Plucna hipertenzija

Ne, nije kateterizacijom već na ultra zvuku srca izmjereb joj je plućni tlak 50 a to je poviseno.Ona ima i insuficijenciju mitralnog zalistka Kardiolog je pitao da li bi išla na operaciju zalistka. Ona ne želi.
Definitivna dijagnoza se postavlja kateterizacijom srca i direktnim merenjem pritiska u plućnoj arteriji .
Što se Vas tiče , da li Vam je rađena spirometrija ?

Da, ranjena je spirometrija i bila je uredna u nekoliko navrata.Ponekad je na spirometriji pokazalo granicno suzenje na malim disnim putovima ali to se smatra ipak urednom spirometrijom po novim parametrima.Radila sam i pletzimografiju i na tome je bio povisen otpor ali to je opet ništa.Radila sam CT pluca ( HRCT) i imam od prerezale upale pluća bronhiekstazije ali to baš i nema veze s plucim tlakom.Ici ću sljedeći mjesec na kontrolu kod pulmologa.Uglavnom ne znam ni sama da li bolujem od plućne hipertenzije jer nitko od liječnika a to ne obraca pažnju.

Definitivna dijagnoza se postavlja kateterizacijom srca i direktnim merenjem pritiska u plućnoj arteriji .
A što se tiče mame ona neće da traži pretrage vezano za kateterizaciju i mjerenje plućnog tlaka.Rekla je da je njoj dobro i ovako...guši je ali funkcionira a taj pluci tlak od 50 koji je izmjeren na ultra zvuku srca već nekoliko godina stoji na istoj brojci od 50.Tako da ona misli ako se ne diže brojka vjerojatno stanje ne napreduje.Mama je isto radila spirometriju i uredna joj je.

A što se tiče mame ona neće da traži pretrage vezano za kateterizaciju i mjerenje plućnog tlaka.Rekla je da je njoj dobro i ovako...guši je ali funkcionira a taj pluci tlak od 50 koji je izmjeren na ultra zvuku srca već nekoliko godina stoji na istoj brojci od 50.Tako da ona misli ako se ne diže brojka vjerojatno stanje ne napreduje.Mama je isto radila spirometriju i uredna je.

Da, kada se to gusenje desi u tom trenutku imam osjećaj kao da srce stane I napravi malu pauzu od nekoliko sekundi I nastavi normalno da radi.Tada na tren izgubim dah, guši me i osjećam kao neku toplinu u tijelu .Grozan osjećaj.Sinoc mi je tako do kasno u noć bilo.Svakih nekoliko minuta sam to osjećala.Odmah sam se spremila za ici na hitnu ali opet se mislim sacekacu još malo , još malo i bilo mi bolje i zaspala sam.Jutros sam ustala dobro mi je.Ponekad pomislim da je od menopauze, ili od stomaka...

Kada se desi to gušenje imaš Ii osećaj nepravilnog rada srca? Jel rađen 24 h holter EKG ?
Holter sam radila dosta puta...pokazao je preskoke ali to nije kao ništa opasno...samo jako neugodno..ali ja sam insistirala na terapiji jer mi je lose.Dobila terapiju ali ništa posebno bolje.Tako se mučim godinama.Imala sam osim preskoka i jako brzi puls..od 230 u minuti.Isla sam na ablaciju i to mi se više ne desava da dobijem tako visoki puls.

Holter sam radila dosta puta...pokazao je preskoke ali to nije kao ništa opasno...samo jako neugodno..ali ja sam insistirala na terapiji jer mi je lose.Dobila terapiju ali ništa posebno bolje.Tako se mučim godinama.Imala sam osim preskoka i jako brzi puls..od 230 u minuti.Isla sam na ablaciju i to mi se više ne desava da dobijem tako visoki puls.
Čini mi se da sam pročitala da su sve analize krvi bile uredne, nema anemije ?
Kofein isto stimuliše preskoke , da ne piješ previše kafe ?

Kakav je bio komentar kardiologa na te vrednosti pritiska u plućnoj arteriji ?

