Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 236.281
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta ima Vlada da pregovara sa Univerzitetom? O čemu?Pa univerzitet ih je podržao, a ne vlada. Vlada je pritiskala rektora i univerzitet da ne podrže studentske zahteve i blokadu i da nastave sa nastavom. U prvo vreme su to bile pretnje posle kada su videli da nema reakcije onda su bili voljni da pregovaraju.
Ne znam tačno ko s kim pregovara, nisam ništa čula o tome.
Da je fejk njuz.Ili sam nešto prevudeo
https://mondo.rs/Info/Drustvo/a2039...-sa-predstavnicima-drzavnih-univerziteta.htmlDa je fejk njuz.
Ma to je fejk njuz zato što pregovora nema. Servirali zahteve i ne pregovara se niocemu.https://mondo.rs/Info/Drustvo/a2039...-sa-predstavnicima-drzavnih-univerziteta.html
https://n1info.rs/vesti/predstavnic...zgovarali-o-problemima-u-visokom-obrazovanju/
https://www.bg.ac.rs/sastanak-finansiranje/
https://www.tanjug.rs/srbija/drustv...nim-ministarstvima-o-visokom-obrazovanju/vest
https://www.telegraf.rs/vesti/srbij...te-sa-svim-univerzitetima-2-stavke-razmatrane
Nisu svi na tom univerzitetu bas tako losi, ima i tamo sjajnih ljudi, ljudi koji su tamo radi nauke i pedagoskog rada.Moze....
Prvo moze po svom samoprociscenju , to bi trebalo da je razlog zasto ima autonomiju....
Jel tako..
A drugo moze je zato sto je zbog autonomije, univerzitet postao kao mozak, mesto gde se ne cisti i ne preispituje sta se radi , pa se odrzava onaj ko se uhvati..
Smena vlasti , jel tako , na 4 godine, jel tako , ali ne ako se dohvatis i uhvatis na univerzitetu , tu ostajes do kraja....i sta je onda bolje nego da glumatas demokratiju a ovamo je bas univerzitet leglo duboke drzave...kao sto i jeste povezan kao srz duboke drzave.....
Ali univerzitet je encapsulated....cocooned...
E vidis ja imam informaciju od moga drugara sa studija a koji danas radi na nasem fakultetu da je podmaladak jedne stranke u dogovoru sa nekim od profesora sa tog fakulteta organizovao prve blokade na njihovom fakultetu. A ti veruj da su se klinci od 20-21 samoinicijativno okupili par dana po pocetku demonstracija u NS, klinci koje interesuje ili samo studiranje, ili provod, mladici/devojke, nistagram i slicna mesta. Odakle, kako volite da pisete, nezainteresovanoj generaciji odjednom ta inicijativa? Ne kazem da nisu u pravu ali nemojmo se praviti naivnima, neko je trebao to da pogura.Samo primedba. Studenti su napravili blokade po fakultetima uprkos mišljenju nekih profesora ili uprava samih fakulteta. Jednostavno je tog prvog dana bilo i neprijatnih iskustava kada nisu dali da se održava nastava.. pa su se profesori povukli da ne bi bilo ružnih situacija. Kasnije su se u dogovoru, posebno preko Senata, uprave dogovorile da puste studente i vide dokle će to ići. U međuvremenu neke uprave su podržale zahteve neke nisu sve do konačnog saopštenja Rektorata da podržavaju. Znači, oni su jednostavno bili zauzeli amfiteatre, nije to bilo kao da im je neko rekao da to urade.
Vidim da si ogorčen na Univerzitet. Možda imaš neka lična loša iskustva. Međutim, koliko toliko, ipak je ispalo da je jedna od najnezavisnijih institucija kod nas, dovoljno nezavisna da proglasi plagijat jednom ministru. Da podrži studente uprkos mišljenju vlade i predsednika.
Fakulteti kao zasebne organizacione jedinice BU (ili nekog drugog univerziteta) prave svoj godisnji plan za sledecu godinu i na osnovu toga dobijaju finansijska sredstva iz ukupne sume predodredjene za finansiranje visokog skolstva. U taj godisnji plan idu i sva materijalna davanja za funkcionisanje same ustanove kao sto su placanje komunalnih usluga (sruje, grejanja, vode, telefona), to je jedna od prvih stavki u tom godisnjem planu. Na to se dodaju sve ostale potrebe, plate zaposlenih, izdavacka delatnost, naucni projekti, stipendije za obrazovanje zaposlenih negde napolju, opremanje laboratorija, odrzavanje objekata odnosno investicioni radovi itd. I obicno dobiju sve sto traze jer vec decenijama u drzavnim ustanovama postoji pravilo "trazi vise da bi dobio onoliko koliko ti treba".Lažeš sad.
