Planeta od danas u ekološkom minusu

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Poruka
14.718
Naša planeta drugog dana avgusta ušla je u ekološki dug. To znači da smo do danas potrošili prirodne resurse koje ekosistemi planete Zemlje mogu da obnove tokom cele godine i da živimo na račun budućih generacija. Srbija je u ekološkom dugu još od 8. jula.

Pre samo pola veka planeta nije bila u ekološkom dugu, a od tada iz godine u godinu trošimo sve više prirodnih resursa. Emituje se više ugljen-dioksida u atmosferu nego što okeani i šume mogu da apsorbuju, šume se seku neplanski.

„Prirode ima sve manje, priroda je sve ranjivija, ne može da se obnavlja u onoj brzini i u onom kapacitetu u kome bi se obnavljala da je u punom obimu. S druge strane mi više trošimo. Količina ekoloških usluga koje nam priroda pruža u smislu hrane, vode, izvora, sredstava za razvoj tehnologija i slično, toga je sve manje i oni su u sve nestabilnijem stanju, a s druge strane naše potrebe za tim rastu“, objašnjava Boris Erg, direktor regionalne kancelarije za Evropu Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Posledice su klimatske promene i sve češće vremenske nepogode, suše, šumski požari, poplave, gubitak staništa.

„Mi imamo pad populacija u proseku od 69 odsto na planeti Zemlji i biljnih i životinjskih. U isto vreme populacije slatkovodnih vrsta su najugroženije, to je čak 83 odsto populacije vrsta. Mi vidimo da godišnje isečemo šuma veličine Portugala, a šume su te koje prerađuju ugljendioksid primarno, a taj ugljendioksid u najvećoj meri čini naš ekološki otisak. Mi uništavamo okeane, globalno zagrevanje utiče na to da se okeani zagrevaju da automatski neke populacije i vrste ne mogu da prežive“, ukazuje Aleksandra Ugarković iz Svetske fondacija za prirodu "WWF Adria".
Naš region troši resurse brže nego što je svetski prosek i zakoračio je u ekološki dug ranije. Slovenija u aprilu, Crna Gora, Hrvatska, BiH u maju, Srbija 8. jula.
„Pogledajte samo količinu infrastrukture koja sedi na Dunavu i Savi i onda možete da zamislite koji je to povećan pritisak na vodu u smislu najprostijeg korišćenja vode. S druge strane, šta se unosi u te vode u jednoj infrastrukturi koja se značajno razvija a da nemamo sisteme za preradu voda i slične stvari“, istakao je Boris Erg.

Ima načina da se manje zadužujemo​

Svet bi mogao da smanji ekološki dug za 26 dana, kako je izračunato, tako što bi se povećao izvor električne energije s niskim učešćem ugljen-dioksida sa 39 na 75 odsto.
„Ukoliko za 50 odsto smanjimo bacanje hrane, odnosno njeno nenamensko korišćenje, mi taj dug možemo da produžimo za još 13 dana, a ukoliko prestanemo da sečemo šume i počnemo da radimo plansku sadnju možemo za 2,1 dan. Nije to malo“, navodi Aleksandra Ugarković.
Najbogatije zemlje najbrže troše prirodne resurse, a posledice trpe najsiromašnije zemlje. U ekološki dug su još u februaru ušli Katar i Luksemburg, u martu SAD, Kanada i Ujedinjeni Arapski Emirati, Evropska unija u maju.

Bice bolje kad kolonizujemo mars, mada moguce da smo tamo ziveli pre par miliona godina dok ga nismo ocistili pa se preselili ovdI :lol:

Batice, ne brini ti za Zemlju.
Nismo mi u stanju ni pod prozor da joj pljunemo.
Fizije, fuzije, atomske, hidrogenske, kur*ci, palci...

Ono što možemo je tek isprovocirati je u smislu uboda komarca, a i to ako nam se dogodi na baš onaj 1 od bilijun godina kada je nervozna i u PMS-u, tu su nam šanse da se spasimo otprilike kao 10 uzastopnih loto dobitaka.

Po nicku mogu reći da si vidio drugu stranu medalje, znači bio si tamo, poprilično sam siguran da si se vratio s određenim spoznajama.

