Plan ishrane

Milos_m.m

Zainteresovan član
Poruka
165
Pozdravi ljudi.
Zelim da skinem visak masti, da se izdefinisem, ali to mi ne polazi za rukom jer jedem kao stoka. Idem u teretanu 2 godine zato sto mi je to ventil, tamo se izivim i cao. Poceo sam da trcim, vide se rezultati ali jako je to slabo.
Visok sam 185cm, tezak sam 95kg.
Ovo je plan koji sam do sada koristio, molim vas, mozete li da korigujete moju ishranu malo?

Dorucak - 2 cela jajeta i 3 belanca + sir
Uzina - Bonzita, Vitanova, nesto tako
Rucak - Belo meso/ Junetina + neka salata
Uzina - Orasasti plodovi + vitanova
Vecera - Tunjevina, sir, salata
Uzina - Posni keks i mleko

Ovde vecina stvari ne valja, ako neko moze da mi koriguje sve ovo, bio bih mu jako zahvalan.
Kupio sam sagorevac masti (Grenade), kupicu jos nesto ako je potrebno.
Hvala vam unapred!

Milose, ceo pristup ti je pogresan.

Kao prvo, ne radi se o rezimu ishrane nego o promeni navika. Znaci prvo treba da se zapitas zasto radis ono sto radis i koju to emotivnu rupu popunjavas hranom. Potpuno je besmisleno a i zlostavljas svoj organizam, kada glavom pokusavas da prebrises ono sto telo radi. samo se uvaljujes u veca g'na.

Znaci, umesto da upadnes kao komandant kod vojnika u kasarnu i pocnes da lajes naredbe (ti da trcis, ti da manje jedes, ti da ne mislis na slatkise) ponasaj se prema sebi kao prijatelj. Sedi pa porazgovaraj sa sobom. Kazi ti meni drugar, o cemu se radi? Znas kad si juce dosao kuci sa treninga pocistio si pola frizidera. Sta je bilo?

Drugo, ako si kao 90% ljudske populacije, tebi ne treba ni dijeta, ni programi, ni pke materine. Svaki put kad jedes stavi u tanjir hranu koju volis. JEDINO sto treba da pazis je proporcija namirnica. Pola tanjira treba da je povrce, 1/4 ugljeni hidrati (hleb, pirinac) i 1/4 proteini. Ako ides u gym to je sjajno. Kad ogladnis jedi koliko si gladan, ali uvek 1/2 : 1/4 : 1/4.
Mozes da imas 1, 2, 3, 15 porcija, nije bitno. Ali svaka neka prati taj odnos.

I to je nesto sto treba da radis do kraja zivota a ne samo dok ne smrsas.

Jedi samo kad si gladan. Ne brini za dorucak-uzina-rucak-uzina-vecera. Ako si gladan jedi ako nisi onda nemoj. To je isto pokusaj da upadnes u sistem koji je vise nego ocigledno dovoljo sofisticiran da vodi racuna o sebi, a ti kao kauboj ujases na konju i pocnes da fantaziras. Taj sistem zavisi od tebe, i treba da naucis da komuniciras sa njim a ne da dajes naredbe koje si izvadio iz doopeta. Nase telo ima nacina da nam kaze sta treba da radimo - zato smo zedni, zato smo gladni - samo sto na zalost imamo svoju volju na koju uticu mnogi drugi faktori. Mnogi od tih faktora zive na racun nase lude glave i cinjenice da smo podlozni sugestiji.

Da dijete valjaju nebi ih stalno nove izmisljali. Izmisljaju nove jer one prethodne nisu radile. A naravno da nisu radile posto zanemaruju glavni faktor u celoj prici a to je nase rodjeno telo.

Ja nisam cula da je zirafa bila neuhranjena ili da joj nedostaju vitamini, da se ugojila, a garantovano pojma nema koliki joj je potreban dnevni unos kalorija, minerala, vode, itd. Ali ajde probaj da prodas zirafi gym membership gde ces joj drobiti koliko vode treba da popije. To zasto mozes tako sa ljudima je svedok koliko duboko se hvataju koreni medijske kampanje i reklama.

