Pocetnik u programiranju.Saveti?

Ovako cevece, ako stvarno hoces da se bavis programiranje, uzmi neki ozbiljan jezik kao C# ili Java.
Nemoj C++ (jer su ova dva bolja) ili nikako nemoj C. a perl,php, zaboravi sta je. oko vebe se prebacaj malo na Ajax ili JavaScript.

Ja ti lichno preporuchujem Java(Java i JavaScript nemaju nishta zajednichko osim naziv)

poz

@Boki Li
Izvini brate, ako nisi znao C# je nastao uproscavanjem C i C++. Znaci ako covek pocne da programira sa C je velika greska?Da li znas da su Windows kao i Linux napisani u C.(A to su dva najbolja operativna sistema za sada, a pogotovo ovaj drugi, ali necemo dalje o tome)
Ja mislim da bi se z*je*ao ako bi odmah krenuo na C#.
PHP, PERL da zaboravi !?
PHP, PERL, ASP su sjajne stvari za web programiranje. Perl doduse je i vise od web programiranja ali dobro. Da li znas da ovaj forum kao i mnogi napisani u PHP, kao i mnoge strane. Da li znas npr PHP toliko magican da je ne moguce procitati njegov kod iz bilo kakvog browsera i uz pomoc drugih alata, bez FTP pristupa? Sa JavaScript programiranjem mogao bi lepo da iscitas citav kod, ma cak da si ga i sakrio u neki include fajl?

Moj iskreni savet: prvo pocni sa C, pa C++ a onda sa PHP. PHP ces brzo razumeti kad naucis C. A onda ASP. Kad naucis ASP onda ti i nece biti potreban PERL, ali ako hoces nauci i njega posle АSP. JavaScript u zadnje vreme sve vise se izbacuje, jer je ogranicen, a php na to mesto dolazi(polako ali sigurno).

I da "NE POSTOJI BOLJI I GORI JEZIK, SAMO NEKI OD NJIH SU OGRANICENI, A NEKI NE".

Boki Li:
Ovako cevece, ako stvarno hoces da se bavis programiranje, uzmi neki ozbiljan jezik kao C# ili Java.
Nemoj C++ (jer su ova dva bolja) ili nikako nemoj C. a perl,php, zaboravi sta je. oko vebe se prebacaj malo na Ajax ili JavaScript.

Ja ti lichno preporuchujem Java(Java i JavaScript nemaju nishta zajednichko osim naziv)

poz

Svaki programski jezik je ozbiljan ako ga koristis ozbiljno - sto opet zavisi od definicije ozbiljnog koriscenja...
Da li da se pocne sa C# ili Java...? Ne kazem da nisu dobri, ali bolji od C++ i C? - to zaista nema smisla. Nema bolji-gori jezik - zavisi sta hoces da postignes/programiras.

Ako hoces da radis kao developer u recimo 'Windows group' u MS-u, trazi se C++/C, a C#/Java/VB i ostali su plus - Pascal se ne trazi, OO je u upotrebi. Mada, znanje odredjenog jezika nije presudno.
Treba da se znaju principi programiranja (polymorphism, objects, inheritance...), strukture podataka (list, stack, queue, trees, hash...), algoritmi (search, sort, swap...), resavanje problema (logicki problemi) - a ako to znas, lako je pogledati sintaksu u nekoj knjizi ili online.
U MS-u nije retko da se radnici posalju na seminar/trening nedelju-dve i da vidis kako se nakon toga vrate ljudi na posao kao eksperti u nekom programskom jeziku.
Nema boljeg/goreg jezika - sve zavisi za sta ti treba.

Back