste izvještaji o borbi Vladimira Svjatoslavića protiv Poljaka u 1080-ima i 1090-ima. Pod godinom 981. kronika izvještava o Vladimirovom pohodu na Przemysl i červenske gradove. Ovaj pohod prethodio je pohodu na Hrvate 992. godine, pa se pretpostavlja da je područje červenskih gradova bilo područje naseljavanja Hrvata.

Červen, metropola Crvene Hrvatske :kafa:

497488433_2954220504757106_6569141998502162693_n.jpg

497449707_2954220478090442_5734140198096034804_n.jpg

497481252_2954220491423774_7680504971523560969_n.jpg

Ne znam kako vama, al meni je predivno vidit ove naše stare gradove napose kad imaju i dalmatinski šesterolist odma na ulazu njega. Da svako čim prođe kroz glavni odma ulaz zna u čiji je grad i zemlju doša :)

Poslednja izmena:
Sad vidim na drugoj slici o kome se radi i nije mi jasno zašto čak i ruske povjesničare i arheologe smatraš deretićevcima, al ako će ti to pomoć da sebi objasniš kako nije bilo Hrvata podno Karpata i kako nisu odigrali nikakvu ulogu na tamošnjem tlu samo naprid :)

Na stranu šta mislim o politici Rusije jer s druge strane neki njihovi povjesničari imaju veliko mišljenje o Hrvatima, a izgleda i predsjednik te države čim daje potporu ovakim projektima:

Etnogeneza Hrvata: Stvaranje hrvatske etnopolitičke zajednice u 7.-9. stoljeću

Istraživanje provedeno uz potporu predsjednika Rossijskoj Federacii dlâ gosudarstvennoj podderžki molodyh rossij‑skih učenika —kandidatov nauk

"Proučavanje kulturne geneze ranih srednjovjekovnih Hrvata zasebna je tema, koja je nedvojbena, a mi je razmatramo u nizu širokih kronoloških i geografskih okvira, poput Dalmacije VII. – IX. stoljeća. Umjesto teme, ne smatrajući je namjerno figurativnom kako bi se sve odrazilo u sadržajnoj perspektivi, pod „etnogenezom“ podrazumijevamo formiranje konkretne, manje-više stabilne zajednice koja nosi samo ime, naime hrvatski etnopolitički organizam u Dalmaciji, barem onakav kakav imamo u drugoj polovici IX. stoljeća."

Denis Alimov

PS jel pečatira Putin koju knjigu o Srbima u Trogiru? :kafa:

Još malo na temu starohrvatske sakralne arhitekture i koliki je bia njen značaj za neka druga slavenska plemena. Samo ka napomena neki Mikulčice smatraju glavnim gradom Velike Moravske, a po nekima je to poprilično nategnuto jer ta lokacija ne odgovara nekim izvorima. Kako bilo neke stvari su neupitne, a to je da su ondašnji Hrvati s Jadrana dali svoj doprinos u crkvenoj gradnji na prostoru nekadašne Velike Moravske.

Great Moravian Elites From Mikulčice

"Od 1960-ih, ideološki izvori velikomoravske sakralne arhitekture traže se na širokom području koje se proteže od Bizantskog Carstva na istoku i jadranskih regija na jugu do Franačkog Carstva na zapadu. Navedeno je da velikomoravske crkve dijele najviše karakteristika sastarohrvatskom arhitekturom jadranskog područja. U 9. stoljeću, i Moravska i Hrvatska nalazile su se na periferiji Karolinškog Carstva, koje je bilo izvor ideoloških modela i obrazaca za arhitekturu, kao i za umjetnost i obrt u dvjema regijama. Naravno, postojali su i bizantski i drugi utjecaji. Glavna razlika bila je u tome što je jadranska regija mogla slijediti kasnoantičku arhitektonsku tradiciju i koristiti bogate sirovine u obliku lokalnog kvalitetnog kamenog materijala, dok se slavenski milje u Velikoj Moravskoj sa svojom tradicionalnom „drvenom kulturom“ tek treba upoznati s novim tehnikama gradnje.