Poslednja izmena:
Ima dovoljno i hrane i mesta za sve. Gluposti pričaju. Problem je preraspodela i potrošačko društvo.
Gledajući samo Srbiju kako je ćosava pa i sam forum koliko ljudi se interesuje za cveće i drveće...Neće biti bolje.
Jedino neko u golu guzu da stvalja grančicu neku, možda privuče pažnju mase...

Naša planeta drugog dana avgusta ušla je u ekološki dug. To znači da smo do danas potrošili prirodne resurse koje ekosistemi planete Zemlje mogu da obnove tokom cele godine i da živimo na račun budućih generacija. Srbija je u ekološkom dugu još od 8. jula.

Pre samo pola veka planeta nije bila u ekološkom dugu, a od tada iz godine u godinu trošimo sve više prirodnih resursa. Emituje se više ugljen-dioksida u atmosferu nego što okeani i šume mogu da apsorbuju, šume se seku neplanski.

„Prirode ima sve manje, priroda je sve ranjivija, ne može da se obnavlja u onoj brzini i u onom kapacitetu u kome bi se obnavljala da je u punom obimu. S druge strane mi više trošimo. Količina ekoloških usluga koje nam priroda pruža u smislu hrane, vode, izvora, sredstava za razvoj tehnologija i slično, toga je sve manje i oni su u sve nestabilnijem stanju, a s druge strane naše potrebe za tim rastu“, objašnjava Boris Erg, direktor regionalne kancelarije za Evropu Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Posledice su klimatske promene i sve češće vremenske nepogode, suše, šumski požari, poplave, gubitak staništa.

„Mi imamo pad populacija u proseku od 69 odsto na planeti Zemlji i biljnih i životinjskih. U isto vreme populacije slatkovodnih vrsta su najugroženije, to je čak 83 odsto populacije vrsta. Mi vidimo da godišnje isečemo šuma veličine Portugala, a šume su te koje prerađuju ugljendioksid primarno, a taj ugljendioksid u najvećoj meri čini naš ekološki otisak. Mi uništavamo okeane, globalno zagrevanje utiče na to da se okeani zagrevaju da automatski neke populacije i vrste ne mogu da prežive“, ukazuje Aleksandra Ugarković iz Svetske fondacija za prirodu "WWF Adria".
Naš region troši resurse brže nego što je svetski prosek i zakoračio je u ekološki dug ranije. Slovenija u aprilu, Crna Gora, Hrvatska, BiH u maju, Srbija 8. jula.
„Pogledajte samo količinu infrastrukture koja sedi na Dunavu i Savi i onda možete da zamislite koji je to povećan pritisak na vodu u smislu najprostijeg korišćenja vode. S druge strane, šta se unosi u te vode u jednoj infrastrukturi koja se značajno razvija a da nemamo sisteme za preradu voda i slične stvari“, istakao je Boris Erg.

Ima načina da se manje zadužujemo​

Svet bi mogao da smanji ekološki dug za 26 dana, kako je izračunato, tako što bi se povećao izvor električne energije s niskim učešćem ugljen-dioksida sa 39 na 75 odsto.
„Ukoliko za 50 odsto smanjimo bacanje hrane, odnosno njeno nenamensko korišćenje, mi taj dug možemo da produžimo za još 13 dana, a ukoliko prestanemo da sečemo šume i počnemo da radimo plansku sadnju možemo za 2,1 dan. Nije to malo“, navodi Aleksandra Ugarković.
Najbogatije zemlje najbrže troše prirodne resurse, a posledice trpe najsiromašnije zemlje. U ekološki dug su još u februaru ušli Katar i Luksemburg, u martu SAD, Kanada i Ujedinjeni Arapski Emirati, Evropska unija u maju.

Bice bolje kad kolonizujemo mars, mada moguce da smo tamo ziveli pre par miliona godina dok ga nismo ocistili pa se preselili ovdI :lol:

Komsija mi sipao total uz ogradu i pobio sav korov koji zdusno gajim.

