Podesila sam ovo na bojleru i uštedela 13.000 dinara: žena otkrila caku koja smanjuje račun za struju do 10 odsto!

Aко се не троши бода а догрева, најбитнија је термоизолавија.
Произвођачи нешто и не хају за добру изолацију, то им је већи трошак.
Давних дана, док сам и ја имао бојлер (а немам га ево већ 30-так година) убацио сам квалитетну изолацију и плус тога бојлер је био потпуно "обзидан". Простор у коме се налазио никада није имао температуру нижу од 20 степени и губици температуре били су минимални.
Бојлер у великој просторији и још ако се не греје и са слабом изолацијом, огромни губици. На све то треба додати и каменац. Он је такође узрочник велике потрошње ел.енергије.

kako funkcionišeš bez bojlera, kupaš se samo hladnom vodom? :o
za sudove odvojen bojler
?

isto pitanje i za @Zauz

kako funkcionišeš bez bojlera, kupaš se samo hladnom vodom? :o
za sudove odvojen bojler
?

isto pitanje i za @Zauz
Немој ми рећи да ниси чуо за топловод, односно, као и хладна вода што долази из водовода тако и врућа вода долази из топлане у стан. Значи, нема бојлера.

Ok, objasni mi kako ćeš da 'sipaš' sirće u bojler, baš me zanima.
imaš.šaraf odozdo pa onda odviješ one žice pa onda... jel si ti nekad odvrtao uopšte? koga ti zavitlavaš?

95 godišnje ili 1100 din mesečno
ajde sad još da računaju upaljene sijalice
e a onda pockupe ctruju... onako... valja se... da bude zanimljivije...

jel neko računao koliko puta pockupela struja od kako de raspala SFRJ?

Немој ми рећи да ниси чуо за топловод, односно, као и хладна вода што долази из водовода тако и врућа вода долази из топлане у стан. Значи, нема бојлера.

ahaa, to ima gde, u delu vojvodine tipa u novom sadu? u bgd nema toga koliko znam
zaboravila sam na to
koliko se to plaća, red veličine

imaš.šaraf odozdo pa onda odviješ one žice pa onda... jel si ti nekad odvrtao uopšte? koga ti zavitlavaš?

e a onda pockupe ctruju... onako... valja se... da bude zanimljivije...

jel neko računao koliko puta pockupela struja od kako de raspala SFRJ?

ko radi imaće :rtfm: z:cry:

ahaa, to ima gde, u delu vojvodine tipa u novom sadu? u bgd nema toga koliko znam
zaboravila sam na to
koliko se to plaća, red veličine
У Београду то постоји одавно, има сигурно пола века. За друга места не знам.

e sad sipaš sirće

ja sam kupio ketler u koji sipam prečišćenu vodu iz akvafora

šta je akvafor, ono što pravi zepter? ; )) kao prečišćavač vode

У Београду то постоји одавно, има сигурно пола века. За друга места не знам.

stvarno gde
ili, u kom si kraju bgd gde ima toplovod... zar nema to (i) u vojvodini negde
he pada mi na pamet gde ima ali da ti ne pomažem ;)

šta je akvafor, ono što pravi zepter? ; )) kao prečišćavač vode
Rusi... braća...

https://aquaphor.com/sr-rs

a inače sam bio skeptik da kupim "sobni model" (mali su dizajnirani da stanu u vrata od frižidera, zatim za ličnu upotrebu ali i veći za porodičnu), medjutim narod uzima pa uzima i rekoh ajd i ja ću...

i opa!
nema šanse da pijem ili koristim direkt česmovaču... plus sam se navadio na Mg filter (dodaje magnezijum)... Recimo kod mene na Zvezdari je česmovača sasvim ok, za razliku od dosta delova grada, ali je još bolja posle filtriranja... a za Novosadjane bi ovo bio mega giga pogodak, pošto imaju nikakvu vodu...

kupuje narod i flaširanu vodu ali je tu plastična BPA ambalaža veliki problem...

Brit je tri i po puta skuplji ali je odličan samo na 100% filtera, već od 90% ga stiže i pretiče Akvafor

Nije zajebancija
Imaju svoje prodavnice u Novom Sadu i Beogradu a ovako po prodavnicama tehnike ili marketima vredi uzeti ako je neka akcija...