Moravci su najbliže uzore pronašli u Podunavlju i istočnom dijelu Franačkog Carstva. Osim postojeće rimsko-provincijske arhitekture, inspirirali su se merovinškom i posebno novom karolinškom sakralnom i reprezentacijskom arhitekturom. Najvjerojatnije je da su se upravo tamo ili u sjevernomjadranskom području Moravci prvi put susreli s pravom arhitekturom. Prvi graditelji crkava vjerojatno su došli iz tih područja, bilo s misionarima ili su ih pozvali moravski vladari ili magnati. Impulsi su očito dolazili iz bizantskog miljea, posebno nakon dolaska ćirilometodijanske misije. Međutim, ti utjecaji, čini se, nisu ostavili značajan
dojam u moravskoj arhitekturi, iako se izgradnja narteksa ili eventualno grobnica/mauzoleja ponekad povezuje s njima."

PS je malo kontradiktoran na samom kraju, al oprostit ćemo gosp. Lumiru Polačeku pošto nam je u ovom svom kratkom izlaganju ipak udijelia i poneki kompliment.

Denis Alimov
PS jel pečatira Putin koju knjigu o Srbima u Trogiru?
Можда и би да је још млади знанственик..........а ако нађе посао негде овде написаће књигу и о Србима оснивачима Загреба, битно је да зна и српски и хрватски језик.....

Denis Alimov,
kandidat povijesnih znanosti (= Ph.D), docent na katedri za povijest slavenskih i balkanskih zemalja, Institut za povijest, Sveučilište u Sankt Peterburgu (St. Petersburg State University).
Rođen sam 1979. godine u Petrogradu, Rusija. Godine 1996. završio sam Gimnaziju pod pokroviteljstvom Državnoga ruskog muzeja u Petrogradu. Upisao sam se iste godine na Sveučilište u Petrogradu, gdje sam studirao povijest na fakultetu za povijest, na odsjeku za povijest srednjeg vijeka. Diplomirao sam 2001. godine s temom iz srednjovjekovne hrvatske povijesti. Godine 2005. završio sam na istom fakultetu poslijediplomski studij obranivši disertaciju pod naslovom “Hrvatsko društvo u doba pokrštavanja (VII–IX st.)” (mentor je bio prof., dr. sc. V. Jakubskij). Krajem 2004. godine zaposlio sam se u svojstvu asistenta na istom fakultetu (danas Institut za povijest, Sveučilište u Petrogradu) na odsjeku za povijest slavenskih i balkanskih zemalja, gdje u svojstvu docenta radim sve do sada. Od 2007. godine sekretar sam uredništva časopisa “Studia Slavica i Balcanica Petropolitana” (Petrograd). Danas sam zamjenik glavnog urednika ovog časopisa. Član sam međunarodnog uredničkog vijeća časopisa “Radovi Zavoda za hrvatsku povijest” (Zagreb).
Područje moga znanstvenog zanimanja obuhvaća sljedeće teme: ranosrednjovjekovna Hrvatska; društvena povijest slavenskih naroda u ranom srednjem vijeku; slavenska plemena; identitet i etnicitet u ranom srednjem vijeku; formiranje država u slavenskom svijetu; najstarije slavenske države; kristijanizacija Slavena; povijest povijesne imaginacije; etnički i protonacionalni diskurs u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj historiografiji. Bio sam voditelj na znanstvenim projektima: “Zapadni Balkan od VII. do X. stoljeća: Etnogeneza, politogeneza, kristijanizacija” (potpora Američkog vijeća znanstvenih društava, 2010.); “Potestarna organizacija u slavenskom svijetu od VII. do X. stoljeća: Evolucija vladavinskih struktura i etno-socijalni procesi” (potpora predsjednika Ruske Federacije za mlade znanstvenike, 2012.). Dobitnik sam nagrade „Jaroslav Šidak“ Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti i Društva za hrvatsku povjesnicu za 2017. godinu kao strani povjesničar.
Držao sam predavanja na sveučilištu iz sljedećih predmeta: “Povijest Balkana u srednjem vijeku”; “Povijest Balkana u novo vrijeme”; “Povijest Balkana u 20. stoljeću”; “Fenomen Balkana u europskoj povijesti”; “Povijest slavenskih i balkanskih zemalja; "Etnička povijest Srednje i Istočne Europe i Balkana"; "Formiranje pojmova o etnicitetu u Europi"; “Srednja Europa u srednjem vijeku”; “Hrvatski jezik i kultura”; “Slavenski svijet u sklopu svjetskih civilizacija”; “Povijest panslavizma”; “Povijest Jugoslavije”; “Teorija i povijest nacija i nacionalizma u slavenskim zemljama”; “Slavenska državnost”; “Slaveni u Osmanskom carstvu”; “Historiografija južnih Slavena”; “Povijest Albanije”; “Povijest Bosne i Hercegovine”; “Povijest Bugarske”; “Povijest Hrvatske”; “Velika Moravska: problemi povijesti i kulture”; “Etnogeneza i politogeneza u slavenskom svijetu u ranom srednjem vijeku”; “Balkanske krize iz kraja 20. stoljeća”. Već nekoliko godina znanstveni sam mentor magistarskog programa Sveučilišta u Petrogradu „Povijest i teorija nacija i problemi nacionalizma“.
Poznavanje suvremenih jezika: ruski (maternji), hrvatski (govorim, čitam i razumijem, pišem), srpski (govorim, čitam i razumijem, pišem), engleski (govorim, čitam i razumijem, pišem), francuski (čitam i razumijem), ostali slavenski jezici (čitam i razumijem). Objavio sam desetak ruskih prijevoda stručnih radova s hrvatskog, poljskog, slovenskog i srpskog jezika.
N.B. Trenutno i u perspektivi tražim posao u zemljama hrvatskog / srpskog jezičnog područja (ili u bilo kojim drugim zemljama) u sferi humanističkih znanosti i/ili obrazovanja (povijest, ruski jezik) i/ili nakladničke djelatnosti (urednik, prevoditelj, itd.). Ako imate nekih ideja ili prijedloga, molim da mi se izravno obratite na adresu: aljimov@mail.ru. Hvala na pozornosti.