Ovo su sve kozmetička rešenja. Drž' vodu dok majstori odu. Trenutno jedino realno rešenje je smanjenje populacije na broj koji planeta može da podnese kontrolom rađanja. Ili što bi rekao Sadhguru:"You want to reduce a carbon footprint? Reduce the number of feet.".
Sadguru je malo prolupao. Nije rešenje u smanjenju populacije nego u promeni
načina života. Svi smo se nekako pretvorili u potrošače, umesto da budemo
proizvođači.

Anastasija iz Sibira je lepo rešenje dala. Svakom čoveku ili porodici, doživotno
jedan hektar zemlje dati. Računali su ljudi, za takav način života planeta je
prevelika za trenutni broj stanovnika.

Sadguru je malo prolupao. Nije rešenje u smanjenju populacije nego u promeni
načina života. Svi smo se nekako pretvorili u potrošače, umesto da budemo
proizvođači.

Anastasija iz Sibira je lepo rešenje dala. Svakom čoveku ili porodici, doživotno
jedan hektar zemlje dati. Računali su ljudi, za takav način života planeta je
prevelika za trenutni broj stanovnika.
Nije on prolupao ni malo. Ni on ni Ekart. Već koriste zdrav razum jer je očigledna činjenica da je planeta demolirana u zadnjih 150 godina i to sa višestruko manjim brojem ljudi. Trenutni predominantni nivo svesti ljudske vrste je nivo ega. Nezasitog ega. Planeta ne može da podnese ni višestruko manji broj ega, a ne ovaj. Dok se ne napravi globalni evolucioni skok u nivou svesti, a to se neće desiti u skorije vreme, treba redukovati broj ega na onaj koji planeta može da podnese. Ovako idemo ka sigurnoj katastrofi. Ili ćemo mi to uraditi svojevoljno i bezbolno ili će to uraditi regulacioni mehanizam planete. A iz iskustva biologije to priroda retko radi na lep način po vrstu koja je u outbreaku.
Tako da, dokle god nivo svesti ne skoči ili dok ne nađemo naseljive planete, bilo bi lepo "vaditi na vreme". 🙂
Čemu uopšte takvo loženje na što veći broj ljudi? 🤔 Planeta je lepo funkcionisala i sa 10 hiljada i sa 10 ili 100 miliona ljudi. Sa ovim brojem, nikako.

Nije on prolupao ni malo. Ni on ni Ekart. Već koriste zdrav razum jer je očigledna činjenica da je planeta demolirana u zadnjih 150 godina i to sa višestruko manjim brojem ljudi. Trenutni predominantni nivo svesti ljudske vrste je nivo ega. Nezasitog ega. Planeta ne može da podnese ni višestruko manji broj ega, a ne ovaj. Dok se ne napravi globalni evolucioni skok u nivou svesti, a to se neće desiti u skorije vreme, treba redukovati broj ega na onaj koji planeta može da podnese. Ovako idemo ka sigurnoj katastrofi. Ili ćemo mi to uraditi svojevoljno i bezbolno ili će to uraditi regulacioni mehanizam planete. A iz iskustva biologije to priroda retko radi na lep način po vrstu koja je u outbreaku.
Tako da, dokle god nivo svesti ne skoči ili dok ne nađemo naseljive planete, bilo bi lepo "vaditi na vreme". 🙂
Čemu uopšte takvo loženje na što veći broj ljudi? 🤔 Planeta je lepo funkcionisala i sa 10 hiljada i sa 10 ili 100 miliona ljudi. Sa ovim brojem, nikako.
Ideja im nije kreativna. Protiv života je. Mene uopšte ne inspiriše takva ideja,
niti mi stvara pozitivna osećanja.

Šta se još promenilo za poslednjih 150 godina, osim povećanja broja stanovnika?
Zašto to ne imenuju?

