Plan obroka za radnu nedelju: Skuvajte ova jela za vikend – uživajte svakog dana

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
267.601

Plan obroka za radnu nedelju: Skuvajte ova jela za vikend – uživajte svakog dana​

shutterstock_291673808-e1758627093536-1000x560.jpg

Ako vikendom odvojite malo vremena za kuvanje, radna nedelja može da prođe bez stresa oko pripreme obroka. Umesto svakodnevnog stajanja za šporetom ili brzih, nezdravih rešenja, dovoljno je da unapred pripremite nekoliko jela koja su izdašna, raznovrsna i lako se podgrevaju.

Takav način planiranja obroka ima više prednosti – štedite vreme, trošite manje novca na dostave i grickalice, jedete domaće i nutritivno bogate obroke, a pritom uvek imate spremnu porciju za posao ili zamrzivač.

3 jela za radnu nedelju​

U nastavku pogledajte recepte za 3 ukusna jela sa prilozima koje možete spremiti odjednom, a u njima uživati tokom užurbanih radnih dana kada nemate previše vremena za kuvanje:

1. Gulaš od junetine sa paprikom i palentom​

Zašto je praktično?

Gulaš
je vrlo bogato, izdašno jelo bogato proteinima, koje može dugo da stoji u frižideru, a što se više podgreva, to je ukusnije.

Palenta se brzo pravi, a ohlađena može da se iseče na kocke i opet zagreje u rerni ili tiganju.

Možete je napraviti i unapred, izliti u pleh, ohladiti, pa seći i kratko propržiti da bude hrskava – ova opcija je vrlo zgodna za pakovanje i nošenje na posao.

Sastojci (6-8 porcija):

• ~1,2 kg junećeg mesa (kocke)
  • 2 crvena i 1 zelena paprika
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika paradajz pirea
  • So, biber, mljevena paprika (blaga i ljuta po želji)
  • Lovorov list
  • Ulje
  • 1,5-2 dl vode ili bujona
Za palentu:

• 300 g kukuruznog griza (oko 1 i po šolja)
  • 1 litar vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 kašika ulja ili kockica putera (opciono, ali daje bolji ukus)
Priprema:

1. Meso posolite, pobiberite. U velikom loncu prodinstajte luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
  2. Dodajte šargarepu seckanu na kolutove, papriku na trakice, pa propržite par minuta.
  3. Ubacite meso, kratko propržite sa svih strana. Zatim dodajte paradajz pire, paprike, lovorov list, začine i nalijte vodom ili bujonom da ogrezne.
  4. Poklopite i krčkajte na srednje tihoj vatri ~1-1,5 h, dok meso ne omekša. Po potrebi dolijte malo vode.
  5. Za palentu, u šerpi zakuvajte vodu sa solju.
  6. Kada voda provri, smanjite temperaturu i polako sipajte kukuruzni griz uz stalno mešanje (najbolje žicom za mućenje da ne nastanu grudvice).
  7. Kuvajte 5–7 minuta, sve dok se palenta ne zgusne i počne da se odvaja od ivica šerpe.
  8. Ako želite mekšu palentu (ukoliko jedete odmah), možete dodati još malo vode i skuvati na ređi način. Ako želite da je kasnije sečete, kuvajte gušće.
  9. Toplu palentu možete odmah poslužiti uz gulaš ili izliti u pleh obložen papirom za pečenje, izravnati i ostaviti da se ohladi.
Čuvanje:

Gulaš držite u frižideru u hermetičkim posudama do 3 dana.

Zamrzavajte porcije gulaša do 2 meseca,

Palentu ohladite, isecite na parčad i čuvajte u zatvorenoj posudi do 3 dana.

U zamrzivaču: Palentu je najbolje seći na parčad, zamrznuti razdvojeno (da se ne zalepe), pa kasnije ubaciti u kese/posude. Može stajati do 2 meseca. Kada želite da je jedete, samo izvadite i ugrejete u rerni ili tiganju.

2. Vegetarijansko varivo sa leblebijama i spanaćem + pirinač​

Zašto je praktično?

Jelo bez mesa, ali vrlo ukusno i zasitno.

Pirinač se brzo kuva, a kada je varivo spremno, samo sve lepo iskombinujte i imate kompletan obrok.

Sastojci (6 porcija):

• 500 g leblebija (prethodno skuvanih ili iz konzerve)
  • 2 glavice luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 srednji štap celera
  • 200-250 g svežeg spanaća (ili zamrznutog)
  • 400 ml paradajz pelata ili iseckanog paradajza
  • 1 litar povrtnog bujona ili vode
  • So, biber, aleva paprika, malo ljute paprike (po želji)
  • Ulje
Priprema:

1. U velikom loncu propržite na ulju sitno seckan luk, beli luk, šargarepu i celer dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte leblebije, paradajz, začine, nalijte bujonom/vodom i kuvajte 20-25 minuta.
  3. Pred kraj ubacite spanać, pustite da samo malo svene i varivo provri.
  4. Pirinač skuvajte posebno, i poslužite uz gotovo varivo.
Čuvanje:

Varivo u frižideru možete držati do 4 dana, a pirinač 2-3 dana.

Ukoliko želite da ga zaledite, prvo potpuno ohladite varivo i raspodelite ga u manje posude. Može stajati u zamrzivaču do 2 meseca

3. Pileći file sa povrćem iz rerne (ili tiganja) + kus-kus​

Zašto je praktično?

Ovo jelo je šareno, lagano, a opet dovoljno zasitno. Najbolje od svega – sve se priprema u jednoj posudi, pa nema puno sudova za pranje!