Све је успео да напише сем Повијести Срба, мора да му је то превелики залогај, ове остале мале нације је лако обрадити.

Izvlačim iz razgovora jer sam već zna naić na slična razmišljenja koja se i meni čine najrelanijim obzirom na golemi prostor koji smo pokrivali. Ka neka vrst graničara(hehe) koji su okružili ovaj dio slavenskog svita i bili ta "vojna elita" koja se nametnila nekim slavenskim plemenima(moguće da tu leži i razlog zašto smo bili dobri u izgradnji utvrđenih gradova jer nam je "dužnost" bila zaštitit ostala plemena).

Znači nije etnos?

- Može biti i etnos ako je to ime bilo etničkim “nadimkom”. Možda su ljudi s imenom „Horvatos“ koji se spominju na Tanajskim pločama bili podrijetlom iz nekog plemena, roda, klana Hrvata. No, ne možemo biti sigurni da je tada postojao takav narod. Ime Hrvata kasnije se susreće u 9. stoljeću i postavlja se pitanje - postoji li veza između pojave imena koje se spominje u 3. stoljeću i Hrvatima ranog srednjeg vijeka. Osobno sam sklon tezi da je u vrijeme postojanja Avarskog kaganata u 6 – 8 stoljeću ime Hrvat moglo imati socijalnu konotaciju. Možda su se tako zbilja nazivali vojnici, neke granične ili nekakve druge postrojbe.

Naime, ime Hrvat susrećemo u mnogim dijelovima tadašnjeg “slavenskog svijeta” i to na velikom području od ukrajinskih Karpata do Šlezije u Poljskoj te na području povijesne Karantanije i današnje Crne Gore. Tako široko područje tog imena prvo označava da je to ime bilo jako važno u ranom srednjem vijeku, a možemo s dosta sigurnosti tvrditi da su pripadali eliti, odnosno višem socijalnom sloju te da su najvjerojatnije bili vojnici. Dakle, sklon sam tvrdnji da se ime Hrvat prvo pojavilo kao socijalna kategorija i to kao naziv nekih vojnih postrojbi u vrijeme avarske države.