Ideja im nije kreativna. Protiv života je. Mene uopšte ne inspiriše takva ideja,
niti mi stvara pozitivna osećanja.
Ne. Pogrešno razumeš. Nije protiv života već naprotiv, za buduće živote. Jer ako se ovako nastavi, niko neće lepo živeti.
Šta se još promenilo za poslednjih 150 godina, osim povećanja broja stanovnika?
Zašto to ne imenuju?
Mora da se šališ 🤔 Ne znam šta bih ti rekao osim već pomenute ideje. Skokni do obližnje reke i srkni malo čiste vode. Pa se vidimo na urgentnom.
Ovo me čudi kod tebe.🤔 Svesnost podrazumeva svest o tome šta se dešava, a ne zatvaranje očiju jer se ne slaže sa mojim željama.
A na 40m2 golubarnika
Opet te pitam. Tvoj ego može da bude ograničen na 40m2 golubarnika ili 100x100m zemlje? Ali potpuno ograničen. Super! Ti si Buda. E sad da još nateras ostalih 8 milijardi ega da te slede. 🙂

Anastasijina izjava da je vikendaški pokret u Rusiji sprečio 1992. godine
planetarnu katastrofu, zvučao je prilično naivno. Međutim, to je zapravo
bio navjeći ekološki pokret ikada zabeležen.

Centralizovane organe uprave vikendaški pokret Rusije nemauopšte, a
pri tom podaci još iz 1997.g. kažu: 14,7 miliona porodicaima baštenske,
a 7,6 miliona – povrtarske parcele. Zajedno zauzimaju1,821.000 hektara
zemlje. Stanovništvo samostalno gaji 90%krompira, 77% jagodastih
plodova i voćarskih kultura, 73% povrća.Verovatno će teoretičari, koji
se bave godinama projektimaekoloških naselja i sela, pokušati da mi
prigovore da vikendaškazadruga nije ekološko naselje. Na to hoću
odmah da odgovorim: stvarnije u nazivu, već u suštini.

Rešenje nije bilo u kaznama, porezima, zabranama, već u davanju
zemlje ljudima. Kako jednostavno..

Anastasijina izjava da je vikendaški pokret u Rusiji sprečio 1992. godine
planetarnu katastrofu, zvučao je prilično naivno. Međutim, to je zapravo
bio navjeći ekološki pokret ikada zabeležen.

Centralizovane organe uprave vikendaški pokret Rusije nemauopšte, a
pri tom podaci još iz 1997.g. kažu: 14,7 miliona porodicaima baštenske,
a 7,6 miliona – povrtarske parcele. Zajedno zauzimaju1,821.000 hektara
zemlje. Stanovništvo samostalno gaji 90%krompira, 77% jagodastih
plodova i voćarskih kultura, 73% povrća.Verovatno će teoretičari, koji
se bave godinama projektimaekoloških naselja i sela, pokušati da mi
prigovore da vikendaškazadruga nije ekološko naselje. Na to hoću
odmah da odgovorim: stvarnije u nazivu, već u suštini.

Rešenje nije bilo u kaznama, porezima, zabranama, već u davanju
zemlje ljudima. Kako jednostavno..
Rešenje je u "vađenju na vreme". Još jednostavnije. 🙂
Nego jedno pitanje, gde je kraj broju ljudi? 100 milijardi? 200? 1000?🤔

Ne. Pogrešno razumeš. Nije protiv života već naprotiv, za buduće živote. Jer ako se ovako nastavi, niko neće lepo živeti.

Mora da se šališ 🤔 Ne znam šta bih ti rekao osim već pomenute ideje. Skokni do obližnje reke i srkni malo čiste vode. Pa se vidimo na urgentnom.
Ovo me čudi kod tebe.🤔 Svesnost podrazumeva svest o tome šta se dešava, a ne zatvaranje očiju jer se ne slaže sa mojim željama.

Opet te pitam. Tvoj ego može da bude ograničen na 40m2 golubarnika ili 100x100m zemlje? Ali potpuno ograničen. Super! Ti si Buda. E sad da još nateras ostalih 8 milijardi ega da te slede. 🙂
Pa jel ti zatvarš oči pred tim što se promenilo u poslednjih 150 godina, osim
porasta broja stanovnika ili ja? Evo neću ni da ti nametnem ništa, nego sam
razmisli. Ka čemu čovečanstvo teži poslednjih decenija?