Sastojci (6 porcija):

• 800 g pilećih filea (ili bataka bez kostiju)
  • 2 tikvice
  • 2 paprike (crvena + žuta)
  • 2 šargarepe
  • 200 g brokolija (svežeg ili zamrznutog)
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • Maslinovo ulje, so, biber, suvi origano ili timijan
  • 300 g kus-kusa
  • Po želji: malo limunovog soka i svežeg peršuna za osveženje i dekoraciju
Priprema:

1. Pileće meso isecite na kocke ili trakice, posolite i pobiberite.
  2. Povrće nasecite na krupnije komade.
  3. U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu pomešajte meso i povrće, dodajte maslinovo ulje, začine i beli luk, pa sve dobro promešajte.
  4. Pecite u rerni na 200 °C oko 30-35 minuta, povremeno mešajući.
  5. U međuvremenu, kus-kus stavite u posudu, prelijte ključalom vodom (1:1,5 odnos), poklopite 5 minuta, a zatim promešajte viljuškom da se zrna fino odvoje i da bude rastresit.
Čuvanje:

Pileće meso i povrće mogu stajati u frižideru 3-4 dana.

Kombinaciju piletine i povrća možete zalediti (spakovano zajedno u porcijama), a najbolje je iskoristiti je u roku od 6 do 8 nedelja jer su tada ukus i tekstura najbolji.

Kus-kus je najbolje pripremati svež jer je gotov za minut, ali može stajati i 2 dana u frižideru.

https://www.danas.rs/zivot/3-jela-za-radnu-nedelju/

Nedeljom odmaram, to mi je jedini dan gde priuštim sebi da ništa ne radim.

Gulaš češće napravim u toku radne nedelje, posle posla, uveče dok šetam po mrežama, čitam nešto ili uključim tv da mi nešto drnda u pozadini.

Kuvam ga skoro isto kao gornji recept s tim da najčešće mešam junetinu i svinjetinu.
Junetinu stavim prvu posle dinstanja luka i šargarepe što mi je potka za skoro sva jela, pustim je da se skoro sama uprži u sopsvenom soku jer je meso generalno puno vode, a onda dodam i kockice svinjetine dok tečnost ne ispari, dodam alevu papriku, slatku više i malo ljute, biber, lovorov list, sve propržim, dodam vodu tek da potopi meso i na slaboj vatri kuvam dodajući vodu po potrebi dok meso ne postane skroz mekano da nož nije potreban.

Jedan dan obarim pirinač čim udjem u kuću i dok se raspremim on je gotov, podgrejem deo gulaša za taj obrok, serviram salatu po želji i voila, imam komplet ručak uz supu koju kuvam otprilike 2 puta nedeljno u većem loncu da traje po 3-4 dana.

Drugi dan uz gulaš skuvam krompir, treći taljatele ili špagete i eto mi ručka za pola nedelje.

Ako mi se to ne jede dan za danom pribegavam brzoj varijanti, bacim na gril tiganj krmenadle, pileći file, uvek imam u zamrzivaču pileće karadjordjeve šnicle, nešto od toga uz pire krompir, pirinač ili šta mi se već jede i uz supu i salatu eto ručka.

Punjene paprike, sarmu, pasulj nešto redje kuvam ali uvek više i jedino to stavljam u zamrzivač iako nešto ne volim jela iz zamrzivača pa izbegavam.

Volim sladak kupus sa junetinom, tako se uvek kuvao u našoj kući ali nikako da mu ubodem ukus kako je mama kuvala i onda sve bacim, a kad mi se baš prijede kupim gotovo negde tek da zadovoljim čežnju iako nije to to.

Ne znam zašto ljudi prave bauk oko kuvanja, niti je teško niti zahteva da stojiš satima uz šporet čak i za jela koja zahtevaju duže kuvanje?
Staviš sve u lonac/šerpu i samo se kuva koliko je potrebno uz nadgledanje naravno.

@Sannndrina
Za slatki kupus je stvar kupusa .
Možeš trpati šta hoćeš , ništa ne vredi .
Samo sam jednom ove godine kupio , i to prvi domaći kupus , i već sledeći put to nije bilo ni slično tome .
A za gulaš moraš na baš vrelom ulju (masti) da malo ispržiš kockice mesa da dobiju rumenu pokoricu , i posle ih dodaješ u drugi sud gde dinstaš luk itd

@Sannndrina
Za slatki kupus je stvar kupusa .
Možeš trpati šta hoćeš , ništa ne vredi .
Samo sam jednom ove godine kupio , i to prvi domaći kupus , i već sledeći put to nije bilo ni slično tome .
A za gulaš moraš na baš vrelom ulju (masti) da malo ispržiš kockice mesa da dobiju rumenu pokoricu , i posle ih dodaješ u drugi sud gde dinstaš luk itd

Eto, o ovome nisam ni razmišljala, hvala na info.

Lovačke šnicle kad pravim odvojim meso pa sve dalje redom ali sam uhvatila bržu foru , a i manje sudova uprljam :

Beli luk utucam u juneće šnicle dok ih rastanjujem, tako ih uvaljam u brašno, brzo propržim na jačoj vatri da luk ne izgori, dodam vodu i začine i lagano se krčkaju dok meso samo ne počne skoro da se raspada.
Kod njih mi je taj saft ukusniji od samog mesa.

Uz njih mi je obavezan prilog restovani krompir, dugo nisam spremala ovu kombinaciju, čim pre ću :jede:

Back