PLATA 90.000, A NIKO SE NE PRIJAVLJUJE

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
1591979257945.png

Za mesec dana berbe maline ove sezone u Srbiji moguće je zaraditi čak i 90.000 dinara, uz obezbeđen smeštaj i ishranu, ali malinari koje uskoro očekuje berba žale se da se suočavaju sa deficitom radne snage.

Specijalizovane sajtove za oglašavanje, društvene mreže i lokalne nedeljnike ovih dana su preplavili oglasi u kojima malinari iz svih krajeva zapadne Srbije, naročito onih na nižim nadmorskim visinama gde će prvi plodovi maline stići već za desetak dana, traže berače. Uz obezbeđen smeštaj i tri obroka, beračima se nudi i dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara, što bi za mesec dana rada u malinjaku donelo dobru platu do čak 90.000 dinara. Međutim, deo malinara koji je dao oglase tvrdi da i pored takvih uslova teško dolaze do radnika.

"Tražim berače koji znaju i hoće, a ne neradnike koji bi da se sunčaju u malinjaku" – jedan je od takvih oglasa koji je postao viralan na društvenim mrežama, a koji je objavio domaćin iz Pecke kod Osečine koji na svom imanju crveno zlato gaji na oko 80 ari i koji, upravo zbog svog oglasa, želi da ostane anoniman.

Sa obezbeđivanjem radne snage za svoj malinjak u kome gaji 15.000 struka sorte vilamet, problem ima i Desimir Šarančić iz Brodareva kod Prijepolja, koji je takođe dao oglas.
- U Prijepolju kukaju da nemaju posla, a kafane su pune. Sa područja moje opštine niko mi se nije javio, tako da ću berače morati da "uvezem" iz drugih krajeva, što podiže troškove. Zovu i mlađi i stariji, nadam se da ću za par dana ipak imati dovoljno ozbiljnih radnika – kaže Šarančić koji beračima daje dnevnicu od 20 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu.
https://www.blic.rs/biznis/vesti/pl...campaign=push_002f6e224265973&utm_medium=push
Колико има лезилебовића на друштвеним мрежама и наравно и на овом Форуму, обрали би све што је за брање у целој Западној Србији. Оних џабелебароша који дан-ноћ дрежде на компујтеру били би корисни бар за нешто вредно.

Ne cudi me,da se niko ne javlja za berbu malina,i ako je plata 9O/OOO Rsd. Treba stalno dizati ruke,brati maline sa visokih stabala u vocnjaku,jako je tmora i da se pentra esko.Pogotovu,kada mora da se bere,sa visokih drveta maline.Bole ruke i celo telo,danima.
brao sam kao mladji , kod rodjaka , par sati.

bole ledja , przi sunce

mnogo je lakse brati sa drveca , imas hlad da se zaklonis a nisi ni savijen .

Ne cudi me,da se niko ne javlja za berbu malina,i ako je plata 9O/OOO Rsd. Treba stalno dizati ruke,brati maline sa visokih stabala u vocnjaku,jako je tmora i da se pentra esko.Pogotovu,kada mora da se bere,sa visokih drveta maline.Bole ruke i celo telo,danima.
Lako tebi botujes za 500 eura zaradjujes pare dupetom. Nisi razvio radnu naviku pa da te pece sunce 10 sati u malinjaku a jedina hladovina su ti klempave usi i sesir.

Kada se profit od malina bude delio ravnopravno izmedju onih koji beru malinu, onih koji sade malinu i onih koji je izvoze, onda će biti i berača i malina, i prosperiteta.
Ne mislim pri tom da berač treba da bude ravnopravan sa onim koji sad malinu, ali ako je profit recimo 100din/kg(samo zbog računice) onda 25 din profita treba da ide beračima, onima koji sade 50 din a onima koji izvoze takodje 25din...
Kod nas je sad tako da oni koji izvoze imaju 70, vlasnici 20 i berači 10 dinara profita, i zato nema ni berača.

Back