PS. Khm... Ako hoces da se bodi bildujes onda verovatno treba da dodas proteina u ishranu. Ono sto je mene zbunilo je da u ishrani imas puno slatkisa, tvoj jelovnik uopste ne lici na jelovnik bodi bildera. Oni se klone secera u sirokom luku.

Milose, ceo pristup ti je pogresan.

Kao prvo, ne radi se o rezimu ishrane nego o promeni navika. Znaci prvo treba da se zapitas zasto radis ono sto radis i koju to emotivnu rupu popunjavas hranom. Potpuno je besmisleno a i zlostavljas svoj organizam, kada glavom pokusavas da prebrises ono sto telo radi. samo se uvaljujes u veca g'na.

Znaci, umesto da upadnes kao komandant kod vojnika u kasarnu i pocnes da lajes naredbe (ti da trcis, ti da manje jedes, ti da ne mislis na slatkise) ponasaj se prema sebi kao prijatelj. Sedi pa porazgovaraj sa sobom. Kazi ti meni drugar, o cemu se radi? Znas kad si juce dosao kuci sa treninga pocistio si pola frizidera. Sta je bilo?

Drugo, ako si kao 90% ljudske populacije, tebi ne treba ni dijeta, ni programi, ni pke materine. Svaki put kad jedes stavi u tanjir hranu koju volis. JEDINO sto treba da pazis je proporcija namirnica. Pola tanjira treba da je povrce, 1/4 ugljeni hidrati (hleb, pirinac) i 1/4 proteini. Ako ides u gym to je sjajno. Kad ogladnis jedi koliko si gladan, ali uvek 1/2 : 1/4 : 1/4.
Mozes da imas 1, 2, 3, 15 porcija, nije bitno. Ali svaka neka prati taj odnos.

I to je nesto sto treba da radis do kraja zivota a ne samo dok ne smrsas.

Jedi samo kad si gladan. Ne brini za dorucak-uzina-rucak-uzina-vecera. Ako si gladan jedi ako nisi onda nemoj. To je isto pokusaj da upadnes u sistem koji je vise nego ocigledno dovoljo sofisticiran da vodi racuna o sebi, a ti kao kauboj ujases na konju i pocnes da fantaziras. Taj sistem zavisi od tebe, i treba da naucis da komuniciras sa njim a ne da dajes naredbe koje si izvadio iz doopeta. Nase telo ima nacina da nam kaze sta treba da radimo - zato smo zedni, zato smo gladni - samo sto na zalost imamo svoju volju na koju uticu mnogi drugi faktori. Mnogi od tih faktora zive na racun nase lude glave i cinjenice da smo podlozni sugestiji.

Da dijete valjaju nebi ih stalno nove izmisljali. Izmisljaju nove jer one prethodne nisu radile. A naravno da nisu radile posto zanemaruju glavni faktor u celoj prici a to je nase rodjeno telo.

Ja nisam cula da je zirafa bila neuhranjena ili da joj nedostaju vitamini, da se ugojila, a garantovano pojma nema koliki joj je potreban dnevni unos kalorija, minerala, vode, itd. Ali ajde probaj da prodas zirafi gym membership gde ces joj drobiti koliko vode treba da popije. To zasto mozes tako sa ljudima je svedok koliko duboko se hvataju koreni medijske kampanje i reklama.

odlicna su ti oba komentara !:)

PS. Khm... Ako hoces da se bodi bildujes onda verovatno treba da dodas proteina u ishranu. Ono sto je mene zbunilo je da u ishrani imas puno slatkisa, tvoj jelovnik uopste ne lici na jelovnik bodi bildera. Oni se klone secera u sirokom luku.

Jeste, hocu da se bildujem al hocu u isto vreme da topim salceeee. Ja trcim, ja dizem teNgove, pre toga neko ludo zagrevanje americkih fudbalera, taj program mi je dao moj trener i tako...radi se, samo sto zbog jelovnika ne radi nista.
Kupicu ja protein uz ovaj sagorevac. Samo ne znam sta da jedem za uzinu, dok sam u skoli. Budem tamo po 5-6-7 sati, umirem gladan, a sve pare sam dao na kikiriki,bademe i ta nja.

