Pobratimstvo

Јел то оно кад секу дланове, па се рукују како би као спојили своју крв. То је ваљда то. Да се побратиме, тај фазон. :think:

Или је то, оно кад неког зовеш брате или сестро, као што је мој обичај, па кажу да је масон. Зна Љутица Божја. :per:

Evo jedne lepe teme.
Naime,radi se o bratimljenju ili "sestrimljenju" :)
Interesuje me ako neko zna da mi odgovori kakvi se obredi prave za takvu priliku i da li se u SPC jos uvek radi cin bratimljenja ?
:heart:
Koliko ja znam u SPC nikada nije ni postojao čin tj. obred bratimljenja.Ako misliš na ritual u kome je potrebna krv dva kandidata/datkinje onda budi uveren da to svakako nije crkveni obred. Msm, šta znači pobratimiti se. Čak i zvuči bemisleno, bar za mene.

Poslednja izmena:
Јел то оно кад секу дланове, па се рукују како би као спојили своју крв. То је ваљда то. Да се побратиме, тај фазон. :think:

Или је то, оно кад неког зовеш брате или сестро, као што је мој обичај, па кажу да је масон. Зна Љутица Божја. :per:

Imam ja iz Bataljona dva pobratima. Ne seče se dlan, nego se zaseče vena na zglobu i spoje se zglobovi, kako bi se izmešala krv.

Svi smo braća u Hristu.

Imam ja iz Bataljona dva pobratima. Ne seče se dlan, nego se zaseče vena na zglobu i spoje se zglobovi, kako bi se izmešala krv.

kao-1.jpg

I vuk ako se bratimi neće učiniti zlo.

Koliko ja znam u SPC nikada nije ni postojao čin tj. obred bratimljenja.Ako misliš na ritual u kome je potrebna krv dva kandidata/datkinje onda budi uveren da to svakako nije crkveni obred. Msm, šta znači pobratimiti se. Čak i zvuči bemisleno, bar za mene.

Ja ne znam za običaje i rituale ali mislim da su krajnej nepotrebni. Pobratim ili posestrima ti je onaj ko nema tvoju krv ali ga voliš kao najrodjenijeg.

Ja ne znam za običaje i rituale ali mislim da su krajnej nepotrebni. Pobratim ili posestrima ti je onaj ko nema tvoju krv ali ga voliš kao najrodjenijeg.

Ne znam koji je crkveni ritual,tj koja su pravila,ali znam da ima ljudi koji su to u SPC odradili.Obicno kada ti neko spase zivot ili ti ucini neku veoma vaznu stvar za tvoju porodicu,onda su se bratimili u crkvi.Tim cinom se "ozakonilo"to njihovo bratstvo pred Bogom.Pored kumstva,to je najveca cast koju mozes nekom ko ti nije krvno srodstvo da ucinis.Sam cin upravo i znaci da ti neko ko ti nije krvno srodstvo,ti primas u svoju porodicu(dok je porodica bila svetinja,to je i imalo nekog smisla).
Vernici ce vise znati o samom ritualu,ja samo znam da postoji.
A mesanje krvi je indijanski obicaj,nisam sigurna da se to radi i u SPCu.

Ne znam koji je crkveni ritual,tj koja su pravila,ali znam da ima ljudi koji su to u SPC odradili.Obicno kada ti neko spase zivot ili ti ucini neku veoma vaznu stvar za tvoju porodicu,onda su se bratimili u crkvi.Tim cinom se "ozakonilo"to njihovo bratstvo pred Bogom.Pored kumstva,to je najveca cast koju mozes nekom ko ti nije krvno srodstvo da ucinis.Sam cin upravo i znaci da ti neko ko ti nije krvno srodstvo,ti primas u svoju porodicu(dok je porodica bila svetinja,to je i imalo nekog smisla).
Vernici ce vise znati o samom ritualu,ja samo znam da postoji.
A mesanje krvi je indijanski obicaj,nisam sigurna da se to radi i u SPCu.

Pa nr verujem da u hrišćanstvu ima takvih običaja gde se seku i puštaju krv, a za te običaje u crkvi nisam znala. Sve u svemu verujem da je i to lep običaj, podseća me iz tvoje priče nekako na čin krštenja ili venčanja.

Nema crkva veze sa tim običajem. To je narodni običaj.

БРАТИМЉЕЊЕ
је вештачко орођавање у народу. Оно настаје из више разлога, али су три главна: да се привидним орођавањем, уз позив Бога као сведока, обезбеди пријатељство; да се у некој невољи добије помоћ и заштита божанства, и да болесници, магијским чином братимљења, оздраве.
...
Људи се најчешће братиме у невољама. У народу се казује: „И вук ако се братими, неће учинити зло." У невољи било је довољно позвати: „Помози, да си ми брат од сад па до века (смрти)!" Таква братимљења обављала су се без обреда и орођавања, али су се поштовала. Они се само рукују и пољубе у образе. Тим начином братимили су се и иноверници, па је накнадно онај који је братимио позвао братимљеног на част (гошћење) и даривање.
...
Када два друга зажеле да се братиме, онда би пустили мало крви из своје мишице, лизнули би један другом пуштену крв, пољубили се и зарекли да ће се узајамно пазити и бити верни до смрти. По угледу на братимство, два добра друга или пријатеља побратиме се без обреда и орођавања. Они се међусобно ословљавају: побратиме, побро.
...
За време племенских размирица и крвне освете у нашим западним крајевима братимљење је имало, поред крвног сродства, знатну улогу, готово као што га је имало и кумство. Мир међу завађеним племенима утврђивао се узајамним братимљењима, кумовањима и женидбеним везама између обе стране. Тиме се обезбеђивала залога за добре односе међу племенима.
...
Црква је народно братимљење санкционисала и обратила у црквене обреде. Место употребе камена, употребљавају се три крстића, место бахорења, свештеник чита нарочиту молитву за оздрављење, пошто болесника покрије епитрахиљом по глави. Братимљење у цркви назива се и причесно братимљење, јер побратими пију уместо обичног вина причесно (освећено), оно којим се народ причешћује уз пост. Ако болесник настави да болује, братимљење се понавља сваке непарне године од првог братимљења: „Трипут сам га Богом побратио."
Š. Kulišić, P. Ž. Petrović, N. Pantelić, "Srpski mitološki rečnik", Nolit, Beograd, 1970.

Dakle, koliko shvatam ..crkveno bratimljenje nije bas...."hriscansko" ,te se svodi na to da je u pitanju neka nasa saostavstina paganska u pitanju.
Odlicno :) znaci sta... treba da trazim pod starim slovenskim ili srpskim obredima taj cin..? Jako me zanima cela stvar,jer znam neke iz sumadije koji su se bratimili ili sestrimili,ali u Bg nisam ni u jednoj crkvi dobila "blagoslov' za takvu ïdeju"tj molbu... ....

Back