Nakon raspada Avarskog kaganata počinje novi period u identitetu Hrvata te iz socijalnog miljea to ime postaje sve više etnička odrednica. Formiranje ranosrednjovjekovnog naroda Hrvata nije biološki proces, čak nije ni kulturni proces, već socijalno-politički. Izgleda da je odlučujuću ulogu u formiranju hrvatskog identiteta u ta vremena odigrala ta političko-vojna elita. Tako da tu više možemo govoriti o etnopolitičkoj zajednici nego o etničkoj, ali to je bilo uobičajeno za ranosrednjovjekovnu Europu kao što nam pokazuju primjeri Gota, Langobarda, Franaka koji su također bili etnopolitičke zajednice. Hrvati su u uvjetima vrlo teškog i moćnog političkog okružja - Franci, Bizant, Avari - stvorili vlastitu političku tvorevinu, a njeni lideri, kneževi i velikaši, formiraju hrvatsku svijest i identitet.

Nego jel ovi isto Deretić ako vidi Hrvate od Karpata priko Poljske i Češke do Hrv.. pardon Crne Gore? Neki od vas nas ne vide dalje od okolice Velebita, neki Cetinu nedaju proć ni pod razno, a kad ono Rusi(nije jedini naravno) nas vide sve do C-G. Znači dođe lik i da prostite na izrazu, izasere vam se po glavama i po svemu šta propagirate o nama u samo jednoj rečenici. Jel vi vidite koje su to razlike u pogledima na sve ono šta dolazi iz vaših TLS?

Razumin Kolu i još ponekog teoretičara zavjere koje svako društvo mora imat u nekom određenom sitnom postotku, al ako je takvih 3% u vas je 63% društva uvjereno da je Hrvate izmislilo, da smo pokatoličeni Srbi i ostale ravnozemljaške ili bolje reć ravnogoranske teorije. Ako ste toliko uvjereni da ste u pravu evo od čovika mail pa mu pišite kako su Liburni Srbi, kako ste se u današnju Dalmaciju naselili u antici, kako su Neretvani i Pagani Srbi porijeklom, kako je misto Srb nastalo po Srbima, kako su Srbi živili u Trogiru u 13.st., kako Hrvati nisu živili ni u BiH, a kamoli u C-G, kako je Dubrovnik vaš vjekovni grad i sve ostalo čime nas maltretirate već desetljećima. Nemojte se ustručavat jer ako ste toliko uvjereni u to šta govorite dajte mu do znanja da je u krivu i bit će vam zahvalan. Pošto je Vuki riječit zamolite njega da složi neki tekst i pošaljite mu pa možda i on progleda na povijest istim očima ka i vi.

Ako imate nekih ideja ili prijedloga, molim da mi se izravno obratite na adresu: aljimov@mail.ru. Hvala na pozornosti.

Nastavno na ovu izjavu:

"Naime, ime Hrvat susrećemo u mnogim dijelovima tadašnjeg “slavenskog svijeta” i to na velikom području od ukrajinskih Karpata do Šlezije u Poljskoj te na području povijesne Karantanije i današnje Crne Gore."

..dodajem i ovaj citat sa stranice arheologija.ru koji mi jučer zapea za oko:

"Rigorozan odabir geografskih imena izvedenih iz etnonima Hrvati otkriva samo nekoliko toponima: Horvashchik (na rijeci Bodvi, jugozapadno od Košica), Erde-Horvati (blizu Šatoralije), Horvat (na gornjem toku rijeke Krasne), Khoravyatynska (blizu Ostroha), Harvaty (blizu Radoma), a s obzirom na to da je u bizantskim izvorima ovaj etnonim imao oblik Hrobati, možda i Hraboch (blizu Unge) i Horbacha (u gornjem toku Dnjestra). Rasprostranjenost ovih toponima sugerira da je slavensko pleme Hrvata bilo jugozapadni susjed Duleba i zauzimalo sjeverne i južne regije istočnokarpatske regije, koja je danas dio Ukrajine, Poljske, Slovačke i Mađarske."

Pa iako sam neka mista već pronaša neka su izgleda "nestala" s modernih mapa jer ih pod ovim imenom ne pronalazim(zapravo ne pronalazim nijedno jer me hebe Ruski, al neke sam uspia nać na račun opisa, a neke uz pomoć gpt-a pa ću ih sutra objavit). Za početak jedno koje nije na listi i samo je djelomično nestalo jer i danas postoji samo pod malo drugačijim imenom(javili im iz Vatikana da ovo stave u opis sela i još namjerno trolaju Kolu sa 17.st.):

Klwaty (do 17. stoljeća Krwaty, od etničkog naziva Hrvati[6]) je selo u Poljskoj koje se nalazi u Mazovjeckom vojvodstvu, u županiji Radom, u općini Jedlińsk. Ima status seoskog vijeća.

