PMF: Policija u novosadskom kampusu koristila opasan gas otrov CN

BjelogrdićBezMorala​

14.09.2025 • 23:00

Hajde da se podsetimo kako su nas zavlačili za zvučni top:
- Kakav LRAD, kakav VORTEX, to ne znamo šta je.
- Vojska i policija to nemaju i ne znamo šta je to.
- Mi to nikada nismo kupili.
- Ja se u ovo ne razumem i nisam ni bio ministar kada je ovo nabavljano
- Mi smo to kupili, ali to stoji u podrumu u kutiji.
- Žandarmerija ima jedan, negde.
- Žandarmerija ima između 6 i 26 komada, više komada u svakom odredu.
- To ne stoji u podrumu, to je u garažama, ali nije vađeno iz kutije.
- Vađeno je iz kutije, i jeste bilo na vozilu žandarmerije 15.3, ali nismo koristili, već je samo kupljeno tako da stoji.
- Mi smo to kupili po nabavnoj ceni, onoliko koliko košta.
- Nabavna cena i stvarna cena se ne podudaraju za par miliona.
- Jesmo ih koristili, ali samo kao megafon, jer nema druge funkcije, i ne može da se koristi jer NEMAMO BATERIJE ZA NJEGA.
- Ima druge funkcije za rasterivanje mase, ali to nismo radili jer je PROTIV ZAKONA.
- Nije to nikakav zvučni top, to je megafon (okreće zadnju stranu gde bukvalno piše ZVUČNI TOP)
- Ako smo ih zaista koristili, ja dajem ostavku i nisam predsednik, ali mi to i nemamo.

Sada kreće zavlačenje za upotrebu CN gasa:
- MUP o suzavcima u Novom Sadu: Ne posedujemo CN gas

Nastavi niz!

STUDENTI Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu tvrde da je policija tijekom intervencije u kampusu 5. rujna upotrijebila opasni CN plin, klasificiran kao bojni otrov. Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije oštro je demantiralo te navode, ističući da takva sredstva ne posjeduju. S druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da uklonjene oznake s pronađenih patrona same po sebi dokazuju namjeru da se upotrijebi zabranjeno sredstvo i zatim prikrije tragove, piše Nova.rs.

Sumnjivi kanisteri i neovisna analiza​

Sumnja studenata probudila se kada su primijetili da policajci nakon skupa prikupljaju ispaljene kanistere. Odlučili su i sami prikupiti dokaze te su pronašli na desetke patrona, od kojih su neke imale namjerno uklonjene oznake. Kanistere su predali na neovisnu analizu, koja je, kako tvrde, utvrdila da je uz uobičajeni CS plin (suzavac) korišten i CN plin. Riječ je o sredstvu koje je u Srbiji izbačeno iz upotrebe jer može izazvati teške posljedice po zdravlje.

U analizi se navodi da je toksičnost CN plina znatno veća od CS plina te može prouzročiti trajna oštećenja rožnice i pluća, dok suzavac uz pravilnu upotrebu ne ostavlja trajne posljedice.

https://www.index.hr/vijesti/clanak...koristila-zabranjeni-bojni-otrov/2710089.aspx

Studenti u blokadi PMF-a su na društvenim mrežama objavili da su rezultati laboratorijskih analiza potvrdili da je policija koristila gasove CS (2-chlorobenzylidene malononitrile) i CN (Chloroacetophenone)

Izvor: NIN

Naša poruka je jasna: upotreba CN gasa ne predstavlja sredstvo kontrole, već trovanje sopstvenih građana", naveli su studenti u saopštenju.

Profesorka novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Nataša Simin izjavila je danas da su se simptomi građana koji su bili na protestu u novosadskom kampusu 5. septembra u potpunosti poklapali sa simptomima koje izaziva CN gas koji je nekada korišćen kao suzavac, ali je u većini delova sveta njegova upotreba prestala polovinom prošlog veka. Ona je rekla da su svi građani koji su tokom protesta ulazili na PMF, a koji su bili izloženi većoj koncentraciji gasa, imali izražene simptome.

To je dokazivo.
Zašto bi inače policajci sakupljali kanistere.
Verovatno su i snimljeni prilikom sakupljanja...
Treba prikazati te snimke javnosti.
I treba odneti kanistere na neku nezavisni analizu i sačekati rezultate.

Mislim da ovim činom, kada se dokaže, stvar postaje sasvim jasna... i da "radikale" treba zabraniti, nakon pada ove vlasti.
Koji i kakav bolesni um, truje svoju decu ?

Back