Planinarenje

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo da se i ja uključim u temu. Ja sam u suštini rekreativac koji skoro svaki dan provodi na stazama Fruške gore, a povremeno učestvujem na lakim i srednje zahtevnim akcijama. Voleo bih da se oprobam u via Ferati, pa ako neko ima da podeli svoje lično iskustvo bilo bi lepo!? Hvala unapred.

Juče je bila republička akcija Zimski uspon na Trem.
IMG_20230225_221821.jpg
IMG_20230225_220652.jpg
IMG_20230225_220338.jpg

Pozdrav!Planiram setnju do Suve planine i uspon na Trem sa polaskom iz sela Donji Dusnik.Bio bih zahvalan na korisnim informacijama ukoliko vec imas iskustva sa ovom planinom(odakle je najbolje krenuti,kojom stazom ici...)
jao izvini, tek sad vidim ovo da si pisao
Da, donji dusnik je ok, ima tacno 10 km gore do Trema. Staza je u potpunosti oznacena, tako da je sve ok !
samo za vetar poneti jaknu koliko god da je visoka inace temp !

Mali uspon ili veliki uspon nebitno je. Najbitnije je da se uziva. Kada sam bio mali bio sam u izvidacima, samo sta je to malo drugacije. Osobno nisam za planinarska drustva jer su oni organizirani i idu od tocke A do tocke B, sta meni uopce nije bitno.

Pogledaj malo vremensku prognozu pa ces izbjeci prehladu :) Planina ce ostati sutra isto na tom mjestu pa odi kad je lijepo vrijeme. U mladosti sam i ja znao ici tako na juris, sada vise ne.

Uzivaj Paula u prirodi :)
Naravno da je bitno ako nema uspona od barem 1000 m onda je to pesacenje i samim tim nije paninarenje.

Naravno da je bitno ako nema uspona od barem 1000 m onda je to pesacenje i samim tim nije paninarenje.
Ajmo ovako vec kada si mi secirao post i zakljucio po svome. Izvidaci ne planinare? Nemam pojma koliko imas km u nogama, ali ja ih imam ko salate. Ne da imam samo u pjesacenju, planinarenju nego i u orjentacionom hodanju u mladosti koje mi je pomoglo za cijeli zivot. Koliko puta si hodao po aziimutu? Hoces li reci da ako ja npr. krenem od doma koji mi je na 900 mnv i ruksakom natrpanim svime potrebnim i obidem u par dana par vrhova od cca 1500 m da to nije planinarenje?
Nemoj shvatit osobno, ali meni su smjesni likovi (ne ti jer te ne poznam) koji se smatraju planinarima, a jurisaju po brdima, planinama od tocke A do tocke B i nemaju pojma pokraj cega su prosli.

Planinarenje izmedu ostaloga je ljubav prema prirodi, a ne unistavanje i bacanje smeca u novije korona doba. Bilo je tog acanja smeca i raije, ali sad ima vise. Tu se jos i radi o ri svijesti.

Znači, u poslednjih god dana 5 puta do Šiljka, jednom po snegu jug, jednom po snegu super sever od sela Luke celim grebenom, jednom sever leti, pa južnom stranom noću leti i sad jug pa na istok preko grebena gde skoro niko ne ide. Mislim, ukupan uspon 1080 m kao i inače, ali je staza preko stena lepa.

Poslednja izmena:
Znači, u poslednjih god dana 5 puta do Šiljka, jednom po snegu jug, jednom po snegu super sever od sela Luke celim grebenom, jednom sever leti, pa južnom stranom noću leti i sad jug pa na istok preko grebena gde skoro niko ne ide. Mislim, ukupan uspon 1080 m kao i inače, ali je staza preko stena lepa.

Ja sam više puta bio gore. Najlepša mi je severna strana dok bi uspon južnom stranom zaobišao, nikakav užitak.

Ove godine sam planirao u kasnu jesen, tamo u prvoj nedelji decembra da podjem severnom stranom i da postavim šator ispod grebena gde je ona poljana. Tu da prespavam i ujutru da se popnem na vrh.

Inače da odgovorim na temu, nisam video da se ljudi gore muvaju, tj da žene jure muškarce.

Ponese se rakija, vino, sir, slanina, pa da vidiš druženje.

U poslednje vreme, lepše mi je kada idem sa grupom kada nije kalendarski uspon.

Noćni uspon na Rtanj sam išao noć ranije i izbegli smo kišu te imali sjajan izlazak sunca.

Planinarenje jeste lepo ali i opasno, koliko puta sam video da neko dodje u plitkim patika a sneg je na stazi. Da se naježiš!

AKO ZALUTATE NA PLANINI..​

U poslednje vreme, nekoliko osoba je zalutalo a potrage su ponekad bile duge, mukotrpne i dramatične

Možda niste znali...ako zalutate​

U SLUČAJU DA ZALUTATE
Prilikom boravka u prirodi sve vreme morate biti sigurni u kom smeru idete, kojim putem, gde se trenutno nalazite, koliko ima do cilja i sl…
Ipak, uprkos tome, može se dogoditi da zalutate, naročito u planini, dubokoj šumi, u magli ili po noći.
Kako tada postupiti?
1.-
Najvažnije je da vas ne uhvate panika, strah ili samo sažaljenje. Najpre se malo odmorite, razmislite o situaciji u kojoj se nalazite i šta možete da učinite kako biste našli pravi put. Pokušajte da primenite sva svoja znanja.

