Planetarijum

a) Ma ne, Meduse, Astrologija je nastala pre svih mitologija i religija sveta. Onog trenutka kada su ljudi gledali Mesec na nebu, zvezde itd. A religije i, danas za nas mitologije, su nastavak toga kroz ''wise language''. Sve mitologije sveta vuku koren iz podele na Elemente, što je praktična osnova Astrološke svrhe i Teorije. A Arhepit nečega je izvučen na osnovu posmatranja sveta oko nas u onoj formi koja je opipljiva i saglediva. Da je primarni fokus bio INTUICIJA i sl, onda bi gledali 12 kuću prvo. Astrolozi loše analiziraju 12tu kuću jer tu nema dovoljno Sunca. Kako metaforički, tako i realno.

b) Astrologija je mnogo više od tehnike. Astrologija je bukvalno naša realnost i druga potvrda za ono što su prirodni zakoni postojanja.

c) Ne, mi gledamo simbole i povezujemo na osnovu statističkih podataka koje imamo. Za astrologiju i pravilno korišćenje astrologije, intuicijom možemo poprilično pogrešiti jer pokušavamo da se povežemo sa osobom što nije uvek najpametnije kada osoba ima loše energije oko sebe. Za astrologiju ti ne treba ni trunka intuicije. Ali Vodeni i oni koji su privrženi Vodi će ti reći da ''mora osećaj''.

d) Ja nikada ne tumačim intuitivno, već metodički i logički. Skoro robotski. Ako tumačim intuitivno, ja gledam sve tvoje prošle živote i vidim te. A to može da umara i to su tehnike koje naširoko prevazilaze astrološku koncepciju.

Sve zavisi na kraju krajeva, za nekoga je samo intuitivno moguće tumačiti i potrebno im je da vide i dožive osobu blizu. Ali to onda nije više toliko astrologija koliko je psihologija i aktiviranje Škorpionskih manifesta.

Da.
Nastala je pomatranjem neba i kretanja nebeskih tela po nebeskom svodu,
Zato su astrolozi, posmatranjem i utvrđivanjem određenih "zakonitosti" u ponavljanju dolazili do određenih pravila koja su definisali ili nadograđivali, u finesama,kroz vekove, različite kulture ( Helenističke, Arapske itd...) ali su osnove uvek ostajale iste.

Kretanje planete na nebu, u odnosu na Sunce ( Sinodički ciklusi ) brzina kretanja, retrogradnost, dostojanstvo planeta, vidljivost ili nevidljivost na nebu u zavisnosti od doba dana ( ili noći - planetarne sekte ), orbisli planeta ( znači ORBIS PLANETA a ne orbis aspekta ) određivanje temperamenta itd, određivanje kvaliteta planete...

I ništa od ovih zakonitosti se u Modernoj astrologiji ne primenjuje.

Prama tome, dobro je podsetiti se kako je zapravo nastala astrologija tako da, ako Moderna može da je potpuno deformiše do astrološke neprepoznatljivosti, po čemu tarot ne bi jednako bio važeća i kvalitetna divinacijska veština?

Astrolozi su se više oslanjali na određena pravila i zakonitosti, intuicija nije bila primarna.

S tim u vezi, evo na primer "146 Konsideracija Gvida Bonatija" sa jasnim i nedvosmislenim uputstvima šta i kako se konkretno koja situacija tumači i šta simboliše. Ništa od ovih pravila se ne može pronaći ni u jednom jedinom tumačenju Moderne astrologije niti u bilo kojoj astrološkoj literaturi, tako da Moderna astrologija ne može da bude ta koja će da brani Astrologiju kao divinaciju u odnosu na bilo koju drugu!

https://astroriznica.com/wp-content/uploads/2013/08/Gvido Bonati - 146 konsideracija.pdf

Mene licno mistifikovanje svega nervira, i kao sto rekoh cakre mi ni najmanje nisu misticne.
Sad sto se koriste u raznim spiritualnim tehnikama poput meditacije je vec druga prica.

