Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 236.177
Da pogledamo malo razvoj feminizma u Srbiji i njegove pokrete.
Sve češće čujem priče žena koje kažu da im feminizam ne treba. . Da su feministkinje mrziteljice svega i svačega.
Feminizam se od svojih početaka borio za obrazovanje žena, pravo glasa, bolje uslove rada, bezbednost na ulici, brigu o deci, socijalnu sigurnost, skloništa za žrtve silovanja, za promene zakona. Za jednake mogućnosti i jednaka prava za sve, bez obzira na pol. Da nije feminističkog angažmana mi ne bismo dobile ni ovakve zakone, kakve sada imamo. Kako smo onda došli do ovakvog nakaradnog pogleda na feminizam i feministrkinje?!
Feminizam koji ja poznajem ne odriče ničija prava, niti jede muškarce. Samopoštovanje, lična snaga, jednakost, međusobna podrška muškaraca i žena su suštinske vrednosti koje feminizam podržava i za koje se nesumnjivo zalaže. Feminizam koji ja poznajem se zalaže za društvo u kojem nema straha od jednakog pristupa obrazovanju, zapošljavanju, životnim mogućnostima i potrebama, nema zatvaranja očiju pred nasiljem prema ženama. Taj feminizam se bori za prava žena , ljudska prava uopšte i pozitivne društvene promene.
https://www.womenngo.org.rs/zenski-pokret/istorija-zenskog-pokreta/217-poceci-feminizma-zenski-pokret-u-beogradu-zagrebu-ljubljani
Pravda za zene!!!