Uopšte nije bilo reči o platama profesora (to će možda sama vlada da predloži kao što predlaže kule i gradove, besplatne knjige itd), već o boljim uslovima za rad. Ali ti nisu upoznat sa tim da ima dosta fakulteta koji muku muče da plate struju, grejanje, komunalne troškove i pored toga nemaju novca za inovacije, govorim pre svega o prirodnim i tehničkim/tehnološkim fakultetima koji su i najsiromašniji. Do sada je instrumentacija uglavnom dolazila iz projekata EU ili nekih NATO civilnih projekata. Amfiteatri izgledaju stari, laboratorije nemaju dobre kompjutere, kao što su pustili niz vodu bolnice i zdravstvo, tako se generalno ne ulaže u prosvetu i nauku, ni približno koliko u nekim drugim zemljama. to su bili generalni zahtevi, to su izdvajanja za rad fakulteta,a ne plate. Sad, šta traže prosvetari za OŠ i SŠ i gimnazije ne znam, ali to da budu veća izdvajanja, vrv treba videti konkretno u čemu.
ne možemo sad da predvidimo budućnost. Ali treba imati u vidu da ako se ne završi ova šk godina (a po zakonu svaki semestar mora da se odradi određeni broj nedelja) da onda možda nema upisa nove generacije 25/26, ovo se nikad ranije nije dešavalo ova blokada, ranije su na protestima fakulteti radili, tako da zaista nemam pojima kako će se sve ovo rešiti (formalno, praktično).
P_pe,https://n1info.rs/vesti/predstavnic...-o-problemima-u-visokom-obrazovanju/?comments
Sine, ala si ti naivac, veslaju te ceo zivot. Mislis li da ce profani da propuste priliku da sebi dignu plate do maksimuma (recimo 2-3 hiljade eura redovne plate) plus uzmu sve ostale privilegije?
Studentima je prvi i osnovni cilj da zavrse studije, sto pre i sto bolje. Da li student na 1-voj ili 2-oj godini studja razmisljaju o poslu ako nisu odradili ni 50% studija? Tesko. ( napomena: mnogima je na fakultetu jedan od najvaznijih ciljeva da se dobro provedu, maznu sto vise riba.. ali ti obicno zaglave sa studijama).P_pe,
Profesori ce mozda i da profitiraju
ali studentima to nije na putu
njima ne smetaju ispitni ili licni kriteriji
ili rokovi kao i neadekvatan kadar
Njima treba da poslije diplomiranja
krenu u zivot sa zivotnim drustvom
neoptereceni nicim drugim osim
vremenskim neprilikama
a , poznato im je da onda stave prst na celo i da ne dozvole icime da hrane u sebi vec poznato demonstvo...
...Nasi univerziteti do 1990_te,Studentima je prvi i osnovni cilj da zavrse studije, sto pre i sto bolje. Da li student na 1-voj ili 2-oj godini studja razmisljaju o poslu ako nisu odradili ni 50% studija? Tesko. ( napomena: mnogima je na fakultetu jedan od najvaznijih ciljeva da se dobro provedu, maznu sto vise riba.. ali ti obicno zaglave sa studijama).
Posle diplomiranja su ljudi tek optereceni, gde ce se zaposliti, za koliko, da li imaju sanse da napreduju, da li treba da se sele zbog posla, da li treba da napustaju drzavu zbog posla, kako ce opstati na poslu, kako ce rentati/kupit stan, automobil, gde ce i sa kime praviti porodicu itd. Fakultet je bezbrizan deo zivota (ako nemas problema sa finansijama), bez opterecenja ako ti ide skola, sa mnogo druzenja, sexa (kako koji) i svih ostalih stvari koje ti relativno brzo iscile kada dodjes u realan zivot.
Da ne pisem o tome da te na fakultetu ne uce mnogim stvarima iz struke, da sam moras da ih otkrijes, da se permanentno i dalje obrazujes, strucno usavrsavas, polazes ispite u profesionalnim udruzenjima i boris sa konkurencijom koja zeli tvoje parce kolaca jer je bolje i vece od njihovog.