Sad cu verovatno prekršiti pravila foruma, i izvinjam se, nek mi moderatori ibrisu post ako je ne primeren,ali kad gledam hrvatske trolove i HR forumase ekstremne nacionaliste, ja se zaista zapitam da li iko od njih u svom tom ostrascenom politizovanom ludilu, da ne kazem proizvoljnom tumacenju istorije, jer toga i nema, to je mitomanjija par ekselans ima iq bar na nivou deteta od 5 godina, jer zaista sumnjam da zdravo razumna osoba moze biti toliko ogranicena.
Nista protiv bilo koga, ili bilo kog naroda, usmereno je na pojedince.

Ja bi volia znat zašto se koriste termini trol i Hr nacionalist za prenošenje citata iz radova i knjiga ruskih, ukrajinskih, čeških, slovačkih ili poljskih povjesničara u svezi (Bijelih) Hrvata? :np:

Dosad sam priložia dvadesetak knjiga, pedesetak stručnih znanstvenih radova, isto toliko članaka sve redom stranih autora i niti jedna jedina dosad citirana rečenica ili pasus nisu izrečeni od nekog Hrvata ili iz neke naše knjige, rada ili članka. Al ni jedna! Sve šta se da pročitat na ovu temu(osim nekih mojih razmišljanja) dolazi od čeha, slovaka, poljaka, rusa, ukrajinaca pa i pokojeg mađara, engleza ili ko se već od stranaca dotaka ove tematika i to sam radia namjerno kako bi izbjega ovakve ili slične optužbe. Moguće da radi prijevoda nekom to djeluje kao članak s indexa ili tekst kakvog katoličkog svećenika pa mogu ubuduće stavljat i originalne citate, al ne vidim neku korist od toga jer mislim da je link na knjigu/rad/članak sasvim dovoljno(pa ako neko misli da ja iskrivljujem ili prepravljam te tekstove pa umisto Srbin pišem Hrvat ili umisto Velika Srbija pišem Velika Hrvatska uvik je u mogućnosti provjerit i ukazat na moje muljaže).

Al nekima od vas ništa nije dovoljno već bi o Hrvatima valjda tribali učit isključivo samo od Srba jer samo oni pravo tumačit, izučavat i donosit zaključke vezane za našu povijest dok svi ostali moraju bit pognute gave i njih slušat. Ta vrimena su prošla i šta se prije s tim pomirite bolje za vas. Doma su vas godinama lagali i nije čudno da kod pojedinaca nastupa šok i nevjerica kad čitaju ovakve izjave koje nas glorificiraju i koje njima onda djeluju kao Hr nacionalizam, a ustvari se radi o povijesnim činjenicama koje su vaši skrivali od vas. Zato sam ti i posla onu knjigu od onog drugog Rusa(a bogufala ima i drugih stranih povjesničara koji su na sličnom/istom tragu) da naučiš nešto o Hrvatima ako to već zaista i želiš jer na starnicama Vidovdan.rs i Vojska svetog Đure.rs nećeš naučit ništa o slavnoj i bogatoj povijsti svojih komšija ;)

Al izgleda da je tebi milije slušat laži politički obojenih srpskih istoričara s Pink TV-a kako bi i dalje moga živit u nekom svom izmišljenom svitu velikog kozmopolite u kojem su Srbi nebeski narod, a Hrvati njihovi puzvavci kojima će oni diktirat život. Svatite više da je s tim gotovo i jedino vam ostaje same sebe lagat jer niko drugi ne hebe dva posto te vaše izmišljotine o nama(ali i drugim narodima u našoj zajedničkoj okolini).