Ako nam mehanizam funkicionisanja necega nije jos uvek poznat, a tu naslucujemo da ima necega, to sto ne znamo isto ne vidim kao nesto misticno, magijski, itd.

Pa dobro, ali uvek će postojati nešto što nam je mistično i što je u sferi energije, tj. duhovnog, i nećemo moći da ga objasnimo... To se prosto tako kaže... Nije isto reći neobjašnjivo, mistično, i neobjašnjeno... Ovo prvo nam je totalno trenutno van mogućnosti shvatanja... Mora da prođe mnogo objašnjivosti, da bismo tek prišli mogućnosti objašnjavanja tog nečeg mističnog...

A isto kada dopremo do kolektivne podsvesti (meni to nije nešto mistično, i mislim da smo realno energetski povezani, i da manofestujemo kao takvo jedno veliko biće, ne samo mi ljudi, već sve oko nas i mi), i iz nje uspemo da dobijemo neku informaciju, taj osećaj je verovatno nešto što se opisuje kao magija...

Ljudi su kroz vekove naučili neke rituale prodiranja u podsvest, kojom se povezuju sa kolektivnim podsvesnim, i onda te tehnike prenose, i to zovu magijom i koječim... Sve je to psihologija izučila... I koristi se u hipnozi...

Ili recimo, zbog čega se onda koristi reč duhovno?

Jezik uvek prati smisao i realnost. Mi ne govorimo ni jednu reč bezveze. Koristimo reč duhovno, jer u našem umu ona ima realnost.

Postoje neke stvari koje u ovom trenutku ekstremno nadilaze našu mogućnost shvatanja života. Naša realnost (Saturn, i naše telo) nije još sposobna za to, zbog toga postoji ta distanca sa Neptunom koji simboliše duhovno... Jednostavno još uvek se sa tim svetom ne razumemo... A da li ćemo ikada moći baš sve...

Jedino akda masa i energija dostignu ravnotežu...

Gle N3Wz, ti možeš reći da je sve poteklo od astrologije, jer je astrologija nekako sveobuhvatila psihologiju i sl.

Ali nije, prvo je postojala mitologija, ona je preteča svih znanja danas. Ona je služila kao usmeno predanje i tako je ekstremna da bi zaplašila decu i nešto ih naučila, to se pričalo s kolena na koleno prenosilo...

Čovek je tek kasnije artikulisao neke stvari. A to su te iste stvari.

Sve što mi znamo prvo smo formulisali mitollogijama i bogovima kojima smo se molili.

Kasnije smo slikama na nebu dali imena svojih božanstava...

Grčka niti Egipatska mitologija nisu uopšte prve. Pre njih idu Ahajci koji su bili matrijarhalni, zatim Kelti, i ostali koji su živeli na tlu evrope pre nego što su plemena koja danas smatramo Grcima došla i zauzela njigovu zemlju (Ahajaca, koji su bili mirnodopski)... Ahajci su bili pismeni i imali su bogatu mitologiju. Sve to su Grci prekopirali, i prilagodili svom patrijarhalnom uređenju, pa je ženski princip srozan, i dato mu je dosta negativnih konotacija, a kod Ahajaca je bio glavni.

Kada su ih Grci pobili i pokrali, pobili su pismene ljude, i nastalo je 500 godna nepismenosti.

Pre svega toga iskopine govore da smo živeli oko bar 150 000 godina kao matrijarhalno društvo, i molili se i nekim hermafroditnim bogovima. Tj. to božanstvo koje je pronađeno kao skulptura je i žensko i muško. Kao i prvi Isus koji je bio totalno isfeminiziran, i nije ličio na današnjeg Isusa.

Ovo pričam zbog toga što su to geneze arhetipa i naše poimanje sveta, a ono je prenošeno kroz mitologije, gde se uvek jedna nastavljala na drugu i menjala prethodnu shodno svom društvenom uređenju (Saturn). A egipatska nije bila prva, niti astrologija... Ona je mnogo savršenije sredstvo, gde nauka već počinje da dobija savremeniji oblik...

Sve to što opisuje astrologija i mitologija, je apstrahovala psihologija, i to je sada neki moderni oblik te nauke... A ostali ogranci su ostali da se dalje razvijaju kroz religije...