Fakultet je tek ulaznica u ozbiljan zivot, zivot u kome imas daleko vise opterecenja nego sto kazes "samo" vremenskim neprilikama. Fakultet sam po sebi nije cilj, nego sredstvo. Zato te na trulom Zapadu ne pitaju odmah da li si zavrsio fakultet, nego te pitaju da li si po struci to ili to, kakva iskustva imas u odnosu na ono sto njima treba, koja znanja imas koja mozes da primenis u njihovoj firmi a tek na kraju te pitaju za diplomu i gde si je stekao odnosno ako ti za taj posao treba profesionalna licenca se podrazumeva da imas diplomu koja ti omogucava da steknes tu licencu.
Lep tekst .Studentima je prvi i osnovni cilj da zavrse studije, sto pre i sto bolje. Da li student na 1-voj ili 2-oj godini studja razmisljaju o poslu ako nisu odradili ni 50% studija? Tesko. ( napomena: mnogima je na fakultetu jedan od najvaznijih ciljeva da se dobro provedu, maznu sto vise riba.. ali ti obicno zaglave sa studijama).
Posle diplomiranja su ljudi tek optereceni, gde ce se zaposliti, za koliko, da li imaju sanse da napreduju, da li treba da se sele zbog posla, da li treba da napustaju drzavu zbog posla, kako ce opstati na poslu, kako ce rentati/kupit stan, automobil, gde ce i sa kime praviti porodicu itd. Fakultet je bezbrizan deo zivota (ako nemas problema sa finansijama), bez opterecenja ako ti ide skola, sa mnogo druzenja, sexa (kako koji) i svih ostalih stvari koje ti relativno brzo iscile kada dodjes u realan zivot.
Da ne pisem o tome da te na fakultetu ne uce mnogim stvarima iz struke, da sam moras da ih otkrijes, da se permanentno i dalje obrazujes, strucno usavrsavas, polazes ispite u profesionalnim udruzenjima i boris sa konkurencijom koja zeli tvoje parce kolaca jer je bolje i vece od njihovog.
Fakultet je tek ulaznica u ozbiljan zivot, zivot u kome imas daleko vise opterecenja nego sto kazes "samo" vremenskim neprilikama. Fakultet sam po sebi nije cilj, nego sredstvo. Zato te na trulom Zapadu ne pitaju odmah da li si zavrsio fakultet, nego te pitaju da li si po struci to ili to, kakva iskustva imas u odnosu na ono sto njima treba, koja znanja imas koja mozes da primenis u njihovoj firmi a tek na kraju te pitaju za diplomu i gde si je stekao odnosno ako ti za taj posao treba profesionalna licenca se podrazumeva da imas diplomu koja ti omogucava da steknes tu licencu.
Poznajem dosta ljudi u Srbiji sa 50+ koji su zavrsili fakultete ali se nisu makli dalje od toga. U trenutku kad su zavrsili studije stalo je njihovo ucenje, napredovanje i sticanje novih znanja i vestina. Pa tako imam rodjake/prijatelje koji su pre 30+ godina postali diplomirani ekonomisti, diplomirani politikolozi, akademski slikari ili diplomirani inzenjeri rudarstva a da dana radnog zivota nemaju u tim strukama za koje su se skolovali. Rade nesto sasvim drugo, ako uoopste rade, ali nisu pokazali ni preteranu licnu inicijativu da nesto promene u svom zivotu, uglavnom pricaju protiv sistema i drzave, roditelja i nekih imaginarnih ljudi koji su ih sputavali u zivotu, svi drugi su krivi za njihovo profesionalno (i zivotno) stanje a ne sami oni.Lep tekst .
Svaki student je prica za sebe, zato se studiranje i zove tako, studiras neku oblast, izucavas je, razmisljas o njoj, ponavljas iskustva nekih ljudi iz te struke pre tebe koja su uoblicena u teoriji ili praksi a koja se studentima iznose kroz predavanja ili literaturu i sam studiozan rad. Pa tako student koji je studirao pre 1990 (kad su po tebi fakulteti u Srbiji nesto valjali) ako nije bas bio zainteresovan je mogao zavrsiti te fakultete a da se ne potrudi bas preterano, dobije male ocene i eto ga - ima diplomu. I nikad vise nista ne mora da radi - u gornjem postu sam napisao da znam dosta takvih iz moje generacije....Nasi univerziteti do 1990_te,
imali su respekt u cijelom svijetu
jedino sto je akcent bio malo vise na teoretisanje ali
otvorenost i sistematicnos odmah se uhoda...to sam iskusio...
...od 1990_te je pocelo sa Tecaj sistemom ili samo saltersko expres diplomiranje...
Veliki je teret ove Generacije da uvedu Veliko Ciscenje ,- uvedu i izvedu...