Milose, ti si musko brate slatki, po konstituciji imas vise misica na sebi a samim tim i brzi metabolizam. Ne razumem se u bodi bilding ama ni zeru ali mi se ne svidja kako zvuci "sagorevac" i "protein u prasku". Ali dobro, moras malo da se trujes, u tim si godinama.

Jednom prilikom sam bila na visednevnom seminaru sa dva bodibildera. I dok smo mi na pauzi krkali caj sa mlekom, kolace, pite kojekakve, oni su vadili svoje plasticne kutijice i ljustili po povrcu. Krastavac (sa ljuskom!) zelena boranija (presna), tikvice (presne), celer stapici. Ja kazem a gde vam je sargarepa (to je klasika da se uz sosove onako za predjelo naseckaju sargarepa i stabljike celera). Oni rekose sargarepa je previse slatka! Nemam pojma, zvucalo mi je kao preterivanje. Mada su zenske popadale na njih i stalno komentari vidi ovu dvojicu vidi ovu dvojicu.

Ne'am pojma, ja ne volem.

Auu brate, sad jos da krenemo da se bavimo i psihologijom. Da li imas problem u glavi zato sto jedes mnogo, msm stvarno ? :lol: Vidi se da je odgovor dala zenska osoba :P.
Mlad momak, bavi se americkim fudbalom, normalno da krljas i trebas da krljas. Nekom plocice na stomaku dolaze lako nekom ne, to zavisi od tvoje genetike, ako si mesomorf ili ektomorf lako ti je, ako si endomorf moras mnogo vise da se pobrines o unosu kalorija, a ne da kazes ZNAM ja to, da znas ne bi postavljao ovakva pitanja. Nego bi znao koliko svaki makro nutritivni element sadrzi kalorija i sam bi vec imao pretpostavku sta trebas da jedes, posto bi znao da je gram masti 8 kalorija, a teoretski 1kg sala u organizmu 8000 kalorija, kad naparavis taj manjak tad ce i stomak da ti nestane, naravno uz niz dugackih cardio treninga pravih inteziteta, odnosno uzmes pa izracunas sam. Treba jos znati da ekstrmno smanjen unos kalorija usporava metabolizam, i onda se lako izgubljene masne naslage jako brzo i vrate, telo se navikne na manji unos kalorija i kad krenes da jedes kao covek, sve kalorije krene da skladisti u masti. Kardio treninge cepaj ujutru pre dorucka uz kofein, najbolje kofeinske tablete (sagorevaci nisu potrebni ionako su svi na bazi kofeinskih preparata), covek dok spava u snu se trosi skladisteni glikogen, koji predstavlja prvu potrosnju energije iz organizma, kad je telo zatrazi... to je ono onih 15 minuta dok trcis i uglavnom ne skines nista masti, zato sto se prvo trosi glikogen, sem ujutru kad je taj glikogen vec delimicno potrosen i sagorevanje masnih naslaga krece brze.
Druga stvar, nemoj da gledas svoje idole iz NFL, to su ljudi na anabolicima, a steroidi su magicni stapic izgradnje i snage tela. Whey konzumiraj slobodno, to nije trovanje to je obicna hrana, kao i svaka druga.
Posto ti je tesko da skines masti pretpostavljam da si endomorfske genetike, postavlja se pitanje sta ce ti bezmastan stomak uopste ? Sta postizes time, mislis da ce zenke vise da te jure ili sta ?

