Poblem sa kućicom i Nemačkim Ovčarom

Zoran SM

Početnik
Poruka
5
Da probam ukratko, dobio sam ženku NO staru 5 meseci pre jedno mesec dana. Divno se navikla na porodicu i dvorište, idila je trajala sve do juče dok nije pao snegi i zahladnilo napolju. Kako smo je dobili izradio sam kućicu za nju, kućica je od punog drveta ariša sa duplim zidovima ispunjenim stiroporom i tegolom kao krovom. Međutim ono neće da boravi u njoj kreće se slobodno po dvorištu i spava na terasi koja je otvorena i ima pločice odole. Jako se brinem da se ne smrzne i da se ne razboli pošto idu hladniji dani. Kako da naviknem psa na kućicu i da spava u toplom prostoru umesto na hladnim pločicama. Kućica ima dobru orijenataciju u dvorištu ali pas hoće da spava samo pored praga od vrata na hladnoj terasi. Šta mi savetujete?

Da probam ukratko, dobio sam ženku NO staru 5 meseci pre jedno mesec dana. Divno se navikla na porodicu i dvorište, idila je trajala sve do juče dok nije pao snegi i zahladnilo napolju. Kako smo je dobili izradio sam kućicu za nju, kućica je od punog drveta ariša sa duplim zidovima ispunjenim stiroporom i tegolom kao krovom. Međutim ono neće da boravi u njoj kreće se slobodno po dvorištu i spava na terasi koja je otvorena i ima pločice odole. Jako se brinem da se ne smrzne i da se ne razboli pošto idu hladniji dani. Kako da naviknem psa na kućicu i da spava u toplom prostoru umesto na hladnim pločicama. Kućica ima dobru orijenataciju u dvorištu ali pas hoće da spava samo pored praga od vrata na hladnoj terasi. Šta mi savetujete?
Ja ti verovatno nisam najadekvatniji savtodavac za ovo (imam i ilustraciju ;)), ali razumem da si zabrinut...
Svaki moj pas se teže navikavao na kućicu i u nju ulazio samo kad baš mora... Ali, kad zahladni ili pada kiša - naravno da se sklone. Nisu ni oni baš toliko šašavi .
Pošto se kod tebe, ipak, radi o praktično štenetu, ne bih se baš uzdala u to da ono samo najbolje zna da proceni da li mu jeste ili nije hladno, tako da, po meni tu postoje dve opcije. Prva je da se neko od ukućana posveti tome da je "ubeđuje" da uđe u kućicu (i podmićivanje dolazi u obzir... ali i igra i svašta drugo - ja sam sa mojima znala da uđem zajedno) čisto da oseti da je to njen prostor i da joj je tu svakako bolje... pa će se i sama skloniti.
Drugi je mnogo "nepedagoškiji", ali ga ja primenjujem: Kad ja procenim da je previše hladno da bude napolju (a ona nije u kućici) - pustim je unutra (što se i ona vrlo dobro zna pa i zloupotrebljava, a ja se pravim luda :zcepanje:)
Ovako je kad nije unutra:
sneg-2.jpg

mozda ce da zvuci surovo, ali znam sta ocu da kazem.

kad vidim sliku, kao sto je ova gornja, zao mi je sto moji psi zive u kuci.
Sve na ovom svetu ima svoje prednosti i nedostatke... pa tako i život pasa unutra/napolju...
Bez namere da se pravdam jer se radi o mom psu, suština je da i oni imaju svoj izbor... Zašto pored pristojno tople kućice i prostorije u kojoj joj je omogućen ulaz i u kojoj ima svoju fotelju, Dona bira da leži na sred dvorišta u snegu - mogu samo da nagađam. Ali je svakako njen izbor. Kad je sneg u pitanju - potpuno isto su se ponašali i prethodni. Verovatno to ima veze sa činjenicom da su to psi severnog područja, "opremljeni" dlakom koja ih dovoljno štiti od hladnoće. Kad se radi o kiši - priča je drugačija: ni nos ne izbacuje napolje :zcepanje:
I dozvoliću sebi da glasno izrazim uverenje kako ona, kao ni jedan moj pas, svakako nije primer za "žaljenje" u bilo kom smislu.

E, interesantno je to sa njima i snegom, kisom... Danas na minus ne znam koliko moja skroz kratkodlaka, skoro celava Mrvica lezi na krparici pred vratima i sunca se. Naravno, zguzvala je kao jastuk. Kad pada kisa, mogli bi i nju sa sve kucicom da ukradu, nos ne promalja. I kad bi je mm pustio unutra, ne verujem da bi se ona osecala prijatno. Sad, mozda bi se navikla ali svakako bi tu bilo i problema. Prethodnik njen, Gizmo, je po prelasku u kucu sa dvoristem imao punu slobodu da trazi napolje kad hoce, da udje unutra, i birao je da bude uz nas jer je tako navikao dok je ziveo u stanu. Ali sneg je i on obozavao, bio je u stanju da jurca, roni, valja se sve dok mu se na krznu ne napravi toliko ledenica da jedva mrda i tek onda dolazi na ciscenje samo da bi mogao da nastavi. :lol: Ali da lezi na snegu, taj trip nije imao, vise je voleo plocice, da bude sveze a da pak bude blizu nas. Stvar izbora, ako ga imaju, i dobro je kad ga imaju.

