Platili smo deci nevažeće udžbenike

Дон

Buduća legenda
Poruka
29.456
Kao što ste mogli čuti na svim vestima, ministarstvo prosvete na čelu sa prosvetljenim SPS-ovcem Obradovićem je odlučilo da su udžbenici koje smo kupili našoj deci za ovu školsku godinu, a po odabiru škola i nastavnika, nepodobni, i proglasilo ih je nevažećim.

Sad će oni kao smisliti način da se taj problem bezbolno reši.
Poznavajući SPS-ovce, ipak ćemo mi roditelji, na kraju platiti, još jedan komplet udžbenika.

Sad su se toga setili, pred sam početak školske godine.

Nije mi jasno, zašto ne postoji komisija ispred ministarstva kojoj će se na uvid dati prototip udžbenika, i koja će izdavati sertifikat o njegovoj podobnosti, pa tek onda da se štampa i distribuira.

Zar u Srbiji ne postoji zavod za udzbenike koji stampa iste knjige za svu decu u datoj godini?

U moje vreme je bilo tako.

Pojavili su se privatni stampaci udzbenika....:whistling:

Ministar obećao istragu o nevažećim udžbenicima
Autor: Tanjug | 01.09.2008. - 09:54

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je komisija koja je ispitivala kvalitet udžbenika privatnih izdavača za osnovce od prvog do petog razreda postupila po zakonu i obavila reviziju i obećao da će Ministarstvo istražiti ko je odgovoran za propust.

Povodom slučaja da je oko 100.000 primeraka udžbenika privatnih izdavača koje su roditelji naručili i platili, sada proglašeno nevažećim, Obradović je sinoć za televiziju B92 ocenio da je u interesu đaka da se utvrdi da li su za ovaj propust krivi izdavači ili im je izdavanje odobrilo Ministarstvo prosvete. U aprilu ove godine Ministarstvo posvete je zatražilo reviziju već odobrenih naslova i više od 20 udžbenika stavljeno je tada van upotrebe, ali su se oni ipak našli u prodaji, prenela je TV B92.
Tim povodom, Udruženje izdavača udžbenika i učila Srbije održaće danas konferenciju za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga, pod sloganom "U mraku se ne vide udžbenici", na kojem će biti reči o "činjenju ili nečinjenju" Ministarstva prosvete da eliminiše konkurenciju u izdavaštvu.

Ne bih im ja dao tu slobodu. Kakvo biranje? To je stoka glupa, napravice neko sranje.

Kao sto se i pokazalo.

To je monopol, zavod tada nema rivala i ne moraju da se trude da modernizuju, usavrsavaju i da se trude oko ucbenika...

Treba dozvoliti stampanje privatnih udzbenika ali drzava mora dati licencu za tako nesto, znaci da budu bar tri izdavaca pa ko sta voli neka izvoli...:bye:

Modernizuju? Usavrsavaju?

Ljudi su isuvise optereceni tim ideoloskim konstrukcijama. Ja sam, k'o sto vidis, perfektno naucio engleski iz udzbenika od pre dvadeset godina. Matematiku isto. Srpskim sam ovladao iz citanke od pre trideset godina.

Kako to treba da se usavrsi nesto poput citanke? Kakve zaludne gluposti.

Treba da se usavrsi, sve pa i citanka, ako mene pitas ona pogotovu... Na srpskom jeziku su se najvise lomile ideologije, te su podobni pisci ulazili, a oni koji nisu nisu dobili mesto, mada su ga u nekim slucajevima zasluzili... Drugo, gde je tu moderna knjizevnost? Zar se knjizevnost i poezija zavrsavaju sa 1970 i nekom godinom pa nista posle toga ne dolazi u obzir?

Prvo treba stesati malo gradivo, fokusirati se na strucnost, znaci npr prirodni smer neke gimnazije treba da ima odvojene i razlicite[ne samo po koricama] udzbenike od drustvenog... Treba se fokusirati na podrucje delatnosti skole, znaci tu opsirnije a inace osnovne stvari... jer drugacije nemaju nikakvu primenu u zivotu...

Malo boje i neki grafikon mogu mnogo pomoci deci da nesto shvate, drzavni udzbenici su mahom jednobojni, natrpani tekstom i dosadni, sa veoma malo slika i pojasnjenja, a takodje su i veoma preopsirni...

No ja sam malo zahvatio i reformu skolstva koja je neophodna...Jasno je da udzbenici moraju pratiti standarde i biti usavrsavani...:bye:

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Nema ljutnje, ali danas sam bila presrecna zato sto, kao stari skeptik nisam kupila knjige unapred!

Prvo, jer iz iskustva znam da je ta cena u pretplati obicno i do 20% veca nego ako se knjige kupuju direktno, a drugo, zato sto nisam jednom imala lose iskustvo da promene nastavnika, recimo matematike, i da novi NECE da radi po udzbeniku koji je na listu stavio stari :P

Zato knjige nabavljam ISKLJUCIVO tokom prve nedelje nove skolske godine.

REPETITIO MATER STUDIORUM EST!

A kod nas su uvek bili skloni ponavljanju gafova - mada je ovo sa odbijanjem udzbenika od strane ministarstva relativno novo...:D

Kao što ste mogli čuti na svim vestima, ministarstvo prosvete na čelu sa prosvetljenim SPS-ovcem Obradovićem je odlučilo da su udžbenici koje smo kupili našoj deci za ovu školsku godinu, a po odabiru škola i nastavnika, nepodobni, i proglasilo ih je nevažećim.

Sad će oni kao smisliti način da se taj problem bezbolno reši.
Poznavajući SPS-ovce, ipak ćemo mi roditelji, na kraju platiti, još jedan komplet udžbenika.

Sad su se toga setili, pred sam početak školske godine.

Nije mi jasno, zašto ne postoji komisija ispred ministarstva kojoj će se na uvid dati prototip udžbenika, i koja će izdavati sertifikat o njegovoj podobnosti, pa tek onda da se štampa i distribuira.

Nazalost vec dugi niz godina ovakve stvari su samo male gluposti ovog ministarstva da ne spominjemo sta se sve radi naopako. Kako koji novi dodju na vlast u toj oblasti, prvo se okome na organizovanje debilnih seminara za profesore u kojima ko sta navata od stranih i nasih para, a sve ostalo radi se ad hok, bez ikakvog plana i rezona.

Poslednja izmena:

Back