Auu brate, sad jos da krenemo da se bavimo i psihologijom. Da li imas problem u glavi zato sto jedes mnogo, msm stvarno ? :lol: Vidi se da je odgovor dala zenska osoba :P.
Mlad momak, bavi se americkim fudbalom, normalno da krljas i trebas da krljas. Nekom plocice na stomaku dolaze lako nekom ne, to zavisi od tvoje genetike, ako si mesomorf ili ektomorf lako ti je, ako si endomorf moras mnogo vise da se pobrines o unosu kalorija, a ne da kazes ZNAM ja to, da znas ne bi postavljao ovakva pitanja. Nego bi znao koliko svaki makro nutritivni element sadrzi kalorija i sam bi vec imao pretpostavku sta trebas da jedes, posto bi znao da je gram masti 8 kalorija, a teoretski 1kg sala u organizmu 8000 kalorija, kad naparavis taj manjak tad ce i stomak da ti nestane, naravno uz niz dugackih cardio treninga pravih inteziteta, odnosno uzmes pa izracunas sam. Treba jos znati da ekstrmno smanjen unos kalorija usporava metabolizam, i onda se lako izgubljene masne naslage jako brzo i vrate, telo se navikne na manji unos kalorija i kad krenes da jedes kao covek, sve kalorije krene da skladisti u masti. Kardio treninge cepaj ujutru pre dorucka uz kofein, najbolje kofeinske tablete (sagorevaci nisu potrebni ionako su svi na bazi kofeinskih preparata), covek dok spava u snu se trosi skladisteni glikogen, koji predstavlja prvu potrosnju energije iz organizma, kad je telo zatrazi... to je ono onih 15 minuta dok trcis i uglavnom ne skines nista masti, zato sto se prvo trosi glikogen, sem ujutru kad je taj glikogen vec delimicno potrosen i sagorevanje masnih naslaga krece brze.
Druga stvar, nemoj da gledas svoje idole iz NFL, to su ljudi na anabolicima, a steroidi su magicni stapic izgradnje i snage tela. Whey konzumiraj slobodno, to nije trovanje to je obicna hrana, kao i svaka druga.
Posto ti je tesko da skines masti pretpostavljam da si endomorfske genetike, postavlja se pitanje sta ce ti bezmastan stomak uopste ? Sta postizes time, mislis da ce zenke vise da te jure ili sta ?

Hocu da dokazem sebi da mogu da budem izdefinisani konj :-D

Jos da ti znas kako se hrane ovi na Mr Olympia :lol: 90% junk food...BB nije igra hrane, vec igra hormona i genetike. Kad ce ljudi to shvatiti jbt... :rotf: Pa oni jedu 7000 kcal dnevno i ti mislis da oni ne jedu secere, picu, burgere i ostala sranja? :hahaha1:

odlicna su ti oba komentara !:)

Za laike, jesu. :mrgreen:

Milose, ti si musko brate slatki, po konstituciji imas vise misica na sebi a samim tim i brzi metabolizam. Ne razumem se u bodi bilding ama ni zeru ali mi se ne svidja kako zvuci "sagorevac" i "protein u prasku". Ali dobro, moras malo da se trujes, u tim si godinama.

Jednom prilikom sam bila na visednevnom seminaru sa dva bodibildera. I dok smo mi na pauzi krkali caj sa mlekom, kolace, pite kojekakve, oni su vadili svoje plasticne kutijice i ljustili po povrcu. Krastavac (sa ljuskom!) zelena boranija (presna), tikvice (presne), celer stapici. Ja kazem a gde vam je sargarepa (to je klasika da se uz sosove onako za predjelo naseckaju sargarepa i stabljike celera). Oni rekose sargarepa je previse slatka! Nemam pojma, zvucalo mi je kao preterivanje. Mada su zenske popadale na njih i stalno komentari vidi ovu dvojicu vidi ovu dvojicu.

Ne'am pojma, ja ne volem.

Tako se jedino jede ako se spremas za takmicenje, i hoces da srezes procenat masti na 5%. Uz to se koriste i steroidi. Na 5% natural ces biti ko motkica. A gomila likova jede tako a izgleda dobro zbog steroida i genetike, ne zbog znanja ili "magicne" ishrane.

Ajmo dalje, UH nemoj uvece...netacno. Jedi UH kad hoces. Ako hoces da spustis kilazu bitno je da brojis kalorije...mada u sustini ako si malo gladan uvece oko 22-24 h to znaci da si u deficitu za taj dan (po nekom iskustvu i sopstvenom brojanju ali mozda nije isto za tebe). Tad probaj da spavas inace ces krenuti da jedes opet :lol:

Ishrana ti je ok ali opet ni kolicine nisi dao. Kolicine UH/M/P i ukupne kalorije su mnogo bitnije nego tacan tip hrane koju jedes.

P.S. Baci taj sagorevac u kantu, sredi ishranu tj. nauci da brojis kalorije i odredis koliko ti treba za sagorevanje masti a onda ti to i ne treba.

