platiti za porodjaj ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme linga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moja drugarica je platila i to ohoho, mogla je na privatnoj klinici da se poradja za te pare i da je njih 7-8 nadgledaju i da uziva u luksuzu,da je masiraju i titraju oko nje, a ona dala pare i celu noc bila u sobi bez sijalice, beba sama izasla do pola dok je dozvala u pomoc,a doktora kome su tutnuli lovu ni od traga. Ma dok se ne uvede red i disciplinske mere nema nista od nase drzave.
Ja sam igrom slucaja bas danas bila kod doktorke ali u Americi, prosli put sam bila jako nezadovljna i danas kad je krenula da mi soli pamet ja sam pokazala zube i prica je odma okrenuta za 180 stepeni. Da vidis kako se pazi sta ce pacijent da joj kaze i kako me istog momenta provela i kroz odelenje i sve mi pokazala i upoznala me sa osobljem jer zna da ako se zalim ode parce plate.

Veoma mali broj doktora se ponasa normalno,svi ostali imaju status polubogova i zasticenih belih medveda.
Nije istina da su im plate bas tako male jer znam neke lekare koji sa dezurstvima ,nacelnickim titulama itd.itd imaju platu preko 1000 e,pa nije bas nuzda da klepaju od svakog ko im udje u ordinaciju.
Drugarica mi je operisana u visgradskoj(nevezano za porodjaj,ginekoloski problem)Od strane tri hirurga koji su dosli iz drugih bolnica po pozivu njenog muza.To je naravno debelo,debelo placeno,ali oni su tako postupili i finansijski ispostovali jer mogu.
Druga drugarica se poradjala u Frontu i zbog guzve???!!!!presedela dva dana na hodniku zbog nedostatka kreveta u bolovima,kontrakcijama i psihickom rastrojstvu(bas se cudim zasto?!)
Dakle ovo je zemlja Srbija i ovde je zaista ali zaista sve moguce!

Nema veze sa porodjajima ali ima veze sa stanjem u nasem zdravstvu

KRUŠEVAC - Doktor Stanoje Gajić iz Kruševca uhapšen je u četvrtak uveče zbog nesavesnog lečenja Andreja Boškovića (28) iz Stalaća, koji je 9. januara preminuo od sepse.

Andreji je u tuči na dočeku Nove godine u jednoj kafani u Stalaću staklom posečena ruka. Zbog toga je, u 2007. godini, bio prvi pacijent Ortopedske klinike kruševačkog Zdravstvenog centra, gde ga je primio dr Gajić.

- Došao sam u bolnicu i brata zatekao na stolu. Doktor Gajić nije bio tu. Andreji je počela da šiklja krv kroz zavoj, pa sam pritrčao i stavio mu gazu da zaustavim krvarenje. Tada je došao doktor Gajić i Andreja, kome se vrtelo u glavi, ga je upitao: "Je li, doktore, šta bi se desilo da sam otišao kući?", na šta je ovaj ćutao - priča za "Blic" Aleksandar Bošković, Andrejin brat.

Na Aleksandrovo insistiranje, doktor je dao Andreji infuziju i posle toga ga je pustio kući i rekao mu da se za tri dana javi na kontrolu. Aleksandar je bio šokiran kada su Andreji na kontroli skinuli zavoj, jer mu je ruka bila naduvena do ramena. Na drugoj kontroli, 5. januara, Andreja su primili hirurzi i utvrdili da je dobio sepsu. Odmah je upućen za Beograd, ali, kada je stigao, već je bilo kasno. Nesrećni mladić je umro na Drugoj hirurškoj klinici u Beogradu neposredno pošto je dovezen iz ambulante Zdravstvenog centra Kruševac. Lekari su tada saopštili rodbini da je mladić kasno prevezen u bolnicu i da mu zbog toga nije bilo pomoći.

- Hapšenjem doktora neće nam se vratiti Andreja, ali hoćemo da saznamo istinu kako je preminuo, jer je bio jak kao zemlja - kaže brat pokojnog mladića, dok majka Milesija, posle ove vesti, priča kroz suze da više ne može da podnese bol zbog gubitka sina.

- Mnogo mi je teško. Ne mogu da pričam ... - kaže ona.

Andrejin otac, Miladin Bošković, u umrlici je za smrt svog sina optužio lekare i naveo da je on "tragično preminuo nebrigom kruševačkih ortopeda".

A.Ž.A. - N.B.J.

SEPSA!!!! DA DA OD SEPSE!!! Lepo kaze jedna moj kolega, mi na fakultetu ucimo kako se presadjuje srce i ako necemo svi biti kardio hirurzi i jos 1000 i jednu stvar koja nam u zivotu nece trebati ili ce trebati samo za naku bas uzu specijalnost a pacijenti nam umiru zbog zaboravljenih gaza, anafalakticnog soka i sepse.

ma ovi nasi balkansku doktori su fuj, ne samo u srbiji vec i kod nas u bosni.prijateljica mi je morala 3 sedmice prije poroda lezati u bolnici zbog previsokog pritiska. muz je svaki dan obilazio i placao doktorima da se malo bolje za nju bobrinu, jer ipak bila u kriticnom stanju i beba je bila u opasnosti. svaki put kad je dosao bio je drugi doktor na vratima i dobio je mito.na kraju kad se trebala poroditi, vec 2 dana lezala na stolu doktor je nazvao muza i rekao da donese 200e inace je nece poroditi a djetetu se obavila pupcana vrpca oko vrata.majko koji je to bezobrazluk, meni se zivot sgadio.ja sam dobro prosla nisam ni dinara platila a doktor je bio jako ljubazan.znam da je usao u radaonu kad sam se poradali i galamio jer jedna djevojka citav dan preplakaka i samo zvala svekrvu da zeli da je taj dan porode na carski jer je njoj vise dosadilo a tek usla u deveti mjesec, poceo doktor galamiti i govori: oni misle samo ako plate da cu se ja vise brinuti za nju nego za druge pacijentice, sta oni misle ko sam ja mnei su svi pacijenti jednako bitni i netreba mi nikao za to placati to je moj posao.bas je bio iznerviran meni pravo iznenadio.

