Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.653
Razmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?
Plašite li se?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
razmishljam i ne plashim seRazmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?
Razmišljam svakog dana, ili skoro svakog. Ne plašim se jer mislim da nas sve čeka ništavilo, dugo sam razmišljao i tako mi deluje najlogičnije uprkos svemu. Ne verujem u teorije zavera nego u nauku, a ona je jako razvijena, sa milion detalja i pipaka koji su prilično neoborivi, tako da je teorija evolucije i postojanje dinosaurusa nešto više nego izvesno, a ti goli naučni fakti isključuju verski fanatizam bilo koje vrste. Mislim da je nemoguća neka zavera u tom smislu zbog ljudske prirode, dva čoveka ne mogu da čuvaju tajnu koja im je poverena, a kamoli milioni naučnika itd.
Ili ništavilo ili neki jako čudan oblik ''postojanja'', nejasan i nestvaran, ali opet ne vidim kako bih ga bio svestan ako nemam svest i čulne opažaje koji se gase smrću mozga. Čak i da postoji neka energija koja se dalje ''seli'' nakon fizičke smrti u drugu egzistenciju, ona je nešto drugo i sigurno neće imati svest.
Smrt je i najveći ljudski strah, G. Gordon Liddy, koji je proveo svoju mladost suočavajući se sa svim svojim strahovima da bi postavo neustrašiv i mogao da ide u rat, lepo je rekao: "Defeat the fear of death, and welcome the death of fear". Jer ako se ne plašiš smrti, onda možeš sve, pošto u svakom času možeš sve da prekineš. Tako ljudi preuzimaju i najveće rizike na sebe, znajući da ako propadnu i nema nazad, uvek mogu da oduzmu sebi život.
E sad... život je težak, bar za nas kojima i nije dopala neka fina ''raspodela karata''. Ima i mnogo srećnijih ljudi, ali generalno za većinu je život muka i borba sa uvek istim ishodom. Jer i onaj najmoćniji i onaj prosjak na kraju idu u smrt, kao i oni koji ih pamte odnosno zaboravljaju.
Za sto milijardi godina, do kojih će se stići jer vreme neprekidno protiče, planeta najverovatnije neće postojati. Šta će tad značiti Napoleonovi ili Hitlerovi ratovi? Tako da je upitna važnost svega što sada živimo... ali ipak živimo jer ima život i lepih strana.
Jedina mogućnost koju vidim je postojanje nekih viših, skrivenih gospodara, vanzemaljaca, koji imaju neki svoj plan nakon naše smrti i koji su naši stvarni gospodari. To deluje kao sf, ali bi dalo i sasvim drugi kontekst našoj priči.
A misliš li da je život prekratak?
Konkretno o smrti ne bas, a o smrtnosti, to da nam je zivot ogranicen i da trebamo da ga ispunimo tako nekim stvarima da. Ponekad kad razmisljam, nekako vidim da zivot nema nikakav smisao. U fazonu sam kao sto je pomenuo Ricard, za sto milijardi godina, da li ce znaciti Hitlerovi i Napoleonovi ratoviRazmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?
Ne.Razmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?
Yioime ko te iznerviro da ne pises i ne moderisesNe, ne plasim se smrti ni svega izmedju zivota i nje...... "Smrt ne boli, boli samo cekanje"
Yioime ko te iznerviro da ne pises i ne moderises
Ma znam 100% ko te iznerviro,pa zasto niko normalan ne opstaje u tom osinjaku
Memento moriRazmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?
i plasim i tesimRazmišljate li kada o svojoj smrtnosti?
Plašite li se?