Znači od nivoa naše kolektivne svesti (Saturna) zavisi kako ćemo intrpretirati Neptun i spiritualno... I koliko ćemo mu biti bliži...

Pogledajte kartu ovog momenta, sve planete u Devici, Mesec i Venera su u konjunkciji i kvadratu sa Jupiterom i trigonu sa Saturnom.
Za modernjake, Uran je na ASC ovog trenutka takodje u velikom trigonu. :)

astro_w2gw.69973.104865.png

Karta ovog trenutka, u astrologiji je to i elekciona karta.

Trenutno je ovakav raspored planeta na nebu.
Ovo se ne dešava tako često, da 5 planeta budu u jednom znaku i to sve u konjunkciji, ovo je jak pokretač dešavanja.

Karta ovog trenutka, u astrologiji je to i elekciona karta.

Trenutno je ovakav raspored planeta na nebu.
Ovo se ne dešava tako često, da 5 planeta budu u jednom znaku i to sve u konjunkciji, ovo je jak pokretač dešavanja.

Dobrih desavanja ili se to ne zna dok ne dodje do istih?
I kako ovo utice na pojedince tj. ima li nekog uticaja?

Moj solar slično...

Toliko me drma neka čudna energija, peta mi je naglašena u narednom periodu... Ne mogu da se smirim i skoncentrišem, previše energije na mom Suncu i Veneri... I isto tako pojava čudnih osoba...

Da, tebi za par dana kreće novi solar.
Gde će ti biti Mesec?

Pa 5. kuća ti je benefična i dobra, to su lepa dešavanja.

AHa vidim, to je po TA uvek je Lav nešto dobro. Lav uopšte nije tako dobar, već borba sa zverima požude u sebi, i kroćenjem tih energija...

Evo već mi se Jupiter polako naredne godine približava petoj, i mogu zamisliti koliko će me to dekoncentrisati.

Utiče tako da nemaš mir, nego te stalno nešto loži da ideš ovo i ono, nema mira... To ometa, ne možeš da se skoncentrišeš na rad, stalno te vuku neke ljubavne i kojekakve priče...

Mesec u Škorpiji, sreća radost.. HHAhaha...

AHa vidim, to je po TA uvek je Lav nešto dobro. Lav uopšte nije tako dobar, već borba sa zverima požude u sebi, i kroćenjem tih energija...

Evo već mi se Jupiter polako naredne godine približava petoj, i mogu zamisliti koliko će me to dekoncentrisati.

Utiče tako da nemaš mir, nego te stalno nešto loži da ideš ovo i ono, nema mira... To ometa, ne možeš da se skoncentrišeš na rad, stalno te vuku neke ljubavne i kojekakve priče...

Mesec u Škorpiji, sreća radost.. HHAhaha...

Ne Lav već 5 kuća, u TA ovom kućom vladaju benefici, Venera se u njoj raduje, to je lepo raspoloženje, ne mora biti uvek u pitanju ljubav, već sve ono što te čini srećnom, sport takođe, izlasci i druženja itd...

Hah i meni će solarni Mesečak biti u Škorpiji, i to sa Marsom u konjunkciji! :D

Da znam ja sam se i nadala da ću prosto biti kreativnija, ali već vidim preview i on mi se ne dopada... Sa ovim stelijumom u prvoj, ja sam mislila da ću biti fokusirana na sebe...

Jao pa to je lepo, ja volim Mars na Asc... Da imam, ne da komuniciram sa njima. Tata je imao to, i Tramp me podseća na njega. Haos, sa tim ljudima nema dijaloga, samo oni pričaju, tj. komanduju... I isto tako namrštena faca, a stalno neki vicevi šale...

Ja sa ovim mojim Marsom natalnim sam pola života bila u seksualnim mislima i fantazijama, što me često dekoncentrisalo. Nadam se da me ovaj Mesec neće odvući opet u sve to.

Taman sam se malo dovela u red poslednje dve tri godine... Ovo me drma i podseća na onu staru Veneru u Lavu koja...

Back