Kupite danasnji blic, imate clanak na ovu temu.

Inace mozda bi i trebalo dozvoliti doktorima da uzimaju novac , ali iskljucivo ako to pacijent zeli. Dakle kako ja to zamisljam. Da postoji doktor koji dezurno radi, ali da recimo pacijant ima mogucnost da pozove doktora za koga je cuo da je dobar da izvrsi porodjaj i onda postoji cenovnik zna se koliko ide bolnici koliko doktoru. Jer zasto da ne, ako je neko bolji od drugih, i ako zeli da radi vise, sto mu ne bi to omogucil.

1. Tako bi se smanjila korupcija ili iskorenila
2. Stvorila bi se konkurencija medju doktorima, zdrava konkurencija, usled cega bi se svi trudili da budu dobri u svom poslu, tahmicili se da budu najbolji, zeleli da se vise usavrsavaju zato sto ce samo najbolje pacijenti da zovu privatno.

Dakle Perina zena treba da se porodi, cuju da je Dr taj i taj uzasno dobar sa vise strana, i zele da on vrsi porodjaj, o tome obaveste bolnicu, bolnica se dogovori sa doktorom, sve ide zvanicno, dobije se racun, upise u knjige, i doktor vrsi porodjaj.

cestitam novopecenoj mami...
mene je oba puta porodio dr.Cutura u N.frontu,bez epidurala i ja sam prezadovoljna,poradjamo se i sa vezom i bez veze,samo sto je sa vezom(placanjem)malo udobnije i brze
SAVET- OBAVEZNO NACI VEZU I PLATITI
doktori sami ponude "udobniju"varijantu

Betty:
svaka čast za dizanje teme :idea:

Ovo je nešto najopakije što sam čula za zdravstvo.
Da li je vreme da, recimo b92, pokrene maaaWi serijal? :) Lepo, redom, MUP, porodilišta, i dalje....
hm? :P

Tip is free of charge ;)

Neko bi stvarno mogao da počne da piše o zdravstvu, svakakve afere su obradili, a o zdravstvu niko ni reči. Ne može da škodi, a ako ne škodi... :wink:

Ma ok, ali nemoj sad da generalizujemo stvari oko doktora da su svi nestrucni i td. Moja rodjaka je dosla iz Ch i na samom aerodromu je zena dobila infarkt, nasi su zvali hitnu, ovi su stigli i prebacili je u bolnicu,odradilo se sve kako treba i zena je totalno ok, pri tom din nije platila, niko nije trazio knjizicu u svoj toj guzvi( njeni joj doneli tek posle par dana posto joj placaju doprinose u Srbiji), a da njenom muzu nije palo na pamet da se jednog trena masi za novcanik ( covek nije znao da to ide tako jer godinama radi na zapadu i slabo dolazi). Komenatr doktora u Ch je bio da su zaprepasceni da je ziva jer da joj se to desilo tamo ona bi bila pokojna dok se ne izregulisu zakonske obaveze i sto se oni nikad ne bi snasli da urade sto su nasi odradili jos u ambulantnim kolima ( a u stvari nasi gledaju da spasu coveka, a oni tamo prvo paze da zastite sebe da ih osiguranje ne tuzi za ovo il ono i sve mora samo po zakonu pa ko prezivi pricace).
A sto se sepse tice, meni je drugarica pricala o njenoj drugarici koja se porodila i posle nedlju dve je osetila da se lose oseca i otisla na kontrolu i rekose joj da je sve ok, posle nedelju dana njoj jos losije ode ona na urgentni ( posto je bila noc) i tamo kaze da se skoro porodila na carski i da je boli, oni otvore i imaju sta da nadju unutra, zaboravili gazu da izvade i taman krenula sepsa, zadrzase je par dana u bolnici i sreca te je sve proslo za kraju kako treba, ali...a lekru platila za porodjaj

ja sam za to da platim.osecas se sigurnije da znas da ce ti doci neko koga si za to platila.za prvo dete sam se porodila u n.sadu i platila sada pokojnoj dr kuzmancevki da u pola noci dodje da me porodi.kad je ona stigla,osetila sam se sigurnom,jer je ona pratila moju trudnocu.u drugoj trudnoci(zivela sam u podgorici)privatno sam isla kod ginekologa,ali kad je doslo blizu porodjaja,a ja pitala da ga zovem da me porodi,on se skoro uvredio i odbio(iako radi i u porodilistu)porodila sam se za sat vremena sa dve sestre,bez lekara,dosla na kraju da me potapse po glavi.znaci,ako imas love,a bojis se,plati.porodices se i ovako i onako....meni nije bilo zao love,ionako ode na gluposti....

Back