Plitkoumnost ili naivnost

Papa Smurf

Elita
Poruka
17.362
Da li su pojedini plitkoumni ili samo naivni...

Cujem malopre na radiju, po ko zna koji put, neki kviz... Pitanja su tipa "sta je avlija", "sta je pendzer", "sta je duvar" i sl.

Problem je sto se javljaju, po glasu, ozbiljni ljudi i lupaju gluposti... Sve su ovo reci iz narodnih izreka, narodnih pesama, iz svakodnevnog govora... I prosto je nemoguce da mozete naci stotinak ljudi koji ce da se javljaju dva sata i da lupaju gluposti...

Princip je jednostavan... Ljudi razmisljaju po principu, sta me kosta da dam 100 dinara za poziv kada mogu da dobijem poklon od 1000 evra... A zove se na broj 0900... Zarada je prosta, koliko god njih da pozove, oni zgrnu lepe pare, ukljuce nekog svog iz studija da lupi glupost, pa idemo jovo nanovo...

Da li su ljudi toliko glupi ili naivni da veruju da mogu da dobiju... Zar ne vide da se dva sata ukljucuju u program "slusaoci" sa iq jednakim sa brojem cipela... Da li bi neko iz vlasti, neke inspekcije ili ko je vec nadlezan trebao da pogleda listing ljudi koji su ukljuceni u program...

Verujem da si naivan.
Ako pozoveš tu radio-stanicu i sam ćeš biti stavljen na čekanje koje debelo plaćaš. Poenta je da se na čekanju plaća a da se u program javljaju likovi po dogovoru i koji zovu na običan br. po prioritetu. To je tako jednostavan način za uzimanje para. A tu nagradu će dodeliti (ili neće uopšte) opet nekome od njihovih ljudi. Pare ostaju na gomili a naivni zovu i plaćaju navivnost. Nema tu puno neke velike mudrosti, zar ne? Narod je siromašan, pa i neobrazovan, i veruje da se na lak i brz način može doći do para.

Glupost je jedino objašnjenje. Neka patološka želja da budeš prevaren. Uopšte mi nije jasno... Čak ni ta opravdanja da su neobrazovani i nesrećni...pa i pre sto godina planinci su bili neobrazovani ali je trebalo mečku da rodiš da bi ga prevario. Još bi on zeznuo tebe.
Možda sitna sirotinjska pohlepa...ne znam...ovi baš stari ne kapiraju, to je jasno.

valjda ce i tome doci kraj
toga ima samo po lokalnim TV
koje niko ne kontroliše
mislim ljudi su ovde generalno očajni a pasivni
tako da je nada u neki laki keš koliko iluzorna toliko i mnogima jedina
mislim tema - nema tog psihologa
koji bi postavio dijagnozu eventualnom pozivaču takvih emisija
mislim svašta ljudi rade u ovoj zemlji
gledaju kurasadžije, pinkov novogodišnji program, drugi dnevnik (i to s pažnjom)
idu na trgove, biju se za stabljiku trešnje
čist očaj

Pa svi volimo iluzije, nesvesno...njima se nada najbolje hrani...nekom je iluziju teže prodati a nekom lakše. Naivni je lako racionalizuju, oni 'mudriji' zahtevaju veći trud od njenog prodavca.

Čitav marketing je zasnovan na ovome.

Npr. razna sniženja po buticima su klasičan primer, ono kad imaš osećaj kao da si sjebao nekog time što si kupio stvar na 50% popusta, ne dovodeći uopšte u pitanje svoju pretpostavku da je ona precrtana cena ekvivalentna pravoj vrednosti te robe.

Kao što rekoh nada je tu ključna reč, ljudi je vole jer im prividno nudi neko spasenje (ispunjenje) u budućnosti, beg od sadašnjosti koja nikada nije dovoljna ili je njena 'dovoljnost' samo kratkotrajna.

Cujem malopre na radiju, po ko zna koji put, neki kviz... Pitanja su tipa "sta je avlija", "sta je pendzer", "sta je duvar" i sl.

Problem je sto se javljaju, po glasu, ozbiljni ljudi i lupaju gluposti... Sve su ovo reci iz narodnih izreka, narodnih pesama, iz svakodnevnog govora... I prosto je nemoguce da mozete naci stotinak ljudi koji ce da se javljaju dva sata i da lupaju gluposti...

Princip je jednostavan... Ljudi razmisljaju po principu, sta me kosta da dam 100 dinara za poziv kada mogu da dobijem poklon od 1000 evra... A zove se na broj 0900... Zarada je prosta, koliko god njih da pozove, oni zgrnu lepe pare, ukljuce nekog svog iz studija da lupi glupost, pa idemo jovo nanovo...

Da li su ljudi toliko glupi ili naivni da veruju da mogu da dobiju... Zar ne vide da se dva sata ukljucuju u program "slusaoci" sa iq jednakim sa brojem cipela... Da li bi neko iz vlasti, neke inspekcije ili ko je vec nadlezan trebao da pogleda listing ljudi koji su ukljuceni u program...

наиван се нада да је већина паметна па им да прилику, плиткоумни су сигурни да су паметни.

Kad pozoves 0900 kviz, popijes hold. A impulsi samo stekcu.
A likovi koji se javljaju su stari snimci iz drugih emisija, odgovori na druga pitanja.

A jesu nam i dnevnik i farme ostetili mozgove.
Gledamo kretene na teveu a ne shvatamo da se pretvaramo u njih.
Prezasicenost reality tv sadrzajima nam je ostetila odbrambeni sistem.
Nekada su ljudi sa sobom razgovarali, u mislima prozivljavali i ispravljali svoje greske.
Danas ljudi sa televizorom razgovaraju. Cak i kada sa nekim razgovaraju, tema je vidjena na tv-u.

Bez otpora se pretvaramo u robove, meso, hranu.

Uglavnom se na takve kvizove javljaju stariji i/slabije obrazovani ljudi... ne znaju u čemu je fora, a hteli bi da zarade nešto para. Nisu obavezno glupi, jednostavno ne znaju da nemaju šanse da osvoje nešto... možda ni ne vide cenu poziva koja bude napisana fontom 2 u uglu ekrana.

Bar se moja baba na to izvlačila kad nam je nabila nekoliko hiljada dinara računa na takvom kvizu na Dugi. :(

Narod je zadnjih 20 godina snašlo 300 čuda osim toga besparica je velika tako da ih nije teško prevariti.Samo što je neko manje neko više podložan tome. Sad kad su kompjuteri, mobilni i još mnogo štošta a da; tv, pojavili su se moderni šibicari i šibičarenje. Ali neka, ko se jednom-dvaput opeče naučiće se.
Ne vjerujem toliko da se i u zemljama zapada ovo ne bi primilo samo što tamo tv poslenici ne usuđuju to da čine zbog visokih kazni. Lakovjernog svijeta imaš širom planete (u Las Vegas napr. gube stotine hiljade a znaju da će biti opelješeni) i zato ne volim kad se generalizuje mi Srbi ili Srbiji, svejedno.
Malo su nas u svijetu preko te iste tv satanizovali još im i mi želimo pomoći.
U Srbiji onako u Srbiji onako. Previsoko mišljenje o sebi a blaćenje neobrazovanih.
Mislim Da je Bog pravilno rasporedio pamet i glupost diljem zemljinog šara. :per:

Па лепо је рекао онај Милан Тарот: "Јесте ја сам кретен, а ти си паметан, позив 50 динара, чекаш 30 минута, 30 пута 100 динара минут, ма има да ти стигне једно 50€ рачун..."

Тако некако...

Back