P.P.S. Ja jedem slatkise i imam verovatno manje masti od ovih kvazi-eksperata iznad :lol:

P.P.P.S. Rotacija UH ti uopste ne treba ako nisi bar na 12% masti vec...a nisi.

It's time to wake up, people. :pop:

Poslednja izmena:
Sta mislite o koka koli pre treninga? :D Ja je inace nikad ne pijem ali je ostalo malo na dnu (mozda 1 deci) neke izvetrele sto su delili kao promociju i ja je slucajno popijem nekih pola sata pre treninga i izgleda da mi je prijala ta kombinacija prostih secera i kofeina...
Znam da je koka kola pogresna u svakom smislu ali npr. uzimao sam bananu ili jabuku pre treninga i nijedno mi nije dalo tu neku energiju kao tih 1 deci koka kole... Sta vi mislite o tome, da li je to ok?

Sta mislite o koka koli pre treninga? :D Ja je inace nikad ne pijem ali je ostalo malo na dnu (mozda 1 deci) neke izvetrele sto su delili kao promociju i ja je slucajno popijem nekih pola sata pre treninga i izgleda da mi je prijala ta kombinacija prostih secera i kofeina...
Znam da je koka kola pogresna u svakom smislu ali npr. uzimao sam bananu ili jabuku pre treninga i nijedno mi nije dalo tu neku energiju kao tih 1 deci koka kole... Sta vi mislite o tome, da li je to ok?

Zasto nebi. Ja inace uvek pomesam instant kafu s kolom i to popijem kad sam umoran pre treninga. To inace sam radio jednom u 3 sedmice. Ali sad jednom u 2 sedmice jer sam umoran na dijetu.
To sto jedes bananu je isto ok.
Ali probaj sat prije treninga da jedes dosta.

Aha, pa ako treniram ujutru onda radim trening sat ipo - dva posle ovsenih, a ako radim popodne onda sat-dva posle rucka, i uvek uzmem nesto pola h pre treninga..

Najbolje ti je da izracunas koliko ti treba kalorija po danu. Pa onda zavisi hoces li da smrsas ili da nabijes misici pa dodas ili smanjis kalorija. Tako ces dobiti mnogo bolji rezultati.

Racunanje kalorija je mama svih zanata, evo za 3 nedelje odose 2 kile :D

Moze to burazeru i brze. Ja inace moram da smrsam .7 do 1kg sedmicno kad sam na dijetu. .7 je absolutni minimum cilj je 1kg sedmicno. Ali prve 3/4 sedmice ide to i po 3 ili 2 kg sedmicno. Ne volim da se previse smaram sa tim dijetama. Nikad nebi mogo po 0.5 kg sedmicno ono polako.. Trebalo bi ti 5 meseci da skines 10kg pfff

Poslednja izmena:
Auuuuuu koliko glupih saveta na ovoj temi, i naravno sve od padobranaca, a najgluplji je ovaj od ove Ozi ozi sto rece Last standing prike - deluje intelektualno i pametno ali samo za laike i neznalice, jer je napisan u takvom autoritarno sarkasticnom stilu pa kao stices utisak da je osoba izuzetno mudra, pametna i sl......

Koje gluposti samo napisane - "jedi uvek kada si gladan" - upravo ovo 99% ljudi radi i upravo zato i imaju problem. Stavi u tanjirr neke trecine, cetvrtine i sl...U koji tanjir? U tacnu od solje za kafu ili u tanjir u koji staje giant italian pizza?

" A proteini ti trebaju samo ako hoces da se bodi bildujes" - E moja ti zenska glupaco - proteini ti trebaju DA IMAS JAKE NOKTE, JAKU KOSU, PRELEPU KOZU, JAKE KOSTI, a ne da koristis ona g**** od hemije za sve te stvari, treba koristiti PROTEINE. Razmisli malo zenska glavo, i hemiju tu sto kupujete na njoj nekada pise - sadrzi PROTEINE, AMINOKSIELINE ITD ITD. Nisu bre proteini samo za bildovanje, PROTEINI IZGRADJUJU BUKVALNO CELO TELO I POSPESUJU ZDRAVLJE. Seceri su za energiju organizma a masti za pravljenej hormona i mogu se koristiti kao sekundarni energent i kao deponovana rezerva.