Živeli!
:pivce:

stvarno gde
ili, u kom si kraju bgd gde ima toplovod... zar nema to (i) u vojvodini negde
he pada mi na pamet gde ima ali da ti ne pomažem ;)
У многим деловима града. Конкретно, мој стан је на Вождовцу.
Сад живим у Русији и овде је то нормално. Тамо где нема топловода користе гасне проточне бојлере. Електрични су реткост.

У многим деловима града. Конкретно, мој стан је на Вождовцу.
Сад живим у Русији и овде је то нормално. Тамо где нема топловода користе гасне проточне бојлере. Електрични су реткост.

dobro oni leže na gasu i sibiru, nisam znala ovo za bgd. tipovala sam na višnjičćku banju. ili si možda u bogatijem delu rusije
(haha da malo menjam države)
mislim da ni novi bgd nema toplovode, možda bež kosa?

meni je sad u centru malo ladno kao da manje greju, radijatori ne deluju hladno ali opet mislim da je počelo sa štednjom :sad2:

Rusi... braća...

https://aquaphor.com/sr-rs

a inače sam bio skeptik da kupim "sobni model" (mali su dizajnirani da stanu u vrata od frižidera, zatim za ličnu upotrebu ali i veći za porodičnu), medjutim narod uzima pa uzima i rekoh ajd i ja ću...

i opa!
nema šanse da pijem ili koristim direkt česmovaču... plus sam se navadio na Mg filter (dodaje magnezijum)... Recimo kod mene na Zvezdari je česmovača sasvim ok, za razliku od dosta delova grada, ali je još bolja posle filtriranja... a za Novosadjane bi ovo bio mega giga pogodak, pošto imaju nikakvu vodu...

kupuje narod i flaširanu vodu ali je tu plastična BPA ambalaža veliki problem...

Brit je tri i po puta skuplji ali je odličan samo na 100% filtera, već od 90% ga stiže i pretiče Akvafor

Nije zajebancija
Imaju svoje prodavnice u Novom Sadu i Beogradu a ovako po prodavnicama tehnike ili marketima vredi uzeti ako je neka akcija...

Živeli!
:pivce:

a šta pročisti, tj šta izvadi iz vode
je l to koriste u zrenjaninu npr

meni je sad u centru malo ladno kao da manje greju, radijatori ne deluju hladno ali opet mislim da je počelo sa štednjom :sad2:

a šta pročisti, tj šta izvadi iz vode
je l to koriste u zrenjaninu npr
aktivni hlor, naftni derivati, fenoli,pesticidi, teški metali (olovo/živa), hloroorganski spoj...
srebro u filteru uništava bakterije

Kada se temperatura vode spusti na nizu temperaturu i trosi minijaturno, onda se ne gubi voda na podesavanje temperature, sto se takodje podesava i na protocnim bojlerima osim najmanjim koji imaju kalibrisan dovod hladne vode. Medjutim nije najveci potrosac elektricne energije bojler, vec visekratno dogrevanje vode za kuvanje, cak i uz ketler, ako ne grejes samo dovoljnu kolicinu.
Kamenac zavisi od protoka i vrste vode, ako je voda tvrda ( ima krecnjak) onda je sve jedno kolika je temperatura vode, vec kolicina koja se razmenjuje, pa protocni pre skupe kamenac nego veliki bojleri koji imaju srazmerno manji protok iako je kolicina potrosene vode ista.

Kada se temperatura vode spusti na nizu temperaturu i trosi minijaturno, onda se ne gubi voda na podesavanje temperature, sto se takodje podesava i na protocnim bojlerima osim najmanjim koji imaju kalibrisan dovod hladne vode. Medjutim nije najveci potrosac elektricne energije bojler, vec visekratno dogrevanje vode za kuvanje, cak i uz ketler, ako ne grejes samo dovoljnu kolicinu.
Kamenac zavisi od protoka i vrste vode, ako je voda tvrda ( ima krecnjak) onda je sve jedno kolika je temperatura vode, vec kolicina koja se razmenjuje, pa protocni pre skupe kamenac nego veliki bojleri koji imaju srazmerno manji protok iako je kolicina potrosene vode ista.
Na odredjenoj visini temperature se pojavljuje kamenac u bojleru gde su tvrde vode,kao u mom kraju.Drzao sam ukljucen bojler na trojci i morao da ga cistim i menjam grejac na skoro 6 meseci vise,a sada mi je ukljucen bojler na dvojku i vise od 3 godine greje normalno.

Back