Moj ego ne zna šta će ni sa pola hektara. Raspade se.
Razumem, ti o pohlepi pričaš, ali to nije realna slika. Večina ljudi nema ništa
ili ima betonske kockice u kojima živi i zavisi od industrije.

Pa jel ti zatvarš oči pred tim što se promenilo u poslednjih 150 godina, osim
porasta broja stanovnika ili ja? Evo neću ni da ti nametnem ništa, nego sam
razmisli. Ka čemu čovečanstvo teži poslednjih decenija?

Moj ego ne zna šta će ni sa pola hektara. Raspade se.
Razumem, ti o pohlepi pričaš, ali to nije realna slika. Večina ljudi nema ništa
ili ima betonske kockice u kojima živi i zavisi od industrije.
Jel? Živiš u stanu? Imaš auto? Pumpa za gorivo je u tvom stanu? Tekuću vodu? Odakle potiče sva tvoja imovina? Iz tvog stana? Odakle ti stiže struja? Vetrenjača u stanu?Gde ti ide zagađena voda od pranja veša i sudova? U taj stan? Vazduh je od drveća iz tvog stana? Ja bih rekao da i dugme na tvojoj košulji nije iz tvog stana. 🙂
Kad se budeš odrekla bukvalno svega što imaš i samo hranu, vodu i vazduh budeš proizvodila na tom hektaru onda će mi biti drago. Samo još onih 8 milijadi da se slože tako da žive.

Jel? Živiš u stanu? Imaš auto? Pumpa za gorivo je u tvom stanu? Tekuću vodu? Odakle potiče sva tvoja imovina? Iz tvog stana? Odakle ti stiže struja? Vetrenjača u stanu?Gde ti ide zagađena voda od pranja veša i sudova? U taj stan? Vazduh je od drveća iz tvog stana? Ja bih rekao da i dugme na tvojoj košulji nije iz tvog stana. 🙂
Kad se budeš odrekla bukvalno svega što imaš i samo hranu, vodu i vazduh budeš proizvodila na tom hektaru onda će mi biti drago. Samo još onih 8 milijadi da se slože tako da žive.
I dalje nema odgovora na pitanje šta se to bitno promenilo u poslednjih
150 godina osim porasta broja stanovnika.

Kako da žive? Kako danas živi prosečan čovek? Pa život bi mu na jednom
hektaru bio raj u odnosu na to. Brzaš. Ne razmišljaš. Neke gotove slike imaš
učitane i njih se držiš. A odakle ti te slike?

Dobro. Kada jedna navodno svesna osoba ovako priča prognoze su nam katastrofalne...
Za ovo o čemu ja pričam nije neophodan neki zavidan nivo svesnosti. Čak
i oni koji su osvešeniji od mene, poput Sadgurua, Toleta i još mnogih, nisu
misli usmerili na pravu stranu. Zdrav srpski seljak bolje razmišlja od njih.
Duhovno i materijalno treba osećati ravnomerno. Ako jedno prevagne
bukvalno postaješ hrom.

I dalje nema odgovora na pitanje šta se to bitno promenilo u poslednjih
150 godina osim porasta broja stanovnika.

Kako da žive? Kako danas živi prosečan čovek? Pa život bi mu na jednom
hektaru bio raj u odnosu na to. Brzaš. Ne razmišljaš. Neke gotove slike imaš
učitane i njih se držiš. A odakle ti te slike?
No comment. Uživaj dok možes. Ti i ja ćemo još nekako izgurati. Žao mi dece, budućih ljudi...
Nego jedno možda intimno pitanje. Koliko imaš dece?

Za ovo o čemu ja pričam nije neophodan neki zavidan nivo svesnosti. Čak
i oni koji su osvešeniji od mene, poput Sadgurua, Toleta i još mnogih, nisu
misli usmerili na pravu stranu. Zdrav srpski seljak bolje razmišlja od njih.
Duhovno i materijalno treba osećati ravnomerno. Ako jedno prevagne
bukvalno postaješ hrom.
Jasna, činjenice su toliko očigledne da ne mora nauka to da ti bilo šta govori, a govori. Dovoljno je imati minimum zdravog razuma, svesti i oči. Zato me i čudiš 🤔

Back