PS kako ti se dosad dopala knjiga Velika Hrvatska(koju si odma osudia po naslovu ni ne znajući šta taj naziv predstavlja) jer zbilja bi tia čut mišljenje kosmpolite i politički neobojanog Srbina :)

Ja bi volia znat zašto se koriste termini trol i Hr nacionalist za prenošenje citata iz radova i knjiga ruskih, ukrajinskih, čeških, slovačkih ili poljskih povjesničara u svezi (Bijelih) Hrvata? :np:
Какве везе ти бели хрвати који се помињу имају са Јадранском обалом ? Јел неко од тих "повијесничара" помиње хрвате као такве у Далмацији, Дубровнику, Истри ?
Овде вас није било док вас нису потиснули франци са севера у 9 веку као остатак аварских хорди чији сте део били (хрват, кробат значи брђанин). Кад сте дошли у малом броју ширили сте се под будном руком "Свете" римско-германске империје илити данашњег ватикана. А процес вашег ширења на тлу данашње "лијепе ваше" је познат - геноцид, покрштавање и протеривање Срба. Тако да постоји само 10% шансе да си ти потомак правих хрвата, а 90% да си потомак неког Србина богумила или православца који се покатоличио и временом кроз генерације заборавио зашто се покатоличио.

Какве везе ти бели хрвати који се помињу имају са Јадранском обалом ? Јел неко од тих "повијесничара" помиње хрвате као такве у Далмацији, Дубровнику, Истри ?
Da kakve veze imaju Bijeli Hrvati s ovima na Jadranu??? Osim šta su to isti Hrvati od kojih se jedan dio odvoija i doša na obale Jadrana apsolutno nemaju više nikakve veze :roll:

Овде вас није било док вас нису потиснули франци са севера у 9 веку као остатак аварских хорди чији сте део били (хрват, кробат значи брђанин). Кад сте дошли у малом броју ширили сте се под будном руком "Свете" римско-германске империје илити данашњег ватикана. А процес вашег ширења на тлу данашње "лијепе ваше" је познат - геноцид, покрштавање и протеривање Срба.
Тако да постоји само 10% шансе да си ти потомак правих хрвата, а 90% да си потомак неког Србина богумила или православца који се покатоличио и временом кроз генерације заборавио зашто се покатоличио.
Te vaše teorije zavjera o zlom Vatikanu koji je izmislia Hrvate, pokatoličia Srbe, a po tvome i potica nas na istrebljenje i protjerivanje još od srednjeg vijeka su već dozlaboga naporne. Nađite nešto novo :zzzz:

Cuo si za Nestorovu Hroniku, povest minulih leta, i sad zato sto tamo oise da su svi Sloveni nastali od Srba, treba to uzeti zdravo za gotovo, samo zato jer lepo zvuci, pa ne bas, jer za to ne postoje dokazi.
Te tako i ela Hrvatska, ti to tumacis kako ti licno odgovora.
Bela Hrvatska se pominje, znam ja to, ali se samo pominje, nema nikakvih materijal ih dokaza. Niti se to moze tumaciti tako kao oh to je bila drzava Hrvata.
To je isto hvatskim istoričarima osnov da lazu kako su Panonski Sloveni, bili Hr ati sto je apsolutno netacno, a znamo da to rade iz politickih oreubedjenja da bi nakako akalemilj kjakavcima etiketu Hrvat.

Da kakve veze imaju Bijeli Hrvati s ovima na Jadranu??? Osim šta su to isti Hrvati od kojih se jedan dio odvoija i doša na obale Jadrana apsolutno nemaju više nikakve veze :roll:

Te vaše teorije zavjera o zlom Vatikanu koji je izmislia Hrvate, pokatoličia Srbe, a po tvome i potica nas na istrebljenje i protjerivanje još od srednjeg vijeka su već dozlaboga naporne. Nađite nešto novo :zzzz:
Какав средњи век, фалсификати и главни таласи покрштавања Срба су се десили при врхунцу османске окупације, током 17 и 18 века, а до тада је вековима стидљиво припреман терен за тако нешто и пре 19 века хрвати на простору данашњег Балкана су били минорна мањина чије је деловање више имало локални карактер него државотворни јер оно католика што је било на том простору се још увек изјашњавало Србима, дубровачки писци нарочито. Тада, током 17 и 18 века, је настала маса фалсификата фрањеваца који су касније у 19 и нарочито у 20 веку коришћени као историјски факти.
Да није било турака Ватикан никада не би успео да спроведе свој наум на западном Балкану. Турци су им отворили врата западног Балкана.
А што се тиче историчара из поменутих словенских земаља боље немој да копаш много по томе јер ћеш се разочарати кад будеш схватио какво мишљење имају о Србима и какву им улогу додељују у историји.

Back