Sta je potrebno znati i gde to nauciti da bi se nasao honorarni posao programiranja PLC-ijeva? Kako se ti poslovi mogu naci?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobro, to imam, sta dalje?Jokson:Jednostavno, zavrsis masinac ili etef odsek za automatsko upravljanje i znaces sve sto ti treba... Moras debelu skolu da prodjes dok ti neko plati da to radis...
prolaznik:Hvala Mito na važnim savetima.
Molio bih te, ako budeš ponovo gledao ovu temu, posavetuj me, šta mi je najpametnije raditi. Nebih voleo da večno ostanem u održavanju, pogotovu što se firma raspada, a posla ima vrlo malo. Dosadilo mi je više da prevrćem kataloge i čitam uputstva.
mito:Poenta je u sledećem: da li ti je iko od tvojih vrlih profesora ikada pričao o ovome o čemu ja pišem, a to je stanje na tržištu i kakva je tvoja perspektiva po diplomiranju. Neko ti je uzeo godine i godine najlepše mladosti, a onda dolazi surovo (ili kako god hoćeš) tržište sa jednim prostim zakonom koji se zove ponuda i potražnja...
Ako ti nisam pomogao, barem se nadam da ti nisam odmogao.
Pozdrav i srećno,
Mito.
mito:Poenta je u sledećem: da li ti je iko od tvojih vrlih profesora ikada pričao o ovome o čemu ja pišem, a to je stanje na tržištu i kakva je tvoja perspektiva po diplomiranju. Neko ti je uzeo godine i godine najlepše mladosti, a onda dolazi surovo (ili kako god hoćeš) tržište sa jednim prostim zakonom koji se zove ponuda i potražnja...
Ako ti nisam pomogao, barem se nadam da ti nisam odmogao.
Pozdrav i srećno,
Mito.
mito:Pa, evo, ako nije kasno da i ja dam svoj doprinos ovoj temi ...
Stanje na tržištu:
Najvaznije, kod nas je privreda i industrija i njima slični u, kako da kažemo, krizi, a oni su potencijalno najveći korisnici toga što tražiš (programera za PLC). Dakle, tržište je malo, malo je i poslova, pa i mogućnosti za zapošljavanje. Firme koje se bave industrijskom automatizacijom su: Mikrokontrol i ICM (Omron), Uno-Lux (Koyo), Symens, ... Konkurencija je velika. Symens je high klasa ali je skup. Sasvim zadovoljavaći su Omron i Koyo.
Obrazovanje:
Da razdvojimo samo programiranje PLC-ova od projektovanja automatizacije nekog procesa. Ovo prvo je danas postalo toliko trivijalno (grafički alati, ...) da je sasvim dovoljan i odgovarajući kurs od, zaista, nedelju dana (naravno, tehničko obrazovanje je prednost). Projektovanje je nešto sasvim drugo: zahteva poznavanje tehnologije procesa, merenja, senzora, davača, zakona upravljanja (recimo, PID), i ono najvaznije PRAKTIČNO ISKUSTVO (koje se ni u ludilu ne može steći na državnim fakultetima).
Inostranstvo:
Naravno, postoji mogućnost zapošljavanja. Vodi računa da se takvi poslovi slabije plaćaju od IT radnih mesta (iskustva mojih kolega iz Kanade).
Epilog:
Ja sam od 2000-e do danas ugradio preko 50 PLC-ova po Srbiji i RS (kao honorarac). Ranije je i bilo više posla. Zadnjih godinu dana se bavim drugim stvarima, pa i ne znam precizno stanje na tržištu. Ali u svakom slučaju, u Srbiji (ovo je dobronameran savet) ne bih gradio planove za budućnost na temu programiranja PLC-ova kao glavnu delatnost. Ponavljam: tržište je malo, konkurencija velika, ... U industriji se na radi ništa: ostali su EPS, vodoprivreda, ... ali, oni već imaju svoje snabdevače. Dalje, cena PLC-ova nikako da padne, pa i to odbija ionako osiromašenu privredu (a i Srbiju).
U najboljoj nameri,
pozdrav.