Sve na ovom svetu ima svoje prednosti i nedostatke... pa tako i život pasa unutra/napolju...
Bez namere da se pravdam jer se radi o mom psu, suština je da i oni imaju svoj izbor... Zašto pored pristojno tople kućice i prostorije u kojoj joj je omogućen ulaz i u kojoj ima svoju fotelju, Dona bira da leži na sred dvorišta u snegu - mogu samo da nagađam. Ali je svakako njen izbor. Kad je sneg u pitanju - potpuno isto su se ponašali i prethodni. Verovatno to ima veze sa činjenicom da su to psi severnog područja, "opremljeni" dlakom koja ih dovoljno štiti od hladnoće. Kad se radi o kiši - priča je drugačija: ni nos ne izbacuje napolje :zcepanje:
I dozvoliću sebi da glasno izrazim uverenje kako ona, kao ni jedan moj pas, svakako nije primer za "žaljenje" u bilo kom smislu.

nije tvoj za zaljenje, nego su moji. mada na ovom mestu moram naravno da postavim ogradu i u pogledu emotivnog odnosa psa prema gazdi (e al sam ga napisala, bas sam ga napisala :D). ono sto sam htela reci- imam dva psa sa duplom dlakom, jedan dugodlak, jedan kratkodlak. oba bi, po svojoj 'specifikaciji', trebalo da mogu bez problema da zaspu i budu zavejani u snegu kao tvoj pas. ali, ne! njima je glavni sport da se pribiju uz kotlarnicu! kako samo ne prozvizde od vrucine??? ako im je priroda vec dala punu ratnu opremu za/protiv snega, greota je sta im zivot u kuci nacini. to je ono sto sam 'tela reci.

nije tvoj za zaljenje, nego su moji. mada na ovom mestu moram naravno da postavim ogradu i u pogledu emotivnog odnosa psa prema gazdi (e al sam ga napisala, bas sam ga napisala :D). ono sto sam htela reci- imam dva psa sa duplom dlakom, jedan dugodlak, jedan kratkodlak. oba bi, po svojoj 'specifikaciji', trebalo da mogu bez problema da zaspu i budu zavejani u snegu kao tvoj pas. ali, ne! njima je glavni sport da se pribiju uz kotlarnicu! kako samo ne prozvizde od vrucine??? ako im je priroda vec dala punu ratnu opremu za/protiv snega, greota je sta im zivot u kuci nacini. to je ono sto sam 'tela reci.
Kao što rekoh - sve ima svoje prednosti. I nedostatke.
Kada bi (teoretski) ulazna vrata bila 24h otvorena tako da Dona u svakom momentu može da bira gde će - verujem da bi veći deo zime provodila u dvorištu kao što bi veći deo leta provodila unutra (u našoj kući, naravno)...
Suštinski, moje je utisak da je pas izuzetno prilagodljiva životinja... Ali da mu je taj socijalno-emotivni momenat ipak najvažniji.Po tome ni jedan od pomenutih nije za žaljenje. Naprotiv.

Probao sam sve i svašta, stavljao granule u kućici isto tako i naše stvari da joj bude toplo i lepo (sve ih je izvukla napolje). Jednostavno nisam pametan, legnem noću u krevet i razmišljam hoće li mi se pas smrznuti, mada kada ujutru izađem napolje ona bude živa zdrava i srećna.

Ma nije ni ona luda! Da joj je hladno - našla bi sklonište.
A što se izvlačenja stvari iz kućice tiče - mislim da je moja Dona šampion!
Prepričaću samo dva slučaja: 1. tepih isečen tačno po dimenziji poda kućice i sa sve četiri strane okovan drvenim lajsnama (ekseri na 3cm odstojanja). Trebalo joj je jedno 2 sata mukotrpnog rada da izvuče prvi komadić tepiha (kako - nemam pojma). Posle je išlo lakše!
2. Dušek iz dečijeg krevetića. Namučila sam se pošteno da ga uvučem i složim u kućicu. Njoj je trebalo manje vremena da ga izvuče. Istina - u komadima.
Tada sam odustala... Ubacim joj ćebe ili prekrivač povremeno... čisto da mi savest bud mirna. Računam, ako joj je hladno - ukapiraće. Još uvek nije :zcepanje:

I, šta nam je sa malim nemačkim ovčarom? Da li se prevarila i ušla u kućicu ili je sav ovaj sneg preživela napolju?
Mi smo veći problem imali kad je sneg počeo da se topi i pada sa krovova! Kod mene je i krov malo nezgodan... pa se puno skupi na jednom mestu i kad grune - stvarno nije prijatno, čak i kad znaš šta je...
Prošle godine je pilikom topljenja snega pojela kapiju kako bi mogla da pobegne na ulicu (u međuvremenu joj nije palo na pamet to da radi), a sad nije bilo šanse da je izbacim iz kuće... Pre nego što sam je pustila - počela je da glođe ulazna vrata!

I, šta nam je sa malim nemačkim ovčarom? Da li se prevarila i ušla u kućicu ili je sav ovaj sneg preživela napolju?
Mi smo veći problem imali kad je sneg počeo da se topi i pada sa krovova! Kod mene je i krov malo nezgodan... pa se puno skupi na jednom mestu i kad grune - stvarno nije prijatno, čak i kad znaš šta je...
Prošle godine je pilikom topljenja snega pojela kapiju kako bi mogla da pobegne na ulicu (u međuvremenu joj nije palo na pamet to da radi), a sad nije bilo šanse da je izbacim iz kuće... Pre nego što sam je pustila - počela je da glođe ulazna vrata!

Pa za rešenje se za sada pobrinula majka priroda, zima je u Januaru blaga pa za sada nemamo problema. Šta će biti dalje nisam više pametan.

Back