Možda tako doživiš to preskakanje srca , trebalo je ipak da se javiš u hitnu zbog ekg zapisa . Ura-đeno je skoro sve od ispitivanja , ali s obzirom na to da ometa svakodnevne aktvnosti , uradi opet kontrolu kardiologa ( možda neka druga terapija ), pulmologa ,

Sve analize krvi su uredne, hormoni štitnjače takodjer uredni.Kavu uopće ne pijem upravo radi toga, prestala pušiti upravo radi toga...ali opet ništa.Kardiolozi nekoliko njih, koji su radili ultra zvuk srca, rekli da je taj plućni tlak granican i da se ne obazirem na to.Medjutim meni je to sumnjivo.Kontaktirala sam nedavno kardiologa kod kojeg sam radi preskoka bila prije 6 godina.Inace je profesor na med. fakultet i napisao je nekoliko knjiga iz kardiologije.Objasnila sam mu da i dalje imam te preskoke ali i gusenja.Usput sam mu spomenula i taj povisen plućni tlak na ultra zvuku srca.Rekao je da će mi uraditi ultra zvuk srca pod opterećenjem da se vidi koliki je taj tlak u plućima pod opterećenjem.To ćemo uraditi sljedeci mjesec.Jucer mi je bilo toliko loše, srce krenulo preskakati, gusiti...ja brzo u auto, odvezem se do hitne.Tamo mi izmjeriti tlak, kisik, temp, ekg i sve uredno.Ekg super.Ja ljuta, kažem liječnici da bas u trenutku kada su snimali ekg meni je bilo dobro bez preskoka.I ništa, ja doma nazad.Kaze popij još jedni dodatno tabletu kada me to uhvati. Čekam sljedeći tjedan ultra zvuk srca i holter 48 samo da mi priključe.

Da , nisu opasne ali su jako neugodne.Valjda su u pravu kada tako kazu. Jesi ti imao kratkotrajna gusenja kada ti se desi aritmija? Ja se svaki put bojim kada to osjetim ,da sam gotova da je kraj.Uzasan osjećaj.Jesi ti koristio neku drugu terapiju osim propranolola? Ja sam sada na Conncornu ( betablokator) 2.5 mg dnevno .Tlak mi je dosta nizak.Bila sam nekoliko godina na Rytmonormu ali nije mi baš nešto pomogao pa sam odlučila da se skinem s tog lijeka.
Izvini sto kasno odgovaram...
Iste takve simptome sam imao, srce zastane, kao da preskoci jedan otkucaj a osecaj u grudima kao dam me neko stegne preko grudi na blic... Nisam isao kod kardiologa ali mi je rodjak lekar (hirurg doduse) i posavetovao mi propanolol po potrebi.
Da ti kazem da mi je bio izuzetno stresan period, i da mi je posle izlaska iz te faze prestalo potpuno, mada sam se aktivirao fizicki i to do maksimuma, takav mi je posao bio...

Da, razumijem.Ne znam baš da li je kod mene radi stresa.Pokusacu se malo aktivirati.Ja radi straha od srca i srcanih tegoba ne radim.Prestala sam raditi.Sva sreća pa sam bila u poziciji da ne moram jedno vrijeme raditi.Medjutim sada je došlo vrijeme da ću morati a bojim se srčanih tegoba.Mislila sam ovo cijelo vrijeme da će to proći,prestati uz terapiju ali ništa.

Da, razumijem.Ne znam baš da li je kod mene radi stresa.Pokusacu se malo aktivirati.Ja radi straha od srca i srcanih tegoba ne radim.Prestala sam raditi.Sva sreća pa sam bila u poziciji da ne moram jedno vrijeme raditi.Medjutim sada je došlo vrijeme da ću morati a bojim se srčanih tegoba.Mislila sam ovo cijelo vrijeme da će to proći,prestati uz terapiju ali ništa.
Tema nije dugo vec aktivna, ali pokusacu ipak. Zanima me u da li ti je postavljena neka dijagnoza u vezi sa plucnom hipertenzijom? Nadam se da si dobro sta je god. Ja imam skoro iste simptome sa preskakanjem srca uz neprestane uzdisaje kao da mi fali zraka ali u sustini nemam problema sa disanjem. Kardiolog je primijetio blagi porast plucnog pritiska kad mirujem i ide jos gore kad trcim. Kao sa srcem je sve ok ali me salje kod respiratologa a ja blago panicim.
Pozdrav

Cao, kod mene stanje isto.Srcani preskoci I u tom trenutku gusenje.Nije mi postavljena dijagnoza plucne hipertenzije jer to je blago poviseno.Cak kažu da je uredan nalaz ultra zvuka srca.Izmjerili su 35 plućni tlak.Kao to je nista.Medjutim ne znam zašto je ta vrijednost 35 a nije npr.25 što je granica normalnog.Je li to posljedica srca ili pluca.Nista mi neće reći jer to smatraju beznačajnim smatraju to normalnim nalazom.Medjutim meni je to sumnjivo.Koliki je kod vas plućni tlak izmjeren na ultra zvuku srca?Zašto vas šalju kod respiratora, nisam cula za tu specijalizaciju. Znam samo za pulmologe.