Hvala Bogu da upao na ovu temu neki pametan iz stare garde forumasa koji pisu i odgovaraju kao LAst standing one, pa da malo rasteraju intelektualno ove padobrance sa njihovim teoremama da ti se zavrti u glavi.

P.s. Milose - saveti za tebe - "sir" - nema sir, kada se u BB kaze sir misli se na posni proteinski sir, a ne na klasicne sireve koji imaju 50% najgore mlecne masnoce, 45% UH - mlecni secer i 5% proteina. Kupuj samo i samo Ella sir iz maxija ili Meggle. Oni su proteinski sirevi imaju samo po 1% UH u do 1% masti sve ostalo su proteini i suva materija.

Odakle ti ideja da jedes uvece keks i mleko? (koje je kladim se 3.2% mlecne masti a ne 0,5% ) Znas li ti covece kolikos e tesko skida mlecna mast kada se deponuje u salo sa stomaka????

Sa tim obrokom si se totalno zasr0 i unakazio i sve sto radis je dzabe.

Posle 18h nema nista slatko znaci nikakav UH da se unosi, jedino posle treninga da popijes uz whey protein pola merice dextroze - prost secer dok je anabolni prozor otvoren za izgradnju misica i ubrzavanju metabolizma.

Te gluposti tipa sagorevaci ne kupuj - bacanje para a jos i ne deluje. Nece ti pomoci Boziji sagorevac ako ti uvece krkas kex i mleko. Umesto toga kupi whey protein da bi izgradjivao misice i da ih zastitis od izgradnje dok radis gomilu kardija koji trose salo (ali i misice).

Dorucak ovsene pahuljice i 0,5% mlecne masti, a ako mozes da podneses jos bolje sa zelenim cajem.

Hidriranje organizma minimum 3l dnevno.

Zajebi te uzine....Kad cujem rec "uzina" odmah mi muka pripadne....Jer znam da je u pitanju neko sranje, nesto na zub, nesto sto dal jeo da l ne jeo isti djavo......ne postoje uzine nego samo obroci.....Trebas da imas preko dana puno ravnomernih obroka a ne dorucak rucak veceru i uzine....

jede se na svaka 2-3 sata, i tako se ubrza metabolizam - sto vise jedes vise organizam trosi kalorija, sto manej jedes manje trosi - zato su debeli ljudi upravo oni koji se trude da jedu sto manje, i na kraju kaze ccc znaci ne verujem, jedem 1 dnevno ceo dan trpim gladna i opet sam debela kao mazga.

Racunanje kalorija je mama svih zanata, evo za 3 nedelje odose 2 kile :D

Kakve kile? Kile na testisima ili zeludacne kile? Mozda preponske kile?

Niej bitan broj nisu bitni kilogrami ljudi shvatite to ! ! ! ! Nista ti ne znaci da smrsas 2 kial misica. Ili da smrsas 6 kila vode. Ja samo na bokserskom treningu "smrsam" 3 kilograma. Posle treninga ih vodom i ishranom vratim za sat vremena. I uopste se ne obazirem na te gluposti.

Zato ljudi kazu - cim prestanes vraca se. Nista se ne vraca, nego nista nisi ni izgubio! sve je to zabluda..... Fora je da skines SALO DECKO, SALO, MASNO TKIVO, DA IMAS MANJI % MASNOG TKIVA U ORGANIZMU A DA ZADRZIS VODU U ORGANIZMU U NEPROMENJENOM % JER LJUDSKO TELO SE 70% SASTOJI IZ VODE I U VODI SE ODVIJAJU SVI BIOHEMIJSKI PROCESI U TELU, MANJAK VODE = NARUSENO ZDRAVLJE. NIJE NI FORA DA IZGUBIS MISICE I DA SE TRIPUJES KAKO SI MRSAVIJI - ONO JESI MANJI VIZUELNO ALI SALO I DALJE IMAS ISTO.

Znaci pusti kvantitet, gledaj kvalitet. Gledaj sta gubis a ne koliko gubis.

Back