savasavanovic
Buduća legenda
- Poruka
- 26.589
Није поштено да школовани раде за 40-50 хиљада у канцеларијама, а да нискобразовани берачи малина зарађују 90 хиљада.Za kancelariski poso mora neko da bude školovan.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Није поштено да школовани раде за 40-50 хиљада у канцеларијама, а да нискобразовани берачи малина зарађују 90 хиљада.Za kancelariski poso mora neko da bude školovan.
Није поштено да школовани раде за 40-50 хиљада у канцеларијама, а да нискобразовани берачи малина зарађују 90 хиљада.
То је била иронија.A ko brani ovima da rade za 90 hiljade? Svako je kovač svoje sreće.
То је била иронија.
Наравно, канцеларијски посао је бољи и лакши од посла берача малина.Берач малина нема радни однос, то је сезонски посао, када се заврши више нема плате.
Ти си једино видео малине на фотографији или на пијаци. Писати како је то велик новац и лако је зарадити је бесмислено.Pogledajte prilog 712502
Za mesec dana berbe maline ove sezone u Srbiji moguće je zaraditi čak i 90.000 dinara, uz obezbeđen smeštaj i ishranu, ali malinari koje uskoro očekuje berba žale se da se suočavaju sa deficitom radne snage.
Specijalizovane sajtove za oglašavanje, društvene mreže i lokalne nedeljnike ovih dana su preplavili oglasi u kojima malinari iz svih krajeva zapadne Srbije, naročito onih na nižim nadmorskim visinama gde će prvi plodovi maline stići već za desetak dana, traže berače. Uz obezbeđen smeštaj i tri obroka, beračima se nudi i dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara, što bi za mesec dana rada u malinjaku donelo dobru platu do čak 90.000 dinara. Međutim, deo malinara koji je dao oglase tvrdi da i pored takvih uslova teško dolaze do radnika.
"Tražim berače koji znaju i hoće, a ne neradnike koji bi da se sunčaju u malinjaku" – jedan je od takvih oglasa koji je postao viralan na društvenim mrežama, a koji je objavio domaćin iz Pecke kod Osečine koji na svom imanju crveno zlato gaji na oko 80 ari i koji, upravo zbog svog oglasa, želi da ostane anoniman.
Sa obezbeđivanjem radne snage za svoj malinjak u kome gaji 15.000 struka sorte vilamet, problem ima i Desimir Šarančić iz Brodareva kod Prijepolja, koji je takođe dao oglas.
- U Prijepolju kukaju da nemaju posla, a kafane su pune. Sa područja moje opštine niko mi se nije javio, tako da ću berače morati da "uvezem" iz drugih krajeva, što podiže troškove. Zovu i mlađi i stariji, nadam se da ću za par dana ipak imati dovoljno ozbiljnih radnika – kaže Šarančić koji beračima daje dnevnicu od 20 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/pl...campaign=push_002f6e224265973&utm_medium=push
Колико има лезилебовића на друштвеним мрежама и наравно и на овом Форуму, обрали би све што је за брање у целој Западној Србији. Оних џабелебароша који дан-ноћ дрежде на компујтеру били би корисни бар за нешто вредно.
И школовани нам редове праве пред амбасадама.90 soma nije nikakva para. Ali Tko nije skolovao sad mora da poturi grbinu i bere maline, sta da se radi.
Sve ok nego jedino mi nije jasno kako ove babe mogu 3x više nabrati od vas dvojice momaka?Drug i ja smo kad smo zavrsili srednju otisli kod nekog Dragana iz Arilja, kao ajde sta da sedimo kuci idemo tamo i uzmemo nesto love a i vidimo taj deo Srbije posto smo iz Vojvodine. I tako dogovaramo se mi sa tim likom, kaze nam 2500 fiksno imate smestaj i hranu. Za smestaj i hranu samo reci hvale imaž, ali dolazimo do toga imate fiksno, mi dosli tamo kaze ovaj bere se na normu i to moze svako da nabere dnevno, mi u fazonu aj da probamo ako mogu drugi mozemo i mi, mi dosli na njivu one maline sitne jednu gajbicu berem po sat ipo, do 12 neke babe nabrale 15 gajbi drug i ja jedva po 5 a nismo hvatali krivine stvarno smo se trudili. Epilog price je da smo radili nedelju dana i skupili jedva za voz nazad. Smatram da ti domacini nemaju radnike jer izlevate kao dodji fiksno imas 2500-3000 i kad dodju ljudi tek tad im kazu da je na normu.
Sve ok nego jedino mi nije jasno kako ove babe mogu 3x više nabrati od vas dvojice momaka?
Išao sam i ja raditi u poljoprivredu i u voćnjake tako da znam šta je to i uglavnom rade stariji ljudi s dugogodišnjim iskustvom, iako je to nkv posao ipak traži neku tehniku branja kao i fizičku izdržljivost pa si opet nisam mogao dozvoliti ovako nešto kao kod njega da baba ubere 3x više "nečega" od mene.Prosto ko pasulj.Babe su jake pa žilave zato ne pocenjuj babe pogotovu ako su stare.
pa jbt pitas da li je obezbedjen masazer.Ne cudi me,da se niko ne javlja za berbu malina,i ako je plata 9O/OOO Rsd. Treba stalno dizati ruke,brati maline sa visokih stabala u vocnjaku,jako je tmora i da se pentra esko.Pogotovu,kada mora da se bere,sa visokih drveta maline.Bole ruke i celo telo,danima.
Bilo bi dobro,da svi muskarci koji beru maline,posle branja uvece,dobiju porciju erotske masaze.To bi im podiglo elan za sutrasnje napore berbe.pa jbt pitas da li je obezbedjen masazer.
pa reci njima!Bilo bi dobro,da svi muskarci koji beru maline,posle branja uvece,dobiju porciju erotske masaze.To bi im podiglo elan za sutrasnje napore berbe.
То је била иронија.
Наравно, канцеларијски посао је бољи и лакши од посла берача малина.Берач малина нема радни однос, то је сезонски посао, када се заврши више нема плате.