Cao, kod mene stanje isto.Srcani preskoci I u tom trenutku gusenje.Nije mi postavljena dijagnoza plucne hipertenzije jer to je blago poviseno.Cak kažu da je uredan nalaz ultra zvuka srca.Izmjerili su 35 plućni tlak.Kao to je nista.Medjutim ne znam zašto je ta vrijednost 35 a nije npr.25 što je granica normalnog.Je li to posljedica srca ili pluca.Nista mi neće reći jer to smatraju beznačajnim smatraju to normalnim nalazom.Medjutim meni je to sumnjivo.Koliki je kod vas plućni tlak izmjeren na ultra zvuku srca?Zašto vas šalju kod respiratora, nisam cula za tu specijalizaciju. Znam samo za pulmologe.
čitam sve što ste pisali, apsolutno se saosećam. Identična situacija. Pre preležane korone su mi se prvi put javili ti simptomi. Par meseci sam to prepisivala umoru. Nakon preležane korone i perikardnog izliva, ustanove ph 40. Doktor mi je rekao da je to posledica. Nije mi dao konkretnu terapiju betablokatorima, vec samo suplementacija i odmor. Cardiofortin konkretno.
Par meseci sam to koristila, i pritisak se smanjio na 33. Nakon tog pregleda, nije mi prepisao nikakvu terapiju niti upozorio. Medjutim, simptomi su se i dalje javljali.
Nakon dosta analiza i urednih rezultata, iskreno, obratila sam se psihologu a zatim i psihijatru. Ustanovljeno je da je uzrok tih simptoma anksioznost i panicno strah. Iskreno, nakon par meseci terapije, rekla bih da je anksioznost sigurno doprinela da to moje stanje traje mnogo duze. Niko ne porice prvobitno stanje, arotmije i osecaj umora , gusenja, ali strah od toga da ne znamo sta je i kako se sa tim boriti upravo izaziva da simptomi budu joj jaci i cesci. Kao i vi, i ja sam prestala sa svim aktivnostima zvog straha da mi ne pozli… i najvise me je mucio taj osecaj da me niko ne razume i da me ne shvataju ozbiljno.
Ono sto sad pisem Vama ujedno sad kazem i sebi- hajde da verujemo lekarima, sigurna sam da bi nas upozorili da je nesto zivotno ugrozavajuce. Radite na sebi, verujte i vezbajte. Prethodne godine nikome nisu lako pale i svakako su ostavile traga na sve nas, ma koliko se opirali da priznamo. Jacajte svoj um i duh, a telo ce vam zbog toga zahvaliti🍀