2.- Ako poznajete topografiju, a kod sebe imate kartu i kompas, odredite što približnije svoju poziciju tj. gde se otprilike nalazite. Tada ćete lako odabrati dalji smer kretanja: prema ranije utvrđenom cilju, ka nekoj komunikaciji, naselju, vodotoku i sl…
3.- Ukoliko nemate mogućnost da se snađete pomoću karte i kompasa, pokušajte na drugi način da odredite svoj položaj. Budite smireni, pokušajte da se prisetite kuda ste sve išli, gde ste skrenuli. Sa nekog uzvišenja pokušajte da prepoznate neki orijentir pored koga ste prošli, pre nego što ste zalutali. Pokušajte na ovaj način da dođete do mesta gde ste skrenuli sa pravog puta. Da ne biste zalutali još više, putem ostavljajte tragove na tlu (prelomljene grančice, oznake na stablima, papiriće zakačene za žbunje..).
4.- Ako ne budete uspeli da se vratite na stari put preostaje vam da pokušate da dođete do nekog naselja, puta, pruge, gradilišta… i tako okončate neizvesnost.
Na neki od poznatih načina potražite sever i na osnovu toga odredite smer kretanja. Za vreme hoda držite se tog smera da se ne dogodi da se krećete u krug (što je čest slučaj).
5.- Noć i magla znatno otežavaju snalaženje, pa je tada opasno hodati, naročito ako ste u nepoznatom kraju. Dakle, ako pre noći ne stignete do naselja ili se zateknete u gustoj magli, pripremite zaklon u kome ćete boraviti do jutra. Ukoliko ste u mogućnosti, sakupite dosta suvih drva i naložite vatru. Ako imate hrane, večerajte i nemojte mnogo brinuti – ujutru ćete naći put (ili će već vás neko pronaći).
6.- Ukoliko imate opremu za noćenje u prirodi (vreća, šatorsko krilo, pokrivač…) i ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, u zaklonu možete pripremiti ležaj za spavanje. Ako nemate potrebnu opremu bolje je ne spavati, naročito ako je hladno vreme.
7.- Ako niste opremljeni za noćenje, a nalazite se u ravnici ili na manje opasnom terenu, možete nastaviti da hodate i noću. Odmaranje se kad god osetite potrebu, ali ne predugo, da se telo isuviše ne ohladi.

Planinar
Ni u snu ne treba ići sam na planinarenje, čak i ako poznajete odredjenu lokaciju.
Minimalno treba da u grupi bude 3 člana.
Danas, dakle danas postoje mnoge sprave, aparati i uredjaji koji nam pomažu da se lakše orjentišemo, znamo kurs kretanja i lokacije..
Uvjek idite na sigurno. Ne izlagati se nepotrebnim rizicima i neispitanim mjestima i lokacijama.

Aplikacije za planinarenje

Telefon je važan saputnik I ne krećite bez njega jer vam u nekiim slučajevima može život spasiti. Postoje aplikacije kako bi vam pomogle u maksimalnom iskorišćavanju planinarenja.

Za početak izdvojio bih aplikaciju

Mape 3D Pro​

maps 3d.jpg
Karte 3D Pro je najbolja aplikacija za mape putovanja planiranja. movingworld GmbH. iTunes
Aplikacija Maps 3D Pro hiking se fokusira na korišćenje mape, što je savršeno ako niste zadovoljni nedostatkom detalja o terenu u drugim planinarskim aplikacijama.

Ova aplikacija vam omogućava da preuzimate mape van mreže, savršeno za one daljinske izlete gde je signal nedostižan. Obezbeđuje odlične detalje o pohodu.

Sa ovom aplikacijom odmah ćete primetiti da postoje stvarni brdovi i doline i voda koja je prikazana detaljno. Ovo omogućava jednostavno planiranje vožnje, jer možete videti gde se staza vodi oko planina i drugih prirodnih struktura.

Pored toga, Maps 3D Pro ima:

• Jednostavna upotreba funkcije pretrage
  • Bogati 2D i 3D prikazi topo mape boja
  • Gradovi, jezera na ulicama i planinski vrhovi koji se mogu pretraživati na osnovu NASA skeniranja i USGS topo mapa
  • Offline pristup svetskim 3D kartama za ograničavanje odvoda akumulatora prilikom planiranja putovanja
  • Skladištenje mapa za vreme kada ne možete dobiti signal
Maps 3D Pro takođe beleži vaše rute za kasniju upotrebu i može pratiti rastojanje koju putujete i koliko brzo kretate

Aplikacija Maps 3D Pro je dostupna na žalost samo za iOS uređaje.

Peakfinder​

peakfinder.png
Peakfinder
Ako želite uživati u planinama, uzmite aplikaciju Peakfinder zajedno s vama. Samo usmerite kameru za pametne telefone u planinski opseg, a aplikacija prelazi imena planina i vrhova - od najvisih planina do skromnih predgorica.

Evo nekoliko dodatnih informacija o ovoj aplikaciji za planinarenje:

• Prikazuje više od 350.000 vrhovnih imena (sa nedeljnim ažuriranjima)
  • Radi offline i širom sveta
  • Digitalni teleskop za odabir manje istaknutih vrhova
  • Kompas i senzori pokreta
  • Realno vreme renderinga okolnog pejzaža za 200 milja
Aplikacija Peakfinder je dostupna za iOS i Android mobilne uređaje.

Back