čitam sve što ste pisali, apsolutno se saosećam. Identična situacija. Pre preležane korone su mi se prvi put javili ti simptomi. Par meseci sam to prepisivala umoru. Nakon preležane korone i perikardnog izliva, ustanove ph 40. Doktor mi je rekao da je to posledica. Nije mi dao konkretnu terapiju betablokatorima, vec samo suplementacija i odmor. Cardiofortin konkretno.
Par meseci sam to koristila, i pritisak se smanjio na 33. Nakon tog pregleda, nije mi prepisao nikakvu terapiju niti upozorio. Medjutim, simptomi su se i dalje javljali.
Nakon dosta analiza i urednih rezultata, iskreno, obratila sam se psihologu a zatim i psihijatru. Ustanovljeno je da je uzrok tih simptoma anksioznost i panicno strah. Iskreno, nakon par meseci terapije, rekla bih da je anksioznost sigurno doprinela da to moje stanje traje mnogo duze. Niko ne porice prvobitno stanje, arotmije i osecaj umora , gusenja, ali strah od toga da ne znamo sta je i kako se sa tim boriti upravo izaziva da simptomi budu joj jaci i cesci. Kao i vi, i ja sam prestala sa svim aktivnostima zvog straha da mi ne pozli… i najvise me je mucio taj osecaj da me niko ne razume i da me ne shvataju ozbiljno.
Ono sto sad pisem Vama ujedno sad kazem i sebi- hajde da verujemo lekarima, sigurna sam da bi nas upozorili da je nesto zivotno ugrozavajuce. Radite na sebi, verujte i vezbajte. Prethodne godine nikome nisu lako pale i svakako su ostavile traga na sve nas, ma koliko se opirali da priznamo. Jacajte svoj um i duh, a telo ce vam zbog toga zahvaliti🍀
Hvala na ovako lijepom odgovoru.Zaista ohrabrujuće i treba se tako postaviti naspram svega što nam se izdogadjalo.Ja sam odlučila otići u specijalnu bolnicu za pluća da se pluća ispitaju do kraja. Jer aritmije, gusenja mogu biti i od pluća ,a plucni tlak od 35 je ipak malo povisen. Želim znati jesu li moje tegobe od pluća,srca ili je to stvar psihijatrije. Možda je u kombinaciji sve troje.Vidjecemo.Uglavnom tražila sam i dobila uputnicu od svoje doktorice.Slozila se sa mnom.Sve sam nešto isla privatno kod pulmologa za pluća. Sada idem bas preko uputnicu u tu kliniku. Vjerojatno ću duze cekati ali nebitno. Možda sve ovo nije ni potrebno , mozda je sve ok pa će na kraju predloziti da koristim antidepresive jer je to možda posljedica stresa, corone i brige za zdravlje i sl. Ali prije takvog koraka želim proći još i taj put pretraga. Nekako mi unutarnji glas govori da još malo istražujem. U međuvremenu sam se naručila na magnetsku rezonancu srca.To je zadnja pretraga za srce koju jos nisam napravila.Vidjecemo još što će ta pretraga pokazati . Neki dan sam radila scintigrafiju srca ( na moju inicijativu ) nalaz će biti očitan za 15 dana. Zelim sve proci do kraja sve pretrage da bih bila sigurna.Znam, dug je to proces ( već sam dosta toga i napravila) ali hocu znati pravu i točnu dijagnozu.Nadam se da se vi sada dobro nosite s tegobama.Vjerujem da ću i ja tako. Želim nam neku lijepu ,sunčanu i ugodnu jesenjsku šetnju, zvuk suhog lišća pod nogama i pogled koji seže na taj dan...osjećaj zadovoljstva i cudnog mira poseban je u sunčanoj jeseni.

Hvala na ovako lijepom odgovoru.Zaista ohrabrujuće i treba se tako postaviti naspram svega što nam se izdogadjalo.Ja sam odlučila otići u specijalnu bolnicu za pluća da se pluća ispitaju do kraja. Jer aritmije, gusenja mogu biti i od pluća ,a plucni tlak od 35 je ipak malo povisen. Želim znati jesu li moje tegobe od pluća,srca ili je to stvar psihijatrije. Možda je u kombinaciji sve troje.Vidjecemo.Uglavnom tražila sam i dobila uputnicu od svoje doktorice.Slozila se sa mnom.Sve sam nešto isla privatno kod pulmologa za pluća. Sada idem bas preko uputnicu u tu kliniku. Vjerojatno ću duze cekati ali nebitno. Možda sve ovo nije ni potrebno , mozda je sve ok pa će na kraju predloziti da koristim antidepresive jer je to možda posljedica stresa, corone i brige za zdravlje i sl. Ali prije takvog koraka želim proći još i taj put pretraga. Nekako mi unutarnji glas govori da još malo istražujem. U međuvremenu sam se naručila na magnetsku rezonancu srca.To je zadnja pretraga za srce koju jos nisam napravila.Vidjecemo još što će ta pretraga pokazati . Neki dan sam radila scintigrafiju srca ( na moju inicijativu ) nalaz će biti očitan za 15 dana. Zelim sve proci do kraja sve pretrage da bih bila sigurna.Znam, dug je to proces ( već sam dosta toga i napravila) ali hocu znati pravu i točnu dijagnozu.Nadam se da se vi sada dobro nosite s tegobama.Vjerujem da ću i ja tako. Želim nam neku lijepu ,sunčanu i ugodnu jesenjsku šetnju, zvuk suhog lišća pod nogama i pogled koji seže na taj dan...osjećaj zadovoljstva i cudnog mira poseban je u sunčanoj jeseni.
Draga Betty,
Zao mi je zbog Vase tegobe koja traje tako dugo. Da li ste otkrili ista novo? Da li se stanje popravilo?

Ja sam proslu sedmicu radila ultrazvuk srca gdje je ustanovljena PH 35 mm hg, rekao je da nije nista zabrinjavajuce. Tek treba da uradim snimak pluca. Ali imam osjecaj da ce me ovo cekanje ubiti, tolika doza stresa, nervoze i straha da se gusim 😞 inace sam jako anksiozna, ovakva informacija me je bas pokosila

Sve najbolje vam zelim ❤️

Izvinite, detaljnije. Imala sam 3 korone. Septembra 23.spdk bio 38 i regurgitacija zalizaka +1,prof dr dao propranolol. Za Spdk ništa. Tada ni znala nis M sta je. Imam bolove u grudima, ubrzan rad srca. Nosila sam 24 holter. Bio ok. Bbez aritmija. 24.4.ove godine drugi prof dr mi uradi uz srca i kaže dve ok malo povišen ph. Od tada čitam o tome, preplašena. Zovem ga posle 3 dana i pitam za ph. On reče ovo prvo što sam navela. Ja mislim da je to dug period i mislim da odem privatno, inače sve je bilo privatno, kod ovih dr sa kardio vaskularne Dedinje. Svakog dana probadanja. Tegobe
. Teško podnosim. Hvala na vremenu

Izvinite, detaljnije. Imala sam 3 korone. Septembra 23.spdk bio 38 i regurgitacija zalizaka +1,prof dr dao propranolol. Za Spdk ništa. Tada ni znala nis M sta je. Imam bolove u grudima, ubrzan rad srca. Nosila sam 24 holter. Bio ok. Bbez aritmija. 24.4.ove godine drugi prof dr mi uradi uz srca i kaže dve ok malo povišen ph. Od tada čitam o tome, preplašena. Zovem ga posle 3 dana i pitam za ph. On reče ovo prvo što sam navela. Ja mislim da je to dug period i mislim da odem privatno, inače sve je bilo privatno, kod ovih dr sa kardio vaskularne Dedinje. Svakog dana probadanja. Tegobe
. Teško podnosim. Hvala na vremenu
Pročitala sam Vašu poruku. Vas plućni tlak je malo povisen medjutim kardiolozi ne pridaju tome toliko vaznosti. Ja vec nekoliko godina imam 35 plućni tlak.Ne povećava se.Rekli su mi da se ne brinem i da je to ok. Vjerujem da su i Vama to rekli. Ne znate od kada Vam je povisen plućni tlak? Jeste li ranije nekada radili ultra zvuk srca, osim u septembru kada su Vam rekli da je 38?

Draga Betty,
Zao mi je zbog Vase tegobe koja traje tako dugo. Da li ste otkrili ista novo? Da li se stanje popravilo?

Ja sam proslu sedmicu radila ultrazvuk srca gdje je ustanovljena PH 35 mm hg, rekao je da nije nista zabrinjavajuce. Tek treba da uradim snimak pluca. Ali imam osjecaj da ce me ovo cekanje ubiti, tolika doza stresa, nervoze i straha da se gusim 😞 inace sam jako anksiozna, ovakva informacija me je bas pokosila

Sve najbolje vam zelim ❤️
Oprostite što se tek sada javljam.Nisam uložila na Krstaricu.Kod mene je što se tiče tegoba s srcem isto.Osjecam i dalje preskoke,ispadanje iz ritma...gusenje...pijem Concorn. Po potrebi Rytmnonorm. Često idem na kontrole, kardiolozi me ubjedjuju da se ne brinem, da sam ok, da to osjeća puno ljudi... Međutim ja sam ljuta, razočarana jer mi sve to smeta.Evo baš sada ležim, odmaram, osjećam kako na momente srce me prodrma,skoči kao da ga netko rukom potrese i osjetim u tom trenutku gusenje, nastajanje daha....odvratan osjećaj. Kakve Vi imate tegobe. I koji je razlog što ste išli na ultra zvuk srca?

Back